Skocz do zawartości

Browar domowy Absztyfikant


Rekomendowane odpowiedzi

  • 1 miesiąc temu...

Zrobiłem piątą warkę, jasna pszenica z Browamatora http://tiny.pl/hnhkw - z zakładanych 13Blg wyszło mi 11,5 :/ niby słody ześrutowałem bardzo drobno i przy wysładzaniu mieszałem młótem. Nie wiem o co chodzi i jak tę wydajność podnieść.

 

Pszenica teraz fermetnuje, zostawię ją na około 10 dni na burzliwej, a potem butelkowanie. Postaram się też zebrać gęstwę, bo kolejną warką będzie ciemna pszenica. Czy żeby zebrać gęstwę nie lepiej jest zrobić cichą, czy można ją zebrać od razu z bużliwej?

 

Tutaj trochę zdjęć z ostatniego warzenia http://tiny.pl/hnhkf

 

SAM_0131.JPG

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Doszedłem do wniosku, że obniżone gęstości wychodziły dlatego, że mój areometr z Browamatora jest wyskalowany na pomiar w 16 stopniach, kupiłem areometr z Biowinu i po sprawdzeniu na dwóch, ten Biowinu pokazywał ponad 1 Blg więcej niż ten z Browamatora ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Wracam do moich zapisków od warki nr 15 :)

 

 

#15 Kurak (APA single hop Amarillo) - 23.05.13 - https://www.facebook...06924972&type=3

 

Zasyp:

3,2 kg Pale Ale (Strzegom)

1,0 kg Pilzneński (Strzegom)

1,0 kg Wiedeński (Strzegom)

0,2 kg Pszeniczny (Strzegom)

 

Zacieranie:

65°C - 60'

mash-out

 

Chmielenie:

70' - 30g Amarillo

23' - 40g Amarillo

0' - 30g Amarillo

 

Na zimno - 6dni - 50g Amarillo

 

Fermentacja:

Drożdże - US-05

 

Uwagi:

OG 13°BLG, FG 2°BLG, 26l

Rozlew 15.06.13 z 160g cukru

 

Etykieta:

eta_kurak.jpg

1002395_485376358203299_1926275773_n.jpg

Edytowane przez Usiu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#16 Hultaj (American Stout) - 15.06.2013 - https://www.facebook...06924972&type=3

 

Zasyp:

3,5 kg Pale Ale (Strzegom)

1,0 kg Monachijski II (Strzegom)

1,0 kg Pilzneński (Strzegom)

0,5 kg Jęczmień prażony (Strzegom)

0,4 kg Płatki jęczmienne

0,1 kg Czekoladowy 1200 (Strzegom)

 

Zacieranie:

 

67°C - 60' (najprawdopodobniej zatarło się w 70°C, przez termometr)

72°C - 10' (słód czekoladowy i jęczmień palony)

mash-out

 

Chmielenie:

60' 30g Chinook 13,0%

25' 20g Chinook 13,0%

10' 24g Willamette 5,0%

10' 5g Mech irlandzki

0' 24g Cascade 6,0%

 

Na zimno 5 dni 50g - Simcoe 13,0%

Na zimno 5 dni 50g - Cascade 6,0%

 

Fermentacja:

Drożdże - US-05 (gęstwa)

 

 

Uwagi:

OG 15°BLG, FG 4,7°BLG, 23l (sporo zostało w syfie na dnie po chmieleniu na zimno)

Rozlew 02.07.13 z 160g cukru

IBU 53, SRM 38

 

Dotychczas moja najlepsza warka, świetny aromatyczny stout. Piwo wygrało Bitwę na amerykańskie stouty w Degustatornii Gdańsk. Co więcej będzie warzone w większej ilości w browarze restauracyjnym Jan Olbracht.

 

Etykieta

1450249_546772948730306_1660269825_n.jpg

 

1385518_546772982063636_346618174_n.jpg

Edytowane przez Usiu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Dzisiaj warzenie kolejnej warki, tym razem AIPA :)

 

 

#17 JUPIKAJEJ (American IPA) - 10.07.2013

 

Zasyp:

3,34 kg Pale Ale (Strzegom)

2,3 kg Pilzneński (Strzegom)

0,5 kg Pszeniczny (Strzegom)

0,4 kg Carared (Weyermann)

0,3 kg Karmelowy 30 (Strzegom)

 

Zacieranie:

67°C - 60' (miało być 67°C, ale chyba termometr mi przekłamuje i się zatarło w 70°C, zobaczymy jak odfermentuje)

mash-out

 

Chmielenie:

60' 30g Centennial 11,9%

60' 30g Citra 12,7%

20' 20g Centennial 11,9%

20' 20g Citra 12,7%

0' 20g Centennial 11,9%

0' 20g Citra 12,7%

 

Na zimno 5 dni 50g - Galaxy

Na zimno 5 dni 30g - Citra

Na zimno 5 dni 30g - Centennial

 

10' 5g Mech irlandzki

 

Fermentacja:

Drożdże - Danstar Nottingham

 

 

Uwagi:

OG 15.9°BRIX (15.3°BLG), FG 3,13°BLG, 26l

Rozlew 01.08.13 z 167g cukru

IBU 83, SRM 6,7

 

Świetny aromat, niestety w smaku mamy trochę trawy i ziemii.

 

galeria zdjęć https://www.facebook...06924972&type=3

 

Etykieta

943726_546775288730072_1289078590_n.jpg

 

1456122_546771875397080_2046959734_n.jpg

Edytowane przez Usiu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak próbowałem brzeczki po chmieleniu to ładnie było czuć gorycz, ostatecznie wyszło 15,9BLG przed zadaniem drożdży, zatarło się raczej w 70°C bo termometr mnie oszukał ;) więc powinna się ładnie ta słodowość z goryczką łączyć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Trochę się zapuściłem w notatkach więc uzupełniam ;)

 

 

#18 Bikini (American Amber Ale) - 06.08.13

 

Zasyp:

2,8 kg Pilzneński (Strzegom)

1,0 kg Monachijski II (Strzegom)

0,6 kg Carared (Weyermann)

0,3 kg Pszeniczny (Strzegom)

0,3 kg Carapils (Weyermann)

0,2 kg Karmelowy 30 (Strzegom)

0,05 kg Czekoladowy 1200 (Strzegom) - dodany do wysładzania (na kolor)

 

Zacieranie:

62-64°C - 40'

72°C - 20'

mash-out

 

Chmielenie:

60' 20g Magnum

20' 10g Mosaic

20' 10g Tomahawk

10' 10g Tomahawk

10' 10g Mosaic

0' 10g Tomahawk (chmielenie whirpoolowe)

0' 10g Mosaic (chmielenie whirpoolowe)

 

Na zimno 4 dni 25g - Mosaic

Na zimno 4 dni 25g - Tomahawk

 

 

Fermentacja:

Drożdże - Danstar Nottingham (gęstwa po #17)

 

 

Uwagi:

OG 13°BRIX (12,5°BLG), FG 2,95°BLG, 27l

Rozlew 23.08.13 z 163g cukru

IBU 42, SRM 11,1

 

Świetne piwo, na pewno do powtórzenia, trochę za dużo gazu, więc następna warka będzie z dodatkiem ok.145g-150g cukru.

 

Galeria zdjęć https://www.facebook.com/media/set/?set=a.509747645766170.1073741840.364826306924972&type=3

 

Etykieta

1381681_535465753194359_1566167648_n.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#19 Signal de Botrange (Belgijska IPA) - 08.09.13

 

Zasyp:

3,00 kg Pilzneński (Weyermann)

2,95 kg Pilzneński (Strzegom)

1,0 kg Syrop kandyzowany

0,7 kg Carapils (Weyermann)

 

 

Zacieranie:

65-67°C - 40'

72°C - 10'

mash-out

 

Chmielenie:

60' 30g Magnum

60' 30g Tomahawk

20' 20g Tomahawk

10' 20g Mosaic

0' 30g Mosaic (chmielenie whirpoolowe)

 

 

Fermentacja:

Drożdże - Belgian Ardennes (gęstwa od znajomego, z jakiegoś laboratorium, nie są to wyeasty)

 

 

Uwagi:

OG 19°BRIX (18,3°BLG), FG 2,68°BLG, 27l

Rozlew 28.09.13

IBU 86, SRM 4,6

 

Piwo musi się jeszcze ułożyć bo alkohol wychodzi, ale i tak jest bardzo dobrze, ciekawe to drożdże. Bardzo szybkie wyklarowanie. Drożdże bardzo zbite na dnie.

 

Galeria zdjęć https://www.facebook...06924972&type=3

 

Etykieta

577448_546775798730021_793475082_n.jpg

 

1455014_546779928729608_1524764156_n.jpg

Edytowane przez Usiu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#20 Kot Schrödingera (Special Bitter) - 29.09.13

 

Zasyp:

4,10 kg Pale Ale (Strzegom)

0,40 kg Płatki jęczmienne

0,40 kg Karmelowy 30 (Strzegom)

0,20 kg Biscuit

0,05 kg Czekoladowy 1200 (Strzegom)

 

 

Zacieranie:

66-67°C - 60'

mash-out

 

Chmielenie:

60' 15g Challenger

60' 15g Target

15' 10g East Kent Goldings

15' 15g Challanger

0' 15g East Kent Goldings (chmielenie whirpoolowe)

 

 

Fermentacja:

18*-20°C

Drożdże - Burton Union Ale M79 Mangrove Jack's Craft Series

 

 

Uwagi:

OG 12,1°BRIX (11,6°BLG), FG 3,53°BLG, 27,5l

Rozlew 12.10.13 z 110g cukru

IBU 35, SRM 9,8

 

Trochę za dużo Biscuita, zobaczymy jak z czasem się ułoży.

Drożdże wolno ruszały, spokojnie fermentowały. Słaba flokulacja, piwo wolno się klaruje.

 

Galeria zdjęć https://www.facebook...06924972&type=3

 

Etykieta

969177_549154545158813_1808514159_n.jpg

 

733916_549200861820848_1829830955_n.jpg

Edytowane przez Usiu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#21 Kruca Bomba! (IIPA) - 19.10.13 - opis wkrótce

 

Zasyp:

5,5 kg Pilzneński

1,0 kg Monachijski I

0,8 kg Pale Ale

0,5 kg Pszeniczny

0,3 kg Karmelowy 150

 

 

Zacieranie:

 

 

Chmielenie:

 

 

Fermentacja:

 

Uwagi:

 

Galeria zdjęć

 

Etykieta

Edytowane przez Usiu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#22 Dyniogłowy (Pumpkin Ale) - 21.10.13

 

Zasyp:

3,50 kg Pilzneński (Strzegom)

3,00 kg Upieczonej dyni

2,00 kg Monachijski (Strzegom)

0,50 kg Biscuit

0,50 kg Pszeniczny (Strzegom)

0,30 kg Cukier trzcinowy demerara

0,06 kg Czekoladowy 1200 (Strzegom)

 

 

Zacieranie:

66-67°C - 60'

72°C - 10'

mash-out

 

Chmielenie:

60' 20g Magnum

30' 20g Magnum

10' 20g Perle

5' 11,4g skórki cytryny, 6,4g skórki pomarańczy, 5,0g cynamonu, 1,2g gałki muszkatołowej, 4,0g imbiru, 1,0g ziela angielskiego

0' 20g Perle (chmielenie whirpoolowe)

 

Fermentacja:

22*-24°C

Drożdże - gęstwa po warce #19, ardenny

 

Uwagi:

OG 16,1°BRIX (16,1°BLG), FG 3,02°BLG, 26l

Rozlew 04.11.13 z 145g cukru

IBU 39, SRM 12,2

 

Przyprawy nienachalne, dynia raczej słabo wyczuwalna, bardzo fajne piwo.

 

Galeria zdjęć https://www.facebook.com/media/set/?set=a.540884622652472.1073741850.364826306924972&type=3

 

Etykieta

1391563_549152868492314_2114395744_n.jpg

 

1457454_549152895158978_1367225302_n.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

A ja się nie zgadzam. Właściwie przeprowadzona sterylizacja w piekarniku nie prowadzi do uszkodzenia butelek. Przerobiłem w piekarniku już kilka setek i nigdy nic się nie stało. Trzeba zachować dwa parametry procedury.

1. maksymalna temperatura

2. stopniowe ogrzewanie i chłodzenie.

 

Palmer podaje temperatury do 170C dla sterylizacji. Osobiście nie przekraczam 150C. To wymaga ok 2,5 godziny dla sterylizacji. W związku z tym, że butelki nie musza być sterylne, zazwyczaj nastawiam na ok 2h, a potem studzę 2-3 godziny (albo dowolnie dłużej) i... pewnie i tak są sterylne, bo ciepło resztkowe w piekarniku napchanym butlami utrzymuje sie dłuuugo. Przy piekarniku z timerem całość prowadzi się sama kiedy ja jestem w pracy;)

I nie znam prostszej metody uzdatniania butelek zapewniającej perfekcyjną eksterminację wszytkiego co żyje. Prawdopodobnie jeszcze lepszy byłby piekarnik z funkcją pary, bo efekt byłby szybszy przy temperaturze a temperatura max 100C (mniej energii) niemniej 100C zabija tyko bakterie i grzyby, ale nie zabija przetrwalników i zarodników. No ale żadna chemia piwowarska ich nie zbija :)

 

Być może mniej, ale później, jak widać nadrabiasz to sprzątaniem po pękniętych butelkach :)

Zgadzam się w 100%, wypalanie osłabia butelki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.