Skocz do zawartości

Browar Quo Vadis


Rekomendowane odpowiedzi

Pierwsza degustacja pszenicznego za mną...

Młode ale bardzo treściwe, nie czuć alkoholu za to długo pozostaje w paszczy :) . Mocno wyczuwam banana goździków za to ni cholery...

Zapach dość intensywny drożdżowy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 96
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Warka #3 Jasne pełne

4 kg Pale

0,2 Carahell

Zacieranie:

68C ? 80 minut

Podgrzanie do 78C ? przerwa 15 minut.

Drożdże:

s-33 lub Danstar Nottingham

Chmielenie:

60 min ? Marynka 30g

1 minuta ? 50g Lubelski

 

Godzina 15:00 Garnek nastawiony z zasypem na 68* w 12 ltr wody

W miedzy czasie czas na urządzanie lokum na browarek i degustacja pszenicznego

Edytowane przez mcpol1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

16:15 próba jodowa wypadła dobrze, zabieramy sie za wysładzanie...

Pszeniczne smakuje.... jak tak dalej będzie smakowało ( a jestem 36 godzin na nogach) to nie doczekam końca....

W 20 °C blg 12 ... Gotujemy :) (23 ltr Brzeczki)

Po wystudzeniu niecałe 13 blg

Zadaje drożdże Danstar nottingham w temp 27°C (temp do fermentacji między 18 a 20 °C)

Razem znowu nieciekawie (chyba że mam złą skalę na fermentatorze) 18 ltr do fermentacji :) (koniec o godz 22:22)

Drożdże już od rana zapracowane.. efekt na fotce...

Edytowane przez mcpol1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hej Mcpol1 piłem twoją pszenice. Oto moje wrażenia:

 

Piana: średnio-pęcherzykowa, średnio-trwała, bujnie wypełnia pokal - nalewałem na trzy razy - szybko jednak redukuje się do cienkiej warstewki.

 

Kolor: ciemnozłoty, po wlaniu drożdży mętny jak należy.

 

Zapach: Dominuje banan, dalej guma balonowa i lekki goździk. W tle niestety bardzo delikatna nuta rozpuszczalnikowa.

 

Smak: słodki, leko karmelowy, mocne wysycenie szczypie w język, lekko kwaskowy.

 

Oto zdjęcie:

 

scaled.php?server=542&filename=pszenne.jpg&res=medium

 

Zaskoczyło mnie to piwo. Szczerze mówiąc sam nigdy nie zrobiłem lepszej pszenicy. Minusem dla mnie jest za wysoka słodkość - ale to rzecz gustu. Degustacja tego piwa zmusiła mnie do rozmyślań nad drożdżami WB-06, które zapewne użyje jeszcze w moim browarze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem czy ta słodkość to nie wynik zbyt krótkiego czasu od butelkowania... a goździków to ja ni w ząb nie czuję. Wydaje mi się że jest dość treściwe w smaku... no a dzisiaj mi wyjątkowo smakuje... :):):):):lol::lol::lol:

 

Dzięki za opinię :D

Edytowane przez mcpol1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #3 po 5 dniach fermentacji drożdże zasnęły zostawiając 5 blg. Poziom utrzymuje sie od wczoraj. Całość piany opadła na dno na wierzchu tylko nieliczne pęcherzyki powietrza i pozostałości drożdży.A podobno te drożdże potrafią odfermentować do 1 blg

 

28-08-2011

Warka #3 w butelkach. Wyszło 18 ltr a blg zatrzymało się na 3,5*. Delikatna błonka na powierzchni jak na herbacie ale piwo w smaku ok. Trochę za mocno gorzkie. Na 18 ltr 120 gr cukru.

Edytowane przez mcpol1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #4

Ciemne słodkie i słodowe ( się warzy)

 

 

Zasyp:

2 kg Pilzneński

1,8 kg Monachijski jasny

0,4 kg Carahell

0,2 Carafa special typII

Zacieranie:

Wsypanie słodów do 58C ustabilizowanie temperatury na 52C i od razu podgrzewanie do 63C. Przerwa 10 minut i dolanie wrzątku by podbić temperaturę do 71-73 ? przerwa 50 minut. Podgrzanie do 78C i przerwa 5 do 10minut.

Drożdże:

S-33

Chmiel:

60 min ? Marynka 20g

20 min ? Lubelski 20g

 

Wysładzanie z efektem 23 ltr / blg 11*

 

Do fermentacji 19 ltr / 13* blg

 

09.09.2011

Przelane na cichą, temperatura ok. 17°C

blg od 3 dni na poziomie 6,5* blg

Edytowane przez mcpol1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #5

Pszeniczne Weizenbier z zestawu CP

Warzone zgodnie z instrukcją przy warce #2

Słód pilzneński 1,9 kg

Słód pszeniczny 2,1 kg

Chmiel Lubelski, granulat, 15 g

drożdże: Safbrew WB - 06,

 

Wysłodzone do 23ltr 10,5 blg

Gotowanie 60 min 15 g lubelskiego (sprawdzić i porównać goryczkę)

 

W fementacji 19,5 ltr 12* Blg

10.10.2011 godzina 5:00 drozdze powoli ruszyly :beer:

Edytowane przez mcpol1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #5

Pszenica w butelkach. Wyszło 19 ltr niestety 3 butelki straty bo potłukłem :smilies: . Blg jakieś 2,5 / 3*

Zadałem 0,8 ltr syropu ze 150 gram cukru

Piwo zielone nie smakuje mi wcale. Porównując do poprzedniego z przepisu uszykowanego przez slotish'a ma się tak jak maluch do mercedesa. To samochód i to samochód ale różnica kolosalna. Tak samo w tym piwie. Popatrzę co się będzie działo później ale myślę, że jeśli nic się na plus nie zmieni to już więcej nie zrobię tego zestawu.

Poprzednie porównał bym do Paulanera obecne smakuje jak okocim

Edytowane przez mcpol1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #4 Ciemne

Wyszło 18 ltr , zadałem jakieś 0,8 ltr syropu ze 120 gr cukru.

12 bączków i 10 0,5 zadałem słodzikiem, po 1 tabletce na butelkę. Reszta jako zwykłe piwo. Zobaczymy cóż z tego wyjdzie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #6

KOLSCH z zestawu CP

Zacieranie wdg instrukcji

63°C 50 min

73 st 10 min

Wysładzanie 23,5 litra 10* Blg

Chmiel lubelski 40 gr na 60 '

10 gr na 10'

Miało wdg instrukcji wyjść 11 blg. Mi wyszło 12,5 blg. Nie będę już fantazjował że mógłbym uznać to za ponad troszkę 13 blg ;)

 

20 ltr w fermentacji a drożdże ... ruszyły natychmiast. Brzeczka schłodzona do 21 stopni a bąbluje już po niecałej godzinie od zadania.

 

Licze na dobre piwko i mam nadzieję że nie będzie zakażenia ( wpadło mi przy chłodzeniu kawałek druta od umocowania termometru przy pomiarze temp przy chłodzeniu)

Edytowane przez mcpol1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wniosek:

opatuliłem dzisiaj gar zacierny nie tak jak zwykle poduchą z krzesła ogrodowego tylko karimatą 10 mm. Nauczka na przyszłość: wyrzucić karimatę i wrócić do poduchy. Utrata ciepła zbyt duża. Trza czekać 2 razy dłużej na zagotowanie brzeczki. Pierzynka jednak lepsza od neoprenu

Edytowane przez mcpol1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #7

Hefeweizen 13 BLG z BA

Start 9:35

Zgodnie z instrukcja z BA (przerwa ferulikowa przedłużona z 10 min do 30)

Wysładzanie 23 ltr 11 BLG

W fermentatorze 18 ltr 12,5 BLG (chyba za mocno gotowałem że tyle odparowało :) )

Koniec 16:32

 

13.11.2011 Blg 2,5

Piękny zapach bananów

Butelkujemy... :beer:

Edytowane przez mcpol1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

15.11.11

Warka #8

PaleAle z BA zgodnie z instrukcją

Początkowe Blg 13,5 na 19 ltr (miało być 12... :rolleyes: )

drożdże US-05 w 22stC

09.12.11

Butelkujemy 18 ltr blg dobre 3 St

Syrop 850ml 120 gr cukru

Edytowane przez mcpol1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

#10 Pszeniczne Swojskie

Pszeniczny 2kg

Pilzneński 2kg

Carahell 0,3kg

Zacieranie

Zasyp 4,3 kg do 12,5 ltr wody o temp 47°C

45* ferulikowa na 50 min

63* na 20 min

73* na 40 mi

podbicie do 77*

Wysładzanie 15 ltr wody podgrzanej do 77°C

Efekt 23 ltr blg 11*

Gotowanie:

60 min

chmielenie: lubelski 30 gr / 60min

Po gotowaniu niecałe 19 L brzeczki o blg 15, rozcieńczone do niespełna 22L o blg 13

Zadane WB-06

 

Uwagi: Przypalony słód po przerwie ferrulikowej, nie mocno ale czuć. Drożdże zadane w 26°C

Edytowane przez mcpol1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #11 Pils Biała Diana

Skład:

Pilsner 4kg

Pszeniczne 300g

Chmiel: sybilla 35g/ 60 min

lubelski 60g/ 2 min

 

Zacieranie:

ZASYP 54* by uzyskać 52* i 10 min

62* na 30 min

72* na 30 min

Podbicie 78* na 5 min

 

Wysładzanie 23,5ltr i 10,5 Blg zgodnie z brewtarget

Po gotowaniu 13,5 BLG na 19,5L Brzeczkę przelewałem z kranika przez wygotowany muślin.

Zadano starter drożdżowy 2L na W34/70 w temp: 14°C godz 22:00 koniec

Fermentator na początek w temp 12°C

Edytowane przez mcpol1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.