Skocz do zawartości

Browar Domowy u Świdra


Rekomendowane odpowiedzi

24 listopada 2016 Wola Drzewiecka

# Warka 68 Słomkowe II

próba stylu: Pils

 

Zasyp:

słód pilzneński IREKS 4800 g

słód pszeniczny 300 g

................suma: 5100 g

 

Zacieranie:

16 l wody, pH 8,0 -> korekcja pH 6,0

63°C - 30'

72°C - 30'

->79°C -> filtracja (33l - 9°Blg)

 

Chmielenie (60'):

IUNGA 10% aa 20 g - 60'

IUNGA 10% aa 20 g - 25'

IUNGA 10% aa 40 g - 0'

IUNGA 10% aa 40 g - 70°C (podczas chłodzenia)

 

______________________________________________

25 l brzeczki ~12°Blg (IBU ~44 j.)

 

Drożdże:

saszetka S-189

 

Wydajność: 62%

 

Uwagi:

- ..

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

24 listopada 2016 Wola Drzewiecka
# Warka 69 Monachijskie
próba stylu: Monachijskie Jasne

Zasyp:
słód monachijski I 3500 g
słód Pale Ale 1500 g
słód karmelowy 150 100 g
................suma: 5100 g

Zacieranie:
16 l wody, pH 8,0 -> korekcja pH 6,0
63°C - 35'
72°C - 20'
->79°C -> filtracja

Chmielenie (60'):
ZULA 9% aa 15 g - 60'
ZULA 9% aa 30 g - 25'
ZULA 9% aa 40 g - 0'

______________________________________________
26 l brzeczki ~12°Blg (IBU ~37 j.)

Drożdże:
saszetka w-37/40

Wydajność: 65%

Uwagi:
- ..

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

25 listopada 2016 Wola Drzewiecka
# Warka 70 Na Wiedeń!
próba stylu: Lager Wiedeński

Zasyp:
słód wiedeński 5000 g
słód monachijski I 500 g
................suma: 5500 g

Zacieranie:
pH 8,0 -> korekcja pH 6,0
63°C - 40'
72°C - 20'
->79°C -> filtracja

Chmielenie (60'):
Oktawia 7% aa 25 g - 60'
Oktawia 7% aa 40 g - 35'
Oktawia 7% aa 40 g - 0'
Oktawia 7% aa 15 g - 70°C(podczas chłodzenia)

_____________________________________________
28 l brzeczki ~12°Blg (IBU ~38 j.)

Drożdże:
starter Munich Lager

Wydajność: 64%

Uwagi:
- ..

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Na warzenie nadal brak czasu i warunków :( Może coś w przyszłym tygodniu wyklaruje się?
 
Ale zadymę można robić!

Trochę poszalałem z ilością kiełbaski na święta :D

 

post-3459-0-93224700-1491557905_thumb.jpg

 

Zrobiłem też trochę wędzonek

 

post-3459-0-79842000-1491557908_thumb.jpg

post-3459-0-17190500-1491557910_thumb.jpg

post-3459-0-49684700-1491557907_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

13 kwietnia 2017 Wola Drzewiecka

# Warka 71 Rumcajsowe

próba stylu: Desitka - lekkie czeskie

 

Zasyp:

słód pilzneński 3500 g

słód monachijski I 700 g

słód karmelowy 30 200 g

................suma: 4400 g

 

Zacieranie:

pH 8,0 -> korekcja pH 5,9

63°C - 20'

72°C - 30'

->79°C -> filtracja

 

Chmielenie (60'):

Cascade DE 7% aa 20 g - 60'

Cascade DE 7% aa 20 g - 25'

Cascade DE 7% aa 30 g - 0'

 

Cascade DE 7% aa 15 g - 70°C

______________________________________________

27 l brzeczki 10,5°Blg (IBU ~27 j.)

 

Drożdże:

S-189 - gęstwa z warki 68

 

Wydajność: 67%

 

Uwagi:

- ..

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

14 kwietnia 2017 Wola Drzewiecka
# Warka 72 Czarne
próba stylu: Schwarzbier

Zasyp:
słód pilzneński 2000 g
słód RED X 2000 g
słód monachijski II 400 g
słód karmelowy 300 250 g
słód czekoladowy 1200 250 g
słód palony 100 g
................suma: 5000 g

Zacieranie:
korekcja pH 6,0
63°C - 40'
72°C - 20'
-> 79°C -> słody palone -> filtracja

Chmielenie (60'):
Oktawia 7% aa 20 g - 60'
Oktawia 7% aa 40 g - 20'
______________________________________________
29 l brzeczki 11,7°Blg (IBU ~25 j.)

Drożdże
Munich Lager - gęstwa z warki 70

Wydajność: 71%

Uwagi:
-zacieranie 13.04.; chmielenie 14.04.

Edytowane przez Swiaderny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

14 kwiecień 2017 Wola Drzewiecka

# Warka 73 Na Wiedeń!

próba stylu: Lager Wiedeński

 

Zasyp:

słód wiedeński 5000 g

słód pilzneński 500 g

................suma: 5500 g

 

Zacieranie:

korekcja pH 6,0

63°C - 40'

72°C - 20'

->79°C -> filtracja

 

Chmielenie (60'):

ZULA 9% aa 15 g - 60'

ZULA 9% aa 10 g - 20'

Galena 12% aa 35 g - 20'

_____________________________________________

26 l brzeczki ~13,5°Blg (IBU ~36 j.)

 

Drożdże:

Pilsner Urquell - starter 1,5 litra

 

Wydajność: 67%

 

Uwagi:

- prawdopodobnie doleję 3 litry wody

- styl piwa, który zagościł na stałe :) - lubię słód wiedeński

Edytowane przez Swiaderny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

14 kwiecień 2017 Wola Drzewiecka

# Warka 74 Tradycja i Nowoczesność

próba stylu: Marcowe w Ameryce

 

Zasyp:

słód Pale Ale 3400 g

słód monachijski I 1100 g

słód monachijski II 500 g

słód karmelowy 30 100 g

słód bursztynowy 100 g

+chmiel GALENA 10 g

................suma: 5200 g

 

Zacieranie:

korekcja pH 6,0

63°C - 35'

~~~~~~~~~~

dekokcja: 1/4 zacieru

72°C - 20'

100°C - 15'

~~~~~~~~~~

72°C - 25'

->79°C -> filtracja

 

Chmielenie (60'):

Magnum 11% aa 10 g - 60'

Amarillo 8% aa 25 g - 20'

Amarillo 8% aa 25 g - 20'

Citra 13% aa 20 g - 0'

_____________________________________________

26 l brzeczki ~13°Blg (IBU ~30 j.)

 

Drożdże:

Munich Lager + S-189 (blend) - gęstwy z warek 68 i 70

 

Wydajność: 68%

 

Uwagi:

- 'tradycja' - zastosowana dekokcja

'nowoczesność'- amerykańskie chmielenie

- zrobiłem 'blend', bo stwierdziłem, że będzie mało jednej gęstwy - ciekawe jaki będzie efekt :)

Edytowane przez Swiaderny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

15 kwiecień 2017 Wola Drzewiecka

# Warka 75 Pan Puławski

próba stylu: Monachijskie

 

Zasyp:

słód monachijski I 2500 g

słód Pale Ale 1000 g

słód monachijski II 1000 g

słód pszeniczny 750 g

słód bursztynowy 150 g

słód BISCUIT 100 g

................suma: 5500 g

 

Zacieranie:

korekcja pH 6,0

63°C - 30'

72°C - 30'

->79°C -> filtracja

 

Chmielenie (60'):

Sybilla 6% aa 15 g - 60'

Sybilla 6% aa 10 g - 20'

Oktawia 7% aa 5 g - 20'

Puławski 4,5% aa 10 g - 20'

Puławski 4,5% aa 40 g - 0'

_____________________________________________

28 l brzeczki ~12,5°Blg (IBU ~20 j.)

 

Drożdże:

Octoberfest Lager Blend - starter 1,5 litra

 

Wydajność: 66%

 

Uwagi:

-..

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warzenie kilku piw w 2-3 dni wchodzi mi w krew..

 

Plusy:

- jednorazowe przygotowanie browaru,

- jednorazowe sprzątanie po pracy,

- oszczędność czasu i energii na procesy grzewcze

 

Minusy:

- 3 dni wyjęte z życia (chociaż jeszcze kiedyś ogarnę warzenie 4 piw jednego dnia :P),

- kręgosłup swoje dzwignął..

 

Podsumowując, jestem zadowolony z tego systemu piwowarzenia - w sumie to lepszego wyjścia nie mam (ostatnie warzenie w listopadzie :/)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Właśnie miałem pisać ze pracowite 3 dni miałeś. Ja najwięcej 2 piwa w jeden dzień.

Jak się nie ma, co się lubi, to się lubi, co się ma.. :)

Nie mam czasu, ale mam silne samozaparcie (i puste butelki :D).

Akurat przed świętami wypadła mi nocna zmiana w pracy i poskładało się, że nie pracowaliśmy z piątku na sobotę. Postanowiłem to wykorzystać.. W piątek rano po pracy przymknąłem oko na pół godziny, a później w wir piwowarstwa. Skończyłem o 19, a o 21 jak się przewróciłem to tam usnąłem :P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cztery warki w ciągu dnia są w zasięgu, ale.. brakuje mi kilku usprawnień.

1. Kosz do chmielenia. Praca hopstoppera nie zadowala mnie do końca. Przy pompie i dużym zasypie chmielu następowało przytkanie filtra i d**a zbita. Teraz zastosowałem dodatkowo woreczki, ale to upierdliwe jest niestety.

2. Deszczownica i oddzielny palnik do grzania wody. Odpada mi ciągłe dźwiganie 'góra-dół-góra-dół' kega 30 l z wodą do wysładzania, bo palnik dzielony jest z zacierem. Ponad 30 kg czuć, po dniu piwowarzenia, w kręgosłupie. Dzięki temu, że będę miał osobny palnik, będę mógł 'utylizować' resztę gazu z butli.. Teraz jak podłączam dwa palniki to ostatni kilogram gazu 'wychodzi' jak krew z nosa i grzanie jest mało wydajne.. Deszczownica? - 'samo się wysładza' :)

3. 2-3 beczki plastikowe 200 litrów do odzysku wody z chłodzenia - mam pordzewiałe metalowe i wody do zacierania z nich nie zawrócę :(

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przed tym warzeniem przebudowałem odrobinę zestaw chłodzący. Zamiast wcześniejszej rurki kwasowej zastosowałem rurę pex zwiniętą w 'eSkę'. To spowodowało uszczelnienie układu - rura pex jest bardziej 'przyjazna' w połączeniach ze śrubunkami - śrubunki z uszczelką teflonową płaską teraz nie ciekną. Mycie wymiennika teraz to 'bajka' :D Dodatkowo udrażniam wymiennik na bieżąco - chwilę przed chłodzeniem brzeczki. W sumie to takie były założenia zastosowania 'obiegu wstecznego'. Wreszcie jestem zadowolony :)

post-3459-0-07096900-1492424288_thumb.jpg

post-3459-0-16005800-1492424290_thumb.jpg

 

W browarze pojawiły się dwa mieszadełka. 'Bujałem się' z montażem od listopada :D Mogę mieszać dwa szczepy jednocześnie! - Żarty się skończyły! :D

post-3459-0-59799800-1492424473_thumb.jpg

post-3459-0-64403200-1492424474_thumb.jpgpost-3459-0-08919300-1492424476_thumb.jpg

 

 

Ciekawe czy kiedyś przyjdzie taki moment, że powiem w temacie hobby, że jestem już spełniony? :D

Edytowane przez Swiaderny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ciekawe czy kiedyś przyjdzie taki moment, że powiem w temacie hobby, że jestem już spełniony? :D

Nie wydaje mi się, przynajmniej na podstawie własnego doświadczenia...

Ile razy było jeszcze tylko kupię "to" i zestaw kompletny.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Nie wiesz jak spędzić popołudnie? Zamów kapsle na allegro :D
5 kolorów x 300 sztuk!
To co dostałem w paczce:

post-3459-0-37489100-1495642557_thumb.jpg

 

Brawo chłopaki! Po to zamawiam na 5 różnych aukcjach żeby dostać worek do segregacji :)

 

Po uporaniu się wyglądało tak (w sumie tego oczekiwałem):

post-3459-0-91662500-1495642677_thumb.jpg

 

Ja wiem, że ładowanie łopatą oszczędza czas, ale zaskoczyli mnie :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

26 maj 2017 Wola Drzewiecka

# Warka 76 Żytnie orzeźwienie

próba stylu: Żytnie lekkie

 

Zasyp:

słód RED X 2700 g

słód żytni 1400 g

słód pszeniczny 1100 g

słód pilzneński 500 g

................suma: 5700 g

 

Zacieranie:

korekcja pH 5,8

dodatek Cascade ok. 30 g

72°C - 45'

->79°C -> filtracja

 

Chmielenie (60'):

Cascade 5,5% aa 25 g - 20'

Cascade 5,5% aa 25 g - 10'

Cascade 5,5% aa 50 g - 70°C

Mosaic 12% aa 50 g - 70°C

_____________________________________________

46 l brzeczki ~7,5°Blg (IBU ~15 j.)

 

Drożdże

??

 

Wydajność: 62%

 

Uwagi:

- w planie chmielenie na zimno w dwóch wersjach

- zeszło się.. no bo kto pomyślał, że żeby dwa razy więcej piwa uzyskać to będzie trzeba wysładzać brzeczkę dwa razy dłużej, a później jeszcze dwa razy dłużej podgrzewać.. i dwa razy dłużej chłodzić :D

Edytowane przez Swiaderny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

26 maj 2017 Wola Drzewiecka
# Warka 77 NO-TO-JASNE!
próba stylu: Jasny lager

Zasyp:
słód MILD 5000 g
................suma: 5000 g

Zacieranie:
korekcja pH 5,8
dodatek ZULA ok. 25 g
73°C - 30'
72°C - 30'
->79°C -> filtracja

Chmielenie (60'):
Galena 12% aa 20 g - 25'
Nugget 15% aa 20 g - 25'
Galena 12% aa 30 g - 0'
Nugget 15% aa 20 g - 0'
_____________________________________________
27 l brzeczki ~11,3°Blg (IBU ~40 j.)

Drożdże
??

Wydajność: 64%

Uwagi:
-

Edytowane przez Swiaderny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

26 maj 2017 Wola Drzewiecka

# Warka 78 Zwykłe piwo

próba stylu: Jasny lager

 

Zasyp:

słód pilzneński 5900 g

słód pszeniczny 2000 g

słód RED X 700 g

słód karmelowy 150 200 g

................suma: 8800 g

 

Zacieranie:

korekcja pH 5,8

63°C - 30'

72°C - 40'

->79°C -> filtracja

 

Chmielenie (60'):

Oktawia 7% aa 30 g - 60'

Oktawia 7% aa 70 g - 35'

Żatecki 4% aa 20 g - 0'

Tradition 5% aa 45 g - 0'

_____________________________________________

44 l brzeczki 11,5°Blg (IBU ~31 j.)

 

Drożdże

??

 

Wydajność: 60%

 

Uwagi:

- w planie chmielenie na zimno w dwóch wersjach

- dwa razy więcej roboty, ale dwa razy więcej piwa :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chodzi mi jeszcze po głowie jedno warzenie w tym sezonie.. Trzy warki po 25 litrów. Trzy pszenice.. W trzech wersjach: 1. niemiecki weizen, 2. belgijski witbier i 3. amerykańska.. Tylko kiedy? Coraz cieplej -> trochę boję się o infekcje. W piwnicy 13-14°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

30 czerwca 2017 Wola Drzewiecka

# Warka 79 Cienka pszenica

próba stylu: Hefe - weizen

 

Zasyp:

słód pszeniczny 2500 g

słód pilzneński 2200 g

słód monachijski I 300 g

................suma: 5000 g

 

Zacieranie:

pH 8,0 -> korekcja pH 5,9

63°C - 35'

72°C - 30'

->79°C -> filtracja

 

Chmielenie (60'):

Cascade DE 5,5% aa 25 g - 60'

Zula 8% aa 25 g - 20'

 

______________________________________________

28 l brzeczki 10°Blg (IBU ~25 j.)

 

Drożdże:

Ssuche WB-06

 

Wydajność: 58% :/

 

Uwagi:

- Słaba wydajność :(

- 'cienka' - miało być 12 jest 10..

Edytowane przez Swiaderny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.