Skocz do zawartości

Dori z piwem zmagania


dori

Rekomendowane odpowiedzi

DORI jaka Ty jesteś pracowita.

Możesz być wzorem dla naszych żon, które nie chcą nic robić przy warzeniu piwa. Chcą tylko degustować.

Podegustować też lubię :D

 

Właśnie rozlałam Belgian Pale Ale (warka 71) z dodatkiem 150g glukozy. Piwo wyszło niestety chyba ciut za jasne. Smakuje za to wyśmienicie. Co mnie zaskoczyło intensywnie pachnie goździkami, przyczyną chyba są drożdże (WLP 550 Belgian Ale), gdyż kolejna warka na tych drożdżach fermentowana w wyższych temperaturach pachnie tak samo. Spróbuję uwarzyć jeszcze jedno BPA troszkę ciemniejsze i fermentowane w temperaturze 21-22°C.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Pracowite popołudnie :)

Przelałam na cichą Koźlaka (warka 73) odfermentował z 17Blg do 6Blg.

Rozlałam Marcowe (warka 70) z dodatkiem 140g glukozy.

Rozlałam też cienkusza po porterze (warka 74a) bezpośrednio po burzliwej. Do refermentacji 75g glukozy (na 11l piwa).

 

Jutro przymierzam się do ciemnego lagera :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 75

SYLWESTROWY TMAVÝ LEŽÁK

 

Zasyp:

2,5kg Pilzneński

1,2kg Monachijski

0,3kg Carahell

0,2kg Carafa II

 

Zacieranie:

20 minut w 63°C

45 minut w 72°C

Carafa dodana przy podnoszeniu temperatury do 76°C

 

Gotowanie 70 minut

Chmielenie:

40g Marynki (szyszki) w 10 minucie gotowania

15g Lubelskiego (szyszki) w 60 minucie gotowania

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sylwester przy warzeniu? :)

Chyba powinnam się dopisać do wątku o starych wyjadaczach :)

Udało mi się skończyć dość wcześnie bo około 16.30.

 

Wyszło 19,5l brzeczki o ekstrakcie 13°Blg. Wlane do fermentora po marcowym (warka 70) z drożdżami Bohemian Lager.

 

Rok dobrze zakończyłam, może jutro uda się kolejny równie dobrze zacząć :)

 

PS.

przy okazji udało mi się napisać dwutysięczny post :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rok dobrze zakończyłam, może jutro uda się kolejny równie dobrze zacząć :)

... no i udało się :)

 

WARKA 76

NOWOROCZNE BELGIJSKIE ALE

 

Zasyp:

2,0kg Wiedeński

1,5kg Pilzneński

0,3kg Abbey Malt

0,2kg Carabelge

0,2kg Caramunich II

 

Zacieranie:

30 minut w 64°C

45 minut w 72°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gotowanie60 minut.

 

Chmielenie:

30g Marynki (szyszki) na początku gotowania

30g Fuggles (granulat) w 50 minucie gotowania

 

 

Wyszło 20l o ekstrakcie 13°Blg wlane bezpośrednio do fermentora po cichej fermentacji warki 72, czyli z drożdżami WLP 550 Belgian Ale.

 

Przy okazji rozlałam warkę 72 BPA II młode piwo jest wyśmienite :), chyba w niedzielę uwarzę kolejne BPA :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć.

 

Tmavy lezak (warka 75) powędrował na cichą.

Szybko Ci odfermentował jak na lagera.

Może to wina temperatur, stoi sobie w garażu, a tam wahania temperatury są dość duże. Mógł mieć za wysoką temperaturę fermentacji, niestety nie mam ciągłego monitoringu :)

 

Na cichą dziś powędrowały dziś BPA (warka 76) i Porter (warka 74).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 77

BELGIJSKIE ALE

 

Zasyp:

4,5kg pilzneński

0,8kg wiedeński

0,7kg pszeniczny

0,3kg melanoidynowy

0,2kg abbey malt

0,2kg caraamber

 

Zacieranie:

40 minut w 64°C

20 minut w 72°C

 

Gotowanie 60 minut

Chmielenie:

30g Marynki (szyszki) na 60 minut

10g Lubelskiego (granulat T45) na 10 minut

25g Lubelskiego (szyszki) na 1 minutę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 78

WEIZENBOCK

 

Zasyp:

1,5kg pszeniczny jasny

1,5kg pszeniczny ciemny

1,5kg wiedeński

1,5kg monachijski

0,15kg pszeniczny czekoladowy

 

Zacieranie kombinowane, dekokcyjne dwuwarowe

- słody wsypane do 18l wody o temperaturze 53°C, temperatura ustalona na 44°C, przerwa 15 minut

- 1/3 gęstego zacieru odebrana do osobnego gara, przerwa 20 minut w temp. 65-70°C, gotowanie 20 minut

- dekokt zawrócony do zacieru głównego, temperatura ustaliła się na 56°C, pominęłam przerwę białkową i podgrzałam do 63°C, przerwa 20 minut

- 1/3 gęstego zacieru odebrana do osobnego gara, przerwa 20 minut w temp. 70-73°C, gotowanie 20 minut

- dekokt zawrócony do zacieru głównego, temperatura ustaliła się na 72°C, przerwa 25 minut, próba jodowa negatywna

- podgrzanie do 76°C, dodanie słodu czekoladowego i filtracja

 

Gotowanie 60 minut

Chmielenie:

25g Lubelskiego (szyszki) na początku gotowania

15g Lubelskiego (szyszki) w 40 minucie gotowania

 

 

Chyba za dużo sypnęło mi się słodu czekoladowego :tort:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chyba za dużo sypnęło mi się słodu czekoladowego :)

Po gotowaniu kolorek nawet ładny, koźlakowy :) Zobaczymy czy w smaku nie będzie zbyt palone.

 

Wyszło 19l o ekstrakcie 18°Blg. Zadane gęstwą Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen od kolegi Borysa z Czeskiego Cieszyna. Jak widać współpraca międzynarodowa się rozwija :cool2:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 79

BELGIAN SPECIALTY ALE

 

Zasyp:

3,5kg pilzneński

1,0kg monachijski II

1,0kg pszeniczny jasny

0,4kg bisciut

0,3kg caraamber

0,2kg carabelge

 

0,5kg cukier lekko karmelizowany

 

Zacieranie:

30 minut w 64°C

40 minut w 72°C

 

Gotowanie 60 minut

Chmielenie:

30g Marynki (szyszki) na początku gotowania

30g Lubelskiego (szyszki) + 10g curacao + 10g kolendry w 50 minucie gotowania

10g curacao + 10g kolendry + 0,5kg cukru tuż przed wyłączeniem palnika

 

Wyszło 19l o ekstrakcie 19,5°Blg

Zadane gęstwą WLP550 Belgian Ale

 

Na razie muszę przystopować z warzeniem. Powód prozaiczny - brak butelek :smilies:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć :)

 

Nie wiem, nie sprawdzałam.

No jak można zlać piwo na cichą i nawet nie skosztowac próbki ;-) u mnie nie ma takiej opcji :):)

Oczywiście jak pokosztuje sprawdzam °Blg.

A kto powiedział, że nie próbowałam? Ja po prostu nie odczuwam potrzeby ciągłego dokonywania pomiarów. Jak będę miała ochotę to sprawdzę ekstrakt przed rozlewem, ale pewnie zapomnę :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.