Skocz do zawartości

Browar Domowy u Świdra


Rekomendowane odpowiedzi

03 maja 2014 Wola Drzewiecka

# Warka 37 Rumcajsowe

próba stylu: Bohemian Pils

 

Zasyp:

słód pilzneński 4150 g

słód monachijski I 200 g

słód karmelowy 30 EBC 150 g

suma: 4500 g

 

Zacieranie:

55°C - 15'

63°C - 30'

72°C - 40'

79°C - 2' -> filtracja

 

Chmielenie: (szyszka)

Magnum 11% aa 20 g - 60'

Premiant 8,5% aa 23 g - 25'

Styrian Goldings 5,2% aa 30 g - 0'

 

_____________________________________________

23 l brzeczki ~12°Blg (IBU ~44 j.)

 

drożdże: saszetka Saflager S 23 - temp. 10°C

wydajność: ~65% :(

 

Uwagi:

- Coś jest nie tak jak powinno ze słodem pilzneńskim ze Strzegomia..

- Mało odpowiedni szczep drożdży na rasowego pilsa, ale nie mieli W 34/70

Edytowane przez Swiaderny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

03 maja 2014 Wola Drzewiecka

# Warka 38 Wakacje w Ameryce

próba stylu: American Wheat / Pszeniczny Lager Amerykański

 

Zasyp:

słód pale ale 2100 g

słód pszeniczny 2000 g

słód wiedeński 300 g

słód karmelowy 30 EBC 100 g

płatki owsiane 100 g

suma: 4600 g

 

Zacieranie:

68°C - 60'

79°C - 2' -> filtracja

 

Chmielenie:

Sybilla 6% aa 16,5 g - 60'

Amarillo 10% aa 15 g - 25'

Sybilla 6% aa 3,5 g - 25'

Citra 12% aa 26 g - 0'

 

_____________________________________________

24,5 l brzeczki ~12,5°Blg (IBU ~28 j.)

 

drożdże: saszetka Saflager S 23 - temp. 10°C

wydajność: ~70%

 

Uwagi:

- Dwie warki jednego dnia :) Nawet sprawnie poszło.. razem z myciem i sprzątaniem 8 h

Edytowane przez Swiaderny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

17 czerwiec 2014 Wola Drzewiecka

# Warka 39 Czarna Perła

próba stylu: Baltic Porter

 

Zasyp:

słód pilzneński 2500 g

słód Pale Ale 2500 g

słód monachijski jasny 800 g

słód monachijski ciemny 1200 g

słód karmelowy 150 EBC 1000 g

słód karmelowy 300 EBC 350 g

słód bursztynowy 320 g

słód karmelowy 600 EBC 200 g

słód kawowy 200 g

słód melanoidynowy 150 g

słód czekoladowy ciemny 200 g

słód palony 200 g

owies 250 g

pszenica niesłodowana 1000 g

płatki owsiane błyskawiczne 300 g

 

suma: 11120 g

 

Zacieranie:

24 l wody

55°C - 15'

63°C - 40'

72°C - 45' -> słody palone ->79°C -> filtracja

 

Wysładzanie:

do ~19,5°Blg całej odebranej brzeczki -> 30 l

 

Wstępne gotowanie - 30'

 

Chmielenie (60'):

Marynka 7% aa 30 g - 60'

Sybilla 6% aa 20 g - 40'

Sybilla 6% aa 20 g - 30'

Sybilla 6% aa 25 g - 0'

______________________________________________

24 l brzeczki ~22°Blg (IBU ~35,6 j.)

 

Fermentacja z użyciem gęstwy S-23 - temp. 14°C

 

#C2 - Ciemna Dycha - Cienkusz Porterowy

 

wysładzanie młóta do 2,5°Blg -> 16 l 8°Blg

+ ekstrakt słodowy ~300 ml

 

Chmielenie:

Marynka 7% aa 10 g - 60'

Sybilla 6% aa 10 g - 20'

Marynka 7% aa 10 g - 20'

Sybilla 6% aa 27 g - 0'

______________________________________________

17,5 l brzeczki ~11°Blg (IBU ~25,1 j.)

 

 

Fermentacja z użyciem gęstwy Wyeast XL 2308 Munich Lager namnożonej z kega po Warce 25 - temp. 14°C

Edytowane przez Swiaderny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

29 czerwca 2014 Wola Drzewiecka

# Warka 40 Prz Pszenica

próba stylu: Hefe-Weizen

 

Zasyp:

słód pszeniczny 2200 g

słód pilzneński 1850 g

słód karmelowy 30 EBC 100 g

słód melanoidynowy 50 g

 

suma: 4200 g

 

Zacieranie:

44°C - 15'

55°C - 25'

63°C - 35'

72°C - 40'

78°C - 5' -> filtracja

 

Chmielenie:

Marynka 7% aa - 20 g - 60'

 

____________________________________________

21 l brzeczki ~12,5°Blg (IBU ~20 j.)

 

1/2 opakowania Mauribrew Weiss Y1433

 

wydajność: ~66% :/

______________________________________________

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

29 czerwca 2014 Wola Drzewiecka

# Warka 41 Pszenica w nowiu

próba stylu: Dunkelweizen

 

Zasyp:

słód pszeniczny 1800 g

słód monachijski II 1200 g

słód wiedeński 450 g

słód karmelowy 30 EBC 50 g

słód karmelowy 600 EBC 35 g

słód karmelowy pszeniczny 50 g

 

 

suma: 3585 g

 

Zacieranie:

44°C - 15'

55°C - 25'

63°C - 35'

- - - - - - - - - - - - - - - -

dekokcja~1/4 zacieru

72°C - ~10'

100°C - ~15'

- - - - - - - - - - - - - - - -

72°C - 15'

78°C - 5' -> filtracja

 

Chmielenie:

Marynka 7% aa - 15 g - 60'

 

____________________________________________

21 l brzeczki ~12.1°Blg (IBU ~15,4 j.)

 

1/2 opakowania Mauribrew Weiss Y1433

 

wydajność: ~74%

 

Brzeczka wyszła bardzo jasna..Trzeba będzie zrobić korekcję barwy

Edytowane przez Swiaderny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

listopad 2014 Wola Drzewiecka

# Warka 42 Podchmielony Harcerz

próba stylu: Harcerskie

 

Zasyp:

słód pilzneński 1200 g

słód karmelowy 30 EBC 1200 g

suma: 2400 g

 

Zacieranie:

72°C - 40'

79°C - 2' -> filtracja

 

Chmielenie: (szyszka)

Marynka 7% aa 12 g - 60'

Marynka 7% aa 20 g - 35'

Marynka 7% aa 30 g - 0'

 

_____________________________________________

26 l brzeczki ~6°Blg (IBU ~21,6 j.)

 

zadano uwodnione drożdże:

Saflager W 34/70 - temp. 13°C

 

 

wydajność: 66,5%

 

Uwagi:

- chmielone na zimno świeżą (mrożoną) marynką - tragedia!! Zapach trawy :( SMAK TRAWY!!!!!1111 :(

Spażyłem się niesamowicie i długo nie nachmielę świeżą szyszką (suszony odpowiednik dorzucony do warki 37 dał świetną żywiczność i przykrył nawet infekcję tlenowcem)

Edytowane przez Swiaderny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

12 grudnia 2014 Wola Drzewiecka

# Warka 43 Na Wiedeń! 3.0

próba stylu: Vienna Lager

 

Zasyp:

słód wiedeński 4500 g

słód monachijski II 350 g

słód melanoidynowy 100 g

słód karmelowy 30 50 g

 

suma: 5000 g

 

Zacieranie:

63°C - 35'

72°C - 55'

79°C - 2' -> filtracja

 

Chmielenie:

Marynka ?% (7%) aa 30 g - 60'

Styrian Goldings 5,2% aa 20 g - 10'

Marynka ?% (7%) aa 10 g - 0'

 

_____________________________________________

26,5 l brzeczki ~11,5°Blg (IBU ~28,5 j.)

 

drożdże - gęstwa W 34/70 z warki nr 42 - fermentacja w temp 9-11°C

 

wydajność: ~64%

Edytowane przez Swiaderny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

12 grudnia 2014 Wola Drzewiecka

# Warka 44 Jasny Gwint!

próba stylu: Munich Helles

 

Zasyp:

słód pilzneński 4900 g

słód karmelowy 30 500 g

 

suma: 5400 g

 

Zacieranie:

63°C - 20'

~~~~~dekokcja

72°C - 15'

100°C - 15'

~~~~~~~~

63°C - 30'

72°C - 20'

79°C - 2' -> filtracja

 

Chmielenie:

Marynka ?% (7%) aa 19 g - 60'

Marynka ?% (7%) aa 21 g - 25'

Marynka ?% (7%) aa 21 g - 0'

 

_____________________________________________

29 l brzeczki ~13°Blg (IBU ~20 j.)

 

drożdże - gęstwa W 34/70 z warki nr 42 - fermentacja w temp 9-11°C

 

wydajność: ~74%

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

26 lutego 2015 Wola Drzewiecka
# Warka 45 Gorzki Karmelek
próba stylu: Polotmave

Zasyp:
słód pilzneński 3100 g
słód monachijski I 1000 g
słód pszeniczny 200 g
słód special B 100 g
słód karmelowy czerwony 100 g
słód bursztynowy 100 g
słód karmelowy 600 50 g

suma: 4650 g

Zacieranie:
55°C - 10'
63°C - 45'
72°C - 15'
79°C - 2' -> filtracja

Chmielenie: (przeliczone na chmiel suchy)
Marynka świeża ?% (7%) aa 20 g - po wysładzaniu
Marynka świeża ?% (7%) aa 45 g - 15'
Saphir  3% aa 40 g - 0'

_____________________________________________
26 l brzeczki ~11°Blg (IBU ~29 j.)

drożdże - gęstwa W 34/70 z warki nr 44 - fermentacja w temp 5-7°C

wydajność: ~64%

Edytowane przez Swiaderny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

26 lutego 2015 Wola Drzewiecka

# Warka 46 Ciemność Widzę!

hybryda stylu: Foreign Extra Stout/Schwarzbier

 

Zasyp:

słód pilzneński 2500 g

słód pale ale 1500 g

słód monachijski I 800 g

słód pszeniczny 500 g

słód karmelowy 150 250 g

słód karmelowy 300 50 g

słód karmelowy pszeniczny 50 g

słód czekoladowy 400 150 g

słód kawowy 50 g

słód palony (z Żywca) 130 g

płatki owsiane prażone 400 g (200°C/60 min)

 

suma: 6380 g

 

Zacieranie:

55°C - 10'

63°C - 30'

72°C - 35'

79°C - 2' -> filtracja

 

Chmielenie: (przeliczone na chmiel suchy)

Marynka świeża ?% (7%) aa 30 g - po wysładzaniu

Cascade DE świeża ?% (6%) aa 30 g - 10'

Cascade DE gran. 6% aa 20 g - 0'

 

_____________________________________________

27 l brzeczki ~15°Blg (IBU ~29 j.)

 

drożdże - gęstwa W 34/70 z warki nr 44 - fermentacja w temp 5-7°C

 

wydajność: ~67%

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

17 kwietnia 2015 Wola Drzewiecka

# Warka 47 Czarna Perła 2.0

próba stylu: Baltic Porter

 

Zasyp:

słód pilzneński 2560 g

słód Pale Ale 2500 g

słód monachijski jasny 800 g

słód monachijski ciemny 1030 g

słód karmelowy 150 EBC 1000 g

słód karmelowy 300 EBC 350 g

słód bursztynowy 320 g

słód czerwony 150 g

słód karmelowy 600 EBC 200 g

słód kawowy 200 g

słód melanoidynowy 150 g

słód czekoladowy ciemny 200 g

słód palony 200 g

owies 250 g

pszenica niesłodowana 1000 g

płatki owsiane błyskawiczne 300 g

................suma: 11210 g

 

Zacieranie:

24 l wody

55°C - 20'

63°C - 60'

72°C - 35' -> słody palone ->79°C -> filtracja

 

 

Wstępne gotowanie - 30'

 

Chmielenie zacieru:

Cascade de świeża (mrożona) szyszka - 50 g (~15 g)

 

Chmielenie (60'):

Marynka 7% aa 30 g - 60'

Marynka 7% aa 20 g - 35'

Citra 12% aa 20 g - 15'

Citra 12% aa 25 g - 0'

______________________________________________

25 l brzeczki ~23°Blg (IBU ~40 j.)

 

Gęstwa W 34/70 z warek nr 45 i 46 - temp. zadania 16°C - fermentacja 9-10°C

 

Wydajność: 56%

Edytowane przez Swiaderny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

17 kwietnia 2015 Wola Drzewiecka
# Warka 48 Australia i Nowa Zelandia
próba stylu: American Pale Ale

Zasyp:
słód Pale Ale 3000 g
słód pilzneński 1450 g
słód pszeniczny 800 g
słód bursztynowy 250 g
...........suma: 5000 g

Zacieranie:
18 l wody
55°C - 10'
63°C - 30'
72°C - 20' -> 79°C -> filtracja


Chmielenie zacieru:
Galaxy szyszka - 25 g

Chmielenie (60'):
Marynka świeża 7% aa 67 g (~20 g suchej) - do brzeczki przedniej
Dr Rudi 11% aa 15 g - 25'
Ella 15% aa 10 g - 25'
Dr Rudi 11% aa 10 g - 0'
Ella 15% aa 20 g - 0'


______________________________________________
24 l brzeczki ~13,2°Blg (IBU ~39,8 j.)

Drożdże suche US-05 - temp. zadania 23°C - fermentacja 20°C

Wydajność: 67%

Edytowane przez Swiaderny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

'- Ej! Czemu ten podpiwek nazywa się podpiwek Jędrzej?
- Nie wiem.... Zaraz! Czemu nie może nazywać się Monika?'



18 maja 2015 Skierniewice
#Podpiwek 1 Podpiwek MONIKA

Zasyp:
słód pilzneński 750 g
słód karmelowy 300 800 g
podpiwek staropolski GOZDAWA


Zacieranie:
72°C - 35'
79°C - 2' -> filtracja

Chmielenie:
chmiel z zestawu podpiwka - wybrany i wrzucony podczas wrzenia
_____________________________________________
15 l brzeczki ~6°Blg (IBU ??)

drożdże - gęstwa US-05 z warki nr 48 - fermentacja w temp 17-19°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

19 maja 2015 Wola Drzewiecka

# Warka 49 Żytnie

próba stylu: American Pale Ale

 

Zasyp:

słód Pale Ale 3000 g

słód żytni (własny) 1400 g

słód pszeniczny 300 g

słód karmelowy 30 250 g

słód czekoladowy ciemny 50 g

...........suma: 5000 g

 

Zacieranie:

18 l wody

67°C - 60'

-> 79°C -> filtracja

 

Chmielenie (60'):

Chinook 11% aa 10 g - 60'

Chinook 11% aa 30 g - 15'

Citra 12% aa 15 g - 0'

Chinook 11% aa 15 g - 0'

 

______________________________________________

23 l brzeczki ~13°Blg (IBU ~35,4 j.)

 

Drożdże US-05 - gęstwa z warki #48 - temp. zadania 23°C - fermentacja 16-19°C

 

Wydajność: 63%

 

Uwagi:

- pomyłka w chmieleniu - w planie był Simcoe na smak i aromat, ale wziąłem dwie paczki z Chinook'iem na działkę

- zero problemów z filtracją

- wydajność: ch***wo ale stabilnie :/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

19 maja 2015 Wola Drzewiecka

# Warka 50 Mała Czarna

próba stylu: Foreign Extra Stout - wersja kawowa :)

 

Zasyp:

słód Pale Ale 4300 g

słód monachijski I 300 g

płatki jęczmienne 200 g

słód czekoladowy ciemny 200 g

słód palony (Żywiec) 200 g

...........suma: 5200 g

...kawa 60 g

 

Zacieranie:

63°C - 40'

72°C - 30'

-> 79°C -> filtracja

 

Chmielenie (60'):

Marynka 7% aa 25 g - brzeczka przednia

Aurora 8% aa 15 g - 15'

Helga 5% aa 15 g - 0'

Kawa 50 g - 0'

 

______________________________________________

24 l brzeczki ~13,2°Blg (IBU ~28 j.)

 

Drożdże US-05 - gęstwa z warki #48 - temp. zadania 23°C - fermentacja 16-19°C

 

Wydajność: 64%

 

Uwagi:

- dodawanie słodów palonych (czekoladowy+palony):

1/2 mieszanki -> od początku zacierania

1/4 mieszanki -> po przerwie 63°C

1/4 mieszanki -> do filtracji

- użyta kawa: Etiopia Yirgacheffe - z polecenia i ja polecam :)

 

- wydajność: znowu ch***wo ale stabilnie :/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

- dodawanie słodów palonych (czekoladowy+palony): 1/2 mieszanki -> od początku zacierania 1/4 mieszanki -> po przerwie 63°C 1/4 mieszanki -> do filtracji

Ale kombinacja ;) Coś konkretnego chciałeś w ten sposób osiągnąć?

Gratki 50 warek!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

- dodawanie słodów palonych (czekoladowy+palony): 1/2 mieszanki -> od początku zacierania 1/4 mieszanki -> po przerwie 63°C 1/4 mieszanki -> do filtracji

Ale kombinacja ;) Coś konkretnego chciałeś w ten sposób osiągnąć?

Gratki 50 warek!

 

Nie chciałem mieć kwaśnej paloności.. Myślisz, że można wszystko sypać od samego początku?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jdyne co mogę to podrzucić Ci recepturę na FES z książki Jamila Zainasheffa - Brewing Classic Styles

 

FOREIGN EXTRA STOUT
A very dark, roasty, and moderately strong ale. This is an intermediate style that can be brewed by
extract-with-grain or all-grain methods. Ferments at 67 to 70° F (19 to 21° C).

OG FG IBU Color Alcohol
1.056-1.075
(13.8-18.2 °P)
1.010-1.018
(2.6-4.6 °P) 30-70 30-40 SRM
59-79 EBC
5.5-8.0% ABV
4.3-6.3% ABW
Keys to Brewing Foreign Extra Stout:
Foreign extra stout is a style originally brewed for tropical markets. It is usually bigger than both
oatmeal and sweet stouts, with a full body, a touch of sweetness, and a gentle warming from the
higher level of alcohol. Good examples have a firm coffee and chocolate character in both the aroma
and flavor. The presence of higher alcohols, dark malts, and some esters from fermentation lend dried
fruit or dark fruit notes to these beers.
The style ranges from a drier, less fruity export version to a sweeter, fruitier tropical version.
The difference in making these two versions is mostly the choice of yeast. If you want to make a drier,
cleaner export version, use yeast like White Labs WLP001 California Ale, Wyeast 1056 American
Ale, or Fermentis Safale US-05. This yeast will attenuate a bit more and will leave a cleaner, drier
finish. It is going to seem a little roastier, too. If you want to make the tropical version, use the
English yeast listed below. It will attenuate less, leaving more sweetness and some fruitiness in the
finished beer. If you go with the English yeast, you will need to perform a diacetyl rest near the last
third of fermentation, as this beer should not have much diacetyl.
RECIPE: EXTRA LYING STOUT
OG: 1.071 (17.2 °P)
FG: 1.017 (4.4 °P)
ADF: 75%
IBU: 45
Color: 39 SRM (77 EBC)
Alcohol: 7.1% ABV (5.5% ABW)
Boil: 60 minutes
Pre-Boil Volume: 7 gallons (26.5L)
Pre-Boil Gravity: 1.060 (14.8 °P)
Extract Weight Percent

English Pale Ale LME (3.5 °L) 10 lbs. (4.53kg) 80.0

Steeping Grains
Black Roasted Barley (500 °L) 0.75 lb. (340g) 6.0
Crystal (40 °L) 10.0 oz. (284g) 5.0
Crystal (80 °L) 10.0 oz. (284g) 5.0
Chocolate Malt (420 °L) 0.5 lb. (227g) 4.0

Hops IBU
Kent Goldings 5% AA, 60 min. 2.4 oz. (68g) 44.6

Yeast
White Labs WLP013 London Ale, Wyeast 1028 London Ale, or Danstar Nottingham

Fermentation and Conditioning
Use 13 grams of properly rehydrated dry yeast, 3 liquid yeast packages, or make an appropriate
starter. Ferment at 67° F (19° C), raising the temperature to 70° F (21° C) during the last third of
fermentation to help reduce diacetyl and assure complete attenuation. When finished, carbonate the
beer to approximately 2 to 2.5 volumes.

All-Grain Option
Replace the English extract with 13.9 lbs. (6.3kg) British pale ale malt. Mash at 152° F (67° C).

Jak widzisz tu daje 570g palonych ale na 17 plato.

Ja się przymierzam do sweet stouta z tej książki, w recepturze jest 450g palonego słodu na 22l 15 plato.

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

All of these recipes are designed to leave 6 gallons (22.7L) of wort in the kettle at the end of the boil. It is assumed 5.5 gallons (20.8L) are transferred to the fermenter and this will yield a full 5 gallons (18.9L) of beer into packaging after loss due to trub.

 

Masz rację :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

07-08. czerwca 2015 Skierniewice - Wola Drzewiecka

# Warka 51

próba stylu: American Wheat / Pszeniczny Lager Amerykański

 

Zasyp:

słód pszeniczny 2200 g

słód pilzneński 1200 g

słód Pale Ale 550 g

słód wiedeński 210 g

słód monachijski I 300 g

słód karmelowy 30 100 g

słód żytni (własny) 300 g

...........suma: 4860 g

 

Zacieranie:

67-65°C - 60'

-> 79°C -> filtracja

 

Chmielenie (60'):

Chinook 12,3% aa 10 g - 60'

Chinook 12,3% aa 10 g - 15'

Summit 15,8% aa 10 g - 15'

Chinook 12,3% aa 15 g - 0'

Summit 15,8% aa 15 g - 0'

 

______________________________________________

24,5 l brzeczki ~12,5°Blg (IBU ~31,5 j.)

 

Drożdże S-04 - gęstwa z warki #50 - temp. zadania 22°C - fermentacja 16-19°C

 

Wydajność: 66%

 

INFEKCJA! :(

Edytowane przez Swiaderny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.