Skocz do zawartości

Browar Domowy u Świdra


Rekomendowane odpowiedzi

Rok 2012 w liczbach:

11 warek

354 litry piwa uwarzonego

66,87 kg słodów zużyte

2 kwachy :ble: (szczęśliwie z początku roku - później było :okey: )

 

Browar cały czas rozwija się technologicznie, a Główny Piwowar szlifuje warsztat :D

 

Jeszcze lepszego Nowego Roku 2013 Wam i sobie życzę!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Zajrzałem do porteru. W piwnicy 4°C i coś niemrawo fermentuje. Nadal jedynie pozostaje czekać.

Wczoraj nawet zmierzyłem gęstość, bo lekka pianka się pojawiła.

19-19,5°Blg :ble: Długo jeszcze nie napiję się tego piwa :D

W piwnicy nadal 4°C. Mogłem sprawdzić temp w kanale samochodowym w garażu. W tamtym roku (styczeń-luty) fermentowałem tam lager z pozytywnym efektem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z racji tego, że trzeba zadbać o producentów piwa (no i nie ukrywajmy - aż mnie nosiło żeby coś uwarzyć), wczoraj zatarłem

 

# Starter

1,5 kg słodu pale ale

63°C - dłuuuugo

72°C - krócej

 

Wysładzanie do 10-11 l

 

Uzyskałem z tego ok 5 l 18,5°Blg.

W tygodniu będzie trzeba podkarmić drożdże z lodówki.

Edytowane przez Swiaderny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

09 luty 2013 Wola Drzewiecka

# Warka 24 Cypiskowe Lekkie

próba stylu: Jasne lekkie - Ceska Desitka (?)

 

Zasyp:

słód pilzneński 5000 g

słód Pale ale 1000 g

słód monachijski typ I 400 g

słód karmelowy 30 EBC 400 g

pszenica niesłodowana 300 g

 

suma: 7100 g

 

Zacieranie:

55°C - 15'

63°C - ~20'

72°C - 30'

79°C - 15' -> filtracja

 

Chmielenie: (szyszka, granulat*)

Marynka** ?% (8) aa 30 g - 60'

Marynka 9,1% aa 20 g - 30'

Sybilla* 6,2% aa 15 g - 30'

Lubelski 4% aa 30 g - 0'

Marynka 9,1% aa 5 g - 0'

 

**-własny zbiór

_____________________________________________

47 l brzeczki ~10,5°Blg (IBU ~27 j.)

 

23,5 l namnożona gęstwa Wyeast XL 2308 Munich Lager, temp. 9-10°C

23,5 l namnożona gęstwa Wyeast 2001 Urquell Lager, temp. 9-10°C

 

wydajność: ~72%

______________________________________________

Edytowane przez Swiaderny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

W tamtym tygodniu upolowałem pompę GRUNDFOS UP 20-30 N 150. Dzisiaj przyszedł wymiennik SECESPOL LB 31-30.

Pomyślałem, że nie ma sensu łączyć tego wężykami igielitowymi/sylikonowymi. Szkoda generować koszty pośrednie.

Do dyspozycji mam rurki nierdzewne. I tu rodzi się pytanie: czy 1/2 cala to rurki wystarczające? Czy lepiej pod ten wymiennik podłączać 3/4"?

instalacja.JPG

Jeżeli widać ewidentne błędy na schemacie to proszę o weryfikację :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

09 luty 2013 Wola Drzewiecka

# Warka 24 Cypiskowe Lekkie

23,5 l namnożona gęstwa Wyeast XL 2308 Munich Lager, temp. 9-10°C

23,5 l namnożona gęstwa Wyeast 2001 Urquell Lager, temp. 9-10°C

Warka #24 przelana na cichą. 'Na gorąco' - wydaje mi się, że drożdże Munich Lager zrobiły lepsze piwo, oba szczepy dały wspaniały klar i zbitą gęstwę na dnie.

 

Współpraca z wujem mieszkającym po sąsiedzku opłaci się każdej ze stron. On udostępnia piwnicę (temp. 9-10°C), ja parę flaszek piwa :) U mnie w piwnicy nadal 4°C - wspaniałe warunki na lagerowanie :D

Edytowane przez Swiaderny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

02 marca 2013 Wola Drzewiecka

# Warka 25 Jasne, że ciemne Niejasne, że jasne

próba stylu: Munich Dunkel Oktoberfest / Marcowe

 

Zasyp:

słód monachijski typ I 2000 g

słód wiedeński 1500 g

słód Pale ale 1000 g

słód monachijski typ II 750 g

słód bursztynowy 150 g

słód AMBER 100 g

 

suma: 5500 g

 

Zacieranie:

55°C - 20'

63°C - ~30'

72°C - 25'

78°C - 15' -> filtracja

 

Chmielenie: (szyszka, granulat*)

 

Marynka** ?% (8) aa 15 g - 60'

Aurora* 8,7 % aa 5 g - 60'

 

Marynka** ?% (8) aa 5 g - 30'

Aurora* 8,7 % aa 10 g - 30'

 

**-własny zbiór

_____________________________________________

27,5 l brzeczki ~13,5°Blg (IBU ~27 j.***)

 

gęstwa po desitce Wyeast XL 2308 Munich Lager, temp. 9-10°C

 

 

wydajność: ~71%

______________________________________________

 

Uwagi:

1. Wstępnie miało być piwo w stylu Oktoberfest, ale przy śrutowaniu podkusiło mnie żeby sypnąć monachijskim jasnym w zamian za pilzneński. Barwa jest na pograniczu Marcowego i Monachijskiego Ciemnego. No nic - marzec jeszcze trwa :P

2. *** - rozszczelniła się chłodnica na połączeniu z wężem - zamierzone chłodzenie przeciągnęło się o około 15 min, a tym samym jest podejrzenie wyższej goryczki - nie ma co rozpaczać

Edytowane przez Swiaderny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

02 marzec 2013 Wola Drzewiecka

# Warka 25 Jasne, że ciemne

próba stylu: Munich Dunkel

_________________________

Uwagi:

1. Wstępnie miało być piwo w stylu Oktoberfest, ale przy śrutowaniu podkusiło mnie żeby sypnąć monachijskim jasnym w zamian za pilzneński. Barwa jest na pograniczu Marcowego i Monachijskiego Ciemnego. No nic - marzec jeszcze trwa :P

Pamiętaj Piwowarze Domowy - nie określaj barwy piwa zaglądając do pełnego wiadra :P Barwą bliżej do marcowego, no ale..

 

2. *** - rozszczelniła się chłodnica na połączeniu z wężem - zamierzone chłodzenie przeciągnęło się o około 15 min, a tym samym jest podejrzenie wyższej goryczki - nie ma co rozpaczać

... DU** blada :/ lekko ściągająca goryczka prawdopodobnie od przedłużonego warzenia (miałem tak w moich pierwszych warkach, gdzie walczyłem z niską wydajności na własnych słodach)) :/ Albo tak tylko smakuje 'zielone' piwo.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Porter (warka #23) odfermentował do ~7°Blg. Chyba nieźle, jak na piwo w którym drożdże startowały ponad 1,5 miesiąca :P

 

Zabutelkowano w dniu wczorajszym (16.03.2013) warkę 24

Zdaje się, że Wyeast XL 2308 Munich Lager, odfermentowały mniej niż Wyeast 2001 Urquell Lager (~3,0°Blg vs. ~2,5°Blg) i dały lepsze piwo o czym wspominałem już na etapie przelewania na cichą/lagerowanie :)

 

Zabutelkowane w 2 x (46 butelki + 135 g cukru)

Dałem ok. 6 g cukru na litr, bo mi konsumenci :P meldowali, że poprzednie warki nagazowane wysoko lub przegazowane wręcz

 

Swoją drogą zabutelkowanie takiej ilości piwa (po całym dniu piwowarzenia, bo powstało wielozbożowe) to KOSZMAR!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

16 marca 2013 Wola Drzewiecka

# Warka 26 Polskie Zboża

próba stylu: wielozbożowe

 

Zasyp:

słód Pale ale 2000 g

słód pilzneński 1000 g

słód pszeniczny jasny 700 g

*słód owsiany 500 g

*słód pszenżytni 500 g

*słód z prosa 400 g

*słód żytni 350 g

kasza gryczana 200 g

 

suma: 5650 g

 

*- słodowanie własne

 

Zacieranie:

100°C - 30 min - kleikowanie kaszy gryczanej

55°C - 25'

63°C - ~40-45'

72°C - długo (nie jestem pewien, bo biegałem 'po wsi' :))

78°C - 3' -> filtracja

 

Chmielenie: (szyszka)

Cascade 7,6% aa 15 g - 60'

 

Hallertau Hersbrucker 4,2% aa 20 g - 30'

Cascade 7,6% aa 5 g - 30'

 

Hallertau Hersbrucker 4,2% aa 5 g - 5'

 

____________________________________________

28 l brzeczki ~13,5°Blg (IBU ~20 j.)

 

gęstwa po desitce: Wyeast 2001 Urquell Lager, temp. 9-10°C

 

 

wydajność: niespodziewanie ~71%

______________________________________________

 

Uwagi:

1. Zakładałem wydajność góra 65% i ostatecznie miało być 24 litry - 14°Blg. Wyszło odrobinę inaczej, ale też dobrze :D

2. Zakładałem 35 min przerwy 63°C . Zasiedziałem się i boję się, że wyjdzie wodniste. Zobaczymy.

3. Myślałem, że filtracja będzie dłuuuga, a tu klasycznie jak przy każdym zasypie.

4. W aromacie lekka 'kasza gryczana' do samego końca.

Edytowane przez Swiaderny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

6 kwietnia 2013 Wola Drzewiecka

# Warka 27 prawieWiosenne prawieMarcowe1)

próba stylu: Oktoberfest / Marcowe

 

Zasyp:

słód pilzneński 3000 g

słód monachijski typ I 1500 g

słód monachijski typ II 500 g

słód karmelowy 30 EBC 100 g

słód bursztynowy 100 g

 

suma: 5200 g

 

Zacieranie:

55°C - 15'

63°C - 35'

- - - - - - - - - - - - - - - -

dekokcja2)

72°C - ~10'

100°C - ~15'

- - - - - - - - - - - - - - - -

72°C - 25'

78°C - 5' -> filtracja3)

 

Chmielenie: (*szyszka własna i granulat)

*Marynka ??% aa (8) - 11 g - 60'

Perle 6% aa - 10 g - 60'

 

*Marynka ??% aa (8) - 6 g - 30'

Perle 6% aa - 12 g - 30'

____________________________________________

28,5 l brzeczki ~12,5-13°Blg (IBU ~23 j.)

 

gęstwa po warce #25: Wyeast XL 2308 Munich Lager, temp. 9-10°C

 

wydajność: ~73%

______________________________________________

 

Adnotacje:

1) Ani to wiosna - ani to 'marcowe' (bo kwiecień już) :P

2) Dekokcja nie planowana. Pomyślałem, że ją zrobię po tym jak ustaliła się temperatura 63°C. No i zrobiłem, tyle, że odebrałem jedynie 1/4 zacieru.

3) W czasie wysładzania latałem i odśnieżałem. Wjeżdżając na działkę samochodem, postanowiłem wziąć zaspy 'szturmem'. Przejechałem 10 metrów i musiałem się wykopywać. A w tym czasie wysłodziła się brzeczka do gęstości ~10,5°Blg :/ Warzenie zacząłem od zagęszczania.

 

Zacząłem natleniać schłodzoną brzeczkę, a tu takie kwiatki:

piana1.jpg

piana2.jpg

 

Nie żebym marudził, ale.. taki efekt miałem w połowie przelewania do wiadra z gęstwą (już docelowo).

Piana sztywna jak by ktoś białko jaja kurzego ubił.

 

Najpewniej piwo poszło/pójdzie na spacer, bo bez piany miało być praktycznie pod dekiel. Wszystkie lagery w tym roku podniosły się w trakcie fermentacji 1,5 - 2 cm i takie plany założyłem także przy tym piwie. Nawet nie mam jak sprawdzić co tam się dzieje. Wiadro stoi w misce.

 

Aaaa: piękny przełom miałem :)

Edytowane przez Swiaderny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

13 kwietnia 2013 Wola Drzewiecka

# Warka 23 Porter Bałtycki

Piwo odfermentowało do ~7°Blg poszło do 63 butelek 0,33 l i 7 butelek 0,5 l.

Trochę obawiam się o przegazowanie wraz z upływem czasu :/ Smakuje wybornie, mimo tak długiego startu fermentacji.

 

#C1 - Ciemna Dycha - Cienkusz Porterowy

Zaglądałem do wiaderka dużo wcześniej i już wtedy widoczne były małe kolonie pleśniowe. W kwietniu poszło w kanał, ale wcześniej zrobiłem zdjęcia pięknym tworom:plesn1.jpg

plesn2.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

13 kwietnia 2013 Wola Drzewiecka

# Warka 25 Jasne, że ciemne Niejasne, że jasne :P

Zmiana nazwy, bo barwa piwa okazała się jak najbardziej właściwa dla marcowego. Odfermentowało do ~3-3,5* Blg

 

Pierwsze moje zakegowane piwo! Reszta trafiła do 21 butelek 0,5 l.

Dzisiaj już pite (po tygodniu od zapuszkowania). Wydaje mi się, że goryczka powoli się układa, ale przeciągnięte warzenie sprawiło, że większość chmielu poszło na właśnie wspomnianą goryczkę kosztem chmielenia 'na smak'.

 

# Warka 26 Polskie Zboża przelana na cichą. Odfermentowało do ~1,5 - 2 °Blg :ble: Nie podoba mi się to piwo. 'Przed ostatni raz robiłem' jakiekolwiek eksperymenty z kilkoma zbożami w zasypie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Zabutelkowano dzisiaj # Warkę 26 Polskie Zboża i # Warkę 27 prawieWiosenne prawieMarcowe

 

Wielozbożowe :ble: (może się wyrobi, ale chyba szkoda było butelki brudzić :roll: )

Marcowe pycha :smilies: choć mogłem przesunąć chmielenie w stronę smaku. W tą stronę będę szedł w przyszłym sezonie lagerowym.

 

Oficjalnie zamknięto sezon lagerowy 2012-2013

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanie: Podejrzewasz dlaczego zakaziła Ci się #C1 - ciemna dycha?

Najprostsze rozwiązanie to brak startu drożdży. W piwnicy było stanowczo za zimno. Drożdże poszły spać, a na powierzchni było sporo tlenu i małe stężenie cukru - idealne warunki dla rozwoju pleśni.

Głównie moje zaniedbanie.

Porter wyszedł prima sort :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

29 maja 2013 Wola Drzewiecka

# Warka 28 Szał Berserkera

próba stylu: AIPA

 

Zasyp:

słód Pale Ale 5300 g

słód pszeniczny 400 g

słód Cara 50 EBC 300 g

chmiel Amarillo 10 g

 

suma: 6010 g

 

Zacieranie:

66°C - 60'

78°C - 2' -> filtracja

 

Chmielenie: (*szyszka i granulat)

Chinook 11% aa - 10 g - 60'

Simcoe 14,2% aa - 10 g - 60'

 

Chinook 11% aa - 10 g - 40'

Simcoe 14,2% aa - 10 g - 40'

 

Simcoe 14,2% aa -10 g 20'

*Amarillo 10,8% aa -10 g - 20'

 

Citra 12% aa - 10 g - 5'

 

Citra 12% aa - 10 g - 0'

____________________________________________

25 l brzeczki ~16°Blg (IBU ~66 j.)

 

drożdże: uwodnione US-05, temp. 18-19°C

 

wydajność: ~71% :cool:

______________________________________________

 

Adnotacje:

Wymiana butli z gazem

Edytowane przez Swiaderny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

31 maja 2013 Wola Drzewiecka

# Warka 29 Pszenica 'nur für Deutsche'3)

próba stylu: Hefe-Weizen

 

Zasyp:

słód pszeniczny 2500 g

słód pilzneński 1850 g

słód karmelowy 30 EBC 150 g

 

suma: 5000 g

 

Zacieranie:

44°C - 15'

55°C - 25'

- - - - - - - - - - - - - - - -

dekokcja1) ~1/4 zacieru

63°C - ~10'

72°C- ~5'

100°C ~15'

- - - - - - - - - - - - - - - -

63°C - 40'

- - - - - - - - - - - - - - - -

dekokcja2) ~1/4 zacieru

72°C - ~10'

100°C - ~15'

- - - - - - - - - - - - - - - -

72°C - 25'

78°C - 5' -> filtracja

 

Chmielenie: (szyszka)

Hallertau Hersbrucker 4,2% aa - 30 g - 60'

 

____________________________________________

25 l brzeczki ~12°Blg (IBU ~15 j.)

 

rozkręcona gęstwa od kolegi Staśka Wyeast XL 3068 Weihenstephan Wheat, temp. 18-19°C

 

wydajność: ~72%

______________________________________________

 

Adnotacje:

1) Na dekokcję wpadłem w momencie podnoszenia temp z 44* na 55°C

2) Jak już zrobiłem jednowarową to czemu nie zrobić dwuwarowej? :P

3) Z dedykacją dla żywieckiej grupy olsztyńsko-gdańskiej ;)

Edytowane przez Swiaderny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Powoli w życie wcielam plan instalacji browaru (od tego czasu naniosłem kilka poprawek na schemat).

 

Testy wersji beta przebiegły bardzo pomyślnie :) Dwie warki uwarzone, czas pracy skrócił się, głównie przez szybkie chłodzenie. Zobaczymy jak piwa wyjdą po fermentacji i butelkowaniu / kegowaniu.

 

Browar na kółkach (można wyjechać z garażu :) ) w wersji 0.5

brow+1.jpg

brow+2.jpg

brow+3.jpg

 

Chyba czas zmienić nazwę na 'Garażowy Browar u Świdra' :cool:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.