Skocz do zawartości

anteks piwowarzy


Rekomendowane odpowiedzi

Warka 215 Grodzisz

Pierwsza warka w 2012

Skład

- Pszeniczny dymiony Weyermann 3000g

- Marynka 15g

-Lubelski 20g

Zacieranie

- słody wsypane do wody temp 38°C 15min

- wlana gorąca woda 52°C 60min

- dolana gorąca woda 70°C 60min

Gotowanie 70min

- 10' Marynka

- 40min Lubelski

Wyszło 24l ? blg ( studzi sie )

Edytowane przez anteks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A co, warka 216 Stout

Skład

- Pilzneński 4000g

- Monachijski 400g

- Wędzony 200g

- Pszeniczny 200g

-Cararoma 200g

- Pszenica palona 200g

-Czekoladowy 200g

- Marynka gran 25g

- Lubelski gran 40g

Słody moczą się w lodówce turystycznej w temp 70°C

Edytowane przez anteks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 216 stout

zacieranie

- 70-65°C 60min

- musiałem wyskoczyć na chwilkę więc kilka litrów przelałem do garnka i zagotowałem, wlane do zacieru głównego

temp podniosła się do około 70°C i - 60 min

gotowanie 60 min

- 0' 25g Marynki

-50' 40g Lubelski

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przy takiej gestości drożdże chyba mają utrudniony start. Ważne, że teraz można spać spokojnie ;) Pytanie czy saszedka z 2008 roku wpłynęła na opóźniony start brzeczki, czy prawidłowo przechowywana zachowuje swoje właściwości i nawet po pewnym czasie działa prawie jak nowa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.