Skocz do zawartości

Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007


Rekomendowane odpowiedzi

Sezon już w pełni' date=' a u mnie browar wciąż w rozbiórce.

Chyba se kupię mały garnek i tak coś zadziałam, bo już nie mam cierpliwości do tego.

 

Jak narazie zakopałem zbiornik 1000l i w końcu uporałem się z obiegiem wody chłodzącej do wymienników. Przyznam że serce mi się kroiło jak tak czysta woda w kanał sobie płynęła.[/quote']

Myślisz, że 1000L wody ok 10°C schłodzi w obiegu warkę?

Prosty rachunek. Jeżeli 100l brzeczki schłodzić o 70°C za pomocą 1000l wody to temperatura tej drugiej wzrośnie o 7°C

No fakt, czyli temperatura zbiornika wzrośnie przy 2 warkach do maksymalnie 19°C.

Gdyby podbór wody robić rurką z dna zbiornika a ciepłą oddawać u góry wynik byłby jeszcze lepszy, tak szybko temperatura w zbiorniku się nie wyrówna.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
Gdyby podbór wody robić rurką z dna zbiornika a ciepłą oddawać u góry wynik byłby jeszcze lepszy, tak szybko temperatura w zbiorniku się nie wyrówna.

Tak właśnie będzie.

 

Prace nadal trwają i koniec przewidywany jest na koniec roku.

Więc od Nowego Roku browar rusza pełną parą, a tym czasem warzę w małym garnku elektrycznym.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 230 - Pale Ale 13°Blg

z dnia 17 listopada 2011r.

 

Składniki:

- pale ale 2,6 kg;

- monachijski 1,2 kg;

- amber malt 0,4 kg;

- carabelge 0,25 kg;

 

- Lubelski 100 g;

 

- 1388 Belgian Strong Al.

 

Zacieranie:

- 52°C przez 10';

- 62°C - i 20';

- 72°C - i 40';

- podgrzanie do 77°C filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - Lubelski 70g;

- 55' - 30g

- 70' - chłodzenie.

 

Obecnie już spadło do 3°Blg. Jutro przeleję.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 232 - Witbier 12°Blg

z dnia 24 listopada 2011r.

 

Składniki:

- pilzeński 2,5 kg;

- płatki owsiane błyskawiczne 0,4 kg;

- płatki pszeniczne błyskawiczne 2 kg;

 

- tradition 45 g;

- kolendra 35g;

- skórka pomarańczy (4szt.)

- Belgian Witbier 3944

 

Zacieranie:

- 52°C przez 10';

- 66°C - i 60';

- 72°C - i 30';

- podgrzanie do 77°C filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - chmiel;

- 55' - kolendra, skórki pomarańczy;

- 70' - chłodzenie.

Edytowane przez pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Więc od Nowego Roku browar rusza pełną parą' date=' a tym czasem warzę w małym garnku elektrycznym.[/quote']

Faktycznie, dziwnie się czyta jak Pieronie warzysz warki p 4-5kg :)

Spokojnie- to tylko kwestia przyzwyczajenia. :P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 233 - Świąteczne 13°Blg

z dnia 27 listopada 2011r.

 

Składniki:

- pilzeński 2 kg;

- pszeniczny 3,5 kg;

- barwiący żywiecki 0,5 kg;

- tradition 45g;

- kardamon 3 ziarenka;

- ziele angielskie 1g;

- cynamon 4 g;

- imbir 2 g;

- gałka m. 3g

 

- jeszcze nie wiem ale może trochę 1388 oraz wb-06

 

Zacieranie:

- 44°C - 15';

- 52°C - 10';

- 62°C - 20';

- 72°C - 25';

- podgrzanie do 77°C filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - chmiel;

- 55' - przyprawy;

- 70' - chłodzenie.

Edytowane przez Pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czyżbyś już w drodze powrotnej z Poznania zaczął zacierać? :):)

Spokojnie wczoraj wróciłem i dziś po dłuższym odpoczynku zabrałem się do roboty po 15-tej.

Za godzinę będzie posprzątane.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A miało być godzinę temu posprzątane. Niezły sajgon widzę. Ale tak to już jest gdy się człowiek spieszy.

Współczuję szorowania, też tak miałem gdy kiedyś ekstrakt suchy chciałem sobie szybko wsypać :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Widzę Adaś, że się rozkręcasz. Chciałam Cię powiadomić, że dzisiaj ruszam z "produkcją" sera pleśniowego. Konsumpcja przy najbliższym spotkaniu :)

No to już nie mogę się doczekać degustacji. A swoją drogą to kiedy się widzimy, bo chyba dopiero na zimowym zlocie (nie jadę na odszpuntowanie z powodu imprezy rodzinnej).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 234 - Wędzone 13°Blg

z dnia 1 grudzień 2011r.

 

Składniki:

- pilzeński 1,5

- wędzony 3,5 kg;

 

-tradition 40 g;

 

- Bavarian Lagier 2206.

 

Zacieranie:

- 52°C przez 10';

- 66°C - i 30';

- 72°C - i 30';

- podgrzanie do 77°C filtracja.

 

Chmielenie:

- 10' - chmiel;

- 70' - chłodzenie.

Edytowane przez pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.