Skocz do zawartości

Browar Evergrey Garden


Rekomendowane odpowiedzi

  • 3 miesiące temu...

#10 "Wielka ściepa" 13,5°blg

Wielkość warki ~31l

Czas gotowania 70'

Prawdopodobne IBU 34,1

 

Zasyp:

Słód pale ale 3,5 kg

Słód wędzony torfem 2 kg

Słód karmelowy ciemny 0,25 kg

Słód karmelowy jasny 0,15 kg

Słód żytni 0,1 kg

 

Przerwy:

 

Słód wsypany w temperaturze 70°C, po czym temperatura ustaliła się na 63°C

63°C - 30'

72°C - 60'

78°C - filtracja

 

Chmielenie:

 

35g Marynka (szyszka) - 70'

5g Lubelski (szyszka) - 70'

15g Kohatu (szyszka) - 10'

5g Marynka (szyszka) - 10'

10g Lubelski (szyszka) - 10'

25g Willamette (granulat) - 10'

5g Hallertauer Mittelfrueh (granulat) - 10'

5g Hallertauer Tradition (granulat) - 10'

 

Drożdże:

 

US-05

Edytowane przez St. Anger
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#11 "Wędzone niczym w USA" Ale 10,5°blg

Wielkość warki: ~32l

Długość gotowania: 60'

Prawdopodobne IBU: 60,1

 

Zasyp:

Słód pilzneński: 2,8 kg

Słód jęczmienny wędzony: 1 kg

Słód pszeniczny wędzony dębem: 1 kg

Słód karmelowy ciemny: 0,25 kg

Słód karmelowy jasny: 0,1 kg

CarAroma: 0,2 kg

 

Przerwy:

 

Ześrutowany słód został wsypany w temperaturze 70°C, po czym temperatura ustaliła się na 64°C.

64°C - 30'

72°C - 60'

78°C - filtracja

 

Chmielenie:

 

5g Magnum (granulat) - 60'

30g Marynka (szyszka) - 60'

15g Chinook (granulat) - 60'

15g Cascade (granulat) -10'

20g Citra (granulat) - 10'

15g Simcoe (granulat) - 10'

5g Chinook (granulat) - 10'

 

Drożdże:

 

Gęstwa US-05

 

Uwagi:

 

Nasz browarek powiększył się o kolejną osobę w postaci Rycha.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

W piątek zdecydowaliśmy się uwarzyć dwie warki:

 

#12 Ciemne i wędzone Ale 17,5°blg

Wielkość warki: ~30l

Długość gotowania: 60'

Prawdopodobne IBU: 69,6

 

Zasyp:

Słód pilzneński: 3 kg

Słód monachijski typ II: 1,6 kg

Słód pszeniczny wędzony dębem: 0,5 kg

Słód jęczmienny wędzony (Weyermann): 1 kg

Słód jęczmienny wędzony (Steinbach): 1 kg

Słód jęczmienny wędzony torfem: 0,5 kg

Słód karmelowy jasny: 0,4 kg

Słód karmelowy ciemny: 0,25 kg

Słód Biscuit: 0,2 kg

Carafa special I: 0,05 kg

 

Przerwy

 

Ześrutowany słód został wsypany w temperaturze 60°C, ustaliła się na 55°C

55°C - 10'

63°C - 25'

72°C - 60'

78°C - filtracja

 

Chmielenie:

 

30g Columbus (granulat) - 60'

25g Marynka (szyszka) - 60'

10g Hallertauer Tradition (granulat) - 10'

15g Hallertauer Hersbrucker (granulat) - 10'

15g Perle - 10'

 

Drożdże:

 

Gęstwa US-05

Edytowane przez St. Anger
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Później uwarzyliśmy tego samego dnia drugą warkę.

#13 "American India Pale" Lager 14°blg :D

Wielkość warki: ~25l

Długość gotowania: 70'

Prawdopodobne IBU: 57

 

Zasyp:

Słód pilzneński 3,5 kg

Słód wiedeński 1 kg

Słód karmelowy jasny 0,05 kg

Słód carapils 0,35 kg

 

Przerwy:

 

Słód został wsypany w 69°C temperatura ustaliła się na 64°C

64°C - 40'

73°C - 40'

78°C - filtracja

 

Chmielenie:

15g Columbus (granulat) - 70'

5g Chinook (granulat) - 70'

15g Simcoe (granulat) - 10'

10g Amarillo (granulat) - 10'

20g Citra (granulat) - 10'

10g Mosaic (granulat) - 10'

5g Willamette (granulat) - 10'

5g Columbus (granulat) - 10'

15g Chinook (granulat) - 10'

10g Cascade (granulat) - 10'

 

Drożdże:

 

Wyeast XL 2308 Munich Lager

Edytowane przez St. Anger
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przedwczoraj też rozlaliśmy trzy warki:

 

 

#6 "Czarny jak d*** Szatana" Russian Imperial Stout 22,5°blg - zszedł do 1,5°blg

#10 "Wielka ściepa" 13,5°blg - warka zeszła do 0°blg

#11 "Wędzone niczym w USA" Ale 10,5°blg - warka zeszła do 1,5°blg

Edytowane przez St. Anger
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wczoraj zmarł jeden z najlepszych muzyków w historii muzyki... Jeff Hanneman gitarzysta Slayera zmarł na martwicze zapalenie powięzi spowodowane ugryzieniem pająka... Wiem, że nie jest to wątek, ani forum w jakim powinno się takie rzeczy upamiętniać, ale mam nadzieję, że Elroy nie przeniesiesz tego posta do "nie w temacie", chciałem go upamiętnić w tym wątku... Wkurzające, że gnidy takie jak Bieber, cieszą życiem i kompromitują się na każdym kroku, a ludzie tacy jak Hanneman, Dio umierają przedwcześnie... :(

 

[media]

[/media]

 

Edit: Przepraszam uniosłem się, ale słów tych nie odwołam.

 

R.I.P. Jeff [*]

Edytowane przez St. Anger
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#14 Jeff Hanneman's American Pale Ale 9,5°blg [*]

Wielkość warki ~30l

Czas gotowania: 75'

IBU prawdopdobne 36,7

 

Zasyp:

 

Słód pale ale: 1,5 kg

Słód pilzneński: 2,5 kg

Słód wiedeński: 0,5 kg

Słód karmelowy jasny: 0,4 kg

CarAroma: 0,1 kg

 

Przerwy:

 

Słody wsypałem w 70°C temperatura ustaliła się na 64°C

64°C - 35'

72°C - 45'

78°C - Filtracja

 

Chmielenie:

 

20g Citra (granulat) - 75'

5g Citra (granulat) - 40'

5g Citra (granulat) - 15'

25g Citra (granulat) - 10'

10g Citra (granulat) - 5'

 

Drożdże:

 

Wyeast XL 1728 Scottish Ale

 

Podziękowania:

 

Jeffowi za wspaniałą muzykę i teksty, bez niego Slayer nie będzie taki sam...

post-2320-0-50545800-1370041457_thumb.png

Edytowane przez St. Anger
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#15 PIPA "konstytuta prostytuta" 11,5°blg

Wielkość warki ~29l

Czas gotowania: 60'

IBU prawdopodobne: 56,3

 

Zasyp:

 

Słód karmelowy 600: 0,5 kg

Słód monachijski typ II: 1,5 kg

Słód pilzneński: 4,6 kg

 

Przerwy:

 

Słody wsypałem w 71°C temperatura ustabilizowała się na 64°C

64°C - 25'

72°C - 65'

78°C - filtracja

 

Chmielenie:

 

20g Sybilla (szyszka) - 60'

20g Lubelski (szyszka) - 60'

30g Marynka (szyszka) - 60'

25g Sybilla (szyszka) - 10'

35g Lubelski (szyszka) - 10'

20g Marynka (szyszka) - 10'

 

Drożdże:

 

Dannstar Nottingham

 

Uwagi:

 

Wczoraj postanowiliśmy uwarzyć jeszcze jedną warkę. Wyszła ona dużo ciemniejsza niż wyliczyłem programem, no cóż, nawjażniejsze żeby piwo było dobre.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj w trakcie warzenia rozlaliśmy warkę: #12 Ciemne i wędzone Ale 17,5°blg zeszła do 1,5°blg. Warka smakowo zapowiada się nieźle.

Edytowane przez St. Anger
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#16 Marcowe z Maja 17°blg

Wielkość warki ~19l

Czas gotowania: 60'

IBU prawdopodobne: 24,1

 

Zasyp:

 

Słód monachijski jasny: 1,5 kg

Słód monachijski ciemny 1,5 kg

Słód monachijski typ II: 0,5 kg

Słód pilzneński: 1 kg

Słód wiedeński: 1 kg

Cara-pils: 0,1 kg

CarAroma: 0,1 kg

Słód karmelowy 30: 0,4 kg

 

Przerwy:

 

Słody zostały wsypane w 60°C i temperatura ustaliła się na 55°C

55°C - 10'

64°C - 35'

72°C - 60'

78°C - filtracja

 

Chmielenie:

 

10g Magnum (granulat) - 60'

20g Perle (granulat) - 60'

15g Hallertauer Hersbrucker - 10'

10g Hallertauer Tradition - 10'

5g Hallertauer Mittelfrueh - 10'

 

Drożdże:

 

Gęstwa Wyeast XL 2308 Munich Lager

Edytowane przez St. Anger
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#17 Rubinowa AIPA 15°blg

Wielkość warki ~30l

Czas gotowania: 70'

IBU prawdopodbne: 80,6

 

Zasyp:

 

Słód pilzneński: 4 kg

Słód pale ale: 1,5 kg

Słód monachijski jasny: 0,5 kg

Słód monachijski ciemny: 0,5kg

CarAroma: 0,15 kg

Słód karmelowy 600: 0,15 kg

Słód karmelowy 30: 0,3 kg

 

Przerwy:

 

Słody wsypaliśmy w temperaturze 67°C i temperatura ustaliła się na 63°C

63°C - 15'

72°C - 60'

78°C - filtracja

 

Chmielenie:

 

5g Citra (granulat) - 70'

5g Simcoe (granulat) - 70'

5g Citra (granulat) - 60'

10g Columbus (granulat) - 60'

15g Chinook (granulat) - 60'

10g Columbus (granulat) - 40'

10g Cascade (granulat) - 40'

5g Chinook (granulat) - 30'

10g Amarillo (granulat) - 30'

5g Citra (granulat) - 15'

10g Willamette (granulat) - 15'

5g Columbus (granulat) - 10'

15g Citra (granulat) - 10'

5g Willamette (granulat) - 10'

20g Simcoe (granulat) - 10'

15g Cascade (granulat) - 10'

15g Amarillo (granulat) - 10'

10g Mosaic (granulat) - 10'

10g Chinook (granulat) - 10'

10g Cascade (granulat) - 5'

10g Mosaic (granulat) - 5'

 

Drożdże:

 

Gęstwa Wyeast XL 1728 Scottish Ale

post-2320-0-73379000-1370042097_thumb.jpg

Edytowane przez St. Anger
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#18 Cerveza Amarillo 13,5°blg

Wielkość warki: 30l

Czas gotowania: 60'

Prawdopodobne IBU: 42,2

 

Zasyp:

 

Słód pilzneński: 4 kg

Słód monachijski typ II: 1 kg

Słód pale ale: 1,5 kg

 

Przerwy:

 

Słody wsypaliśmy w 60°C i temperatura ustaliła się na 55°C

55°C - 5'

64°C - 60'

72°C - 15'

78°C - filtracja

 

Chmielenie:

 

20g Amarillo (granulat) - 60'

5g Amarillo (granulat) - 50'

5g Amarillo (granulat) - 40'

10g Amarillo (granulat) - 30'

5g Amarillo (granulat) - 20'

10g Amarillo (granulat) - 15'

20g Amarillo (granulat) - 10'

5g Amarillo (granulat) - 5'

 

Drożdże:

 

gęstwa Dannstar Nottingham

 

Uwagi:

 

Nowa kuchnia umożliwiła nam uwarzenie dwóch warek w 7-8h. Prawdopodobnie, więc zabierzemy się za cztery warki w sobotę za dwa tygodnie.

post-2320-0-69110600-1371226256_thumb.png

Edytowane przez St. Anger
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#19 American Stout "Zemsta grabarza" 15,5°blg

Wielkość warki: ~30l

Czas gotowania: 60'

Prawdopodobne IBU: 55,5

 

Zasyp:

 

Słód pilzneński: 3,5 kg

Słód pale ale: 2,5 kg

Słód karmelowy 600: 0,35 kg

Słód owsiany: 0,5 kg

Carafa III special: 0,15 kg

Carafa II special: 0,05 kg

CarAroma: 0,05 kg

Słód czekoladowy jasny: 0,05 kg

Jęczmień palony: 0,25 kg

 

Przerwy:

 

Słód wsypano w 73°C temperatura ustaliła się na 69°C (część palonych ziaren od początku, część na 30' przed końcem przerwy)

69°C=>61°C - 100'

78°C - filtracja

 

Chmielenie:

 

10g Lubelski (szyszka) - 60'

25g Magnum (szyszka) - 60'

10g Chinook (granulat) - 60'

10g Mosaic (granulat) - 60'

10g Lubelski (szyszka) - 10'

25g Cascade (granulat) - 10'

25g Mosaic (granulat) - 10'

10g Fuggles (granulat) - 10'

15g Lubelski (szyszka) - 5'

10g Chinook (granulat) - 5'

 

Drożdże:

 

gęstwa Dannstar Nottingham

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.