Skocz do zawartości

Browar BISHOP


Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 tygodnie później...

WARKA 15 Marcowe 13°Blg – 24,6IBU – 28l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pilzneński 3 kg

Słód monachijski 2,6 kg

Słód karmelowy jasny Carahell® - 0,25 kg

Słód karmelowy monach. Caramunich - 0,1 kg

 

Zacieranie:

- 54°C - 10 min

- 64°C - 30 min

- 72°C - 30 min

 

Wysładzanie:

Wodą 76°C, do uzyskania 36l brzeczki

 

Gotowanie:

60 min

 

Chmielenie:

50min - 30g Marynka 7% A-A

15min - 25g Hallertauer Mittelfruh 4,8 % A-A

 

Inne:

Mech Irlandzki – 5g

 

Drożdże:

W34/70

 

Zadam jutro rano

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 16 Doppelbock 20°Blg –21,1IBU – 26l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pilzneński 2,5kg

Słód monachijski 5,5kg

Słód karmelowy jasny Carahell 0,2kg

Słód karmelowy special B 350 EBC Castle Malting 0,1

 

Zacieranie:

- 54°C - 10 min

- 62°C - 15 min

Dekokt: - 72°C - 15 min

- 100°C - 15 min

- 72°C - 30 min

 

Wysładzanie:

Wodą 76°C, do uzyskania 32l brzeczki

 

Gotowanie:

60 min

 

Chmielenie:

60min - 25g Marynka 7% A-A

15min - 25g Sybilla 6,5%A-A

Inne:

Mech Irlandzki – 7g

 

Drożdże:W34/70

 

Podsumowanie;

 

To piwo zajeło 2miejsce w III Mikołajkowym Konkursie Piw Domowych

Edytowane przez Tomasz B
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zakupiłem sobie dzisiaj brodzik do moich wyczynów przy piwie cena niezła zobaczymy jak przyjdzie co to jest, bedzie fajny płytki sie strzeli i będzie http://allegro.pl/wy...3576690035.html

Edytowane przez Tomasz B
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj chciałem sie podzielic moimi zmaganiami przy piwie ,awiec zrobiłem instalacje wodna płyty regips i jest przymiarka brodzika .Bo do konca pracy jeszcze duzo ale juz cieszy pozostalo w najblizszym razie obudowac brodzik położyc płytki szpachlowanie i malowanie ale wszystko robie sam i to mi sie podoba .A nakoncu uwarzyłem jeszcze Marcowepost-5711-0-54177500-1380999858_thumb.jpgpost-5711-0-57045100-1380999861_thumb.jpgpost-5711-0-82670600-1380999862_thumb.jpgpost-5711-0-29573000-1380999864_thumb.jpgpost-5711-0-89327800-1380999865_thumb.jpgpost-5711-0-34843600-1380999867_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 17 MarcoweII 13°Blg – 24,6IBU – 28l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pilzneński 3 kg

Słód monachijski 2,6 kg

Słód karmelowy jasny Carahell® - 0,25 kg

Słód karmelowy monach. Caramunich - 0,15 kg

 

Zacieranie:

- 54°C - 10 min

- 64°C - 30 min

- 72°C - 30 min

 

Wysładzanie:

Wodą 76°C, do uzyskania 36l brzeczki

 

Gotowanie:

60 min

 

Chmielenie:

50min - 30g Marynka 7% A-A

15min - 25g Hallertauer Mittelfruh 4,8 % A-A

 

Inne:

Mech Irlandzki – 7g

 

Drożdże:

Gęstwa W34/70

 

Zadam jutro rano

Edytowane przez Tomasz B
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj chciałem sie podzielic moimi zmaganiami przy piwie ,awiec zrobiłem instalacje wodna płyty regips i jest przymiarka brodzika .Bo do konca pracy jeszcze duzo ale juz cieszy pozostalo w najblizszym razie obudowac brodzik położyc płytki szpachlowanie i malowanie ale wszystko robie sam i to mi sie podoba .A nakoncu uwarzyłem jeszcze Marcowepost-5711-0-54177500-1380999858_thumb.jpgpost-5711-0-57045100-1380999861_thumb.jpgpost-5711-0-82670600-1380999862_thumb.jpgpost-5711-0-29573000-1380999864_thumb.jpgpost-5711-0-89327800-1380999865_thumb.jpgpost-5711-0-34843600-1380999867_thumb.jpg

 

 

Nie ma to jak mieć swoje miejsce, przygotowane typowo pod warzenie piwa! Będzie super, jak skończysz to szykuj się na odwiedziny i parapetówę z zacieraniem ;)

 

Ps: Widzę, że marcowe ci podeszło, będę miał gęstwę z Munich Lager, typowe do takich piw. Jak chcesz to zostawię dla ciebie.

 

Zapodaj w wątku zdjęcia tego śrutownika co tam w rogu stoi, na pewno komuś się przyda i sam chętnie bym zobaczył.

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No wiesz śrutownik jeszcze nie dokonczony tak jak wszystko ale pomału ogarne powiem tylko ze 6 kg slodu w 3 minuty silnik z pralki dorobił mi gosciu cefke do tego i odpowienio podpiął za 2 dychy w tym sama cewka dyche ale moze zarzuce fotki to ocenicie sami

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Marcowe mi podeszło i to monachijskie moje wiesz które, zobaczymy jak tam Dopelbock wyjdzie zapowiada sie mocne piwo odfermętowało mi do 6 w srode mierzone .

Dzięki ze sie podoba a musimy to oblać obowiązkowo i cos zatrzeć jak skoncze oczywiscie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zamieszczam kilka fotek mojego srutownika którego nazwałem ,,pod reką,, bo co miałem pod reką z tego zrobiłem ale poważnie srutownik spisuje sie znakomicie ale w przyszłosci kilka modyfikacji zrobie ponieważ to było robione w pospiechu i za pomocą prub i błedów. Wałki srednica 60mm szczelina 0,8 mm szer.wałka 100mm zasyp ok 1,8kg i to zamierzam przerobic , silnik z pralki 2800 ob. ale przełozenie z małej na duzą powoduje mniejsze obroty ile nie liczyem .

post-5711-0-57296300-1381431177_thumb.jpg

post-5711-0-61374700-1381431178_thumb.jpg

post-5711-0-74979900-1381431179_thumb.jpg

post-5711-0-77672400-1381431180_thumb.jpg

post-5711-0-72019900-1381431181_thumb.jpg

post-5711-0-72175100-1381431182_thumb.jpg

post-5711-0-82501200-1381431183_thumb.jpg

post-5711-0-95068000-1381431184_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To sa wałki przetoczone z czegos tam sam dokładnie nie wiem kolega robił , to jest jakas tam stal i była hartowana na razie nic sie z tym nie dzije, na temat tej stali to zabardzo sie nie znam ,a jak masz okazje z nierdzewki to moze lepiej tylko koszty moze wieksze

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.