Skocz do zawartości

Browar Domowy u Świdra


Rekomendowane odpowiedzi

Browar dorobił się 'firmowego' gadżetu

 

Firmowy kapselek :D

20120515816.jpg

 

Podejrzałem u kumpla - piwowara i zamówiłem swoje gumki do stempelków / pieczątek na aleledrogo.pl za śmieszne pieniądze.

Miny ludzi bezcenne. Robi jeszcze lepsze wrażenie niż sama zakapslowana butelka :)

 

kapsel%2520buzka.JPGkapsel%2520numer.JPG

Wersja z numerem ma wymienne cyferki ;) Do 99 warek jakoś to będzie :P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co by krypciochy nie robić to wrzucę do całego działu na allegro

Większość ofert proponuje wysokość 22mm, ale znalazłem sprzedawcę do 25mm i zamówiłem 23-24 mm - akurat na kapselek

Na jedną gumkę weszły mi oba stempelki :D Wszystko obrobione w Word'zie i zrobione zrzuty ekranu do Paint. Najlepiej zrobić duże obrazki (duża rozdzielczość)

 

edit: używam tuszu uniwersalnego do stempli NORIS 199PO (bo taki znalazłem w Olsztynie), ale są tusze dedykowane do powierzchni metalowych/szklanych/śliskich

Uniwersalny muszę trochę 'przesuszyć' zanim dołożę do kapselka, bo inaczej się rozmaże. Parę próbi człowiek dochodzi do wprawy :)

Edytowane przez Swiaderny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A co ma wysokość do rzeczy ? Czyli poprostu pięczątkujesz kapsle ? A to się nie zmazuje ?

wysokość pieczątki = maksymalna średnica naszego stempelka

Kapsel ma ~26 mm, ale powierzchnia użytkowa to 24-25 mm

 

Tusz uniwersalny schnie jakieś 20s później trzeba trochę trudu żeby to zetrzeć, podejrzewam że tusz do metalu będzie jeszcze trwalszy i będzie miał połysk

 

edit:

Stempel stawiam po zakapslowaniu

Edytowane przez Swiaderny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dobra, a wersja z wymiennymi cyferkami - jak to jest rozwiązane ?

Mój patent jest taki, że wysłałem do sprzedającego taki obrazek:

gumka2.JPG

 

i powycinałem cyferki ostrym nożem. Przy każdej warce wystarczy wstawić odpowiedni numerek, który będzie się trzymał taśmy samoprzylepnej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jak bardzo trwały jest stempel? nie ściera się?

Kiedy tusz wyschnie jest dość trwały. Oczywiście jeśli się uprzeć to zetrzemy ale jest to wyzwanie :)

Myślę, że dedykowany tusz do powierzchni metalowych będzie jeszcze lepszy - ale głowy za to nie dam bo używam 'uniwersalnego'

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dobry pomysł z tymi kapslami :) Właśnie pije twojego Lagera Końcoworocznego warka nr 12 i muszę ci na słodzić! Bardzo smaczny, jak otworzyłem aromat Spalt Spaltera uderzył przyjemnie w nos. Co mnie zaskoczyło był bardzo słodowy jak marcowe, delikatne orzeźwiające, na języku zostaje chmiel przez chwilkę. Kolor ładny, piana uciekła szybko i niestety w tle czuć bardzo delikatnie dopiero po kilku łykach rozpuszczalnik jednak, to co się obawiałeś. Gdyby nie to piwo by było idealne. Pomimo tego pijalne i smaczne, zobaczymy drugą butelczynę kiedy indziej to ci napiszę czy też jest rozpuch :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dobry pomysł z tymi kapslami :) Właśnie pije twojego Lagera Końcoworocznego warka nr 12 i muszę ci na słodzić! Bardzo smaczny, jak otworzyłem aromat Spalt Spaltera uderzył przyjemnie w nos. Co mnie zaskoczyło był bardzo słodowy jak marcowe, delikatne orzeźwiające, na języku zostaje chmiel przez chwilkę. Kolor ładny, piana uciekła szybko i niestety w tle czuć bardzo delikatnie dopiero po kilku łykach rozpuszczalnik jednak, to co się obawiałeś. Gdyby nie to piwo by było idealne. Pomimo tego pijalne i smaczne, zobaczymy drugą butelczynę kiedy indziej to ci napiszę czy też jest rozpuch :)

Dzięki za ocenę!

Muszę przyłożyć się do mycia butelek :/ Bo są różnego sortu - jeszcze nie wychowałem spijaczy do, choćby, płukania szkła po spożyciu i wracają butelki z fauną i florą w środku

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

# Warka 15 Lager Wielkanocny + 195 g cukru = 52 butelki 0,5 l + 2 butelki 0,33 l

Smakowite piwo :D, ale jeszcze nie ułożone. Chyba niepotrzebnie dodałem jęczmień palony :(

Edytowane przez Swiaderny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

09 czerwca 2012 Wola Drzewiecka

# Warka 17 Cytrusy w pszenicy

próba stylu: Witbier

 

Zasyp:

słód pilzneński 3,2 kg (Niemcy)

słód owsiany 0,6 kg (produkcja własna)

pszenica 2,7 kg

suma: 6,5 kg

 

Zacieranie:

kleikowanie pszenicy 100°C - 30 min

 

63°C - 50'

72°C - 40' (brak skrobi po 10')

72* ->79°C -> filtracja

 

Chmielenie i przyprawianie:

Cascada 7,6% aa - 13 g - 90'

Amarillo 10,7% aa - 7 g - 45'

Cascade 7,6% aa - 5 g - 0'

 

Skórka z pomarańczy świeżej - 60 g - 75'

Kolendra 7 g - 80'

Skórka z pomarańczy świeżej + skórka z cytryny (odrobina) - 80 g - 85'

Kolendra 8 g - 85'

_____________________________________________

32 l brzeczki ~12°Blg (IBU ~19j.)

drożdże S-33

 

wydajność (niespodziewanie): ~62% :D

______________________________________________

 

Filtracja utknęła już na samym początku :/ Zmuszony byłem zastosować wysładzanie na raty z kilkukrotnym mieszaniem całego złoża.

 

Wydajność byłaby wyższa, ale nie miałem już ochoty walczyć, tym bardziej, że zakładałem max. wydajność na poziomie 55%

 

Poszło fermentować w temp. ~19-20°C

Edytowane przez Swiaderny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kurde ale fajne etykieta :) w czym robiłeś?

Jak zwykle zaawansowane narzędzia graficzne w postaci MS Paint i MS Word :D (może kiedyś przerzucę się na topornego Photoshop'a :P)

 

Tło z neta (chyba hasło 'klatka filmu') + czcionki do Word'a + etykieta któraś z kolei

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Powstała etykietka do # Warki 17 - Cytrusy w pszenicy

 

No17a.JPG

 

Po tygodniu od butelkowania już nagazowane :) Piany brak :/ Teoria swoje - praktyka swoje :( Nawet wodę zakupiłem w markecie, bo myślałem, że z leśnego ujęcia może być zbyt twarda. A tu d...

Następne będzie zatarte bardziej na 'słodko' z mniejszą ilością kolendry (szczypta mniej i będzie rewelacja), reszta pozostanie bez zmian

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Minął rok od oficjalnego zarejestrowania się przeze mnie na naszym forum ;)

 

Drożdże na karuzeli. Ciekawe co wyjdzie z przemytej gęstwy Scottish Ale (siedzi w lodówce od kwietnia 2012 roku). Planowane rozbujanie tych drożdży w Altbier do czegoś (prawdopodobnie) dwukrotnie mocniejszego (może 'naciągany' porter albo barley wine) :D Warzenie w sobotę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Te drożdże głodują od 5 kwietnia - bądź litościw dla nich, daj im coś jeść :D

Zanęta została wrzucona w okolicach czerwca :P W sumie to dopiero teraz obudziły się bo czuć je w powietrzu :) Będzie dobrze ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

04 sierpnia 2012 Wola Drzewiecka

# Warka 18 Achtug! Hopfen!

luźna interpretacja stylu: Altbier

 

Zasyp:

słód pilzneński 2,81 kg (Niemcy + Czechy)

słód monachijski 2,5 kg (Niemcy)

słód Crystal 400 EBC ( :/ )* 0,1 kg

słód melanoidynowy 0,33 kg

słód karmelowy średni 0,17 g (dla zachowania tradycji zasypu własnego słodu :P)

słód czekoladowy 0,06 kg

suma: 5,97 kg

 

Zacieranie:

55°C - 15'

63°C - 25-30'

72°C - 45' (nie robiłem próby jodowej - lecimy rutyną :D)

72* ->79°C -> filtracja

 

Chmielenie:

Hallertau Tradition 6,4% aa - 50 g - 70' (granulat)

Hallertau Hersbrucker 4,2% aa - 30 g - 60' (szyszka)

 

_____________________________________________

31 l brzeczki ~13,0-13,5°Blg (IBU ~42j.)**

drożdże: Wyeast 1728 - Scottish Ale

 

wydajność: ~71% :D

______________________________________________

 

* - co za tęga głowa wymyślił takie same nazwy na określenie różnych słodów? :P Zamiast Crystal 150 EBC wziąłem Crystal 400 EBC :ble: Zorientowałem się po zmieleniu czekoladowego - niewiele się różniły barwą to sprawdziłem magazyn - mój błąd - wziąłem nie ten

** - chyba dołożyłem do pieca, bo sypnąłem granulatu a przeliczenia robiłem na szyszce. Przyjmując, że granulatu powinno być o 20% mniej w stosunku do szyszki, brzeczka może mieć 48 IBU :D

 

Piwo chyba nie będzie mieściło się w stylu, bo wyszło na ciemne i za gorzkie, ale kto tam by się przejmował?

 

Poszło fermentować w temp. ~16-18°C

Edytowane przez Swiaderny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.