Skocz do zawartości

Czerwone OKO


Rekomendowane odpowiedzi

Plan na jutro:

 

Warka # 59 Słaba AIPA

Styl: American India Pale Ale

 

OG zakładane ok. 15,5°Blg

FG zakładane ok. 3,5°Blg

Szacowane IBU 43

Barwa 13 EBC

Wielkość warki ok. 25 l

 

Zasyp:

Pale Ale - 6 kg

Karmelowy 120 EBC - 630 g

Karmelowy 150 EBC - 250 g

 

Zacieranie:

60 min - 68°C

->78°C

 

Chmielenie:

22 g - Magnum14,5 % - 90 min

35 g - Amarillo 9,5 % - 15 min

 

będzie chmielone na zimno, ale jeszcze się zastanawiam czym

 

Drożdże:

Danstar Nottingham - gęstwa

 

edit:niestety zmienna wydajność poniosła mnie aż do AIPA ;) zakładałem 75 a było 83 - zmiana stylu

Edytowane przez Fidel
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Musiałem zedytować post powyżej, bo mi się nie trafiło z wydajnością.

Wyszło 25 litrów o gęstości 15,5°Blg. Goryczka trochę słaba jak na taką gęstość, ale się dochmieli na aromat i będzie :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #57 od 2 dni w niższej temperaturze tzn. około 9°C. Chmiel z chmielenia na zimno ładnie opadł, ale nie wiem czy na dno, czy trzyma się jako zawiesina. Aby wspomóc klarowanie dodałem 6 g żelatyny rozpuszczone w 300 ml wody.

Warka #58 dostała porcję chmielu na zimno tj.: 36 g mosaic, 25g simcoe, 23 g citry, 19 g centennial i 17 g amarillo. Waga chmielu nie wynika z przemyślanego planu, to po prostu resztki z opakowań.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #57 od 2 dni w niższej temperaturze tzn. około 9°C

Mi udaje się obniżyć temperaturę przed rozlewem do ok. 4°C i większość ciał stałych opada, ale mimo to przy przelewie przed butelkowaniem stosuję patent z pończochą na końcu rurki i jestem zadowolony z wyników. Żelatynę także stosowałem i też efekty były zadowalające, ale coś mi się kojarzy jakaś opinia, że nie działa ona na chmiel na zimno.

W zasadzie od pewnego czasu wszystkie piwa trafiają u mnie do tzw. "lagerowni" przynajmniej na tydzień - bo po tym zabiegu mam zdecydowanie mniej osadu w butelkach, którego nie jestem fanem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niestety nie mam możliwości obniżenia temperatury niżej niż około 8°C. Ale to i tak działa. Chmielę luzem po raz pierwszy w tym sezonie, przedtem tylko w pończosze, ale nie zauważałem efektów. Teraz już widzę różnicę po dorzuceniu tych 100 g chmielu do AAA, ale też mam zamiar zastosować patent z pończochą w trakcie zlewania przed butelkowaniem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka # 60 Brązowe

Styl: American Brown Ale

 

OG zakładane ok. 12,5°Blg

FG zakładane ok. 3°Blg

Szacowane IBU 38

Barwa 21 EBC

Wielkość warki ok. 25 l

 

Zasyp:

Pale Ale - 5,3 kg

Karmelowy 150 EBC - 0,7 kg

Czekoladowy 560 EBC - 210 g

Carafa - 20 g

 

Zacieranie:

60 min - 68°C

->78°C

 

Chmielenie:

15 g - Galena 13,8 % - 60 min

35 g - Mosaic 11,8 % - 15 min

 

Drożdże:

1084 - gęstwa

Edytowane przez Fidel
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Znowu problemy z wydajnością - 85% według brewtargeta. Odczyt z refraktometru 14 Brix, czyli 13,46°Blg.

I do tego wyszło 26,4 litra. 25 się chłodzi w fermentorze, 1,4 litra pójdzie na rezerwę do nagazowania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Plan na jutro

Piwo inspirowane i wzorowane na Wookey Jack

 

Warka # 61 Czarne

Styl: American Black Ale

 

OG zakładane ok. 19,3°Blg

FG zakładane ok. 4°Blg

Szacowane IBU 80

Barwa 50 EBC

Wielkość warki ok. 23 l

 

Zasyp:

Pale Ale - 6,4 kg

Żytni - 0,6 kg

Cukier - 0,5 kg

Pszenica palona - 440 g

Carafa III - 300 g

Special B - 300 g

Karmelowy żytni - 200 g

 

Zacieranie:

60 min - 68°C

->78°C

 

Chmielenie:

25 g - Magnum 14,5 % -90 min

35 g - Citra 12,7 % - 25 min

35 g - Amarillo 10 % - 25 min

50 g - Citra 12,7 % - 1 min

50 g - Amarillo 10 % - 1 min

 

Podwójne chmielenie na zimno Citra i Amarilo 3 + 3 dni

 

Drożdże:

Danstar Nottingham

Edytowane przez Fidel
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka # 62 Czerwone

Styl: Irlandzkie Czerwone Ale

 

OG zakładane ok. 12,4°Blg

FG zakładane ok. 2,6°Blg

Szacowane IBU 23

Barwa 17 EBC

Wielkość warki ok. 24 l

 

Zasyp:

Pale Ale - 3,8 kg

Cukier - 0,45 kg

Płatki jęczmienne - 400 g

Karmelowy czerwony - 175 g

Jęczmień palony - 150 g

 

Zacieranie:

60 min - 67°C

->78°C

 

Chmielenie:

28 g Sybilla - 6,2 % - 60 min

18 g Styrian Goldings - 4,2 % - 15 min

7 g Sybilla - 6,2 % - 15 min

 

Drożdże:

1084 - gęstwa

 

Edit: zmiana chmielenia

Edytowane przez Fidel
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka # 63 Codzienne

Styl: Blond Ale

 

OG zakładane ok. 11,3°Blg

FG zakładane ok. 2,9°Blg

Szacowane IBU 31

Barwa 5,7 EBC

Wielkość warki ok. 20 l

 

Zasyp:

Pale Ale - 3,0 kg

Karmelowy 30 - 0,5 kg

Pszeniczny - 0,5 kg

wszystkie słody ze Strzegomia

 

Zacieranie:

10 min - 52°C

60 min - 67°C

->78°C

 

Chmielenie:

7 g Simcoe - 11,5 % - 60 min

7 g Simcoe - 11,5 % - 30 min

28 g Centenial - 10 % - 10 min

 

Drożdże:

US-05 uwodnione

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Piwo oparte na przepisie na tego klona.

Ze względu na zasyp - zacierane w garze i filtrowane w lodówce.

 

Warka # 64 Krówka

Styl: Imperial Milk Stout

 

OG zakładane ok. 24,5°Blg

FG zakładane ok. 7,5°Blg

Szacowane IBU 72

Barwa 41 EBC

Wielkość warki ok. 22 l

 

Zasyp:

Pale Ale - 8,8 kg

Płatki owsiane - 0,5 kg

Płatki jęczmienne - 400 g

Carafa III - 300 g

Karmelowy ciemny - 250 g

Czekoladowy jasny - 200 g

 

Dodatki:

Laktoza - 550 g

Cukier - 400 g

Wanilia - 3 laski

Kardamon mielony - czubata łyżeczka

 

Zacieranie:

10 min - 52°C

60 min - 68°C

->78°C

 

Gotowanie - 3 godziny

 

Chmielenie:

35 g Simcoe - 11,5 % - chmielenie zacieru

45 g - CTZ - 15,9% - 90 min

20 g - CTZ - 15,9% - 30 min

Drożdże:

1084 - gęstwa

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niestety niespotykanie powolna filtracja :( cały czas trwa, a wstałem w niedzielę o 6.30, żeby w miarę poszło. Nie przytyka się, ale leci małym ciurkiem. Nazbierałem na razie 26 litrów, a potrzebuję 34. Za to gęstość filtratu wynagradza czekanie. Te 26 litrów ma gęstość 20°Blg.

Edytowane przez Fidel
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Masz bardzo cierpliwą żonę ;)

Wczoraj po waszym wyjściu cały dzień sprzątałem :( Łazienka i kuchnia na błysk i odkurzanie I MYCIE PODŁÓG na całym dole. Chyba zasłużyłem sobie na odrobinę luksusu przy wolnej filtracji?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.