Skocz do zawartości

Browar "U Koziołka"


Rekomendowane odpowiedzi

Warka 27 100% peated

Zasyp:

  • ok 5kg Słód wędzony bruntal

Zacieranie:

  • 68-62°C - 90'
  • 78°C - 1'

Chmielenie:

  • 30g Fuggles na 90'
  • 30g Fuggles na 30'

Drożdże:

Starter Brewlabs Thames Valley 2

Słabo pachniało przy zacieraniu i przy chmieleniu, w smaku również dość słabo czuć wędzoność. Jestem dość zawiedziony, aż się zastanawiam czy nie pomyliłem słodów ze zwykłym pilsem...Potężny przełom. Do tego na oko spora wydajność ;)

 

Piwo robione na lenia, chłodzone no-chill, tylko przez sitko z gara do fermentora przelane w celu oddzielenia przełomu i może trochę chmielu.

 

21.05 Zabutelkowane z dodatkiem 115 g cukru. Zeszło do 2 blg. Wyszło 20.5l. W smaku bardziej goryczka i estry, w zapachu podobnie. Lekko czuję wędzonkę, ale to na granicy autosugestii...

 

 

Recenzja wg Jarasa

Peated ale - bart3q (poza depo):

 

jako że spoza depozytu wykorzystam ten fakt do podparcia zasadności skróconej recenzji - generalnie nie pamiętam piany (była poprawna, ale nie wiem ile by się utrzymała), wysycenie idealne, klarowne (no, lekkie zmętnienie na zimno), a piwo tak zajebiste że poszło w chwilę. Rzeczywiście dość słabo wędzone, ale czuć to co trzeba. Co ciekawe, to torf poczułem tylko na początku - później jakby się kubki smakowe przestawiły/przyzwyczaiły i informacja jaka szła do mózgu to że "zbiór aromatów zbieżny z whisky - wlewaj waść", czyli pyszne, ale czemu to bym nie był w stanie w konkretnym punkcie na osi czasu określić. Poza prałatowym, które za bardzo dawało mi zwykłą wędzonką, chyba po prostu torfówki to mój klimat, więc mat, messive i bart3q musicie brać poprawkę na te mega optymistycznie subiektywne oceny :P

 

Ja osobiście nie czuję w tym piwie torfu, truskawki z drożdży Brewlabs Thames Valley 2 je przykryły. Ale ja jestem słabym sensorykiem. Moja dziewczyna która ma dużo lepszy nos mówi że piwo smakuje jak "smażony dżem truskawkowy, lekko przypalony" ;) Ogólnie torfowość nie jest zabijająca, skoro ciężko laikowi ją wyczuć... Wrzuciłem dwa egzemplarze w depozyt, może pojawią się jeszcze recenzje.

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 28 APA

 

Zasyp:

  • słód pilzneński 5kg bruntal

Zacieranie:

  • 66°C - 60'
  • 78°C - 1'

Chmielenie:

 

Gotowanie 90 minut.

Od 60 minuty chmielenie a'la ciągłe

  • 7g cascade na 60 min
  • 7g cascade na 55 min
  • 7g cascade na 50 min
  • 7g cascade na 45 min
  • 7g cascade na 40 min
  • 7g cascade na 35 min
  • 7g cascade na 30 min
  • 7g cascade na 25 min
  • 7g cascade na 20 min
  • 7g cascade na 15 min
  • 7g cascade na 10 min
  • 7g cascade na 5 min
  • 7g cascade na 0 min

Drożdże: starter Brewlabs Thames Valley 2

Wyszło : około 25 l 13 blg

 

5.06 Zabutelkowane 5l (w sumie 4.5 bo greta urwała jedną szyjkę). Do każdej butelki dodane ok.4g cukru. Zeszło do 2-2.5 blg. Do reszty piwa dodano 50g cascade na zimno.

9.06 Zabutelkowane 19l z dodatkiem 110g cukru.

 

Recenzja od Undeatha:

Barwa: Przygaszone złoto, bardzo klarowne. Ogólnie super się prezentuje.

Piana: Lekki syk, do szkła nalewa się z ładną pianą, która delikatnie osiada, potem robi się 2mm kożuszek i tak do końca zostaje. Ładnie firankuje szkło, biała drobnopęcheżykowa.

Aromat: Ananas, trochę owoców ale nie tropikalnych, lekka słodowość i karmel, ogólnie ładnie.

Smak : W smaku lekko słodkie, z ciut małą goryczką, brakło mocniejszej kontry, ale może to kwestia młodości tego piwa choć to już 3 tygodnie. Ogólnie smaczne dosyć pełne, ale trochę orzeźwiające,z wad jedynie delikatny diacetyl który wyczułem dopiero po ogrzaniu piwa, ale ani trochę on nie przeszkadza.

Ogólne wrażenia: Bardzo dobre piwko, efekt chmielenia ciągłego wydaje mi się, że zmniejszył znacząco goryczkę, która jest trochę bardziej aksamitna, ale może to sugestia, zabrakło kontry do dość znacznej słodkości/słodowości tego piwa, nie wiem czy jest sens ogólnie takiego chmielenia ;) Ale piwo jak najbardziej mi smakowało i pochłonąłem je w 10 minut ;)

 

Mi piwo bardzo smakowało, rozeszło się dość szybko. Piwo posiadało bardzo dużo smaku chmielowego, który zamaskował goryczkę. Następnym razem zrobiłbym z wyższą goryczką, aby była wyraźnie zaznaczająca się w smaku.

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 29 Piwo miodowo - jałowcowe

Przepis wzięty z książki Teofila Ciesielskiego "Miodosytnictwo", z 1925 roku. Lekka modyfikacja chmielenia;)

 

25l brzeczki miodowej 11 blg

25 g jałowca suszonego

20g chinook

 

Brzeczka zagotowana, odszumowana, chmiel z jałowcem gotowane przez 30 minut.

Drożdże wlp 099, fiolka bezpośrednio do brzeczki

 

30.06 Zabutelkowane z dodatkiem 150g cukru (2.4v/v). Zeszło do 0 blg.

 

Piwo smakuje bardzo "oryginalnie". Jeśli się da tyskopijcy, to wypije;) W smaku kwaskowate oraz zbyt wyczuwalny jałowiec. Będzie powtórka tego piwa, ale raczej z odrobiną chmielu na aromat i zmniejszoną ilością jałowca. Ogólnie eksperyment udany, większość piwa rozdana i było chwalone;) Co najdziwniejsze pomimo tak wysokiego odfermentowania w smaku nie było całkiem puste.

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 30 Ciemniak

 

Zasyp:

  • słód pilzneński bruntal - 4,05kg
  • karmelowy 600 EBC - 85g
  • Carafa 2 special 1150 EBC - 195g
  • Cararoma 400 EBC - 123g
  • czekoladowy 900 EBC - 114g

Zacieranie:

  • 66-58°C - 90'
  • 78°C - 1'

Chmielenie:

  • 20g chinook na 60'
  • 30g EKG na 15'
  • 30g EKG na 5'

Drożdże: Brewlabs Thames Valley 2 około 1l starter mający z 2tyg pobudzony 0.5 l brzeczki 4h wcześniej

plus gęstwa z około 0.3l startera wlp 099 - ma być dry;)

 

Powinno wyjść ok 24l 11 blg

Do fermentacji poszła brzeczka 13 blg. Zrobię HGB przy rozlewaniu ;)

 

No i poszło bez HGB, nie chciało mi się. Piwo chyba złapało lekką infekcję, była wyczuwalna w tle aromatu kanaliza. Ogólnie mi słabo smakowało, znajomym bardziej, więc na imprezy i poszło;)

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 31 Pszenica

Zasyp:

  • 2,5 kg - słód pszeniczny
  • 1,5 kg - słód pilzneński

Zacieranie:

  • 46-44°C-27'
  • 55-53°C - 30'
  • 63-61°C - 40'
  • 73-67°C - 55'
  • 77-78°C - 0'

Chmielenie:70 minut:

  • 19g Sybilla - na 70'

Drożdże:

  • 125 ml gęstwy Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen

Wyszło ok. 24l 12.5blg

 

26.06 Zabutelkowano z dodatkiem 180 g cukru. Wyszło 22.5l. Zeszło do 3 blg (już po dodaniu cukru do refermentacji). Mętne, gęstwa bardzo luźna i bardzo mało jej na dnie. Piwo zapachu mega bananowe, zapowiada się świetna pszeniczka:)Piękny przełom i klarowna brzeczka poszła do fermentacji.

 

Ogólnie chyba moja najlepsza pszeniczka, fajny balans goździka i banana, drożdże płynne jednak robią robotę!

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Właśnie pobrałem próbkę piwa miodowo jałowcowego. W kolorze ciemny bursztyn, co w sumie wynika z koloru miodu. W smaku bardzo specyficzne, Na początku laka lekka słodkość, dalej przeplata się kwaśność z lekką goryczką. Kwaśność taka jak z owoców cytrusowych - pewnie zasługa chinooka. Zeszło oczywiście do 0 blg;) Jak się nagazuje to będzie bardzo ciekawe;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 32 EIPA 2

Zasyp:

  • 3,5 kg - słód pilzneński bruntal
  • 0,5 kg - karmelowy 150 Strzegom
  • 0,5 kg - prażona pszenica
  • 0,5 kg - cukier trzcinowy demerara

Zacieranie:

  • 65-63-68-63°C - 130'
  • 77-78°C - 0'

Chmielenie:

70 minut:

  • 25g Brewers Gold - na 70' plus demerara
  • 20g Brewers Gold - na 30'
  • 20g EKG i 5g Brewers Gold - na 15'
  • 23g EKG i 2g Brewers Gold - na 5'
  • 13g EKG i 13g Fuggles - na 0'
  • 25g EKG - na zimno

Drożdże:

  • Brewlabs Thames Valley 2 gęstwa po APA SH Cascade

Wyszło 20l 15 blg

 

Zabutelkowane 26.10.14 z dodatkiem 120g cukru. Ciekawe czy będzie wyczuwalna autoliza:P

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 33 Braggot
Zasyp:

  • 6.2 kg - słód pilzneński bruntal
  • 0,2 kg - karmelowy 150 Strzegom
  • 0,5 kg - Biscuit
  • 7 kg - miód

Zacieranie:

  • 66-62-80'
  • 78°C - 0'

Chmielenie:


  • Iunga kilka granulek wrzucone od początku gotowania
  • Iunga 50g wrzucone po 50 min gotowania
  • chinook 25g wrzucony po 60 min od zagotowania
  • Miód wrzucony po 110 min gotowania
  • po ponownym zagotowaniu wrzucone 40g ekg i 30g galaxy i gotowane 15 minut

Drożdże:

  • 10l zadane gęstwą wlp 099 po piwie miodowo jałowcowym
  • 10l zadane gęstwą forbidden fruit

wyszło 20l 33 blg
dodane 4.5g daf i 1.5 g kombi

 

2.06 Zabutelkowane do butelek 0,3, do każdej dosypane cukru miarką 0,3

23.10 Zabutelkowane kilka l do których była dodana jakaś gęstwa. Cukier sypany miarką.

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka 34 Pszenica

Zasyp:

  • 1.2 kg - słód pszeniczny
  • 2,8 kg - słód pilzneński

Zacieranie:

  • 45°C - 15 min
  • 55°C - 15 min
  • 62°C - 40 min
  • 72°C - 40 min
  • mash out

Chmielenie:60 minut:

  • 8g EKG - na 60'

Drożdże:

  • 125 ml gęstwy Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen dość starej ale pobudzonej brzeczką wcześniej

Piwo robione wspólnie z kolegą, machnąłem się przy odważaniu słodów. Pszeniczka wyszła jak najbardziej ok, choć do rasowej pszenicy trochę jej brakowało;)

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka 35 Pszenica

Zasyp:

  • zasyp nieznany, mieszanka słodu pilzneńskiego z pszenicznym, waga mi się schrzaniła i było go duuużo za dużo

Zacieranie:

  • 45°C - 45 min
  • 55°C - 45 min
  • 62°C - 40 min
  • 72°C - 40 min
  • mash out

Chmielenie:60 minut:

  • 25g cascade na 60'

Drożdże:

  • pół paczki wb-06 rozsypanej bezpośrednio na brzeczkę
  • fermentacja w garze warzelnym, brakło fermentorów.

Wyszło ok 30l 12 blg

 

Piwo zaoctowiało.

 

Warka 36 American wheat

Zasyp:

  • zasyp nieznany, mieszanka słodu pilzneńskiego z pszenicznym, waga mi się schrzaniła i było go duuużo za dużo

Zacieranie:

  • 45°C - 45 min
  • 55°C - 45 min
  • 62°C - 40 min
  • 72°C - 40 min
  • mash out

Chmielenie:60 minut:

  • 25g cascade na 60'
  • 25g cascade na 15'
  • 25g cascade na 0'

Drożdże:


  •  

Paczka danstar nottingham rozsypana bezpośrednio na brzeczkę

 

Wyszło ok 20l 12 blg

 

Warka 37 Dunkelweizen

Wg przepisu z http://www.piwo.org/...e-dunkelweizen/

 

Zasyp:

  • słód pszeniczny 2.50kg
  • słód monachijski 1.50kg
  • słód karmelowy jasny (100-150 EBC) 0.35kg
  • słód karmelowy ciemny 0.15kg

Chmiele:

  • 15g? EKG na 60'

Zacieranie:

  • 47°C - 30'
  • 62°C - 20'
  • 72°C - 45'
  • 76°C - 2'

Drożdże: pół paczki wb-06 rozsypanej bezpośrednio na brzeczkę.

Wyszło ok. 20l 12 blg

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 38 CDA

Zasyp:

  • 5 kg - słód pilzneński
  • 300g - karmelowy 600
  • 215g - biscuit
  • 200g - carafa 2 special

Zacieranie:

  • 67°C - 90 min
  • mash out

Chmielenie:60 minut:

  • 8g chinook FWH
  • 7g galaxy na 60'
  • 10g cascade na 30'
  • 10g chinook na 30'
  • 8g galaxy na 30'
  • 15g chinook na 20'
  • 20g cascade na 15'
  • 15g chinook na 10'
  • 25g cascade na 5'
  • 25g chinook i 30g cascade na whirlpool 1h w 75-64 stopniach

Drożdże:

  • paczka us-05 rozsypanych bezpośrednio na brzeczkę, i napowietrzanie solidne przez bujanie fermentorem.

Wyszło ok 20l 16 blg

 

10.11.14 Zlane na cichą do balonu 10l (dodane do niego 15g cascade i 15g chinook) i do dwóch balonów 5l. Do obu 5l dodane trochę rezerwy i do jednego wrzucone brett trois.

 

26.11.14 Część z balonu 10l zabutelkowana z dodatkiem 54 g cukru. Wyszło 10.5l

03.01.15 Zabutelkowane części z balonów, w obu chyba lekki tlenowiec. Część bez trois zeszła do 3.5-4 blg , część z trois do... Do każdej 0.5l butelki dodana 0.33 miarka cukru.

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 39 CDA Brett

Zasyp:

  • 4,5 kg - słód pilzneński
  • 50g - karmelowy 600
  • 250g - żytni czekoladowy (do filtracji)
  • 500g - monachijski II

Zacieranie:

  • 66-59°C - 120 min
  • mash out

Chmielenie:

  • 10g chinook FWH
  • 5g galaxy na 60'
  • 30g cascade na 15'
  • 30g chinook na 15'
  • 25g chinook i 30g cascade na whirlpool 2h w 79-60 stopniach

Drożdże:

WLP644 IV zbiór, gęstwa 12 dniowa,

 

27. 11 Piwo wyniesione na dwór na niskie temp w celu sklarowania

28.11 Dodane 30g cascade i 25g chinook zdezynfekowanych clo2

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Recenzja wg Jarasa:

Peated ale - bart3q (poza depo):

 

jako że spoza depozytu wykorzystam ten fakt do podparcia zasadności skróconej recenzji - generalnie nie pamiętam piany (była poprawna, ale nie wiem ile by się utrzymała), wysycenie idealne, klarowne (no, lekkie zmętnienie na zimno), a piwo tak zajebiste że poszło w chwilę. Rzeczywiście dość słabo wędzone, ale czuć to co trzeba. Co ciekawe, to torf poczułem tylko na początku - później jakby się kubki smakowe przestawiły/przyzwyczaiły i informacja jaka szła do mózgu to że "zbiór aromatów zbieżny z whisky - wlewaj waść", czyli pyszne, ale czemu to bym nie był w stanie w konkretnym punkcie na osi czasu określić. Poza prałatowym, które za bardzo dawało mi zwykłą wędzonką, chyba po prostu torfówki to mój klimat, więc mat, messive i bart3q musicie brać poprawkę na te mega optymistycznie subiektywne oceny :P

 

Ja osobiście nie czuję w tym piwie torfu, truskawki z drożdży Brewlabs Thames Valley 2 je przykryły. Ale ja jestem słabym sensorykiem. Moja dziewczyna która ma dużo lepszy nos mówi że piwo smakuje jak "smażony dżem truskawkowy, lekko przypalony" ;) Ogólnie torfowość nie jest zabijająca, skoro ciężko laikowi ją wyczuć... Wrzuciłem dwa egzemplarze w depozyt, może pojawią się jeszcze recenzje. Jeśli chcesz mogę Ci podesłać butelkę czy dwie;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 40 Ciemniak ala brown porter z resztek

Zasyp:

  • 2,5 kg - słód pilzneński
  • 2,5kg - mieszanka owsa i pszenicy n/s,
  • 500g brown
  • 250g - żytni czekoladowy
  • 300g - carafa 3

Zacieranie:

  • kleikowanie 15 minut owsa i pszenicy ns
  • 70-68°C - 120 min

Chmielenie:

  • 35 g cascade DE na 60' plus 6g Cascade DE bo pospieszyłem się z wsypywaniem chmielu i mi wykipiała część brzeczki razem z chmielem...
  • 33g EKG na 5'
  • chłodzenie - dolanie 4l letniej wody w celu uzupełnienia odparowania, reszta na dworze

Drożdże:

Us-05 gęstwa świeża z CDA 150ml

 

Wyszło ok. 20l 14 blg/1.052-54

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A dzisiaj kupiłem sok jabłkowy bezpośrednio z tłoczni, i będę robił eksperymenty z cydrem.

10l pójdzie na forbidden fruitach

10l na 3068, i do tego dodam 2,5l brzeczki z piwa pszenicznego

5l pójdzie na us05

5l do bezpośredniej konsumpcji;)

 

Na razie sok na cydry zasiarkowany 0.5g/10l, czeka do jutra na zadanie drożdży.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.