Skocz do zawartości

Browar Domowy u Świdra


Rekomendowane odpowiedzi

Widzę że kolega używa wymiennika ciepła do chłodzenia. Przed nim widać pompę. Czy to taki wymiennik jak sprzedają sklepy piwowarskie? Ciekaw jestem dlatego że w/w sklepy podają że nie potrzeba do takiego wymiennika żadnej pompy. Jak to jest? Trzeba czy nie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Masz odnośnik pod ręką? Wymiennik jest klasycznym wymiennikiem płytowym stosowanym w instalacjach C.O.

Myślę, że z powodzeniem można stosować spływ grawitacyjny, ale pompa wprowadza ciśnienie (choć nie jest ono jakieś specjalnie duże) i wydaje mi się, że powoduje to wzmożony ruch turbulentny. Obawiałem się, że przy samym spływie grawitacyjnym będzie efekt 'wybiórczej drogi', a nie równomierne rozkładanie między wszystkimi płytkami.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

AAAAAAAAAA i sprawa ważniejsza! Bałem się, że bez pompy nie wyługuję wydajnie wymiennika (takie skrzywienie zawodowe technologa :P ). Pierwsze testy wyszły obiecujące.

Edytowane przez Swiaderny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Zajrzałem dzisiaj do wiaderek z warkami #28 i #29.

AIPA odfermentowała do ~3°Blg. Czuć odrobinę alkoholu i intensywną goryczkę. W tygodniu pójdzie na cichą, gdzie nachmielę na zimno.

 

Pszenica zeszła do ~2-2,5°Blg. Lekka przyjemna pszeniczka. Nie wyczuwam wpływu dekokcji. Chyba bez przelewania na cichą w łikęd puszczę piwo w butelki.

Piwo dostaje kryptonim Pszenica - 'nur für Deutsche'**

 

**- dla uczczenia owocnego wypadu do Żywca (pozdrawiam żywiecką grupę olsztyńsko-gdańską) ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Muszę zapisać co by pamiętać na przyszłość:

LATEM NIE WARZY SIĘ PIWA!

 

Obie warki złapały jakiegoś tlenowca co objawiło się piękną błonką :/

W smaku chwilowo wszystko dobrze i tylko to mnie skłoniło do zakegowania. Ba, wiedziony jakimś ślepym optymizmem do AIPA wrzuciłem woreczek z chmielem. Chmielenie w kegu: 20 g Simcoe i 20 g Citra.

 

Do szybkiego wypicia (mam nadzieję) obie. A były takie piękne plany konkursowe....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

25 sierpnia 2013 Wola Drzewiecka

# Warka 30 Cytrusy w pszenicy ver. 1.1

próba stylu: Witbier

 

Zasyp:

słód pilzneński 0,9 kg

słód Pale Ale 1,7 kg

słód wiedeński 1,4 kg*

słód owsiany 0,7 kg (produkcja własna)

pszenica 3,4 kg

suma: 8,1 kg

 

Zacieranie:

kleikowanie pszenicy 100°C - 20 min

 

63°C - ~45'

72°C - 30'

72* ->79°C -> filtracja

 

Chmielenie i przyprawianie (70 min):

Amarillo 10,7% aa - 13 g - 70'

Citra 12% aa - 15 g - 30'

Citra 12% aa - 10 g - 0'

 

Skórka z pomarańczy świeżej - 75 g - 45'

Kolendra 7,4 g - 55'

Skórka z pomarańczy świeżej - 100 g - 65'

Kolendra 9 g - 65'

_____________________________________________

42 l brzeczki ~12°Blg (IBU ~21j.)

~ 18 l - drożdże Brewferm Blanche

~ 24 l - drożdże Safbrew T-58

 

wydajność: ~65% :D

______________________________________________

* w magazynie brakło słodu pilzneńskiego, musiałem podeprzeć się słodem wiedeńskim

Filtracja przepiękna :D Dawno takiej nie miałem..

 

Poszło fermentować w temp. ~20-22°C°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Tydzień temu zebrałem chmiel na działce.

 

Marynka - świeży 440 g - wysuszony 114 g (trzy krzaki z rozsady jednego tamtorocznego)

Sybilla - świeży 558 g - wysuszony 238 g (dwa krzaczki tegoroczne)

Magnum - świeży 187 g - wysuszony 40 g (jedna sadzonka)

Hallertauer Tradition - świeży 88 g - wysuszony 19 g (jedna bardzo mizerna i dotknięta podróżą sadzonka tegoroczna)

 

Suszyłem w suszarce do żywności.

Do zebrania mam jeszcze Marynkę (cztery krzaki z rozsady dwóch tamtorocznych) - może ten łikęd..

Edytowane przez Swiaderny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zebrałem w sobotę resztę chmielu:

 

Marynka II - świeży 963 g - wysuszony 294 g (cztery krzaki z rozsady dwóch tamtorocznych)

 

 

Pozostało czekać na sprzyjającą pogodę i ruszać z sezonem lagerowym :D

 

Ale coś mi po głowie świąteczne* chodzi to chyba jeszcze w tym tygodniu 'sprzątanie magazynów' zrobię..

* wiem, że późno, ale na grudzień 2014** jak znalazł będzie :beer:

** chyba, że w życie wcielę niecny plan dodania ciemnego syropu kandyzowanego (takiego ze śliwkami :)), to grudzień 2015 :P

Edytowane przez Swiaderny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

13 września 2013 Wola Drzewiecka

# Warka 31 Grzecz(sz)ny Mikołaj

próba stylu: Christmas/Winter Specialty Spiced Beer

 

Zasyp (czyszczenie magazynów):

słód monachijski typ I 2,1 kg

słód wiedeński 2,0 kg

słód Crystal 150 EBC 0,25 kg

słód kawowy 250 EBC Strzegom 0,15 kg

słód czekoladowy 1200 EBC Strzegom 0,08 kg

pszenica 1,5 kg

suma: 6,08 kg

 

Zacieranie:

kleikowanie pszenicy 100°C - 20 min

 

63°C - 35'

72°C - 40'

72* ->79°C -> filtracja

 

Wstępna redukcja ~20 min

 

Chmielenie i przyprawianie (60 min):

Sybilla ?aa (6% aa) - 15 g - 0'

Sybilla ?aa (6% aa) - 15 g - 25'

Sybilla ?aa (6% aa) - 15 g - 40'

Przyprawy - 50'

Sybilla ?aa (6% aa) - 15 g - 55'

Syrop kandyzowany - ciemny bursztyn (500 g cukru - 6,5 g DAP - 143°C - woda 125/180 ml)

 

 

Przyprawy:

Anyż - 1 szt.

Ziele angielskie - 3 g

Pieprz czarny - 3 g

Wanilia - 1 laska

Gałka muszkatołowa - 1,5 szt (~6,5 g)

Cynamon kora - 7 g

Suszona skórka pomarańczy - 15 g

Suszona gorzka pomarańcza - 5 g

Goździki - 10 szt.

_____________________________________________

22 l brzeczki ~19°Blg (IBU ~29j.) (po dodaniu cukru kandyzowanego)

drożdże Safbrew T-58

 

przed dodatkiem cukru 20 l - ~17°Blg

wydajność: ~61%

______________________________________________

Poszło fermentować w temp. ~17-18°C (mam nadzieję, że mali przyjaciele dadzą radę)

Edytowane przez Swiaderny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

05 października 2013 Wola Drzewiecka

# Warka 32 Marynkowa Jedenastka

próba stylu: brak

 

Zasyp:

słód pilzneński 3,0 kg

słód Pale Ale 2,5 kg

słód monachijski typ II 1,0 kg

słód karmelowy 30 EBC Strzegom 0,5 kg

słód pszeniczny jasny Strzegom 0,5 kg

Marynka 10 g

 

suma: 7,5 kg

 

Zacieranie:

55°C - 15'

63°C - 25'

72°C - 30'

72* ->79°C -> filtracja

 

Chmielenie (60 min):

Marynka ?aa (8% aa) - 25 g - 0'

Marynka ?aa (8% aa) - 25 g - 30'

Marynka ?aa (8% aa) - 30 g - 45'

Marynka ?aa (8% aa) - 30 g - 60'

_____________________________________________

43 l brzeczki ~11,5°Blg (IBU ~30j.)

~23 l drożdże Saflager W 34/70

~20 l drożdże Bohemian Lager M84 Mangrove Jack's Craft Series

 

wydajność: ~69%

______________________________________________

Poszło fermentować w temp. ~11°C

Edytowane przez Swiaderny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

19 października 2013 Wola Drzewiecka

# Warka 33 Na Wiedeń! 2.0

próba stylu: Vienna Lager

 

Zasyp:

słód wiedeński 3600 g

słód monachijski II 1000 g

słód karmelowy 50 EBC 200 g

słód karmelowy czerwony 200 g

 

suma: 5000 g

 

Zacieranie:

55°C - 15'

62°C - 30'

72°C - 35'

79°C - 10' -> filtracja

 

Chmielenie: (szyszka*)

Sybilla ?% (6%) aa 15 g - 65'

Sybilla ?% (6%) aa 25 g - 30'

Sybilla ?% (6%) aa 15 g - 15'

Sybilla ?% (6%) aa 15 g - 0'

 

*-własny zbiór

_____________________________________________

27,5 l brzeczki ~12,5°Blg (IBU ~24 j.)

 

drożdże Wyeast XL 2308 Munich Lager - namnożone z osadu z dwóch butelek piwa (warka 24),

fermentacja w temp 11°C

 

wydajność: ~72%

Edytowane przez Swiaderny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak piwo to i coś do piwa.. a najlepiej coś dobrego :)

 

Kiełbaska zrobiona...

 

1.jpg

 

..to bierzemy się za budowę wędzarni..

Drugie życie pralki :D

 

4.jpg

5.jpg

 

A tak to wyglądało w środku:

 

6.jpg

 

Pierwsze wędzenie w życiu nadzwyczaj udane, choć kiełbasa nie uwędziła się równo. Część wisi jeszcze przy okapie i podsycha

 

7.jpg

 

Od wczoraj do CV mogę śmiało wpisać ZADYMIARZ :)

Edytowane przez Swiaderny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W sobotę (26.10.2013) udało mi się popełnić dwie warki :)

Plan rozrysowany rozrysowany z dokładnością do 5 minut zrealizowany w znacznej części. Od momentu wstawienia wody na pierwszą warkę do końca schłodzenia drugiej upłynęło ok 8 godzin:) Zaplanowane było 7 godzin 50 minut :D

 

Myślałem, że takie zacieranie będzie męczące.. męczące było sprzątanie dopiero po zakończeniu..

 

Stwierdziłem, że sensowniej będzie przepuścić dwa razy brzeczkę przez chłodnicę, niż czekać aż zleci na zaworze otwartym na 1/5-1/6 możliwości.

 

26 litrów chłodziłem:

I chłodzenie 100 ->20°C ~10 min

II chłodzenie 20-13°C ~7-9 min

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

26 pażdziernika 2013 Wola Drzewiecka

# Warka 34 Jesienne Marcowe

próba stylu: Oktoberfest / Marcowe

 

Zasyp:

słód monachijski typ I 1950 g

słód Pale ale 1050 g

słód wiedeński 1000 g

słód monachijski typ II 750 g

słód bursztynowy 150 g

słód AMBER 100 g

 

suma: 5000 g

 

Zacieranie:

55°C - 20'

63°C - 30'

72°C - 25'

78°C - 15' -> filtracja

 

Chmielenie: (szyszka)

Marynka** ?% (8) aa 20 g - 60'

Marynka** ?% (8) aa 25 g - 30'

 

**-własny zbiór

_____________________________________________

25 l brzeczki ~13°Blg (IBU ~32 j.)

 

gęstwa po warce 32 - W 34/70, temp. 13°C

 

 

wydajność: ~68%

 

Uwagi:

1. Brzeczka schłodzona do temp. ~20°C, czas mnie gonił, a mogłem drugi raz przepuścić brzeczkę przez chłodnicę :/

Edytowane przez Swiaderny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

26 październik 2013 Wola Drzewiecka

# Warka 35 Jasne, że ciemne

próba stylu: Munich Dunkel

 

Zasyp:

słód monachijski typ I 3610 g

słód monachijski typ II 1390 g

 

suma: 5000 g

 

Zacieranie:

55°C - 20'

63°C - 25'

72°C - 25'

78°C - 15' -> filtracja

 

Chmielenie: (szyszka, granulat*)

Magnum** ?% (11) aa 15 g - 60'

Perle* ?% (6) aa 11 g - 25'

Perle* ?% (6) aa 19 g - 0'

 

**-własny zbiór

_____________________________________________

26 l brzeczki ~13,5°Blg (IBU ~26 j.***)

 

gęstwa po warce 32 Bohemian Lager M84 Mangrove Jack's Craft Series - temp. 13°C

 

 

wydajność: ~74%

______________________________________________

Uwagi:

1. Podwójne chłodzenie - brzeczka 13°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

# Warka 32 Marynkowa Jedenastka

W butelkach:

- I Saflager W 34/70 - 135 g cukru - 47 butelek 0,5 l

- II Bohemian Lager M84 Mangrove Jack's Craft Series - 120 g cukru - 42 butelek 0,5 l

 

Wstępnie piwo na M84 wydaje się odrobinę lepsze niż na W 34/70 - mam wrażenie, że jest mniej wodniste..

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# Warka 31 Grzecz(sz)ny Mikołaj dostała zakażenie :/ Podejrzewam, że gęstwa po witbier była już czymś trafiona :/

 

Pójdzie do uszlachetnienia :)

Edytowane przez Swiaderny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

# Warka 32 Marynkowa Jedenastka

W butelkach:

- I Saflager W 34/70 - 135 g cukru - 47 butelek 0,5 l

- II Bohemian Lager M84 Mangrove Jack's Craft Series - 120 g cukru - 42 butelek 0,5 l

 

Wstępnie piwo na M84 wydaje się odrobinę lepsze niż na W 34/70 - mam wrażenie, że jest mniej wodniste..

 

Cześć, i jak tam efekty? Możesz coś napisać, porównać te 2 rodzaje drożdży?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# Warka 32 Marynkowa Jedenastka

W butelkach:

- I Saflager W 34/70 - 135 g cukru - 47 butelek 0,5 l

- II Bohemian Lager M84 Mangrove Jack's Craft Series - 120 g cukru - 42 butelek 0,5 l

 

Wstępnie piwo na M84 wydaje się odrobinę lepsze niż na W 34/70 - mam wrażenie, że jest mniej wodniste..

 

Cześć, i jak tam efekty? Możesz coś napisać, porównać te 2 rodzaje drożdży?

Właśnie jestem w trakcie degustacji :)

W 34/70: piana ładna, został kożuszek, oblepia szkło, w aromacie alkohol ale czystsze niż 'brat bliźniak', lekka wodnistość, minimalnie odczuwalna wyższa goryczka

M84: szybka redukcja piany do obrączki, w aromacie i smaku lekkie owoce (niby dość niska temp. fermentacji - 11°C - może namnożyły się w większej ilości?) ale i słodowość

Niby oba mi smakują, ale jak bym przypadkiem robił jeszcze raz podobne piwo to chmielu wrzucę więcej i to na każdym etapie gotowania..

 

Edit: W34/70 tworzą bardziej zbity osad - piwo na M84 jest bardziej mętne i dość łatwo poderwać osad

 

Nie mam pojęcia, które lepsze.. ale pilsa chyba zrobię na M84 - jak już je wyciągnę spod Monachijskiego :)

Edytowane przez Swiaderny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

01 marca 2014 Wola Drzewiecka

# Warka 36 Harcerskie

próba stylu: Harcerskie

 

Zasyp:

słód pilzneński 1250 g

słód karmelowy 150 EBC 1200 g

słód karmelowy 30 EBC 50 g

suma: 2500 g

 

Zacieranie:

72°C - 40'

79°C - 2' -> filtracja

 

Chmielenie: (szyszka)

Cascade 7,3% aa 10 g - 60'

Cascade 7,3% aa 20 g - 35'

Cascade 7,3% aa 30 g - 0'

 

_____________________________________________

27 l brzeczki ~4,5°Blg (IBU ~20 j.)

 

23 l - gęstwa po warce 34 Saflager W 34/70 - temp. 13°C

4 l - gęstwa po warce 35 Bohemian Lager M84 Mangrove Jack's Craft Series - temp. 13°C

 

wydajność: ~49,5% :(

Edytowane przez Swiaderny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.