Skocz do zawartości

Browar z Johnnym w tle


Rekomendowane odpowiedzi

Warka 17 - 06.10.2013r.

Zimowe I

  • słód pilzneński Strzegom - 4,5 kg
  • słód Abbey - 0,4 kg
  • słód Special B - 0,4 kg
  • miód grycznany - 0,35 kg
  • miód wielokwiatowy - 1 kg
  • chmiel EKG - 60 g
  • goździki - 4 szt
  • imbir mielony - bardzo płaska łyżeczka
  • wanilia - pół laski
  • lukrecja - 10 g
  • cynamon - 0,5cm x 5 cm :)
  • kandyzowana skórka pomarańczy - 100 g

Zacieranie

15' w 530C

25' w 630C - chociaż na koniec moja LP wyłączyła stoper, więc może być trochę inaczej

45' w 730C

mash-out 780C

 

Filtracja

Tym razem bezproblemowa, trochę grubiej ześrutowałem - spadła za to wydajność, ale zyskałem na czasie. Pierwsza brzeczka jakieś 16 Blg, ostatecznie dostałem 26 l brzeczki o Blg 12 - trochę mało, ale jeszcze dojdzie miód.

 

Gotowanie

60' EKG - 30g

30' EKG - 30g

10' miód i przyprawy

 

Do fermentacji poszło 24 l brzeczki 16 Blg - miało być mocniejsze, ale coś nie wyszło... Przyprawami nie czuć w ogóle, chyba za bardzo się wystraszyłem i dałem za mało. Będziemy ratować na cichej.

 

Fermentacja

Gęstwa Wyeast 3522 Belgian Ardennes po Tripel'u zadana w 230C.

 

20.10.2013r. Przelane na cichą przy Blg 2. Dodano trochę przypraw: 6 goździków, 6 pasków skórki pomarańczowej, 2 cm cynamonu, 1/4 laski wanili i 1/4 łyżeczki imbiru mielonego. Strasznie mętne i nic nie czuć przyprawami.

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 18 - 12.10.2013r

Zimowe II

  • słód pilzneński Strzegom - 5,5 kg
  • słód Abbey - 0,5 kg
  • słód Special B - 0,5 kg
  • cukier brązowy jasny - 1 kg
  • chmiel Marynka - 20 g
  • chmiel Lubelski - 30g
  • goździki - 10 szt
  • imbir mielony - łyżeczka
  • wanilia - 1 laska
  • lukrecja - 10 g
  • cynamon - 1cm x 5 cm :)
  • gałka muszkatałowa - pół
  • kardamon - 5 szt
  • ziele angielskie - 5 szt

Zacieranie

15' w 530C

25' w 630C

20' w 670C

45' w 73 0C

mash-out w 780C

 

Filtracja

Brzeczka przednia 20 Blg, filtracja bezproblemowa, do gotowania poszło 26 l brzeczki o Blg 14. Jeszcze dojdzie cukier, to podbije.

 

Gotowanie

60' Marynka - 20 g

30' Lubelski - 30 g

10' cukier i przyprawy

 

Do fermentacji poszło 23 l brzeczki o Blg 20. Tym razem trochę przyprawami czuć :)

 

Fermentacja

Gęstwę T-58 po 6-zbóż zadałem w 220C po uprzednim "obudzeniu" jej niby-starterem.

 

20.10.2013r. Blg zeszło tylko do 7. Miało być przelane na cichą, ale nie będzie. Przyprawami nie czuć, mętne jeszcze bardziej niż poprzednie (zimowe I). Zamieszałem i poszło jeszcze na tydzień burzliwej.

 

30.10.2013r. Blg zeszło do 5,5. Przelewam na cichą, w końcu odfermentowało 72%.

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To nie ja straszę, tylko rosyjski klimatolog Abdusamatow:

"...Po ciepłym październiku i zimnym listopadzie ma przyjść w Europie wyjątkowo ciepły grudzień. Na tym jednak skończą się igraszki z "delikatnie" zimową pogodą. Styczeń i luty mają być bowiem ekstremalnie mroźne, zdecydowanie najgorsze w historii pomiarów. Temperatury mogą przekroczyć granice wyobraźni mieszkańców Europy, co w Polsce zapewne oznaczałoby regularne mrozy większe niż minus czterdzieści. Rosjanin prognozuje, że od tragicznej zimy zginie kilka milionów ludzi. Zamarznąć ma Bałtyk, Tamiza i Morze Czarne..."

Tylko mocne, rozgrzewające piwo pozwoli sobie z tym poradzić ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

10.11.2013r.

Zabutelkowałem Zimowe I nazwane Podchmielony Mikołaj z dodatkiem cukru 145g. Blg 2, wyszło 44 butelki 0,5l i jedna 0,33l. Pachnie tym razem mocno, jest klarowne, może będzie całkiem pijalne. Pomogło doprawienie na cichej.

Również Zimowe II nazwane Rudolf Czerwononosy doczekało się zabutelkowania. Tu też cukru na refermentację poszło 145g, Blg zeszło do 5, pachnie też wyczuwalnie, inaczej niż poprzednie, ale też inaczej było doprawiane, chociaż na cichą już nic nie dorzucałem. Wyszło 43 butelki 0,5l. Wygląda na klarowne, też zapowiada się nieźle, chociaż do Świąt żadne z nich się jeszcze nie uleży.

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 19 i 19a - 10.11.2013r.

Szkockie Mocne Ale 23 Blg (ochrzczone Skąpiec) i z resztek po wysładzaniu powiedzmy, że Szkockie 12 Blg (Przypadkowa porzeczka) z dodatkiem aromatu porzeczkowego.

 

Surowce ogółem

  • słód pilzneński Strzegom - 3,5kg
  • słód monachijski I Strzegom - 2,0kg
  • słód pale ale Strzegom - 1,5kg
  • słód Crystal - 1kg
  • słód karmelowy 30 - 0,5kg
  • słód whisky - 0,2kg
  • słód owsiany - 0,2kg
  • jęczmień palony - 0,2kg
  • chmiel Marynka - 30g

Zacieranie

20' w 630C

45' w 730C

mash-out 780C

 

Filtracja

Jak zwykle ostatnio powolna, czas pomyśleć o zmianie oplotu na coś szybszego. Brzeczka przednia 24Blg, do gotowania dałem jakieś 20l brzeczki o Blg 20. Resztę wysłodziłem i dałem do gotowania na warkę bis. Tu wyszło 13,5l brzeczki o Blg 8.

 

Gotowanie

w sumie 100'

Marynka na 60' - 30g

 

Ostatecznie do fermentacji poszło 17,5 l brzeczki o Blg 24. Resztki odfiltrowałem i dodałem do warki bis.

 

Fermentacja

Zadałem namnożoną gęstwę American Ale II , wsadziłem do styropianu i na balkon. Mam zamiar fermentować w 150C, ale nie wiem czy się uda.

 

Gotowanie bis

Tu gotowałem 60' i wrzuciłem na goryczkę 35g Lubelskiego. Na wyłączenie palnika dodałem aromat porzeczkowy kupiony w Biowinie.

 

Fermentacja

Do fermentacji poszło 12,5 l brzeczki o Blg12,5. Fermentacja w temperaturze pokojowej, w moim przypadku to będzie pewno ok. 240C. Zadane resztką gęstwy American Ale II.

 

24.11.2013r. Przypadkowa Porzeczka zeszła do 3Blg, więc będzie szykowana do cichej. Skąpiec zszedł do 9Blg. Tu się jeszcze zastanowię, ale chyba też już skończył fermentację, w końcu miał być "słodki"

 

27.11.2013r. Przypadkowa Porzeczka zlana na cichą po 17 dniach fermentacji burzliwej przy Blg3.

 

08.12.2013r. Przypadkowa Porzeczka zabutelkowana z dodatkiem 55g cukru. Wyszło 23 butelki 0,5l , końcowe Blg3, kilka butelek dosłodziłem słodzikiem. Piwo ma ciut dziwny zapach, może być infekcja, ale wylać zawsze zdążę. Mocna goryczka.

 

09.21.2013r. Skąpiec przelany na cichą przy Blg 6,5 (12,5Brix)

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 20 - 16.11.2013r.

Dunkel Monachijski 13 Blg

  • słód monachijski I Strzegom - 3,6kg
  • słód pilzneński Strzegom - 1,0kg
  • słód karmelowy jasny Strzegom - 0,5kg
  • słód czekoladowy 400 Strzegom - 0,2 kg
  • chmiel Perle - 35g
  • chmiel Tettneger - 50g

Zacieranie - dekokcyjne

wsypanie słodów do wody w 40°C i przetrzymanie ok. 30'

odebranie 1/3 dekoktu podgrzanie do 72°C - 10', gotowanie - 10' całość 40', dodanie do reszty, temp. 55°C przetrzymanie 10', odebranie 1/3 dekoktu, powtórzenie operacji (40') dodanie do reszty, temp. 62°C , przetrzymanie 10', odebranie 1/3 dekoktu, powtórzenie operacji (40') dodanie do reszty, temp. 72°C, dodanie słodu karmelowego i czekoladowego, przetrzymanie 15', NPJ, mash-out 78°C.

 

Filtracja

Tym razem bezproblemowa, brzeczka przednia 18Blg. Ostatecznie otrzymałem 27l brzeczki o Blg11,5.

 

Gotowanie

gotowanie 90'

Perle 25g - 60'

Perle 10g - 30'

Tettnager 25g - 30'

Tettneger 25g - 10'

Otrzymałem 22l brzeczki o Blg15 - trochę za gęsta, więc dolałem 3 l wody i mam 25 l brzeczki o Blg 13.

 

Fermentacja

Drożdże Brewferm Lager zadałem w temperaturze 22°C. Fermentacja na balkonie w pudle styropianowym, planowana temperatura ok. 12°C.

Fermentuje raczej w 9-10°C - nie wiem czy nie za nisko dla tych drożdży, ale może dadzą radę

 

24.11.2013r. Wychodzi jednak, że za zimno. Fermentacja trwa, ale Blg spadło tylko do 11... chyba muszę trochę podgrzać.

 

26.11.2013r. zrobiłem sterowany podgrzewacz :) i temperatura fermentacji utrzymuje się między 13 a 14°C. Fermentacja ruszyła z kopyta i bulka i bulka...

 

09.12.2013r. Blg zeszło do 4,5 (Brix8) Wstawiłem do cieplejszego pomieszczenia o temp.19°C na jakieś 2-3 dni, może jeszcze ciut dofermentuje, a przy okazji może zeżre jakiś diacetyl? :)

 

15.12.2013r. Blg dalej 4,5 (Brix8), a stoi w 19°C. Nie ma co czekać, niżej już nie zejdzie, przelewam na cichą wystawiam w pudle na balkon.

Ponieważ mojej córce skojarzyło się jakoś tak, to piwo nazwaliśmy Osiołek

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 21 - 29.11.2013r.

Bitter 11 Blg

  • strzegom pilzneński - 4kg
  • strzegom karmelowy 150 - 0,3kg
  • strzegom karmelowy 600 - 0,1kg
  • chmiel Polaris - 20g
  • gips piwowarski - płaska łyżeczka
  • mech irlandzki - płaska łyżeczka

Zacieranie

15' - 52°C pilzneński

40' - 63°C pilzneński

30' - 73°C całość

mash-out 78°C

 

Filtracja

Brzeczka początkowa 17,5 Blg, przy wysładzaniu 13,5Blg, ostatecznie 24 litry 9,5 Blg poszło do gotowania.

 

Gotowanie

70'

60' - 10g Polaris

30' - 10g Polaris

10' - 5g Polaris, łyżeczka mchu irlandzkiego

 

Fermentacja

Do fermentacji poszło 20 litrów brzeczki o Blg 11. Gęstwę Wyest 1728 dodano po schłodzeniu do 20°C. Fermentację planuję przeprowadzić w temperaturze też 20°C.

 

09.12.2013 Blg zeszło do 3,5 (Brix6)

 

15.12.2013r. Blg dalej 3,5 (Brix6) - zlewam na cichą. Będzie w 19°C

 

Z uwagi na użyty chmiel piwo nazwaliśmy Maniek

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

05.01.2014r. Hurtowe butelkowanie zaległości.

Skąpiec zabutelkowany z 70g cukru , wyszło 32 butelki 0,5l.

Bitter zabutelkowany również z 70g cukru (będzie mało nagazowane, ale celowo), wyszło 38 butelek 0,5l

Dunkel zabutelkowany z 130g cukru, wyszło 48 butelek 0,5l.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 22 - 06.01.2014r.

Brown Porter 12Blg

  • słód Pale Ale Strzegom 3,5kg
  • słód Brown 0,5kg
  • słód Crystal 1kg
  • chmiel EKG 40g
  • chmiel Styrian Goldings 30g

Zacieranie

"na lenia" - wszystkie słody wrzucone do 520C, spadło do 480C, pomieszałem i podgrzałem do 670C

90' w 670C

mash-out 10' w 780C

 

Filtracja

Brzeczka przednia 16Blg, filtracja bezproblemowa. Ostatecznie otrzymano 28l brzeczki o Blg10,5. W sumie odebrałbym i 30l, ale do gara mi się nie zmieściło :).

 

Gotowanie

70'

60' EKG 20g

30' EKG 10g

30' Styrian Goldings 10g

10' Styrian Goldings 20g

 

Fermentacja

Do fermentacji poszło 23l brzeczki o Blg12,5 (Brix13). Schłodzone do 200C i zadano uwodnionymi S-04. Fermentacja w 190C.

 

17.01.2014r. Gęstość zeszła do 4,3Blg (Brix8). Przelałem na cichą.

 

28.01.2014r. Zabutelkowano z dodatkiem 110g cukru. Wyszło 44 butelki 0,5l Blg jeszcze zeszło do 4 (Brix7,5)

Piwo zyskało nazwę Czarny Portier

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 23 - 19.01.2014r.

Pilzner 12 Blg

  • strzegom pilzneński - 5kg
  • chmiel Polaris - 17g
  • chmiel Żatecki - 50g
  • mech irlandzki - płaska łyżeczka

Zacieranie

dekokcyjne

słody wrzucone do 55°C i od razu podgrzew do 63°C

30' - 63°C pilzneński, w tym czasie odebrano 1/3 zacieru

dekokt:

10'- 72°C, 10'-podgrzewanie, 10'-gotowanie, dodanie dekoktu

40' - 73°C całość

mash-out 78°C

 

Filtracja

Brzeczka początkowa 16,5 Blg, wysładzanie do 5Blg, do gotowania poszło 29,5l brzeczki 10Blg

 

Gotowanie

90'

60' - 20g Polaris

30' - 25g Żateckiego

10' - 25g Żateckiego, łyżeczka mchu irlandzkiego

 

Fermentacja

Do fermentacji poszło 22 litry brzeczki o Blg 12,3 (Brix12,8). Uwodnione drożdże W34/70 dodałem w temp. ok. 16°C i wystawiłem całość na balkon do styropianu. Mam nadzieję, że zanim ruszy fermentacja, to temperatura spadnie do jakichś 12°C. Potem postaram się ustrzymać ok. 10°C.

W 10°C nie chciało fermentować, ustawiłem zakres 11-12°C.

04.02.2014r. Blg spadło do 3,5 (Brix7), na dwa dni pójdzie do 18°C żeby dożarło diacetyl.

 

07.02.2014r. Blg utrzymało się na poziomie 3,5 (Brix7), Przelałem na cichą, zakres temperatur 9-10°C.

24.02.2014r. Zabutelkowano z dodatkiem 95g cukru przy temp. 11°C. Wyszło 40 butelek 0,5l i 2x0,33l.

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 24 - 26.01.2014r.

American Wheat 11 Blg

  • strzegom pszeniczny - 2,8kg
  • strzegom pale ale - 2,0kg
  • castle malting cara blond - 0,7kg
  • pszenica niesłodowana - 0,5kg
  • owies niesłodowany - 0,5kg
  • chmiel Chinook - 15g
  • chmiel Mosaic - 50g
  • chmiel Citra - 50g

Zacieranie

20' - 63°C

60' - 73°C

mash-out 78°C

 

Filtracja

Brzeczka początkowa 15 Blg, wysładzanie do 5Blg, do gotowania poszło 29l brzeczki 10Blg

 

Gotowanie

90'

60' - 20g Chinook

30' - 25g Mosaic

10' - 25g Mosaic

 

Fermentacja

Do fermentacji poszło 25 litrów brzeczki o Blg 11. Uwodnione drożdże US-05 dodałem w temp. ok. 20°C. Fermentować będzie w jakichś 19°C.

 

04.02.2014r. Blg spadło do 4 (Brix7) poczekamy jeszcze z cichą.

07.02.2014r. Blg jeszcze zeszło do 3,5 (Brix 6,5) , ale z przyczyn osobistych przelewam na cichą :) Dodałem skórkę pomarańczową wymoczoną w wódce oraz 50g Citry. Trochę dziwnie wygląda - pieni się i lekko kwaśno pachnie, ale mam nadzieję, że będzie OK.

 

18.02.2014r. Blg dalej 3,5 - zabutelkowałem z dodatkiem 130g cukru. Wyszło aż 50 butelek 0,5l. Dalej się pieni, ale pachnie niesamowicie (żona chciała już je pić :) ) , dlatego też zostało ochrzczone American Dream.

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 25 - 03.02.2014r

Coffee Milk Stout 12 Blg

  • strzegom pale ale - 2,4kg
  • strzegom monachijski I - 1,4kg
  • castle malting cara blond - 0,3kg
  • strzegom karmelowy 150 - 0,3kg
  • castle malting coffee - 0,25kg
  • strzegom pszeniczny - 0,3kg
  • strzegom jęczmień prażony - 0,2kg
  • strzegom pszenica prażona - 0,15kg
  • strzegom barwiący - 0,1kg
  • chmiel Marynka szyszki 2012r - 40g

Zacieranie

75' - 69-63°C - z dodatkiem tylko 0,1kg palonych

15' - 73°C - całość

mash-out 78°C

 

Filtracja

Brzeczka początkowa 17 Blg, wysładzanie do 5Blg, do gotowania poszło 29,5l brzeczki 10Blg

 

Gotowanie

90'

60' - 40g Marynki

10' - 1kg laktozy, 150g kawy mielonej SAHARA

 

Fermentacja

Do fermentacji poszło 24 litry brzeczki o Blg 17 (Brix17,8). Niestety, zapomniałem i nie zmierzyłem Blg przed dodaniem laktozy, więc nie wiem jaka część to jej zasługa.

Zastartowaną gęstwę S-04 po Brownie zadałem w 20°C, pomieszałem i wywaliłem jeszcze na chwilę na balkon, żeby się jeszcze ciut schłodziło. Fermentację zamierzam prowadzić w 18-19°C.

 

27.02.2014r. przelałem na krótką cichą (bo burzliwa była długa) przy Blg 6 (Brix11)

 

06.03.2014r. zabutelkowano z dodatkiem 120g cukru. Wyszło 44x0,5l i 2x0,33l i otrzymało nazwę Kafka nad morzem

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka 26 - 01.03.2014r.

Dunkelweizen 13 Blg

  • pszeniczny strzegom - 2,5kg
  • monachijski I strzegom - 2kg
  • pszeniczny karmelowy strzegom - 0,5kg
  • karmelowy 30 strzegom - 0,25kg
  • karmelowy 600 strzegom - 0,05kg
  • chmiel Tettnanger 4,7 - 30g

Zacieranie

Na podstawie świetnych piw pszenicznych Radka z browaru Ignaczew. Połowę słodów wsypałem do 45°C i przetrzymałem godzinę. Potem dosypałem resztę i podgrzałem od razu do 72°C. Odebrałem 1/3 zacieru do dekokcji. Zagotowałem i utrzymałem w 100°C przez 30'. Zwróciłem dekokt z powrotem do części głównej zacieru (w tym czasie temp. spadła niestety do 69°C) i dogrzałem do 78°C. Mash-out i filtrowanie.

 

Filtracja

Bardzo kiepska, ponad 2 godziny z nakłuwaniem młóta. Ostatecznie otrzymałem 28l brzeczki o Blg 11.

 

Gotowanie

90'

45' - 30g Tettnanger

 

Fermentacja

Do fermentacji poszło nieco ponad 24 l brzeczki o Blg 13. Uwodnione drożdże WB-06 dodałem w 20°C i starałem się utrzymywać temperaturę fermentacji w granicach 20-21°C.

30.03.2014r. Odfermentowało do 3,4 Blg, ale fermentowało prawie miesiąc - jeszcze tydzień temu Blg spadało. Zabutelkowano z dodatkiem 130g cukru. Wyszło 46 butelek 0,5l i 2x0,33l.

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 27 - 18.03.2014r.

Koźlak 17 Blg

Capricorn

  • monachijski strzegom - 3,1kg
  • wiedeński strzegom - 3kg
  • karmelowy 30 strzegom - 0,5kg
  • caraamber weyermann - 0,2kg
  • caraaroma weyermann - 0,15kg
  • chmiel Hallertau Tradition 6,6 - 30g
  • chmiel Spalter Select 4,7 - 10g
  • chlorek wapnia - 10g
  • kwas mlekowy - 5ml

Zacieranie dekokcyjne 1-warowe

 

Woda wzbogacona o 10g chlorku wapnia. Słody wrzucone do 55°C, przerwa 15', podgrzanie do 62°C, odebranie dekoktu, podgrzew dekoktu do 72°C, przerwa 15', zagotowanie dekoktu i gotowanie 15'. W tym czasie część główna zacieru cały czas w 62°C. Zwrócenie dekoktu i przerwa 40' w 72°C. Mash-out 78°C i do filtracji.

 

Filtracja

Bez większych problemów. Do wody do wysładzania dodałem ok. 5ml kwasu mlekowego. Ostatecznie otrzymałem 29l brzeczki o Blg 14.

 

Gotowanie

90'-

60' - 30g Hallertau Tradition 6,6

20' - 10g Spalter Select 4,7

 

Fermentacja

Do fermentacji poszło 24 l brzeczki o Blg 17. Przy przelewaniu pieniło się mocno. Dodano gęstwę po pilznerze dodatkowo rozmnożoną starterem (ok. 400ml). Napowietrzyłem i wywaliłem na balkon. Fermentację zamierzam prowadzić w 12°C.

 

09.14.2014r. Blg zeszło do 5 (Brix 9,8)

12.04.2014r. Przelane na krótką cichą przy Blg5.

16.04.2014r. Zabutelkowane z 80g cukru przy temp. 10°C. Wyszło 45 butelek 0,5l.

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Uzupełniam zapiski, mocno po czasie, więc siłą rzeczy niekompletne, ale tak się złożyło...

Warka 28 - 23.03.2013r.

Belgijskie Pale Ale 12 Blg

  • wiedeński Strzegom - 2kg
  • pale ale Strzegom - 1kg
  • pilzneński Strzegom - 1kg
  • biscuit CM - 0,5kg
  • carabelge Weyermann - 0,3kg
  • EKG 5,5ak - 25g
  • Styrian Goldings 4,5ak - 20g
  • chlorek wapnia - 10g
  • kwas mlekowy - 5ml

Zacieranie

630C - 15'

720C - 45'

mash-out 780C

 

Filtracja

Bez problemów, do wody do wysładzania dodałem kwas mlekowy

 

Gotowanie

60' - EKG 5,5ak 20g

15' - Styrian Goldings 4,5ak 25g

 

Fermentacja

Około 24l brzeczki o Blg12 schłodzone do 200C i zadane drożdżami Wyeast 3711 French Saison z saszetki - napuchnęła po 2 dniach. Fermentacja w 200C.

09.04.2014r - Blg 2,8 (Brix6)

27.04.2014r - Blg 2,0 (Brix5). Zabutelkowano z dodatkiem 100g cukru. Wyszło 39 x 0,5l i 4 x 0,33l.

 

Warka 29 - 25.03.2014r.

Gose 11Blg - warka 10 - litrowa

  • pszeniczny Strzegom - 1,2kg
  • pilzneński Strzegom - 0,7kg
  • zakwaszający - 0,4kg
  • Tetnanger 4ak - 12g
  • kwas mlekowy - 20ml
  • sól - 15g
  • kolendra - 10g

Zacieranie

Słody (bez zakwaszającego) :

450C - 30'

650C - 30'

720C - 30'

dodanie zakwaszającego

720C - 90' - bo próba jodowa ciągle była pozytywna...

mash-out 780C

 

Filtracja

Jakiś koszmar - mała warka, dużo pszenicy, nie umiałem się w ogóle odnaleźć... ale coś tam udało się uzyskać

 

Gotowanie

60'

ekstrakcja chmielu 2x15' i dodanie do brzeczki na 30'

15' - sól i kolendra

 

Fermentacja

Ostatecznie do fermentacji poszło 13l brzeczki o Blg11. Zadane uwodnionymi S-33.

 

09.04.2014r. - Blg 4 (Brix7)

13.04.2014r. - Blg nadal 4, zabutelkowano z dodatkiem 70g cukru. Wyszło 22 butelki 0,5l i jedna 0,33l.

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 30 - 12.04.2014r.

Rauchbier 13 Blg

  • słód wędzony Steinbach - 2kg
  • słód wiedeński Strzegom - 2kg
  • słód pilzneński Strzegom - 0,8kg
  • słód monachijski II Strzegom - 0,5kg
  • słód Carafa III Special Weyermann - 0,07kg
  • chmiel Magnum 13,5ak - 13g
  • chmiel Hallertau 4,5ak - 15g

Zacieranie

Słody dodane do 16l wody o temp. 55°C

15' - 52°C

30' - 63°C

45' - 73°C

mash-out 78°C

 

Filtracja

Bezproblemowa. Brzeczka przednia 16Blg. Ostatecznie dostałem 29l brzeczki o Blg11,5

 

Gotowanie

90'

60' - Magnum szyszka 13,5ak - 13g

15' - Hallertau Tradition 4,5ak - 15g

 

Fermentacja

Do fermentacji poszło 26l brzeczki o Blg13, schłodzonej do temperatury 17°C. Wyniosłem na balkon, żeby jeszcze się schłodziło. Drożdże to gęstwa W34/70 bezpośrednio po Koźlaku, który został przelany na krótką cichą. Fermentacja ruszyła prawie "natychmiast"

 

02.05.2014r. Przelane na cichą przy 3,5 Blg

 

11.05.2014r. Zabutelkowane z dodatkiem 130g cukru, wyszło 48 butelek 0,5l i jedna 0,33l. Trochę wypił dywan ;) - uszczelka się nieco przesunęła...

23.05.2014r. Zdegustowana, trochę wodniste więc... Smoke on the water

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 31 - 03.05.2014r.

Porter Bałtycki 21 Blg

Koci Porter

  • słód wiedeński Strzegom - 5kg
  • słód monachijski II Strzegom - 3kg
  • płatki owsiane - 0,4kg
  • słód Brown - 0,2kg
  • słód Caraaroma - 0,2kg
  • słód Carafa III Special Weyermann - 0,05kg
  • chmiel Marynka 10ak - 15g
  • chmiel Lubelski 4,5ak - 15g
  • chlorek wapnia - 1 łyżeczka
  • kwas mlekowy - 1 łyżeczka

Zacieranie

Słody dodane do 20l wody o temp. 70°C

60' - 67°C

60' - 72°C

mash-out 78°C

 

Filtracja

Beznadziejna, ponad 3 godziny. Brzeczka przednia 23Blg. Ostatecznie dostałem 21l brzeczki o Blg16,5

 

Gotowanie

120'

60' - Marynka 10ak - 15g

15' - Lubelski 4,5ak - 15g

 

Fermentacja

Do fermentacji poszło 17,5l brzeczki o Blg21, schłodzonej do temperatury 17°C. Wyniosłem na balkon, żeby jeszcze się schłodziło. Drożdże to gęstwa W34/70 bezpośrednio po Rauchbier, który został przelany na krótką cichą.

19.05.2014r. Blg 8,5 (Brix13)

15.06.2014r. Blg 8,5 (Brix13) nie spadło od prawie miesiąca... a myślałem, że zejdzie niżej. Nic to, zabutelkowałem z dodatkiem 70g cukru. Wyszło 31 butelek 0,5l.

 

Warka 31a

Porter Malinowy z cienkusza

Do wysłodzin spod Portera Bałtyckiego dodałem 1,6l soku malinowego z Łowicza i jakieś 6l wody, tak aby otrzymać 12Blg. Pochmieliłem Citrą na 25 IBU. Wyszło ok. 20l. Dodałem baaaardzo starą gęstwę Belgian Ardennes i zobaczymy co z tego wyjdzie.

19.05.2014r. Blg 2,9 (Brix6) - powoli, ale ciągle spada...

26.05.2014r. Blg 2 (Brix5) - dalej spada... kiepskie te drożdże były :(

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 32 - 12.05.2014r.

Saison 16 Blg

  • słód pale ale Strzegom - 2kg
  • słód pilzneński Strzegom - 2 kg
  • słód monachijski II Strzegom - 1kg
  • słód pszeniczny Strzegom - 1kg
  • słód zakwaszający Weyermann - 0,1kg
  • chmiel EKG 7,4ak - 20g
  • chmiel Triskel FR 3,9ak - 50g
  • curacao słodkie - 25g
  • kwas mlekowy
  • mech irlandzki

Zacieranie

30'-620C

30'-720C

mash-out 780C

 

Filtracja

Grubiej ześrutowałem, to poszło błyskawicznie. Do gotowania poszło jakieś 25l brzeczki o Blg 14

 

Gotowanie

90'

60' EKG 7,4ak - 20g

30' Triskel 3,9ak - 20g

15' Triskel 3,9ak - 15g

10' Curacao słodkie - 25g

10' mech irlandzki

5' Triskel 3,9ak - 15g

 

Fermentacja

Do fermentacji poszło 18l brzeczki o Blg 16. Powinienem trochę rozcieńczyć, bo założenie było 15Blg, ale mi się już nie chciało... Schłodzone do 200C i zadane gęstwą Wyeast 3711 French Saison z BPA #28. Zamierzam fermentować w temp. 21-220C.

 

19.06.2014r. Blg zeszło do 1,5 - butelkuję z dodatkiem 100g cukru. Wyszło 33x0,5l i 3x0,25l

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka 33 - 08.06.2014r

Jaglane Pale Ale 12,5 Blg

  • pale ale Strzegom - 2kg
  • kasza jaglana - 1kg
  • słód diastatyczny - 0,5 kg
  • słód karmelowy jasny 30 Strzegom - 0,25kg
  • chmiel Tettnanger 4,5ak - 7g
  • chmiel Hallertau Tradition 6ak - 8g
  • chmiel Spalter Select 4,7ak - 30g

Zacieranie

kaszę jaglaną ześrutowałem i skleikowałem w 6l wody gotując przez 20', potem dodałem do wody i razem z resztą słodów:

30' - 630C

60' - 730C

m-o 780C

 

Filtracja

Ku mojemu zaskoczeniu błyskawiczna. Brzeczka przednia 14 Blg. Wysładzanie do 20l brzeczki o Blg 10.

 

Gotowanie

90'

60' - Tettnanger 4,5ak - 7g

60' - Hallertau Tradition 6ak - 8g

30' - Spalter Select 4,7ak - 15g

10' - Spalter Select 4,7ak - 15g

 

Fermentacja

Do fermentacji poszło 16l brzeczki o Blg 12,5 schłodzonej do 190C. Zadałem uwodnione S-04. Fermentacja będzie się odbywać w pudle styropianowym, mam zamiar utrzymywać temp. otoczenia ok. 180C - zależy mi na wydobyciu smaku kaszy.

 

06.07.2014r. Blg zeszło do 3, zabutelkowałem z dodatkiem 75g cukru, wyszło 31 butelek 0,5l. Oczywiście nie udało mi się utrzymać stałej temperatury, początek fermentacji rzeczywiście w 18-190C, ale potem musiałem wyjechać i temperatura wzrosła sobie do 220C.

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka 34 - 12.07.2014r.

AIPA 16 Blg

  • pale ale Strzegom - 5kg
  • pszeniczny Strzegom - 0,7kg
  • carapils Weyermann - 0,3kg
  • monachijski II Strzegom - 0,3kg
  • caraamber Weyermann - 0,2kg
  • Chinook - 40g
  • Pacific Jade - 50g
  • Mosaic - 50g
  • Glacier - 50g
  • Citra - 25g
  • chlorek wapnia
  • kwas mlekowy

Zacieranie

90' - 69-650C

15' - 720C

m-o 780C

 

Filtracja

Bezproblemowa. Brzeczka przednia 19Blg. Otrzymałem 26l brzeczki o Blg 14.

 

Gotowanie

70'

60' - Chinook 15g

30' - Pacific Jade 20g

15' - Chinook 25g

10' - Mosaic 25g

5' - Glacier 25g

1' - Citra 25g

reszta chmielu na cichą

 

Fermentacja

W trakcie chłodzenia zrobiłem jeszcze 10' przerwy "chmielowej" przy temp. ok. 700C. Potem brzeczkę schłodziłem do 220C (niżej ciężko zejść w lecie), zadałem drożdże i wywaliłem na balkon - jest 150C, to jeszcze się schłodzi, potem pójdzie do styropianu i PET-a. Niestety, zdobyte US-05 wywaliłem na podłogę tuż przed zadaniem i będzie musiało fermentować na S-04. Pewnie wyjdzie gorzej, ale ja i tak nie umiem AIPA dobrze zrobić. Do fermentacji poszło 20,5 l brzeczki o Blg16. Dużo poszło z chmielinami - gdzieś ok. 4-5l.

 

31.07.2014 - przelane na krótką cichą celem dochmielenia. Blg zeszło do 3,5 (Brix8)

 

05.08.2014 - zabutelkowano z dodatkiem 84g cukru. Wyszło 35 butelek 0,5l i 2x0,33l. Strasznie dużo "ucieka" z chmielinami, stąd wydajność końcowa zastraszająco mała.

Temperatura fermentacji cały czas utrzymywana w okolicach 200C

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Przez 3 miesiące uwarzyłem raptem 1 warkę, a wakacje spustoszyły mój magazyn, więc czas zacząć sezon. Na początek - chociaż to w zasadzie nie ta pora - wybrałem

Warka 35 - 06.09.2014r.

Witbier II 12Blg

  • pszenica niesłodowana 2,5kg
  • Strzegom pilzneński 2kg
  • diastatyczny 0,5kg
  • owies niesłodowany 0,5kg
  • chmiel spalter select 25g
  • kolendra 15g
  • curacao 25g
  • curacao słodkie 10g

Zacieranie

30' - 550C

30' - 620C

75' - 720C

m-o 780C

 

Filtracja

Zaskakująco szybka i bezproblemowa. Na początek poszło 17Blg, wysładzałem do 4Blg, otrzymałem 30l brzeczki o Blg 11.

 

Gotowanie

75'

60' - Spalter select 25g

15' - kolendra 8g, curacao (mieszanka) 15g

10' - kolendra 7g, curacao 20g

 

Fermentacja

Do fermentacji poszło 26l brzeczki o Blg12. Przy przelewaniu mocno się pieniło. Duży udział surowców niesłodowanych o nie do końca ustalonej ekstraktywności utrudnił dokładne planowanie warki. Miało być 20l :) Drożdże Brewferm Blanche dodałem w temp. 190C. Fermentować będzie sobie w pokoju przy otwartym oknie, mam nadzieję, że temperatury już nie skoczą za wysoko.

 

05.10.2014r. Po miesiącu trzymania w fermentorze Blg zeszło do 3. Temperatura wbrew oczekiwaniom była dość wysoka - 22-240C, ale to wit, więc może nie będzie źle. Butelkujemy z dodatkiem 130g cukru. Wyszło 48 butelek 0,5l i 4x0,33l. Zapach taki, że już chciałbym pić. Mam nadzieję, że w smaku też będzie OK.

 

25.11.2014r. Rozwaliło jedną butelkę... Następna otworzona zachowała się jak szampan na F-1 :) W zapachu siarkowodór, ale wbrew temu wszystkiemu mi smakuje. Ciekawe skąd to przegazowanie...

Edytowane przez krzysiek9999
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.