Skocz do zawartości

Browar Ignaczew


Rekomendowane odpowiedzi

Czyżbyś znowu popełnił dobre piwo? Wyczytałem, że Twój roggen zajął 4 miejsce w Krakowie. Gratulacje !

 

Jak słowo, nie wiedziałem, teraz sprawdziłem, dzięki Krzysiek, już się chwalę: ludzie, mam 4 miejsce w kategorii roggen w I KKPD co się odbył w miniony weekend. :D.

W depozycie są 2 butelki, zapraszam do próbowania.

Edytowane przez radekw
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Tak obstawiałem;) Myślę, że będzie tam nieźle zawojuje. Trzymam kciuki!

 

Podium nie zawojował :D ale może chociaż będzie w finale, czekam na bardziej szczegołówe wyniki.

 

No! Konkurencja jak widać była bardzo mocna ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 58 india saisone 13 blg

 

2 kg pils słodownia michalowce słowacja

1 kg wiedenski steinbach

1kg pale ale castle malting

0,5 kg pszeniczny steinbach

0,2 kg cara blond 20 ebc castle malting

0,1 kg crystal 150 ebc castle malting

 

66-68 C 1h

76 C wygrzew

 

9 g citra na 60 min.

9 g mosiac na 50 min.

10g citra na 40 min.

10 g mosaic na 30 min.

10g citra na 20 min.

30 g mosaic i 5 g citra na 0 min.

 

drożdze wyeast 3724 belgian saisone, starter z gęstwy po saisonie (warka 53).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 59 Weizen 12 blg

 

 

2,5kg pszeniczny steinbach

2 kg pils souftlet

 

44C 1h - 2kg pszenicznego

potem grzejemy bez przerwy do 72 C dodajemy, resztę słodów i trzymamy 40 min.

wygrzew w 76 stopniach Celsjusza

 

wysładzanie jakieś 15 litrów w trzech porcjach

 

60 min. 5 g. Columbusa 16,8 alfa

 

Rano po wystygnięciu zadam drożdże mauribrew weiss, wsypie je bezpośrednio do fermentora

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ostatnią warkę czyli weizena rozlałem wczoraj do butelek, ciekaw jestem efektów jakie dadzą maribrew weiss, piwo zatarłem mocno na słodko jak dla wb-ków ale odfermentowało tylko do 4 blg. Jak na weizena może być zbyt słodkie, pożyjemy , zobaczymy. Aha i ostatecznie ekstrakt był 12,5 - 13 blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Weizen, warka 59, zrobił się mocno kwaskowy, zapach chyba niczego nie zdradza, wysycenie też pozostało bez zmian, nie wiem czy te drożdże tak mają czy to jakieś zakażenie, fakt, był upał podczas warzenia i fermentacji. Pewno cos wpadło do wiadra. :)

Edytowane przez radekw
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka 60 - czyli to co zostało po sezonie 2013-2014

 

Do gara wrzuciłem:

 

2kg pils

1kg pszeniczny

0,8 kg pale ale

150 g karmelowy 30 EBC red

100 g crystal 150 EBC

50 g cararoma

250 g kawowy, dodany pod koniec zacierania 500 EBC

300 g cukru białego

 

66-68 C 1,5 h

76 C kilka minut

 

10 g amarillo 9,1 alfa 60 min

30 g amarillo 9,1 alfa na 30 min

6 g amarillo 9,1 21 g citry 0 min

na cichą zostanie jeszcze 30 g citry

 

Gęstość początkowa to 15 blg, nie wiem ile wyszło, nie mam podziałki na tym wiadrze ale na oko to jakieś 15-17 litrów. I teraz kwestia drożdży.

Miałem w lodówce gęstwe po saisonie i po wicie, Chciałe użyć sezonowych ale nie dały znaku życia. Uzyje więc wyeastów po witbierze.

Zastanawiałem się jak nazwać ten wynalazek . To powinno byc chyba mniej więcej tak: Imperial brown czy może black india witbier, w skrócie IBIW ;)

Edytowane przez radekw
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 61, weizen 12,5 blg

 

2,1 kg słod pszeniczny

1,9 kg słod pilzneński

 

- 44-45 C połowa słodów 80 min.

- podgrzanie do 71 C bez przerwy i wsypanie drugiej części słodów w 68-69 C

- 71 C 10 min

- odebranie części zaciero do dekokcji, gotowanie dekoktu 20 min.

- zwro t dekoktu do gara, wygrzew w 76 C i filtracja

- wysładzałem14-15 litrów,

 

15 g lubelskiego na 60 min,

 

Uzyskałem 19 -20 litrów.

Rano, czyli właściwie teraz, zadam prosto z saszetki drożdże mangrowe M-20, jeszcze ich nie używałem, opinie z forum są optymistyczne.

To tyle :beer:

Edytowane przez radekw
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dalsze losy weizena, warka 61:

 

Drożdże mangrowe m20 okazały się niezwykle szybkie, zadałem je w niedzielę rano a w środę wieczorem blg spadło juz do 5 z 12,5. Ostatecznie nie zeszły niżej niz 4 blg. O smaku napisze koło środy kiedy piwo będzie miało tydzień.

Dziś rozłałem brown ipe na dzrożdżach witbierowych ( warka 60 ), Z 15 blg piwo zeszło do 2blg,

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Ipa na witbierowych drożdżach, zasadniczo nie nadaje się do picia, ilość aldehydu octowego ( zielone jabłko, farba emulsyjna ) przekracza akceptowalne normy.

Wnioski: stara gęstwa - zła gęstwa, to już właściwie u mnie tradycja że pierwsze piwo w sezonie jest do wylania. :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 62 blond belgijski 15,5 - 16 blg. 10.11.14r.

 

4kg pilzeński souftlet

0,2 kg cara blond castle malting

 

66-68 C 60 min.

76 5 min.

 

wysładzanie 15 litrów

 

20 g marynki 9% na 60 min.

400 g cukru białego 5 min.

30 g marynki 9% na 0 min.

 

wyszło 16-17 litrów 15,5- 16 blg, drożdże fermentum mobile, belgijskie pagórki. Jak zwykle przy płynnych , zrobiłem starter, po 4 godz. od zadania, wieczko fermentora było juz bardzo mocno wybrzuszone a po kolejnych 4 była juz piekna 4 cm, piana. Temp. fermentacji to 22 C. Czekamy.....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 63 - czarna, żytnia IPA -15 blg

 

3 kg pilzenski souftlet

1kg żytni steinbach

0,2 kg cara blon castle malting 20 ebc

0,4 kg carafa special II 1100-1200 ebc

 

66-68 C 80 min.

72 C 10 min.

78 C wygrzew 5 min. i zadanie słodu palonego

 

wysładzanie 15 litrów, w przybliżeniu ciągłe.

 

25 g iungi 11% alfa na 60 min.

30 g amarillo 9,1 alfa na 35 min.

20 g amarillo i 10 g cascade na 0 min

40 g cascade z tegorocznego mam nadzieję zbioru pójdzie na cichą

 

Na razie czekam aż brzeczka osiągnie temp. wrzenia.

 

Brzeczka wystygła przez noc do 18C i właśnie zadałem uwodnione drożdże S-04. Uzyskałem 16-17 litrów 15 blg.

Edytowane przez radekw
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 64 weizen 13 blg - uwarzony 7.12.14r.

 

2kg pilzeński souftlet

2 kg pszeniczny steinbach

 

44-45C 60 min. połowa słodów

podgrzanie bez przerwy do 72 stopni i wsypanie reszty słodów, tu mnie podkusiło i dałem jeszcze pół kilo płatków owsianych.

72 C 15 minut

odebranie cześci zacieru do dekokcji, gotowanie dekoktu 20 min.

zwrot dekoktu do gara,

wygrzew 78 C 5 min.

 

Niestety, nie wiem czy to wina płatków czy zadania ich w przerwie 72C, zacier zrobił sie mocno kleisty i mocno utrudnił filtracje. Filtrat był prawie cały mętny przełom słaby, osadów gorących mało, wszystko własciwie poszło do fermentora, nie wiem co z tego wyjdzie.

 

Aha, chmielenie:

 

-17g sybilli, szyszka na 60 min w siatce

 

-wyszło 20 litrów 13 blg. Po wystudzeniu wsypałem do fermentora saszetkę WB-06.

 

 

-Wczoraj rozlałem też czarne żytnie ipa, gęstość koncowa to 4,5 blg, Blond na belgijskich pagórkach juz od tygodnia w butlach, odfermentował do 2,5 blg, Otworzyłem kontrolnie małą butelkę i jest dobrze, belgia pełną gębą, przyprawy, owoce, bardziej w smaku niz aromacie, aż dziw że ma tydzień a nic nie czuc alkoholu, mimo dośc wysokiego ekstraktu. Pije sie znokomicie, goryczka lekko zaznaczona, Aromat powinien się poprawić kiedy wysycenie wzrośnie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.