Skocz do zawartości

Browar Parnik


olo333

Rekomendowane odpowiedzi

  • 1 miesiąc temu...

Warka 68 - Witbier IX

 

Piwko uwarzone z soboty na niedzielę - 7/8-06-2014. Skład:

 

Pilzneński (Soufflet) - 1,8 kg

Pszenica niesłodowana - 1,8 kg

Owies niesłodowany - 0,3 kg

Płatki ryżowe błyskawiczne - 0,2 kg

 

Kleikowanie pszenicy i owsa w lodówce przez zalanie ich wrzątkiem i odstawienie na jakieś 5 godzin. Płatki ryżowe przed dodaniem gotowałem około 10 minut. Zacieranie w lodówce turystycznej - 150 minut, 68-63°C. Do zacieru dodałem 7 ml kwasu mlekowego, obniżając pH do 5,5. Do wysładzania 5 ml kwasu mlekowego. Filtracja jak zwykle tragedia, jak zwykle jednak w końcu dobiegła do końca.

 

Chmielenie:

20 g Styrian Goldings 4,4% AA (granulat 2012) - 60 min

55 g skórek pomarańczy, 3 g kolendry, 1 g zmielonego kminku, pół łyżeczki pożywki dla drożdży Wyest - 10 minut

 

Piwo właśnie się chłodzi - za chwile dodam starter z THG.

Edytowane przez olo333
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 68 - Witbier IX

 

Pomiar próbki, pobranej w nocy, dał wynik 12,5°Blg. Brzeczki jest około 22 l. Drożdże zadane w temperaturze 28°C dziś rano już ładnie pracują. Termometr obecnie wskazuje 23°C.

Edytowane przez olo333
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 68 - Witbier IX

 

Od wczoraj w butelkach - 21 l, 160g cukru, gęstość 2°Blg. Wygląda jak rasowy witbier - jasny i mętny, w smaku też ciekawie - przyprawy + dużo estrów. Chyba się polubię z tymi drożdżami, dziś w planach kolejny witbier.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 69 - Witbier X

 

Piwo uwarzone w jedną z najkrótszych nocy w roku - 19/20-06-2014. Skład:

 

Pilzneński (Soufflet) - 1,8 kg

Pszenica niesłodowana - 1,8 kg

Owies niesłodowany - 0,2 kg

Płatki ryżowe błyskawiczne - 0,2 kg

 

Kleikowanie poprzez zalanie wrzątkiem w lodówce turystycznej przez 9 godzin (w międzyczasie pojechałem z rodziną w góry ;) ). Płatki ryżowe wcześniej przegotowałem przez kilka minut.

Zacieranie: 50°C przez 30 minut, następnie dolałem wrzątku i 62°C przez 30 minut. Całość podgrzałem w garze do 68°C i tak trzymałem około 120 minut. O kwasie mlekowym przypomniałem sobie na 15 minut przed końcem - dolałem 5 ml. Drugie 5 ml dodałem do wody, którą wysładzałem.

 

Chmielenie:

20 g Sybilla 6,5 % AA (szyszka 2013) - 70 min

55 g skórek pomarańczy, 5 g kolendry - 10 minut

 

Otrzymałem około 20 l, 12°Blg. gęstwa THG zadana w temperaturze 28°C bardzo szybko podjęła pracę - rano piwo pracowało w najlepsze. Filtracja tym razem bez większych problemów - wygląda na to, że przerwa w 50°C znacznie przy takim zasypie pomaga.

Edytowane przez olo333
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 70 - Belgian Blond "Urodzony 4 lipca"

 

Piwo uwarzone z 4 na 5 lipca 2014. Skład:

 

Pilzneński (Soufflet) - 3 kg

Pale Ale (Strzegom) - 1,5 kg

Cukier kandyz - 0,5 kg

 

Zacieranie: lodówka turystyczna 69-66°C, 80 minut, z dodatkiem 5 ml kwasu mlekowego 80% - pH 5,9. Do wysładzania 3 ml kwasu mlekowego.

 

Chmielenie:

36 g Sybilla 6,5 % AA (szyszka 2013) - FWH

Pół łyżeczki mchu inrlandzkiego, 0,5 kg cukru kandyzowanego - 15 min

20 g Styrian Goldings 4,4% AA (granulat 2012) - 5 min

 

Wynik końcowy: 22 l, 16,5°Blg. Drożdże THG zadane w temperaturze 25°C. Są takie szczepy drożdży, dla których najrozsądniej byłoby od razu założyć blow off tube (żeby następnego dnia uniknąć nerwowej bieganiny), tylko komu by się chciało, nie? THG do takich szczepów należą. Moje drożdże wyszły przez rurkę fermentacyjną, teraz mają już oczywiście założony blow off tube. Wiaderko tak się wybrzuszyło, że nie wiem, czy pokrywa wróci do pierwotnego kształtu.

 

Warka 69 - Witbier X

 

Piwo przelane na cichą w trakcie warzenia blonda - 04-07-2014. Gęstość 2,5°Blg. W planach dorzucenie na cichą skórek pomarańczy, może także cytryny, aczkolwiek w przelewanym piwie aromat cytrusów był wyczuwalny.

Edytowane przez olo333
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 69 - Witbier X

 

Piwo w butelkach - 18 l (myślałem, że jest go więcej), 160 g cukru. Na ostatnie trzy dni cichej dodałem skórki z dwóch pomarańczy. Aromat pomarańczy w piwie jest bardzo intensywny, trochę mi się kojarzył z vibovitem ;). Zobaczymy po nagazowaniu jaki będzie efekt końcowy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 71 - Belgian Dubbel "Hear Me Roar!"

 

Piwo uwarzone w nocy z 19 na 20 lipiec 2014. Skład podobny do warki 56, która co prawda nie została doceniona w Żywcu, ale mi smakowała. Skład:

 

Pilzneński (Soufflet) - 3 kg

Pszeniczny - 0,5 kg

Monachijski (Castle Malting 25 EBC) - 0,5 kg

Karmelowy czerwony (Strzegom) - 0,4 kg

Strzegom bursztynowy - 0,2 kg

Cara Munich - 0,2 kg

Żywiecki palony- 0,04 kg

Cukier kandyzowany (Diamant)- 0,5 kg

 

Zacieranie w lodówce, od 70°C do 64°C przez 140 minut. Do zacieru 2 ml kwasu mlekowego, do wysładzania 3 ml.

 

Chmielenie:

35 g Sybilla 6,5 % AA (szyszka 2013) - 60 minut

0,5 kg cukru kandyzowanego - 10 min

20 g Styrian Goldings 4,4% AA (granulat 2012) - 5 min

 

Wynik końcowy: 21 l, 16,5°Blg. Drożdże (THG) zadane prosto z warki nr 70 w temperaturze 25°C. Piwo obecnie intensywnie fermentuje w temperaturze 24°C. Blow off tube już założone, choć jeszcze są od pokrywy daleko.

 

Warka 70 - Belgian Blond

 

Przelana na cichą, gęstości jeszcze nie mierzyłem.

Edytowane przez olo333
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka 72 - Quadrupel "R.k"

 

Piwo warzone w nocy z 15 na 16 sierpień 2014. Skład:

 

Pilzneński (Soufflet) - 3,9 kg

Pale Ale (Strzegom) - 1,4 kg

Pszeniczny (Litovel) - 0,5 kg

Monachijski (Castle Malting 15 EBC) - 0,5 kg

Karmelowy czerwony (Strzegom) - 0,15 kg

Cara ruby (Castle Malting 50 EBC) - 0,25 kg

Strzegom bursztynowy - 0,2 kg

Cara Munich - 0,2 kg

Żywiecki palony- 0,05 kg

Cukier kandyzowany (Diamant)- 1 kg

 

Zacieranie: 120 minut, od 70 do 67°C. Do zacierania 2 ml kwasu mlekowego, do wysładzania 3 ml kwasu. Wysładzanie 2 x 6 l.

 

Chmielenie:

6 g Warrior 16,7 % AA (szyszka 2011) - 60 minut

20 g Iunga 11%AA (szyszka 2013) - 60 min

1 kg cukru kandyzowanego - 10 min

Pół łyżeczki mchu irlandzkiegi - 10 min

35 g Styrian Goldings 4,4% AA (granulat 2012) - 5 min

 

Wynik końcowy: 21 l, około 24°Blg,

Edytowane przez olo333
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 72 - Quadrupel "R.k"

 

Nie taki potwór straszny jak go malują... ma 21,5°Blg. ale za to jest go około 23 litry. Drożdże zrobiły dowcip i lagtime trwał około 24 godzin, ale ostatecznie założony blow off tube spełnił swoją rolę.

Edytowane przez olo333
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 73 - Bitter

 

Piwo warzone 20-09-2014. Skład:

 

Pale Ale (Soufflet) - 3 kg

Brown (175-200 EBC) - 0,15 kg

Karmelowy 30 (Strzegom) - 0,165 kg

 

Zacieranie w lodówce, z dodatkiem płaskiej łyżeczki gipsu i 5 ml kwasu mlekowego. Temperatura od 69 do 67°C, czas 60 minut. Wysładzanie wodą, wstępnie przegotowaną i zlaną znad osadów, z dodatkiem 3 ml kwasu mlekowego.

 

Chmielenie:

20 g Iunga 11%AA (szyszka 2013) - FWH 60 min

20 g EKG 6,4%AA (szyszka 2013) - 15 min

Łyżeczka mchu irlandzkiego, zaparzonego we wrzątku - 15 min

20 g EKG 6,4%AA (szyszka 2013) - 1 min

 

Wyszło mi jakoś więcej niż planowałem, myślę że około 25 l. Gęstość 10°Blg. Starter z West Yorkshire zadany w temperaturze 20°C.

Edytowane przez olo333
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 74 - EIPA

 

Piwo warzone 11-10-2014. Skład:

 

Pale Ale (Soufflet) - 5,5 kg

Bursztynowy 50 EBC (Strzegom) - 0,2 kg

Karmelowy czerwony 50 EBC (Strzegom) - 0,3 kg

 

Zacieranie w lodówce. Do zacierania i wysładzania użyłem wody, wstępnie przegotowanej i przelanej znad osadów. Zacieranie z płaską łyżeczką gipsu piwowarskiego i 5 ml kwasu mlekowego - 160 minut, od 69 do 63°C. Wysładzanie z dodatkiem 3 ml kwasu mlekowego.

 

Chmielenie:

45 g Iunga 11%AA (szyszka 2013) - FWH 60 min

Mała łyżeczka mchu irlandzkiego, zaparzonego we wrzątku - 15 min

30 g EKG 6,4%AA (szyszka 2013) - 10 min

42 g EKG 6,4%AA (szyszka 2013) - 1 min

 

Wyszło mi mniej i mocniej niż planowałem - około 20 l, gęstość 18,5°Blg, więc chyba przetrwałoby drogę do Indii bez problemu ;) Drożdże (West Yorkshire) zadane w temperaturze 22°C. Start po kilku godzinach.

 

Warka 73 - Bitter

 

Piwo od soboty na cichej, gęstość 2°Blg.

Edytowane przez olo333
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 73 - Bitter

 

W butelkach, 25 l, 80 g cukru, gęstość bez zmian. Chyba pierwszy raz jestem naprawdę zadowolony z bittera, zobaczymy jeszcze jak będzie po nagazowaniu, ale zakładam, że tylko lepiej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szczep o tyle ciekawy, że gdybym nie wiedział co jest w wiaderku a próbował bym to odgadnąć na podstawie zapachu wydobywającego się z rurki fermentacyjnej, pewnie bym strzelał, że jakiś belg na THG. Na szczęście smak gotowego piwa w niczym belga nie przypomina - estrów jest sporo, ale nie tyle, żeby zdominować piwo. Ciekaw jestem jak wyjdzie EIPA, następne polecą stouty.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 75 - Dziadowski stout (dry stout)

 

Piwo zacierane w nocy z 31-10 na 01-11-2014, a więc jakby nie było noc dosyć szczególna. Skład;

 

Pale Ale (Soufflet) - 1 kg

Pale Ale (Strzegom) - 2 kg

Płatki jęczmienne błyskawiczne "Lestello" - 1 kg

Jęczmień palony - 0,5 kg

 

Zacieranie: lodówka turystyczna, od 69 do 66°C, 120 minut.

 

Chmielenie:

13 g Iunga 11%AA (granulat 2013) - FWH 60 min

10 g Chinook 11,6%AA (granulat 2012) - FWH 60 min

Mała łyżeczka mchu irlandzkiego, zaparzonego we wrzątku - 15 min

20 g EKG 6,4%AA (szyszka 2013) - 10 min

 

 

Wynik końcowy: 22 l, 13,5°Blg. Drożdże (West Yorkshire) zadane w temperaturze 23°C. Szybki start.

 

W trakcie zacierania przelałem Warkę 74 - EIPA na cichą fermentację (3,5°Blg), dosypałem 40 g EKG do chmielenia na zimno, drożdże wykorzystałem do zacieranej warki. Niestety, piwo to budzi mój niepokój. Jest totalnie mętne, w aromacie coś jakby aldehyd octowy. Być może temperatura w piwnicy osiągnęła poziom zbyt niski dla tego szczepu, oby to nie było coś gorszego. Długo się zastanawiałem, czy użyć gęstwy do stouta, ostatecznie się na to zdecydowałem. Mam też nadzieję, że w trakcie cichej oraz podczas pobytu w butelkach piwo się jakoś ułoży.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 76 - Stout wędzony

 

Warka uwarzona z 15 na 16 listopada 2014. Skład:

 

Wędzony (Steinbach) - 2 kg

Pale Ale (Strzegom) - 1,5 kg

Karmelowy 30 (Strzegom) - 0,245 kg

Płatki jęczmienne błyskawiczne "Lestello" - 0,6 kg

Jęczmień palony (Castle Malting) - 0,43 kg

Czekoladowy (Castle Malting) - 0,07 kg

 

Zacieranie: lodówka turystyczna od 69 - 66°C, 110 minut.

 

Chmielenie:

15 g Chinook 11,6%AA (granulat 2012) - FWH 60 min

16 g Green Bullet 12,1%AA (granulat 2013) - FWH 60 min

20 g EKG 6,4%AA (szyszka 2013) - 10 min

21 g EKG 6,4%AA (szyszka 2013) - 1 min

 

Wynik końcowy - 20 l, 15°Blg. Drożdże US-05 zadane w temperaturze 22°C.

 

Warka 75 - Dry stout - przelany na cichą, 3,5°Blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.