Skocz do zawartości

Rockowy Browar Domowy d-mol


Rekomendowane odpowiedzi

A dzisiaj warka #97 -

- Koźlak Radwanicki - 16,5 BLG, 21 IBU
Wzorowany na warce kolegi amapa - dzięki!

Skład:
2,7 kg - aromatic Bestmalz
1,0 kg - monachijski Bruntal
1,0 kg - pilzneński Bruntal
0,5 kg - czerwony Strzegom
0,5 kg - karmelowy 150 Strzegom
0,2 kg - melanoidynowy Strzegom
40 g chmielu Tradition
drożdże WLP833 German Bock

Zacieranie:
wsypanie słodów: 54°C
53°C - 5'
63°C - 10'
73°C - 40'
mashout i 10' przerwy

Chmielenie:
70' - gotowanie
60' - 30 g Tradition
5' - 10 g Tradition

Dzisiaj z chłodnicą :D

Kurde, chłodnica dobra sprawa. 10 minut i mogłem zadawać drożdże :)

 

Butelkowanie

Krótki opis 

Degustacja

A tymczasem grafika pasująca do tematu
baphomet_sigil_of_satan_and_satanism_by_

Edytowane przez crosis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No dobra. Wczoraj, 2015-02-10 powstała warka #98
 

#98 - Voodoo Child 2.0 - NIE-Whisky Dunkelweizen - 25 l, 13,5 BLG, 17 IBU

Walnąłem się przy odważaniu słodów i dałem zwykłego pilsa zamiast wędzonego torfem. Ćwiczenie do powtórki.

 

Skład:
2,35 - pszeniczny Bruntal
2,30 - wędzony torfem (whisky) Bruntal - zwykły pils z bruntala
0,2 - karmelowy 600 Strzegom
0,2 - owies NS (nie wchodzi do zasypu)
0,05 - barwiący Strzegom
Drożdże Wyeast 3068 - III pokolenie (starter ze 120 ml pierwszego startera - II pokolenie)
40 g - Willamette 6,2% a-k

Zacieranie:
15' 44°C
+1,5 l wrzątku i grzanie do 53°C
lekkie grzanie (do 63°C) - dwa ostatnie kroki to 16'
po 22' w 63°C lekkie grzanie
20' 73°C
mashout i 10' przerwy
palone w mash oucie

Chmielenie:
70' - gotowanie
60' - 15 g Willamette
30' - 10 g Willamette
5' - 15 g Willamette

Butelkowanie

Krótki opis
Degustacja

Edytowane przez crosis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z kolei dzisiaj, 2015-02-11 w butelki poszedł porter - warka #93 - Back in Black v 2.0

Wyszło 63 butelki, z czego same małe i 6 x 0,5 l.

W sumie 115 g cukru (23 l)

Zszedł do 5,5 BLG. (wiadro nr 2)

Wrażenia są bardzo pozytywne. Dość mocno alkoholowy, jeszcze nie ułożony, z ładnym, czekoladowo-śliwkowym aromatem.

 

Do tego sprawdziłem #96 - Spirit Crusher - belgijskiego stouta czekoladowego - zszedł do 6 BLG. Jeszcze 2-3 dni w pokojowej i idzie do piwnicy. Czekolada jest bardzo mocna, brakuje mi trochę oczekiwanych belgijskich nut, ale mam nadzieję, że wrócą.

 

Z piwnicy wrócił #94 - Lithium - Red lager - za chwilę butelkowanie. Z rurki pachnie pięknie.

 

Przy okazji ogarnąłem piwnicę - wszystkie portery i piwa do leżakowania poszły albo w skrzynki euro albo kartony - dzięki temu zwolniłem 6 skrzynek zwykłych. Czas uzupełnić butelki, bo w wiadrach pełno.

 

A jutro: zesty lager :D

Edytowane przez crosis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A dzisiaj będzie warka #99. Żona chciała coś lekkiego, nie gorzkiego, ale z takim cytrusowym aromatem. Cóż robić, trzeba warzyć. Ale nie byłbym sobą, gdybym nie poszukał w tym eksperymentu.

Chcę sprawdzić jak naprawdę wychodzi smak/aromat skórek cytrusowych. Więc uwarzę lagera z dużym udziałem surowców niesłodowanych (mają ewentualnie skontrować cierpkość), nachmielę symbolicznie na goryczkę, a potem zacznę dokładać skórki cytrusowe i sok. Skórek mam sporo, bo robiąc soki sobie je zostawiałem.

Tak więc plan:
Warka #99 -

- Zesty Lager - 20 IBU, 23 l, 14 BLG

Skład:
2,0 kg - pilzneński Bruntal +1 kg podczas faking scukrzania
1,0 kg - aromatyczny Bestmalz
1,0 kg - pszenica NS
0,5 kg - płatki owsiane
0,35 kg - kaszka kukurydziana
0,5 kg - owies NS
drożdże WLP833 III* pokolenie
15 g Tetnanger
15 g Fuggles
skórki cytryn, pomarańczy, grejpfruitów
sok z cytrusów

Zacieranie:
wszystkie niesłodowane i płatki skleikuję wg schematu:
11,5 l wody i: 30' w 66°C i 10' w 100°C
potem na to reszta wody (7 l) i słody
i prawie 4 godziny (szlag by to): 73°C -> 64°C
mashout i 10' przerwy (w końcu curva)

Wysładzanie jak krew z nosa.

Chmielenie:
70' - gotowanie
FWH' - chmiel
15' - 10 g skórki z zielonego grejpfruta, 15 g z cytryny, 20 g z pomarańczy, 38 g tartej, mrożonej cytryny
5' - 16 skórki z zielonego grejpfruta, 35 g z cytryny, 52 z pomarańczy

 

Butelkowanie

Krótki opis

Degustacja

Edytowane przez crosis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

i kurde zacieranie masakra. Po godzinie nic. Dołożyłem w sumie 1 kg pilsa (2x po 0,5 kg). Jest szansa, że pomyliłem się przy odważaniu. A jak nie - to wyjdzie mocniejsze piwo po prostu :P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

14 BLG. Koniec roboty: 01:00. Za to zapach brzeczki i smak niesamowity. Cokolwiek wyjdzie z tego piwa, lager na skórkach do powtórki na normalnym zasypie.

 

Za to dzisiaj 3068 z Whisky Dunkelweizena postanowiły pozwiedzać kuchnię. Dżordże wędrowniczki, psia ich jednokomórkowa mać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Za to dzisiaj 3068 z Whisky Dunkelweizena postanowiły pozwiedzać kuchnię. Dżordże wędrowniczki, psia ich jednokomórkowa mać.

To, że te drożdże wyjdą z wiadra jest pewne jak porozumienie w Jastrzębiu :) Wczoraj 21 zadane do wiadra, dziś rano liżą już pokrywę i wyglądają przez rurkę ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj w butelki wskoczył Lithium - Red Lager, warka #94.

 

Zszedł do 2,5 BLG, wyszło 46 butelek 0,5 l, 115 g cukru. Bardzo ładny zapach (o ile czuję przez katar), ale za to mało czerwony kolor. Nie tak czerwony jakbym chciał.

Edytowane przez crosis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A dzisiaj zabutelkowałem #96 - Belgian Chocolate Stout. Chyba przesadziłem z łuską i ziarnem, bo piwo zeszło do 6 BLG i jest "tłustawe". Piany raczej nie będzie.

 

Zapakowałem w 45,5 flaszki 0,5l z dodatkiem 124 g cukru. Wstawię do piwnicy na pół roku i zobaczymy co będzie.

Edytowane przez crosis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A dzisiaj, w końcu - warka nr 100!

 

#100 - Whiskey in the jar - Peated Lager - 13,5 BLG, 50 IBU

 

Skład:

4,3 kg - wędzony torfem (whisky) - Bruntal

0,34 - czerwony Strzegom

6 g - CaCl2

Drożdże: Danish Lager po #94 - bez startera

50 (60?) g Galaxy 2012 12,2% a-k

10 g Iunga 2014

 

Zacieranie:

68°C - wsypanie słodów, ustalenie na 63°C

grzanie do 68°C i 68*-64°C - 60'

 

bez mashoutu

 

Chmielenie:

70' - gotowanie

FWH - 10 g Iunga

20' - 10 g Galaxy

15' - 10 g Galaxy

10' - 15 g Galaxy

5' - planowane 15 g Galaxy, ale waga pokazała 20 g po opróżnieniu paczki :P

 

Chłodzenie do 25°C - chłodnicą - 10'. Zadane 400 ml wymieszanej gęstwy, 100 ml poszło na następne piwo (starter)

 

Butelkowanie 

Degustacja

Edytowane przez crosis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj testowo otworzyłem #94 - Czerwonego Lagera. Pysznie wyszło i czerwono. Do tego przez pomyłkę zabrałem z piwnicy #95 - 60/- na słodzie whisky z Bruntala. Czuć tę wędzonkę, ten lekki torf. Przepyszność. 

 

Szczególnie cieszy #95 - gęstwa pójdzie na wee heavy :)

Edytowane przez crosis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj warka #101 - Wild Horses - Wild Old Ale - 17,3 BLG. 

 

Skład:

4,5 kg - pilzneński Bruntal

0,9 kg - monachijski ciemny Bestmalz

0,5 kg - pszenica niesłodowana

0,3 kg - karmelowy 150 Strzegom

0,05 - pszenica prażona Strzegom

Drożdże WLP099 Super High Gravity

20 g chmiel Iunga

50 g chmiel EKG 

6 g CaCl2

5 ml kwas mlekowy

0,5 kg inwertu numer 1,5 (pół litra wody, pół kilo cukru, 1 ml kwasu - ponad godzina w 115°C)

33 g płatków Sherry
70 g płatków Whisky

 

Zacieranie:

60' - 68-66°C

 

Chmielenie:

70' - gotowanie

FWH - 15 g Iunga

0' - 5 g Iunga, 50 g EKG

 

 

 

Szybko przelałem z gara do wiadra i mam sporo osadu w fermentacji - nic to, niech będzie "old ale" ;)

Fermentacja w jedynce.

 

Przelewanie

Butelkowanie

Degustacja

 

W obu wiadrach piękne błony - albo się coś przyplątało, albo dupnie zdezynfekowałem. Nic to, pójdą tam jeszcze dodatkowe bakterie. Będzie Wild Horses - Wild Old Ale 

Edytowane przez crosis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#98 - Voodo Child - Whisky Dunkelweizen

 

3 BLG, 150 g cukru, niemal 50 butelek (bez jakichś 100 ml). Nic dziwnego, że wyszło z wiadra. I właśnie to wyjście dało taką nutkę w zapachu, której nie kojarzę, ale mi się nie podoba. Nic to, zobaczymy. W każdym razie od lustra piwa do samej rurki cale wiadra było uwalone warstwą zaschniętych drożdży. Eh.

 

Fermentował w piątce.

Edytowane przez crosis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Testowo otworzyłem też wczoraj #96 - Spirit Crusher, Chocolate Belgian Stout

 

Piwo przyjemnie nagazowane (lekko jak zaplanowałem), kremowe - czyżby jednak mąka żołędna dawała kremowość? Trzeba użyć jeszcze raz. Mętne jak kałuża - ale przy tej mące to też standard - za 3 miesiące będzie klarowne. 

 

Za to zapach - wczoraj dałem do testów dwóm kobietom: kawa i czekolada. W smaku mocne kakao. Czyli efekt osiągnięty - teraz tylko czekać na dojrzewanie :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.