Skocz do zawartości

Browar "Kar-Kamis"


Jejski

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem trzy czujniki, ale okazało się że jeden ma dokładność 0,5°C

Dziwne, może najpierw było trzeba sprawę wyjaśnić..

Wyjaśnię jeszcze raz jedną różnicę - rozdzielczość a dokładność.

Rozdzielczość w DS18B20 może być i 0,001°C - taką zmianę temperatury teoretycznie zauważa czujnik.

Dokładność natomiast w zakresie -10 do +85°C wynosi +-0,5°C. Czyli jeśli wskazuje 20°C to rzeczywista temperatura zawiera się w przedziale 19,5 do 20,5 °C.

krokiem milowym będzie jak zamiast dzwonka będzie wyprowadzenie sygnału na stycznik

Chyba jednak to byłoby za proste. Jeszcze jakąś histerezę trzeba ustawić, lub jakiś regulator grupowy zaimplementować .... ;)

Będzie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć :)

 

Jejski strasznie przepłaciłeś za te czujniki ja ostatnio kupowałem po 3,70.... krokiem milowym będzie jak zamiast dzwonka będzie wyprowadzenie sygnału na stycznik :)

 

Najprościej na port równoległy komputera - o ile taki port jeszcze w komputerach ludzie posiadają :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Specjalnie dla vettisa fotki mojego brodzika we warzelni.

Brodzik z odzysku. Do brodzika pospawałem ramę z profili stalowych 2x2cm. Nogi z tego samego profilu dodatkowo ze zastrzałami. Przyznam że sama rama z nogami była dość wiotka, ale po obróceniu brodzika, położeniu ramy i zapiankowaniu powstał monolit. Chciałem jeszcze pokryć pianką całe dno dla izolacji, ale zabrakło pianki i tak zostało :/ Muszę do tego wrócić, bo często myję/odetykietowuję butelki w ciepłej wodzie z chłodzenia brzeczki, a w tym układzie bardzo szybko stygnie. Górna krawędź brodzika na wys. 45cm. Gdybym robił to ponownie to na jakieś 70cm.

Jeszcze ważna rzecz. Jeśli planujesz wykorzystywanie ciepłej wody z chłodzenia to koniecznie musisz mieć dodatkowy odpływ.

I jeszcze fotki.

post-96-0-04371200-1347295439_thumb.jpg

post-96-0-88133000-1347295458_thumb.jpg

post-96-0-14815900-1347295489_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za info! Również myślę zrobić wyżej, tak żeby nie trzeba było się garbić. Własnie zamówiłem brodzik z lekkimi otarciami, mi to nie będzie przeszkadzać, a cena idzie w dół... ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Piwniczka dalej pusta więc do roboty!

W sobotę po południu czyli 13.10.12 powstało

110 Polskie Ale

================================================================================

Wielkość warki: 47.000 L

Czas gotowania: 60.000 min

Wydajność: 84%

Gęstość początkowa: 12.5

Goryczka: 23.3 IBU (Tinseth)

Barwa: 8 SRM (Morey)

 

Pilzneński Słód 7.000 kg

Monachijski Słód 1.000 kg

Karmelowy ciemny Strzegom Słód 100.000 g

Waga słodów: 8.100 kg

 

Iunga 11.1% 30.000 g Gotowanie 60.000 min

Lublin 3.9% 50.000 g Gotowanie 15.000 min

 

Danstar - Nottingham Ale Gęstwa

 

67.000 C 15.000 min

69.000 C 60.000 min

76.000 C 20.000 min

 

a, w niedzielę rano tj. 14.10.12 zatarłem

 

111 Stout - Dry Stout

================================================================================

Wielkość warki: 46.000 L

Czas gotowania: 60.000 min

Wydajność: 87%

Gęstość początkowa: 13.0 P

Goryczka: 25.6 IBU (Tinseth)

Barwa: 25 SRM (Morey)

 

Pilzneński Słód 5.500 kg

Monachijski Słód 2.000 kg

Palony Żywiecki Słód 180.000 g

Palony jęczmień Słód 210.000 g

Karmelowy ciemny Strzegom Słód 150.000 g

Waga słodów: 8.040 kg

 

Sybilla 6.2% 60.000 g Gotowanie 60.000 min

Lublin 3.9% 50.000 g Gotowanie 15.000 min

 

Gips piwowarski

ok 5g. dodane pod koniec zacierania (bo zapomniałem) i 20g. do wody wysłodkowej.

 

Safale S-04 Ale Uwodnione i zrobiony mały starter.

 

67.000 C 15.000 min

69.000 C 60.000 min

76.000 C 20.000 min

 

Wnioski.

W sobotę przypadkowo usmażyłem kabel z jednej sondy, przypałętał się za blisko palnika. Na przyszłość muszę pomyśleć o jakiś haczykach na ścianę do trzymania przewodów.

Wydajność po raz kolejny po użyciu gipsu się poprawiła. Muszę pomyśleć o zakwaszaniu do pilsów.

Zaplanować L4 pod warzenie, bo cholernie mało czasu ;)

Niestety jeszcze latają ostatnie cholerne owocówki :mad:

Temp. wody w kranie za wysoka, strasznie wolno chłodzi się końcówka warki. Tak czy inaczej muszę przedłużyć chłodnicę, a rurka leży odłogiem już rok.

Nareszcie sezon, hurrra! :smilies:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kolejna warka z niedzieli 21.10.12

112 Belgian Pale Ale

 

Wielkość warki: 48.500 L

Czas gotowania: 60.000 min

Wydajność: 87%

Gęstość początkowa: 13.0

Goryczka: 24.5 IBU

Barwa: 10 SRM

 

Pilzneński Słód 6.000 kg

Monachijski Słód 2.000 kg

Special B Malt Słód 300.000 g

Caraamber® Słód 190.000 g

Waga słodów: 8.490 kg

 

Iunga 11.1%% 35.000 g Gotowanie 60.000 min Granulat

Cascade 7.0%% 25.000 g Gotowanie 15.000 min Szyszka

 

Wyeast 3789-PC Trap Blend Ale Płynne Aktywacja i starter 2l

 

63.000 C 30.000 min

72.000 C 30.000 min

76.000 C 15.000 min

 

Jeśli chodzi o chmiel to warka nie stylowa, ale to na rozruch drożdży.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka z dnia 27.10.12

113 Jankes - American Pale Ale

 

Wielkość warki: 45.000 L

Czas gotowania: 60.000 min

Wydajność: 85%

Gęstość początkowa: 12.8

Goryczka: 24.4 IBU

Barwa: 14 SRM

 

Pilzneński Słód 7.500 kg Tak

Karmelowy ciemny Strzegom Słód 300.000 g

Waga słodów: 7.800 kg

 

Cascade 6.0%30.000 g 5.000 min Szyszka 1.9

Centennial 10.5% 30.000 g 60.000 min Szyszka 16.3

Cascade 6.0% 40.000 g 15.000 min Szyszka 6.2

 

Danstar - Nottingham Ale Gęstwa

 

64 C 30.000 min

72 C 30.000 min

76 C 15.000 min

 

Osiem pełnych fermentorów i dalej niema nic w piwnicy. Straszne! :/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak nie masz co pić to kopnij się do Lidla. Można tam nabyć droga kupna, zacnego czeskiego lagera pod nazwą Argus Maestic. Cena śmieszna: 1,89. Chyba nie warto warzyć :roll:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak nie masz co pić to kopnij się do Lidla. Można tam nabyć droga kupna, zacnego czeskiego lagera pod nazwą Argus Maestic. Cena śmieszna: 1,89. Chyba nie warto warzyć :roll:

Nie w temacie całości, ale może Andrzej mi wybaczy.

Jacku czy Ty jesteś już stałym klientem Lidla? Bo coś Cię tu nie widać ostatnio.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak nie masz co pić to kopnij się do Lidla. Można tam nabyć droga kupna, zacnego czeskiego lagera pod nazwą Argus Maestic. Cena śmieszna: 1,89. Chyba nie warto warzyć :roll:

 

To chyba w waszych Lidlach na Śląsku jest jakiś inny Argus Maestic, bo ten z Platana który jest u nas na Mazowszu jest zwyczajnie podły.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie w temacie całości, ale może Andrzej mi wybaczy.

Jacku czy Ty jesteś już stałym klientem Lidla? Bo coś Cię tu nie widać ostatnio.

No niestety jeszcze nie mam warunków do warzenia

To chyba w waszych Lidlach na Śląsku jest jakiś inny Argus Maestic, bo ten z Platana który jest u nas na Mazowszu jest zwyczajnie podły.

No nie wiem co tam trafia w okolice Stolycy. To co u nas jest całkiem pijalne. Albo ja stałem się tak mało wybredny co mógł by tłumaczyć wymuszony przez remont kontakt z "tyskiem klasycznem". W każdym razie na pewno nie jest to (Maestic) piwo podłe.

Ale nie rozwijajmy tu tego tematu.

Edytowane przez JacekKocurek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jacku masz 100% racji. To piwo jest (jeśli niema się domowego) dobre, albo jak kto woli spokojnie da się wypić. Cena do jakości rewela i co ważne tylko 5%.

01.11.12 zakegowałem po jednym kegu z warki 110 i 111. Reszta warki 110 ze 165g cukru 58 butelek, a warka 111 ze 150g cukru znalazła się w 57 butelkach.

Dzisiaj warzę z małą modyfikacją w moim browarze. Dotychczas chmieliłem zawsze z użyciem aby jednej porcji szyszki która umożliwiała filtrację na rurce CU, czy li tak jak lubię. :D Odkręcasz zawór i już (żadnych łirpulów i dekantacji). Kupiłem dwa czyściki do garów KO i tak na szybko przymocowałem drutem do rurki. Test dzisiaj, ale już kiedyś myślałem o robieniu złoża dla mega pszenicznych zacierów. Zobaczymy czy się sprawdzi.

I jeszcze Fotki.

Edit. Literówki.

post-96-0-31517500-1351965417_thumb.jpg

post-96-0-78735400-1351965428_thumb.jpg

post-96-0-52799800-1351965439_thumb.jpg

post-96-0-62777500-1351965455_thumb.jpg

post-96-0-93774500-1351965476_thumb.jpg

post-96-0-18161000-1351965487_thumb.jpg

Edytowane przez Jejski
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mówisz i masz Janku :) Jak dla mnie rewelacja! Przed chwileczką skończyłem filtrację. Po pierwszej warce nie pozostaje mi nic innego jak włączyć nowy patent do zestawu sprzętowego. Filtracja trwała przynajmniej o 1/3 krócej niż na złożu z szyszek i tak samo efektywnie, czyli w osadach zostało max 200ml brzeczki. Przy filtracji tylko na granulacie zapychał się kompletnie. Jutro się okaże jak się czyści czyści ;) , a gdyby nawet nie szło to 4zł jestem wstanie poświęcić za pewną dozę luksusu. Jutro relacja z warzenia, a teraz fotki z wnętrza kega po spuszczeniu do fermentorów.

post-96-0-83390700-1351981481_thumb.jpg

post-96-0-66618000-1351981492_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj uwarzyłem

114 BPA - Belgian Pale Ale

================================================================================

Wielkość warki: 48.000 L

Czas gotowania: 60.000 min

Wydajność: 85%

Gęstość początkowa: 13.0 P

Goryczka: 23.0 IBU (Tinseth)

Barwa: 7 SRM (Morey)

 

Pilzneński 6.000 kg

Monachijski 2.000 kg

Abbey 40-50 250.000 g

Biscuit 250.000 g

Caramunich® TYPE II 100.000 g

Waga słodów: 8.600 kg

 

Hallertauer tradition 5.5% 40.000 g Gotowanie 15.000 min Granulat

Perle 6.5%% 50.000 g Gotowanie 60.000 min Granulat

 

Wyeast - Belgian Ardennes Ale Płynne 125.000 mL 2l starter

 

64.000 C 40.000 min

72.000 C 30.000 min

77.000 C 20.000 min

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.