Skocz do zawartości

Agro-Browar "ZEBRZYDOWSKIE"


Porter

Rekomendowane odpowiedzi

Warka #49 "Monachijskie Ciemne" 15,1°Blg - 16.03.2013

 

Piwo w stylu: Munich Dunkel

IBU: 20,1

EBC: 48,3

 

SUROWCE

  • monachijski typ II Strzegom (2,0kg)
  • wiedeński Strzegom (2,0kg)
  • melanoidynowy (0,5kg)
  • bursztynowy Strzegom (0,5kg)
  • caraaroma (0,4kg)
  • żywiecki barwiący (50g)
  • chocolate (0,10)
  • chmiel Lubelski 3,5% (granulat, 30g) - FWH
  • chmiel Perle 6,5% (granulat, 25g) - FWH
  • drożdże WLP 833 German Bock (gęstwa)

ZACIERANIE

 

Ilość wody do zacierania: 25l

 

64°C - 30'

74°C - 30'

dodanie słodów palonych

78°C -> filtracja

 

WYSŁADZANIE

 

Ilość wody zużytej do wysładzania: 15l.

 

Do chmielenia trafiło 27 litrów filtratu 14°Blg.

 

CHMIELENIE

 

Czas gotowania: 30min

 

Do fermentora powędrowały 24 litry o gęstości 15,1°Blg.

 

KOMENTARZ

 

* Nie ogarniam tej wydajności. Wydajność wg beersmitha 84%. Warka następna - tragedia.

 

17.03.2013

 

Drożdże zadane o 8.00 rano. Wieczorem już pięknie pracowały.

 

1.05.2013

 

Piwo zabutelkowane. Odfermentowało do 3,5°Blg, co daje mu 6,5% alko. 24l trafiły do flaszek z dodatkiem 150g cukru i wywaru ze 100g korzenia lukrecji.

Edytowane przez Porter
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #50 "Franciszek" 21,5°Blg°Blg - 16.03.2013

 

Piwo w stylu: Baltic Porter

IBU: 27,4

EBC: 105

 

SUROWCE

  • monachijski typ II Strzegom (1,5kg)
  • wiedeński Strzegom (3,0kg)
  • pilzneński Strzegom (2,0kg)
  • melanoidynowy (0,3kg)
  • bursztynowy Strzegom (1,0kg)
  • caraaroma (0,7kg)
  • karmelowy 30 Strzegom (0,5kg)
  • pszeniczny Strzegom (0,5kg)
  • żywiecki barwiący (50g)
  • chocolate (0,25)
  • kawowy (0,2kg)
  • płatki owsiane (0,8kg)
  • płatki jęczmienne (0,4kg)
  • korzeń lukrecji (100g)
  • syrop cukrowy - ciemny (1,0kg)
  • chmiel Tradition 5,5% (granulat, 40g) - FWH
  • chmiel Perle 6,5% (granulat, 40g) - FWH
  • drożdże WLP 833 German Bock (gęstwa)

ZACIERANIE

 

Ilość wody do zacierania: 27l

 

62°C - 60'

odebrałem 15l zacieru (po negatywnej próbie)

dolałem 2l wody i wysłodziłem 9l brzeczki

do gara zaciernego wsypałem płatki

dolałem 10l wody

podgrzałem do 74°C

74°C - 30'

dolałem 5l wody

 

WYSŁADZANIE

 

Ilość wody zużytej do wysładzania: 17l.

 

Do chmielenia trafiło 28 litrów filtratu 14°Blg.

 

CHMIELENIE

 

Czas gotowania: 30min

 

Do fermentora powędrowały 25 litry o gęstości 18,1,1°Blg.

 

KOMENTARZ

 

* Tragedia! Wydajność wg beersmitha 61%. Nie mam pojęcia co poszło źle. Czy to nieszczęsne wysładzanie na raty, czy jak? Filtracja ostatnich 4l to istna masakra. Ciurkało jak z nosa. Już wolę zacierać na dwa razy. Roboty może i więcej, ale nerwów mniej!

 

* To nie był koniec niespodzianek. Zalałem łazienkę! Wujostwu z dołu dywaniki popłynęły jak białe żaglowce :ble: Porażka. Po tym warzeniu obiecałem sobie dłuższą przerwę dla ostudzenia nastrojów...

 

17.03.2013

 

Drożdże zadane o 8.00 rano. Wieczorem już pięknie pracowały.

 

20.03.2013

 

Przygotowałem syrop cukrowy. Czorny dioboł. Podniesie balling tego nieszczęsnego jubilata...

 

1.05.2013

 

Porter leżakował sobie na strychu, niekoniecznie w temperaturach lagerowych. Zrobił się krystalicznie przejrzysty, o ciemnobrunatnej, prawie czarnej barwie. Ekstrakt spadł do 4,5°Blg, co daje mu 11% alkoholu.

 

Korzeń lukrecji gotowałem z 5 minut. Pierwszy wywar odcedziłem i odstawiłem (będzie do monachijskiego), fusy zagotowałem drugi raz, i dopiero do tych drugich wysłodzin dodałem 150g cukru i niecały litr syropu wlałem na dno fermentora, uprzednio dodając łyżkę gęstwy WLP 833. Zabutelkowałem 48x0,5l + 2x0,3l.

Edytowane przez Porter
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przy dużych zasypach zazwyczaj uzyskuje się niższą wydajność, normalnie mam ustawione na 80%, powyżej 5 kg przestawiam sobie na 75% i w miarę trafiam. Więcej nie robiłem, więc nie wiem, ale myślę że ok. 10 kg miałbym w okolicach 70% albo nawet mniej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Syrop cukrowy dodany do porteru uruchomił proces turbo. Po 8 dniach piana zaczyna opadać. Próbowałem zmierzyć ekstrakt, ale rozwaliłem próbówkę. Cukromierz zjechał do 8°Blg i huknął o dno - znak, że porter zszedł jeszcze niżej, ale jak nisko? :roll:

 

Powiedziałem "dość". Koniec ze szklanymi menzurkami! Plastik i tylko plastik. Zaś, kurde, wydatki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

SUROWCE

  • pilzneński (3,50kg)
  • monachijski (3,00kg)
  • wędzony CM (1,00kg)
  • brown (0,50kg)
  • caraaroma (0,50kg)
  • caramunich II (0,50kg)
  • carafa II (0,22kg)
  • special B (0,20kg)
  • czekoladowy (0,08kg)
  • chmiel uniwersalny Sybilla 6,20% (granulat, 75g)
  • chmiel goryczkowy Iunga 11,1% (granulat, 40g)
  • syrop kandyzowany ciemny (1,00kg)
  • drożdże Wyeast 1056 American Ale (gęstwa II-zbiór)

 

monachijski ze strzegomia? I czy II ?

czekoladowy ze strzegomia? jasny czy ciemny?

co to jest wędzony CM?

 

czy na S-04 gęstwa II zbiór to piwo się uda czy za słabe te drożdże będą?

Edytowane przez nysander
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

monachijski ze strzegomia? I czy II ?

 

czekoladowy ze strzegomia? jasny czy ciemny?

 

co to jest wędzony CM?

 

 

 

czy na S-04 gęstwa II zbiór to piwo się uda czy za słabe te drożdże będą?

 

I czy II monacha to generalnie bez różnicy. Monachijski II jest ciemniejszy.

czekoladowy to według uznania. Sadząc po zasypie to ciemne piwo będzie więc daj ciemny czekoladowy.

Wędzony CM - słód z słodowni Castel Malting - jak dasz weyermarena to też będzie dobrze :)

Drugi zbiór drożdży ale po jakim piwie(jakie typ piwa i jakie Blg) oraz kiedy je zebrałeś ? :]

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

w niedzielę będę raczej butelkował malinowe 13,5 BLG po chmieleniu, z gęstwy planuję fermentować w tym samym dniu dry stouta i po tym dry stoucie planowałbym też od razu lub max po tygodniu tego RIS'a

Edytowane przez nysander
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na RISa dodaj całą gęstwę po stoucie. Solidnie (!) napowietrz. Ja na Twoim miejscu dodałbym pożywki do drożdży. Syrop cukrowy po trzecim-czwartym dniu burzliwej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dzięki za sugestie i tak będę musiał podzielić RIS'a na 2 fermentory bo planuję 40L. wtedy dorzucić świeżych rehydratyzowanych saszetkę dodatkowo? jaką pożywkę sugerujesz?

 

ten syrop cukrowy robiłeś sam czy jakiś sklepowy?

Edytowane przez nysander
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

40l RISa? :okey:

 

Zebraną gęstwę podziel po równo na dwa fermentory. Świeże drożdże bym sobie darował.

Jako pożywki używam fosforanu dwuamowowego do kupienia na allegro.

Syrop robiłem samodzielnie. Link poniżej:

 

http://www.piwo.org/topic/980-cukier-kandyzowany-domowa-produkcja/page__st__20#entry105558

 

celowałbym w ten ostatni. Wyszedł niesamowicie aromatyczny!

 

Przy refermentacji pamiętaj o dodaniu łyżki świeżej gęstwy przy rozlewie. Powodzenia. Piwo jest wyjątkowo pyszne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #51 "Houston, no problem" 10°Blg - 2.05.2013

 

Piwo w stylu: Southern English Brown Ale

IBU: 15,2

EBC: 49,8

 

SUROWCE

  • pale ale Strzegom (2,0kg)
  • wiedeński Strzegom (0,5kg)
  • karmelowy 150 Strzegom (0,5kg)
  • brown (0,30kg)
  • caraaroma (0,25kg)
  • biscuit (0,15kg)
  • pale chocolate (0,1kg)
  • chocolate (0,1kg)
  • coffe (0,1kg)
  • płatki owsiane (0,5kg)
  • chmiel First Gold 8% (granulat, 20g) - FWH
  • drożdże S-04 (gęstwa - dzięki Darek)

ZACIERANIE

 

Ilość wody do zacierania: 19,5l

Kleikowanie płatków owsianych.

 

70°C - 64°C - 90'

dodanie słodów palonych

78°C -> filtracja

 

WYSŁADZANIE

 

Ilość wody zużytej do wysładzania: 15l.

 

Do chmielenia trafiło 27 litrów filtratu.

 

CHMIELENIE

 

Czas gotowania: 30min

 

Do fermentora powędrowały 24 litry o gęstości 10°Blg.

 

4.06.2013

 

Piwo zabutelkowane. 24l trafiły do flaszek z dodatkiem 80g cukru. Ostatecznie odfermentowało do 4°Blg, co daje mu niewiele ponad 3% alko.

Edytowane przez Porter
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Drożdże na Houstonie już wczoraj wieczorem zakończyły pracę, a przynajmniej były blisko końca. Piana opadła, na powierzchni utrzymują się jej rachityczne szczątki. Trwało to niecałe 24 godziny od zadania S-04. Nawet nie miałem chęci mierzyć ekstraktu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #52 "Belgian Pale Ale v.3" 13°Blg - 4.05.2013

 

Piwo w stylu: Belgian Pale Ale

IBU: 26,8

EBC: 24,6

 

SUROWCE

  • pale ale Strzegom (3,8kg)
  • monachijski II Strzegom (1,5kg)
  • cara-ruby 50 (0,4kg)
  • cara-blond 20 (0,3kg)
  • caraaroma (0,2kg)
  • chmiel Lubelski 3,5% (granulat, 50g) - FWH
  • chmiel Perle 6,5% (granulat, 25g) - FWH
  • drożdże WLP530 Abbey Ale (starter)

ZACIERANIE

 

Ilość wody do zacierania: 20l

 

50°C - wsyp ->

68°C - 45'

negatywna próba jodowa

78°C -> filtracja

 

WYSŁADZANIE

 

Ilość wody zużytej do wysładzania: 16,5l.

 

Do chmielenia trafiło ~28 litrów filtratu.

 

Czas gotowania: 30min

 

Do fermentora powędrowało 25 litrów o gęstości 14°Blg. NALEŻY ROZCIEŃCZYĆ 1,5L WODY, DO UZYSKANIA 13°Blg.

 

KOMENTARZ:

 

Trzecie podejście do medalowej receptury dori. Tym razem bardziej chmielone, ciut jaśniejsze, w myśl zasady: "zmiany są twórcze".

 

Drożdże zadane o 23.00.

 

5.05.2013

 

15 godzin po zadaniu drożdży w wiaderku cisza. Do Belgów to raczej niepodobne. Znaczy: drożdże padły. Nie mam zamiaru czekać i wypatrywać piany. Zadałem gęstwę THG.

 

1.06.2013

 

Piwko stało sobie w korytarzu. Ostatecznie odfermentowało do 1,5°Blg (eh, trapiści), co przy dzisiejszych parametrach daje mu prawie 7% alko. Ładne mi BPA... Mocno wytrawne, ale zapach bardzo orzeźwiający. Jutro rozlew. Należy pamiętać o rozcieńczeniu butelką mineralki.

 

3.06.2013

 

Piwo zabutelkowane. 25,5l trafiło do flaszek z dodatkiem 160g cukru. Dolałem wody mineralnej.

Edytowane przez Porter
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

15 godzin po zadaniu drożdży w wiaderku cisza. Do Belgów to raczej niepodobne. Znaczy: drożdże padły. Nie mam zamiaru czekać i wypatrywać piany. Zadałem gęstwę THG.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

THG wzięły się do roboty z kopyta. Już po godzinie od zadania gęstwy na powierzchni unosił się piękny dywanik. Dziś piwo fermentuje w najlepsze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

15 godzin po zadaniu drożdży w wiaderku cisza. Do Belgów to raczej niepodobne. Znaczy: drożdże padły. Nie mam zamiaru czekać i wypatrywać piany. Zadałem gęstwę THG.

Starter był świeży? Coś mi się nie chce wierzyć, żeby wlanie startera do brzeczki uśmierciło drożdże. To co wystartowało po godzinie od zadania gęstwy to raczej te WLP530 niż THG.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Było tak: starter WLP przygotowałem... parę miesięcy temu. Fiolkę z drożdżami wlałem do 5-litrowego baniaka, w którym były 3 litry świeżej brzeczki. Mini-warka była gotowa po paru dniach, jednak nie zdobyłem się na zlanie piwka znad osadów. I tak to sobie siedziało w tym baniaczku przez prawie pół roku na strychu, gdzie zimą temperatura spadła poniżej zera. Może Belgi zamarzły? W sobotę zabutelkowałem to, co zlałem znad osadu. Zobaczymy, czy się nagazuje.

 

Fakt jest taki, że mimo solidnego kołysania fermentorem, na powierzchni po jakimś czasie nie było ani skrawka piany. Po zadaniu THG w godzinę utworzył się ładny dywanik. Różnicy specjalnej to nie robi, gdyż z tego, co czytałem, WLP530 to odpowiednik Wyeast 3787 czyli THG właśnie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #53 "WiTT Stwosz" 12,5°Blg - 15.05.2013

 

Piwo w stylu: Belgian Witbier

IBU: 14,3

EBC: 10,5

 

SUROWCE

  • pilzneński Strzegom (2,75kg)
  • biscuit (0,1kg)
  • caraaroma (0,05kg)
  • pszeniczny Strzegom (0,5kg)
  • płatki pszeniczne (2,00kg)
  • mieszanka owies-jęczmień niesłodowany (0,75kg)
  • chmiel Lubelski 3,5% (granulat, 50g) - FWH
  • kolendra indyjska (18g)
  • skórki pomarańczy i cytryny (razem 114g) - na burzliwą
  • drożdże Wyeast Forbidden Fruit (gęstwa)

ZACIERANIE

 

Ilość wody do zacierania: 22l

 

Kleikowanie: 13l wody, zagotować, dodać surowce niesłodowane, wymieszać, wyłączyć gaz, potrzymać pod przykryciem 15 minut.

 

Dodać resztę wody (9l). Wsypać słody podstawowe. Temperatura nie chciała mi spaść na przepisowe 50°C, więc zadałem słody przy 58°C, wymieszałem, podgrzałem do 64°C.

 

58°C - wsyp ->

64°C - 30'

74°C - 30'

78°C -> filtracja

 

WYSŁADZANIE

 

Ilość wody zużytej do wysładzania: 16l.

 

Do chmielenia trafiło ~28 litrów filtratu.

 

Czas gotowania: 30min

 

Kolendra wrzucona na ostatnie minuty gotowania i chłodzenie.

 

Do fermentora powędrowało 25 litrów o gęstości 12,5°Blg.

 

KOMENTARZ:

 

Pierwsze podejście do wita. Przepis od bnp. Dodatki od siebie. Drożdże zadane następnego dnia o 7.00 rano. Po godzinie start. Po południu solidny dywanik. Skórki z cytrusów obrałem, zalałem ClO2, odsączyłem i zadałem do fermentora, skąd chwilę później dolatywał oszałamiający zapach.

 

1.06.2013

 

Piwo stało sobie w korytarzu. Ostatecznie gęstość spadła do 2°Blg, co daje mu około 5,8% alko. Mocny WiTT:) Kolor słomkowy, lekko mętny, na pierwszym planie kolendra - powiem, że przyjemny zapaszek, w tle cytrusy. Jutro butelkowanie.

 

3.06.2013

 

Piwo zabutelkowane. Trafiło do flaszek z dodatkiem 150g cukru.

Edytowane przez Porter
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #54 "Jasne" 13°Blg - 19.05.2013

 

Piwo w stylu: Blonde Ale

IBU: 18,6

EBC: 8,7

 

SUROWCE

  • pilzneński Strzegom (4,60kg)
  • wiedeński Strzegom (0,70kg)
  • bursztynowy Strzegom (0,38kg)
  • chmiel Lubelski 3,5% (granulat, 10g) - FWH
  • chmiel Perle 6,5% (granulat, 30g) - FWH
  • drożdże S-04 (gęstwa)

ZACIERANIE

 

Ilość wody do zacierania: 20l

 

55°C - 10'

64°C - 61°C - 15'

74°C - 71°C - 45'

78°C -> filtracja

 

WYSŁADZANIE

 

Ilość wody zużytej do wysładzania: 17l.

 

Do chmielenia trafiło ~28 litrów filtratu.

 

Czas gotowania: 30min

 

Do fermentora powędrowało 25 litrów o gęstości 13°Blg.

 

KOMENTARZ:

 

Piwko na lato. Przepis pożyczony z zapisków zgody. Wielkie dzięki. Zapiski uzupełniam dopiero dziś - szpitalne perypetie trochę spowolniły mój pęd ku piwowarstwie. Grunt, że wszystko poszło :okey:

 

2.07.2013

 

Piwo zabutelkowane z dodatkiem 150g cukru na 25l piwa.

Edytowane przez Porter
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.