Skocz do zawartości

Estrella Varsovia


Rekomendowane odpowiedzi

Rozlewam w fermentorze z zainstalowanym filtratorem z oplotu. Zassałem resztę zwykłym wężykiem (poleciało z kawałkami chmielu), ale do butelek i tak nie trafiło. Także chyba lepszy filtrator z oplotu niż bawienie się z druciakiem, przy którym istnieje ryzyko zatkania w trakcie przelewania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Powracam do warzenia po miesięcznej przerwie spowodowanej wyjazdami. Jutro zabutelkuję Dunkelweizena, a dziś pora na mojego pierwszego RIS-a :) Jako, że zostało mi sporo słodów wędzonych to postanowiłem je uzyć podczas dzisiejszego warzenia.

 

Warka nr 27 (24 XI 2013) - Wędzony RIS

 

Piwo zajęło 4. miejsce w Szczecińskim Konkursie Piw Domowych 2014 w kategorii piw dymionych.

 

2kg Whisky

1kg Monachijski Strzegom

1kg Wędzony

1kg Wędzony pszeniczny

0,5kg Carahell

0,5kg Karmelowy Ciemny 400-800 EBC Strzegom

0,25kg Kawowy 250 EBC

0,25 Pale Chocolate 500 EBC

0,2kg Carafa III

 

Biały cukier 1kg

 

Mech irlandzki 5g

 

Drożdże: gęstwy po warkach nr 20 -> 22 -> 24 oraz 25 (Danstar Nottingham)

 

Polaris 21,3% alfa-kwasów 25g

Sticklebract 12,3% 50g

Fuggles 5,1% 100g

 

Zacieranie:

 

22l (2l w trakcie)

 

67°C -> 64°C - 90 min (w międzyczasie kilkukrotne podgrzewanie, raz niechcący do 72°C, po którym dodałem 2l zimnej wody w celu wychłodzenia do 66°C)

 

Wysładzanie:

 

11l w 78°C (5l+6l)

 

Po wysładzaniu Blg 15,5°

 

Chmielenie:

 

Polaris 25g 60 min

Sticklebract 50g 30 min

Mech irlandzki 5g 15 min

Fuggles 100g 13 min

Biały cukier 1kg 10 min

 

Z chmielinami wylałem ok. 3-3,5l brzeczki.

 

Końcowo wyszło około 20l o ekstrakcie 21° Blg.

 

Drożdże dodane w temperaturze 23°C.

 

Temperatura fermentacji burzliwej 17-19°C.

 

Przelano na fermentację cichą 11 XII 2013.

 

Dodałem 50g płatków sherry.

 

Blg po fermentacji burzliwej 5°.

 

Zabutelkowano 22 XII 2013. Blg po fermentacji cichej 5°.

 

Zabutelkowałem 31 x 0,5l oraz 8 x 0,33l.

Edytowane przez gwzd
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka nr 28 (11 XII 2013) - Ale Lekkie

 

2kg Pilzneński

1,5kg Monachijski typ II

0,25kg Carahell

 

10g Polaris 21,3%

100g Summer 6,1%

 

Drożdże Danstar BRY97

 

Zacieranie:

 

15l

 

68°C -> 61°C - 70 min

 

Wysładzanie:

 

13l w 78°C

 

Blg po wysładzaniu 11°

 

Chmielenie:

 

+3l wody

 

Polaris 10g 60 min

Summer 25g 15 min

Summer 25g 5 min

Summer 50g na zimno

 

Blg przed fermentacją 11,5°

 

Temperatura fermentacji burzliwej 18-19°C

 

Objętość brzeczki 19l (ok. 3l wylałem z chmielinami)

 

22 XII 2013 (12:00) przelane na chmielenie na zimno (50g Summer). 3° Blg.

 

Zabutelkowałem 9 I 2014 (20:30). Straty ok. 2,5l (chmieliny etc.). W butelkach 34 x 0,5l.

 

Surowiec użyty do refermentacji: cukier (100g).

Edytowane przez gwzd
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 29 (12 XII 2013) - Świąteczne

 

Zasyp praktycznie losowy. Wykorzystuję resztki słodów, które nagromadziły się w moim schowku w przeciągu ostatnich miesięcy. To moje pierwsze piwo z przyprawami, także dałem ich względnie mało. Jeśli wyjdzie zbyt mało wyraziste to dorzucę więcej na fermentację cichą.

 

1,2kg Monachijski typ II

1kg Melanoidynowy

1kg Wędzony

1kg Żytni

0,8kg Pilzneński

0,2kg Kawowy 250 EBC

0,15kg Carahell

 

60g Polaris 21,3%

 

11,5g Cynamon (2 pokruszone laski)

21g Imbir (starty/pocięty)

 

drożdże T-58

 

Zacieranie:

 

19l

 

68°C -> 60°C - 80 min

 

(słód kawowy dodany po zacieraniu)

 

Wysładzanie:

 

14l w 78°C

 

Blg po wysładzaniu 13,5°

 

Chmielenie:

 

Polaris 10g 60 min

Polaris 25g 20 min

Polaris 25g 5 min

Imbir 5 min

Cynamon 5 min

 

Blg przed fermentacją 16°

 

Temperatura fermentacji burzliwej 18-19°C

 

Objętość brzeczki w fermentorze 19l (ok. 2l poszły z chmielinami)

 

23 XII 2013 przelano na cichą. Blg 5,5-6°

 

Zabutelkowano 10 I 2013. W butelkach 38 x 0,5l. Straty przy rozlewie ok. 0,5l.

 

Blg końcowe 5°.

 

Surowiec użyty do refermentacji: cukier (105g).

Edytowane przez gwzd
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie polecam drożdży Danstar BRY97 podczas ciepłych miesięcy. Pierwsze oznaki fermentacji dopiero po ok. 44h od dodania do brzeczki, minimalna piana. Po 48h piana zakryła cienkim kożuchem całą powierzchnię brzeczki. W międzyczasie T-58 dodane 16h później fermentują w najlepsze od wielu godzin.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No i pierwszy klops z niedofermentowaniem, w roli głównej T-58. Sprawdzałem właśnie Blg warki #29 Świąteczne i zeszło ledwo do 7°... Z pewnością to nie wina ballingometru, na #28 Ale Lekkie pokazuje 3° Blg. Co ciekawe w smaku nie odczuwam tej słodyczy, ale być może to zasługa przypraw. Trochę za słabo w smaku, aromatu zero, więc wrzucę jeszcze trochę imbiru i cynamonu.

 

Jak nie spadnie to chyba dodam w trakcie "cichej" trochę gęstwy z #28 (drożdże BRY97), ale nie wiem czy to najlepszy pomysł mieszać dwa różne szczepy drożdży?

 

EDIT: Coś tam zeszło (do 5,5-6°), a po przelaniu na cichą fermentacja z powrotem ruszyła...

Edytowane przez gwzd
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka nr 30 (17 I 2014) - IPA

 

2,5kg Pilzneński Strzegom

2,5kg Monachijski Castle Malting

0,5kg Pszeniczny Strzegom

0,25kg Karmelowy jasny Strzegom

 

Drożdże: gęstwa po warce nr 28 (Ale Lekkie) - BRY97

 

100g Topaz

50g Pacific Jade

 

Zacieranie:

 

17l (+1,5-2l - obniżenie temp. zbyt mocno podgrzanego zacieru)

 

69°C -> 50°C - 100 min

 

Wysładzanie:

 

12l w 78°C

 

Blg po wysładzaniu - 12°

 

Chmielenie:

 

25g Topaz 60 min

25g Topaz 20 min

25g Pacific Jade 5 min

25g Topaz 0 min

25g Pacific Jade na zimno

25g Topaz na zimno

 

Z chmielinami wylałem ok. 2l brzeczki.

 

Końcowo wyszło około 20,5l o ekstrakcie 15° Blg.

 

Drożdże dodane w temp. 17°C.

 

Temp. fermentacji burzliwej 19-20°C.

 

28 I 2014 przelana na chmielenie na zimno (po 25g Topaza i Pacific Jade).

 

Temp. chmielenia na zimno ok 16-17°C.

 

Blg po fermentacji burzliwej - 3,5°.

Edytowane przez gwzd
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr 31 (29 I 2014) - Waniliowa IPA

 

4kg Pale Ale

1kg Monachijski

1kg Melanoidynowy

0,25kg Karmelowy Jasny Strzegom

 

50g Chinook 13,1% alfa

50g Cascade 6,9%

 

3 laski wanilii

 

Drożdże: gęstwa po warce #29 (Świąteczne - T-58)

 

Zacieranie:

 

20,5l

 

68°C -> 52°C - 170 min

 

Wysładzanie:

 

12l

 

Blg po wysładzaniu - 9° (chyba błąd pomiaru zważywszy na Blg po gotowaniu i schłodzeniu)

 

Chmielenie:

 

20g Chinook 70 min

30g Chinook 10 min

2 przecięte laski wanilii 5 min

20g Cascade podczas chłodzenia brzeczki

30g Cascade na zimno

1 przecięta laska wanilii na zimno

 

Blg przed fermentacją 15°.

 

Wyszło około 20,5 litra brzeczki.

 

Drożdże (płukana gęstwa) dodane w temp 18-20°C.

 

Chmielenie na zimno (10 II 2014 14:10) - 25g Cascade, 2 pocięte wzdłuż laski wanilii i 50g płatków dębowych średnio przypalanych. Z drożdżami wylałem ok 2-3l piwa.

 

Blg po fermentacji burzliwej 4°

 

23 II 2014 - zabutelkowano. Blg końcowe 2,5-3°. Wyszło 32 x 0,5l i 2 x 0,33l. Około 2-3l wylałem wraz z osadami.

 

Surowiec użyty do refermentacji: cukier (35g) i glukoza (35g).

Edytowane przez gwzd
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 32 (29 I 2014) - Wędzony RIS #2

 

Drugie podejście do RIS-a. W poprzednim nie uzyskałem oczekiwanych efektów, słód wędzony torfem zdominował zapach całego piwa, który jest dodatkowo podkreślany przez płatki sherry rzucone na cichą.

 

Tym razem, już przy wsypywaniu słodów żałowałem, że nie zdecydowałem się na 8kg Steinbacha, którego zapach powalał wędzonką. Przy porównaniu z Weyermanem zastanawiałem się przez chwilę, czy ten drugi jest na pewno wędzony ;) Następny RIS pewnie za rok, więc w zależności od efektów być może spróbuję z samym Steinbachem.

 

5kg Wędzony Weyermann

3kg Wędzony Steinbach

0,375kg Palony Jęczmień Strzegom

0,3kg Karmelowy Ciemny Strzegom 400-800 EBC

0,25kg Karmelowy 300 Strzegom

0,25kg Pale Chocolate 500-600 EBC Fawcett Maltsters

 

1kg Cukier biały

 

100g Stella

50g Pacific Gem

 

Drożdże: płukana gęstwa po warkach 28->30 (BRY97)

 

Zacieranie:

 

ok. 21-22l

 

71°C -> 58°C - 140 min

 

Wysładzanie:

 

12-13l w 78°C

 

Chmielenie:

 

25g Stella 65 min

25g Pacific Gem 15 min

1kg Cukier biały 10 min

25g Stella 10 min

25g Pacific Gem 5 min

25g Stella 5 min

25g Stella 0 min

 

Blg brzeczki nastawnej 24°, około 23l.

 

Drożdże dodane w temp. 22°C

 

Przelano na fermentację cichą 11 II 2014 (02:30). Blg po fermentacji burzliwej 6°, dodałem 50g płatków dębowych mocno palonych. Z osadem drożdżowym wylałem ok 1,5-2l piwa.

 

25 II 2014 - zabutelkowano (14:30). Wyszło 40 x 0,5l i 3 x 0,33l. Blg końcowe 5°.

 

Surowiec użyty do refermentacji: cukier (90g).

Edytowane przez gwzd
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 33 (30 I 2014) - Galaxy Nelson Pale Ale

 

5kg Pale Ale Strzegom

 

50g Galaxy 13,1% alfa

50g Nelson Sauvin (szyszka)

 

Drożdże: US-05 (uwodnione)

 

Zacieranie:

 

18l

 

67°C -> 58°C - 65 min

 

Wysładzanie:

 

13l w 78°C

 

Blg po wysładzaniu: 12°

 

Chmielenie:

 

+2l wody

 

25g Galaxy 60 min

25g Nelson Sauvin 5 min

25g Galaxy podczas wychładzania

25g Nelson Sauvin na zimno

 

Objętość brzeczki nastawnej: ok. 22l

 

Blg końcowe: 12,5°

 

Drożdże dodane w temp.: 24°C

 

Z chmielinami wylałem ok. 2-3l brzeczki.

 

Temperatura fermentacji burzliwej ostatnich trzech warek - ok. 18°C.

 

Nowy rekord - w ciągu niecałych 40 godzin uwarzyłem 3 warki :)

 

Chmielenie na zimno - 10 II 2014 (13:10) - 25g Nelson Sauvin (szyszka) (temp. 20-21°C)

 

Zabutelkowałem 13 II 2013 (02:30). Surowce użyte do refermentacji: ekstrakt słodowy suchy (50g) oraz glukoza (35g). Wyszło 43 x 0,5l i 1 x 0,33l. Blg końcowe 2°.

Edytowane przez gwzd
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr 34 (11 II 2014) - AmSt. (American Stout)

 

5kg Monachijski I Strzegom

1kg Pale Ale Strzegom

0,2kg Carahell Weyermann

0,2kg Czekoladowy ciemny Strzegom

0,2kg Palony jęczmień Strzegom

 

Drożdże: przemyta gęstwa po Galaxy Nelson (US-05)

 

50g Chinook 2012

25g Palisade 2012

25g Citra 2013

 

Zacieranie:

 

20l

 

70°C -> 60°C - 90 min

 

Wysładzanie:

 

12l w ok. 75°C

 

Blg po wysładzaniu 14°

 

Chmielenie:

 

25g Chinook 60 min

25g Chinook 10 min

25g Palisade podczas chłodzenia

25g Citra podczas chłodzenia

 

Blg po wychłodzeniu 16,5°

 

Drożdże zadane w temp. 20-22°C

 

Końcowo wyszło ok. 21-22l brzeczki nastawnej, z chmielinami wylałem ok. 2-2,5l.

 

Temperatura fermentacji burzliwej - 20-22°C.

 

Zabutelkowano 26 II 2014. Wyszło 41 x 0,5l. Blg końcowe 4,5°.

 

Surowiec użyty do refermentacji: cukier (115g).

Edytowane przez gwzd
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 35 (12 II 2014) - Hopfive

 

Piwo w stylu CDA/BIPA/DA/IBA.

 

~5kg Pale Ale

1kg Monachijski II

0,2kg Prażona pszenica

0,2kg Barwiący

 

wszystkie Strzegom

 

Drożdże S-33 (uwodnione)

 

50g Citra

50g Centennial

50g Galaxy

50g Simcoe

50g Mosaic

 

Zacieranie:

 

20l

 

+moczenie 0,2kg słodu barwiącego w zimnej wodzie przez kilkadziesiąt minut (woda miała kolor ciemnobrązowy)

 

69,5°C -> 61°C - 90 minut

 

+0,2kg prażonej pszenicy podczas podgrzewania do ~78°C

 

Wysładzanie:

 

14l w ~70°C

 

Blg po wysładzaniu 14°

 

Chmielenie:

 

+3l wody

 

Każda dawka chmieli składa się z 10g każdej odmiany (5x10g)

 

50g 60 min

50g 15 min

50g 5 min

50g podczas chłodzenia

50g na zimno

 

Blg brzeczki nastawnej 15°

 

Objętość brzeczki nastawnej 20,5l (z chmielinami wylałem 2,5-3l).

 

Drożdże dodano w temp. 17-18°C.

 

Temperatura fermentacji burzliwej - 18-20°C

 

Chmielenie na zimno 25 II 2014 (21:15). 5x10g. Blg po fermentacji burzliwej 5,5°.

 

Zabutelkowano 06 III 2014. 40 x 0,5l. Surowiec użyty do refermentacji: cukier (95g). Blg końcowe 4-4,5° Blg.

 

NOTATKI:

 

- pierwotnie zamiast Galaxy chciałem użyć Palisade, ale zostało mi tylko 25g tego chmielu

- to samo z drożdżami, zamiast US-05 poszły S-33

Edytowane przez gwzd
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wk***** totalne. Tuż przed przelaniem brzeczki do fermentora zorientowałem się, że nie mam drożdży US-05. Oczywiście zdążyły wsiąknąć przez 2 dni od momentu dostawy ostatniej paczki. Całe szczęście, że miałem pod ręką zapasową saszetkę S-33, ale nie planowałem fermentować tego piwa takimi drożdżami. Ciekaw jestem efektu końcowego, no i poziomu odfermentowania...

 

Edit: nie minęło nawet pół doby i US-05. się znalazły... K***a.

Edytowane przez gwzd
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

+moczenie 0,2kg słodu barwiącego w zimnej wodzie przez kilkadziesiąt minut (woda miała kolor ciemnobrązowy)

jak dodałeś do zacieru? samą wodę czy wszystko razem? na wysładzanie czy wcześniej?
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moczyłem w tych 20l wody, w których później zacierałem. Potem wyciągnąłem woreczki i zacząłem podgrzewać do zacierania. Metodą prób i błędów dojdę do tego, który da mi najlepszy efekt ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 36 (27 II 2014) - FES

 

Piwo zajęło 1. miejsce w kategorii Foreign Extra Stout na Festiwalu Birofilia 2014.

 

5kg Monachijski Souflet

1kg Monachijski II Strzegom

0,8kg Pszeniczny

0,25kg Blackprinz 900-1000 EBC Briess

0,2kg Czekoladowy jasny 350-450 EBC Strzegom

0,2kg Kawowy 480-520 Castle Malting

0,2kg Jęczmień palony 1100 EBC Strzegom

 

Drożdze: płukana gęstwa po #34 (AmSt.)

 

40g Polaris 21,3%

 

Zacieranie:

 

~21-22l

 

72°C -> 40°C - 585 min

 

Wysładzanie:

 

12-13l w 75-78°C

 

Blg po wysładzaniu 14°

 

Chmielenie:

 

25g Polaris 60 min

15g Polaris 5 min

 

Blg po chmieleniu 17°

 

Drożdże dodano w temp. 16-17°C

 

Objętość brzeczki nastawnej: 24,5l (1,5l wylane z chmielinami)

 

Fermentacja burzliwa w temp. 18-21°C

 

Zabutelkowano 22 III 2014

 

Wyszło 48 x 0,5l (ok. 1l wylałem z drożdżową). Blg końcowe 4,5-5°.

 

Surowiec użyty do refermentacji: cukier (105g).

Edytowane przez gwzd
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka nr 37 (28 III 2014) - Amerykańska 10°

 

W zamierzeniu lekkie, jasne piwo górnej fermentacji o niskiej goryczce, delikatnym smaku i aromacie amerykańskich chmieli.

 

4kg Pale Ale

0,25kg Carahell

 

Drożdże US-05 (uwodnione)

 

25g Centennial

25g Palisade

10g Polaris

 

Zacieranie:

 

17l

 

71°C -> 59°C - 100 min

 

Wysładzanie:

 

18l

 

Ostatnich ok. 4 litrów nie odebrałem ponieważ blg spadło poniżej 2°

 

Blg po wysładzaniu 8°

 

Chmielenie:

 

Polaris 10g 70 min

Centennial 12,5g 10 min

Palisade 12,5g 10 min

Centennial 12,5g podczas wychładzania

Palisade 12,5g podczas wychładzania

 

Blg po chmieleniu: 10°

 

Objętość brzeczki nastawnej: 22l (+ok. 1,5l wylane z chmielinami)

 

Drożdże dodano w temp 21°C

 

Temperatura fermentacji burzliwej: 17-18°CZabutelkowano 20 IV 2014. Surowiec użyty do refermentacji: cukier (ok. 95g). Blg końcowe 2. Zabutelkowałem 44 x 0,5l i 1 x 0,33l.

Edytowane przez gwzd
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 38 (28 III 2014) - Weizen

 

2kg Pszeniczny Jasny Bestmalz

2kg Pilzneński Strzegom

 

10g Polaris

 

Drożdże Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen

 

Zacieranie:

 

16l

 

52°C -> 51°C - 20 min

 

62°C -> 61°C - 20 min

 

72°C -> 63°C - 60 min (+1l wody - zbyt mocno podgrzałem zacier)

 

Wysładzanie:

 

11-12l w 75-78°C

 

Blg po wysładzaniu 7,5-8°

 

Chmielenie:

 

Polaris 10g 90 min

 

Blg po chmieleniu: 10,5°

 

Drożdże dodano w temp. 20°C

 

Objętość brzeczki nastawnej: 19l (+1,5l wylałem z chmielinami)

 

Temperatura fermentacji burzliwej: pierwsze kilkanaście godzin ok. 20°C, następnie 22-24°C.

 

Zabutelkowano 15 IV 2014. Surowiec użyty do refermentacji: cukier (90g). Zabutelkowałem 38 x 0,5l.

 

Blg końcowe 2°

Edytowane przez gwzd
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 39 (29 III 2014) - Amerykańska Pszenica

 

Podziękowania dla cml za drożdże :)

 

2kg Pszeniczny Ciemny Bestmalz

2kg Pilzneński Bestmalz

0,15 Carahell

0,15 Prażona Pszenica

 

25g Nelson Sauvin

25g Citra

25g Centennial

5g Polaris

 

Drożdże: gęstwa po Wyeast 1272 American Ale II

 

Zacieranie:

 

17l

 

71°C -> 61°C - 95 min

 

Wysładzanie:

 

10l w 75-78°C

 

Blg po wysładzaniu 8°

 

Chmielenie:

 

Polaris 5g 60 min

Nelson 12g 20 min

Citra 12g 15 min

Centennial 12g 10 min

Citra 12g 5 min

Centennial 12g 0 min

Nelson 12g podcz. wychładzania

 

Blg po chmieleniu: ok. 10,5°

 

Drożdże dodano w temp. 19°C

 

Objętość brzeczki nastawnej: 18-19l (+2,5l wylałem z chmielinami)

 

Temperatura fermentacji burzliwej: 18-19°C

 

Zabutelkowano 16 IV 2014. Surowiec użyty do refermentacji: cukier (90g). Zabutelkowałem 2 x 1l, 32 x 0,5l i 4 x 0,33l.

 

Blg końcowe ok. 2,5°

Edytowane przez gwzd
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.