Skocz do zawartości

Browar Wuja Wania


Rekomendowane odpowiedzi

No dobra czas założyć archiwum browaru na forum ;) Na początku było trochę warek z brewkita,

ale je pomijam. Od marca powstały trzy piwa z zacieraniem.

 

#1 Robust Porter (zestaw z HB)

 

Zasyp:

 

4kg Strzegom Pale Ale

1kg Strzegom Monachijski II

0,2kg Strzegom Karmelowy 300

0,2kg Strzegom Karmelowy 600

0,1kg Strzegom czekoladowy ciemny

 

 

Zacieranie:

 

90 minut w 65-67 stopni

Na koniec dodany czekoladowy słód i podgrzane do 76

 

Chmielenie:

Magnum 20g 60 minut

Fuggles 30g 0 min

 

Fermentacja:

 

Safale S04 w temp. około 22-23 stopni. BLG pocz: 14,5 BLG konc: 4,5 + tydzień na cichej

 

#2 Altbier

 

 

Zasyp:

 

1,8kg Strzegom Pilzneński

2,4kg Strzegom Monachijski I

0,1kg Strzegom Karmelowy 300

 

Zacieranie:

 

45 minut w 64 stopniach

15 minut w 74 stopniach

 

Chmielenie:

 

Northern Brewer granulat 40g - 60minut

 

Fermentacja:

 

Safeale S04 w temp 22-23 stopnie. BLG pocz: 13, BLG końcowe: 3 + 8 dni na cichej

 

 

#3 qGrodziskie

 

post-6031-0-73636800-1368705768_thumb.jpg

 

Zasyp:

 

2kg Wayermann Pszeniczny Grodziski

0,5kg Wayermann Pszeniczny Jasny

 

Zacieranie:

 

63 stopnie - 35 minut

73 stopnie - 30 minut

 

Chmielenie:

 

Hallertauer Mittelfruh szyszka 50g - 60 minut

 

 

Fermentacja:

 

Safbrew S33 w temp 22-23 stopnie BLG początkowe: 8, BLG końcowe: 3

 

 

 

A kolejny w planach jest Saison :) Właśnie oczekuję na kuriera z paczką z HB :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 104
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Witaj! :beer:

2kg Wayermann Pszeniczny Grodziski

0,5kg Wayermann Pszeniczny Jasny

Wow! 3 warka i sam słód pszeniczny?! Gratuluję odwagi. ;)

Powiedz jak Ci poszła filtracja?

Ja robiłem niedawno grodziskie na podobnym zasypie i filtrowałem ok 2 godziny, a gdybym nie mieszał co jakiś czas do dna, to pewnie by to trwało całą noc.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witaj! :beer:

2kg Wayermann Pszeniczny Grodziski

0,5kg Wayermann Pszeniczny Jasny

Wow! 3 warka i sam słód pszeniczny?! Gratuluję odwagi. ;)

Powiedz jak Ci poszła filtracja?

 

Odwaga albo głupota ;) Nie da się ukryć, że dramatycznie to szło. Koniec końców musiałem parę razy zamieszać złożem bo inaczej bym chyba nockę przy tym spędził. Po chmieleniu zostało 15 litrów brzeczki do fermentacji.

Edytowane przez Wania
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

No to Saison sobie od kilku dni bulgota :)

 

#4 Saison (zestaw z HB)

 

Zasyp:

 

 

Słód Pilzneński Weyermann 2,7kg

 

Słód Wiedeński Weyermann 0,8kg

 

Słód Pszeniczny Weyermann 0,7kg

 

Słód Carahell Weyermann 0,2kg

 

Słód Caraaroma Weyermann 0,2kg

 

Słód Zakwaszający Weyermann 0,1kg

 

Zacieranie:

 

Słody wrzucone do 70 stopni i ustalenie temperatury na 64 i trzymanie przez 60 minut

Podgrzanie do 72-73 i 20 minut

Podgrzanie do 75 stopni

 

Chmielenie:

 

Marynka 30g - 60'

Saaz 20g - 15'

Curacao - 15'

Saaz 10g - 0'

Glukoza 300g - 0'

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona w ciągu godziny do 21-22 stopni. Do fermentacji trafiło jakieś 17,5 litra brzeczki 15,5BLG. Zadane drożdżami Safbrew T-58 i tak sobie już kolejny dzień bulgota :)

Edytowane przez Wania
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

 

#3 qGrodziskie

 

post-6031-0-73636800-1368705768_thumb.jpg

 

Zasyp:

 

2kg Wayermann Pszeniczny Grodziski

0,5kg Wayermann Pszeniczny Jasny

 

 

Mam ogromną ochotę powtórzyć tę warkę bo bardzo mi przypadło do gustu, ale na myśli o filtracji boli mnie głowa ;) Czytałem o łusce ryżowej, ale pytanie brzmi, ile jej dodać do takiego zasypu? :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

łuska ryżowa jest dość droga i trudno dostępna (chociaż sklepy piwowarskie mają ją w asortymencie), ja jako zamiennik polecam bardzo łuskę gryczaną- jest dużoooo tańsza, łatwo dostępna (chociażby aledrogo) i ma dokłądnie takie samo zastosowanie. My na 20l piwa i zasyp używamy jej ok 300g, jednak w przypadku takiej ilości słodu pszenicznego zastanowiłabym się nad zwiększeniem. Łuskę dodajemy do zacieru.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W nieprzefermentowanej brzeczce da się wyczuć lekkie gryczane smaki, natomiast w piwie przestają być zupełnie obecne, także nie ma się czym martwić. Dorzuciłam kiedyś sporo do piwa miodowego z nadzieją właśnie na te posmaki, ale po przefermentowaniu zupełnie zanikły

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#5 Polskie ALE

 

Zasyp:

Strzegom Pilzneński 3,7kg

Strzegom Pszeniczny Jasny 0,3kg

Strzegom Karmelowy Czerwony 0,2kg

 

Zacieranie:

63 stopnie - 30 minut

73 stopnie - 30 minut

 

Chmielenie:

Marynka 30g (8.5%) na 60 minut

Lomik 40g (4.4%) na 20 minut

 

Drożdże:

Danstar Nottingham

 

Do fermentacji poszło jakieś 18,5 litra brzeczki 13BLG.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#6 qGrodziskie 2

 

Zasyp:

Wayermann Pszeniczny Grodziski 2,5kg

 

Zacieranie:

63 stopnie - 35 minut

73 stopnie - 35 minut

 

Chmielenie:

Hallertauer Mittelfruh szyszka 50g - 60 minut

 

Drożdże:

Safbrew S33

 

Zgodnie z powyższymi poradami dodałem do filtracji 600g łuski gryczanej i zdecydowanie pomogło to w filtracji i wysładzaniu. Chyba nawet za bardzo bo po chmieleniu okazało się, że wyszło 7BLG ;) Pomiaru dokonałem już po schłodzeniu całości i nie chciało mi się kolejny raz gotować i odparowywać, ale spoko, na pewno będą kolejne warki grodziskiego bo bardzo się w nim rozsmakowałem. Wówczas poprawi się niedociągnięcia ;) Póki co fermentacja zeszła do 2BLG, a próbki smakują całkiem spoko :) Fermentacje robiłem w mojej skrzyni do fermentacji i temperaturę ładnie udało się utrzymać na poziomie 18 stopni.

 

I teraz pytanie. Przy poprzedniej warce nie klarowałem Grodziskiego i cały czas jest dość mętny. Czy klarować go żelatyną? Sam proces klarowania mniej więcej kumam, ale spokoju nie daje mi późniejsza refermentacja, a opinie na ten temat są różne. Czy można refermentować bez dodatku drożdży, a jeśli dodawać drożdże to jak to się dokładnie robi? Ile trzeba ich dać? Jakie to powinny być drożdże? Czy może być gęstwa pobrana z fermentatora po zlaniu piwa do klarowania?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

​ktos coś doradzi? Widzi mi się tak, że ściagne to piwo do nowego fermentatora, dodam z 4g zelatyny rozpuszczone w 200ml wody i wstawię do chłodni. Tam postoi z dwa dni i co potem? Refermentacja jak zwykle? Czy dodać z łyżkę, łyżeczkę gestwy pobranej z burzliwej?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ekspertem nie jestem, ale nie ma sensu przelewać do nowego fermentora i tam żelatyny dodać... dodaj teraz żelatyny, a przed rozlewem do nowego fermentora dodaj odrobinę drożdży - niektórzy dają po ~1ml gęstwy na butelkę. Jeżeli chcesz wykorzystać drożdże, których teraz używałeś do fermentacji to przed zadaniem żelatyny musisz pobrać drożdże w sterylny pojemnik - czyli bezsensu dużo roboty ... lepiej wykrozystać drożdże, które lepiej kłaczkują - jeśli i tak do chłodni dajesz to zadaj W34/70 - tanie drożdże dolnej fermentacji, które genialnie się zbijają - będziesz miał ekstra klarownego grodzisza.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Grodziskie w końcu sklarowałem bez dodawania drożdzy bo innych nie miałem pod ręką, a gęstwą nie chciało mi się bawić ;)

Ale wszystko zakończyło się szczęśliwie. Grodziskie jest wyklarowane, nagazowanie jest okej :) A dziś zrobiłem małe porównanie warki numer 1 i 2 grodziskiego.

 

Różnica to zasyp (w #2 100% dymiony), klarowanie żelatyną warki numer 2 i fermentacja w komorze chłodniczej w mniej więcej stałej temperaturze 18 stopni. Różnica jest kolosalna. Piwo jest w tej chwili idealnie klarowne, pierwsza warka jest nieco lepiej nagazowana, ale i drugiej niczego nie brakuje. Natomiast w smaku jest przepaść na korzyść warki numer dwa. Jest bardzo czysty profil smakowy, tylko i wyłącznie dymioność + chmielowa goryczka, żadnych posmaków w tle. Nieśmiało jestem gotów zaryzykować stwierdzenie, że bije komercyjne przykłady, które piłem czyli Artezana, Pinte i Jopena.

 

 

A na ciche w tej chwili #7 American Wheat 13BLG

 

 

Zasyp:

Strzegom Pilzneński 2,5kg

Strzegom Pszeniczny 3kg

 

Zacieranie:

66-67 stopni - 60 minut

 

Chmielenie:

Cascade gran. (7,6%) - 20g/60minut

Cascade gran. (7,6%) - 20g/20minut

Cascade gran. (7,6%) - 10g/0 minut

 

Fermentacja:

Safale US 05

 

 

W planach Grodziskie na Lomiku, BlackIPA i powtórka PolskiegoALE w lepszych warunkach fermentacji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#8 Polskie ALE / Trzy Chmiele

 

Zasyp:

Strzegom Pilzneński 3,7kg

Strzegom Pszeniczny Jasny 0,3kg

Strzegom Karmelowy Czerwony 0,2kg

 

Zacieranie:

63 stopnie - 30 minut

73 stopnie - 30 minut

 

Chmielenie:

Marynka 30g na 60 minut

Lubelski 40g na 20 minut

Lomik 10g na 0 minut

 

Drożdże:

Mauribrew Ale 514

 

BLG pocz: 12

BLG konc: 5

 

Wyszło bardzo fajne, lekkie piwo z fajną goryczką. Trochę nad aromatem jeszcze trzeba będzie popracować ;)

 

 

#9 qGrodziskie 3

 

Zasyp:

Wayermann Pszeniczny Grodziski 2,5kg

 

Zacieranie:

63 stopnie - 35 minut

73 stopnie - 35 minut

 

Chmielenie:

Lomik 50g - 60 minut

 

Drożdże:

Safbrew S33

 

BLG początkowe wahało się pomiędzy 7,5 a 8. Można więc uznać, że jest legendarne 7,7 :)

Odfermentowało do 2,7blg. Na razie czeka w butelkach na pierwszą degustację, ale jestem ciekaw różnicy między Hallertauer Mittelfruh a Lomikiem :)

 

#10 Cascadian Dark Ale

 

Na podstawie receptury scooby'ego -> http://www.piwo.org/topic/3877-darth-vader-black-ipa-cascadian-dark-ale/

 

Zasyp:

Pilzneński - 5,5 kg

Carahel - 0,5 kg

Carafa II Special - 0,5 kg

Biscuit - 0,25 kg

 

Zacieranie

 

60 min - 66-67°C

Pilzneński - 5,5 kg

Carahel - 0,5 kg

Biscuit - 0,25 kg

 

Po próbie jodowej:

Carafa II Special - 0,5 kg

wygrzew ->78°C

 

Chmielenie:

35 g - Simcoe - 70 min

30 g - Cascade - 45 min

30 g - Wiliamette - 15 min

30 g - Citra - 5 min

 

250 g - cukier - 5 min

 

Drożdże:

US-05

 

BLG pocz: 17

 

Fermentacja trwa :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wania napisz dokładnie krok po kroku jak klarowałeś tego grodzisza bo też mam zamiar coś takiego zrobić a, że nigdy nie chciało mi się klarować wina więc i z klarowaniem piwa nie mam doświadczenia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wania napisz dokładnie krok po kroku jak klarowałeś tego grodzisza bo też mam zamiar coś takiego zrobić a, że nigdy nie chciało mi się klarować wina więc i z klarowaniem piwa nie mam doświadczenia.

 

Zobacz tutaj - jest nawet foto relacja :)

Edytowane przez Alfi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wania napisz dokładnie krok po kroku jak klarowałeś tego grodzisza bo też mam zamiar coś takiego zrobić a, że nigdy nie chciało mi się klarować wina więc i z klarowaniem piwa nie mam doświadczenia.

 

Tak jak pisze Alfi korzystałem z tej instrukcji -> http://www.piwo.org/...yny-spozywczej/

 

Generalnie szklanka ciepłej wody, 4g żelatyny, dobrze wymieszać i do fermentatora. Obniżyć temperaturę poniżej 15 stopni i po dwóch dniach można zlewać ;)

 

 

A tymczasem warka numer 10 zeszła do 5BLG i zlana na cichą.

Do cichej dorzucone:

 

20g - Citra

15g - Simcoe

10g - Cascade

Edytowane przez Wania
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Czas na kolejną aktualizację wątku

 

 

#11 Pumpkin Ale - Korbolowe

 

post-6031-0-48919600-1385979909_thumb.png

 

Receptura z http://domowybrowarm...wo-dyniowe.html

Ale trochę dużej wysładzałem, żeby uzyskać 15BLG :)

 

Zasyp

4,5kg Pilzneński

0,7kg Biscuit Brewferm

0,5kg Karmelowy 30

50g Czekoladowy Jasny

6kg Dynia*

 

Zacieranie

60 min - 66-67C

 

Chmielenie

30g Fuggle - 60 minut

30g Fuggle - 5 minut

12g Pumpkin Spice** - 5minut

 

Drożdże:

T58

 

BLG pocz: 15

BLG końc: 5

 

*Dynia pokrojona w kostkę i upieczona w piekarniku z dodatkiem szklanki brązowego cukru

 

** 4 łyżeczki cynamonu, 2 imbiru, 1 ziela angielskiego, 1 gałki muszkatałowej

 

 

#12 Kolsch - Eau De Cologne

 

post-6031-0-83294900-1385979908_thumb.png

 

Zasyp:

 

Pilzneński - 4kg

Pszeniczny - 0,5kg

 

Zacieranie:

 

65-66 - 30 minut

72 - 30 minut

 

Chmielenie:

 

Lubelski 40g - 60 minut

 

Drożdże:

S33

 

BLG pocz: 11,92

BLG końc: 3,34

 

 

#13 Grodziskie Ciemne

 

Jako absolutny fan Grodziskiego miałem ochotę na jakąś własną reinterpretacje stylu i wymyśliłem sobie Grodziskie Ciemne. W założeniach miało być lekkie, o podobnym charakterze do grodziskiego, ale ciemne i delikatnie palone.

 

Zasyp:

Pszeniczny Grodziski - 2kg

Pszeniczny - 0,5kg

Pszeniczny czekoladowy - 0,35kg / do filtracji

 

Zacieranie:

 

63 - 35'

73 - 35'

 

Chmielenie

Lomik - 40g - 60 minut

Hallertauer Mittelfrüh - 20g - 20 minut

 

BLG pocz. 7,7

 

W tej chwili bulgota już za moimi plecami i jestem bardzo ciekaw, co wyjdzie :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Przyszedł czas na pierwszą dolną fermentację, a że jednym z moich ulubionych stylów jest Porter Bałtycki to właśnie jego popełniłem :)

 

#14 Porter Bałtycki

 

Zasyp

 

Wiedeński 3kg

Monachijski I 2,5kg

Monachisjki II 1kg

Caramunich I 0,7kg

Carahell 0,5kg

Carafa I 0,3kg

 

Zacieranie

 

64C - 30minut

71-72C - 30 minut

 

Chmielenie

 

Marynka 40g - 70 minut

Lubelski 30g - 20 minut

 

Drożdże

2x S23

 

Do fermentacji 20L brzeczki 21,6Brx. Schłodzone do 24 stopni chłodnicą, a potem wstawione na noc do skrzyni z lodem. Powoli ruszało, ale w tej chwili fermentacja już trwa.

Edytowane przez Wania
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Porter ostatecznie wylądował w butelce z takimi parametrami:

 

 

Original Gravity: 1.0864 (20.77°P)

Estimated Final Gravity: 1.0241 (6.1°P)

Alcohol by Volume: 8% (6.5% ABW)

 

Teraz sobie oczekuje na swój czas ;) Choć po miesiącu otwarłem jedną butelkę w celach kontrolnych i zapowiada się nieźle, ale musi się jeszcze poukładać :)

 

A na pierwsze warzenie w 2014 roku poszedł Mild:

 

#15 Mild Ale

 

Zasyp:

Strzegom Pale Ale - 3kg

Strzegom bursztynowy - 250g

Strzegom Karmelowy Czerwony - 200g

Strzegom jęczmień prażony - 80g

 

Zacieranie:

65C - 40 minut

72C - 20 minut

mash out

 

Chmielenie:

 

East Kent Goldings - 30g

 

Drożdże:

 

Mangrove Jack's M07 British Ale

 

Fermentacja w 19C

 

BLG Pocz: 9.65

BLG Końc: 2.75

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.