Skocz do zawartości

Browar Kotłownia - Gdańsk


korko_czong

Rekomendowane odpowiedzi

#61 Diabolo (Belgian Golden Strong Ale) 27.05.2012r.

 

Zasyp

  • Pilzneński (Gdańsk) 5,0 kg

Zacieranie

  • woda 55°C
  • 66-68°C - 70'
  • 78°C - 10' >> wysładzanie i filtracja do uzyskania ok 28l .

Gotowanie 90'

  • 15' - 38g Styrian G. 4,1% +9g Lubelski 3,3%
  • 65' - 25g Lubelski 3,3%
  • 85' - 500g cukru białego, inwertowanego
  • 90' - 15g Cenntenial 9,6% a-a
  • 90' - >> chłodzenie

Wyszło ogólnie 23,5l 15,5°Blg, goryczka 24 IBU, barwa 9 EBC. Trochę słaba wydajność, z liczyłem gdzieś na 16,5°Blg. Na szczęście to styl belgijski, wiec ekstrakt można podbić sobie jeszcze cukrem.

Zadane gęstwą #3787 THG II pokolenie, na oko połowa gęstwy z poprzedniej warki #60. Fermentacja na razie w temp. pokojowej, jak ruszy to postaram się przenieść na poddasze gdzie jest cieplej o kilka °C.

 

#60 Przelane na cichą, 3.5°Blg. Za tydzień pewnie w ramach eksperymentu jakiś belgijski dubbel lub tripel. Będzie to chyba ostatnia warka w sezonie. Teraz zostało tylko spijać całe dobro, które się przez ten czas uwarzyło!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 140
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

#62 Belgijskie podwójne 3.06.2012r.

 

Kolejne piwo belgijskie, styl raczej niekreślony, jeżeli już miałbym klasyfikować to od biedy można podciągnąć pod dubbla. W warzeniu brał udział początkujący piwowar kol. tusiaczek, któremu starałem się przekazać podstawy i pokazać od kuchni wszystkie procesy zw. z zacieraniem :)

 

Zasyp

  • Pilzneński (Gdańsk) 5,0 kg
  • Monachijski 0,5 kg
  • Biscuit 0,3 kg
  • Karmelowy (Gdańsk) 0,1kg
  • Special B 0,08 kg
  • Cukier 0,65 kg (do dodania później)

Zacieranie

  • woda 55°C
  • 65-67°C - 60'
  • 72°C - 10'
  • 78°C - 10' >> wysładzanie i filtracja do uzyskania ok 29l filtratu.

Gotowanie 90'

  • 10' - 30g Palisade 9,0% a-a
  • 90' - >> chłodzenie

Wyszło 22,5l 15,5°Blg, goryczka 26 IBU, barwa 23 EBC. Zadane gęstwą #3787 THG II pokolenie, na oko połowa gęstwy z poprzedniej warki #60. Jak fermentacja ruszy, dodam wspomniane 0,65kg cukru - Blg docelowe będzie wynosiło ok 18,5°Blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#62 Trochę się wybrzuszyło :) THG to jednak jest MOC!

Dzisiaj dodałem pozostałą część cukru tj. 0,65kg, rozpuszczonego w 1,5l brzeczki odzyskanej z chmielin. Cukier wcześniej skarmelizowałem z niewielką ilością wody. Założyłem też pierwszy raz wąż fermentacyjny (blow-off tube) - ciekawe jak się sprawdzi.

post-1399-0-65387200-1338912935_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#63 Ciemniak belgijski 10.06.2012r.

 

Na zakończenie sezonu ciemny belgijski mocarz. Zamykam browar, następne warzenie dopiero w październiku/listopadzie.

 

Zasyp

  • Pilzneński (Gdańsk) 5,0 kg
  • Biscuit 0,4 kg
  • Karmelowy (Gdańsk) 0,2kg
  • Carafa II specj. 0,08 kg
  • Cukier 0,5 kg

Zacieranie

  • woda 69°C
  • 65-67°C - 60'
  • 78°C - 10' >> wysładzanie i filtracja do uzyskania ok 24l filtratu.

Gotowanie 90'

  • 10' - 20g Palisade 9,0% a-a + 15g Cenntenial 9,6% a-a
  • 90' - >> chłodzenie

Wyszło ciut poniżej 20l 20,5°Blg, goryczka 32 IBU, barwa 42 EBC. Zadane gęstwą #3787 THG III pokolenie, na oko połowa gęstwy z poprzedniej warki #61. Fermentacja w temperaturze pokojowej (20-22°C).

 

#61 przelane na cichą, 3°Blg (7,5% alk.), czuć banany.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Zakupy na przyszły sezon zrobione, drożdże są, zapas słodu jest, chmielu zapas jest, w przyszły weekend w Kotłowni będzie się działo! :beer: :beer:

 

Postaram się też zrobić małe podsumowanie co dotychczas udało mi się uwarzyć i z jakim skutkiem (było tego z 500 litrów). Na razie zbieram siły po urlopie przebijam się przez 14 nieczytanych stron na forum :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Pierwsza wareczka na początek sezonu, coś na rozruszanie drożdży, mam nadzieję do szybkiego spicia. Potem w planach 2x AIPA i dalej już lagery.

W warzeniu uczestniczył i pomagał forumowy kolega Krzyko. Cieszę się, że mogłem podzielić się swoją wiedzą, pokazać cały proces zacierania i zachęcić do piwowarstwa. Wszystko poszło jak z płatka, nic się nie przypaliło, filtrat nie zatkał etc :)

 

#64 Challenger (bezstylowiec/brown ale?) 7.10.2012r.

 

Zasyp

  • Pilzneński (Gdańsk) 3,7 kg
  • Karmelowy (Gdańsk) 0,3kg
  • Carafa II specj. 0,02 kg (pół garści)

Zacieranie (raczej na wytrawnie)

  • woda ok 65°C
  • 67-65°C - 60'
  • 78°C - 10' >> wysładzanie i filtracja do uzyskania ok 24l filtratu.

Gotowanie 70'

  • 10' - 22g Challenger 7,2%
  • 60' - 20g Challenger 7,2%
  • 85' - 20g Challenger 7,2%
  • 90' - >> chłodzenie

Po dodaniu 1,5l mineralki ostatecznie wyszło 20,5l ciut poniżej 12,Blg, goryczka 32 IBU, barwa 22 EBC. Zadane świeżą uwodnioną paczką US-05. Fermentacja w temperaturze pokojowej (20°C). Fermentacja rozpoczęła się już po paru godzinach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#65 Złota Jesień (AIPA) 21.10.2012r.

 

Oj bardzo zasmakował mi ten styl ostatnio, a z letnich zapasów już nic nie zostało. Następna warka pewnie powtórka :)

 

Zasyp

  • Pilzneński (Gdańsk) 4,3 kg
  • Monachijski I (W-m) 1,2 kg
  • Caraamber 0,3kg
  • Karmelowy (Gdańsk) 0,25kg
  • Carafa II specj. 0,02 kg (pół garści)

Zacieranie (rna wytrawnie)

  • woda ok 65°C
  • 66°C - 60'
  • 78°C - 10' >> wysładzanie i filtracja do uzyskania ok 29l filtratu 13°Blg.

Gotowanie 70' (wolna amerykanka)

  • 0' - start
  • 10' - 15g Simcoe 13,5%
  • 10' - 20g Chinook 12%
  • 40' - 20g Cascade 8,6%
  • 40' - 20g Chinook 12%
  • 60' - 10g Simcoe 13,5%
  • 65' - 20g Chinook 12,0%
  • 70' - 25g Cascade 8,6% >> Chłodzenie

Wyszło c 20,5l 17°Blg, goryczka 75 IBU, barwa 30 EBC. Zadane gęstwą US-05 II pokolenie, na oko 1/3..1/4 gęstwy z warki #64. Fermentacja w temperaturze pokojowej (20°C).

 

Oprócz tego warka #64 przelana na cichą po 2 tygodniach fermentacji. Nie mierzyłem blg, ale skoro US-05 opadły na dno to znaczy, że fermentacja się skończyła :) Dodatkowo dałem na zimno 40g Challengera, czyli razem do uwarzenia tej warko poszło równo 100g.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#65 First Snow (AIPA) 28.10.2012r.

 

Powtórka poprzedniej warki, praktycznie to samo, trochę inne chmielenie.

 

Zasyp

  • Pilzneński (Gdańsk) 3,8 kg
  • Monachijski I (W-m) 1,2 kg
  • Caraapils (W-m) 0,3kg
  • Karmelowy (Gdańsk) 0,3kg

Zacieranie (na wytrawnie)

  • woda ok 60°C +20g gipsu piwowarskiego
  • 66-65°C - 60'
  • 78°C - 10' >> wysładzanie i filtracja do uzyskania ok 29l filtratu 13.5°Blg.

Gotowanie 70'

  • 0' - 35g Chinook 12,0%
  • 40' - 5g Cenntenial 9,6%
  • 50' - 20g Cascade 8,6%
  • 60' - 15g Cenntenial 9,6%
  • 65' - 20g Cascade 8,6%
  • 70' - 20g Cenntenial 9,6% >> Chłodzenie

Wyszło 24l 16.5°Blg, goryczka 55 IBU, barwa 22 EBC. Wydajność dużo wyższa niż zakładano (celowałem w 15.5°Blg). Zadane gęstwą US-05 II pokolenie, 90 ml gęstwy z warki #64 (wyliczone wg mrmalty). Fermentacja w temperaturze pokojowej (18°C). W planach również chmielenie na zimno.

 

Następne na warsztat pójdzie pewnie polskie ale :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#67 Polskie Ale 4.11.2012r.

 

Zainspirowany tematem http://www.piwo.org/topic/7881-stworzmy-piwo-polskie/ postanowiłem stworzyć własną interpretację polskiego piwa.

 

Zasyp

  • Pilzneński (Gdańsk) 3,9 kg
  • Płatki owsiane błysk. 0,4kg
  • Płatki jęczmienne błysk. 0,4kg

Zacieranie

  • woda ok 60°C
  • 63°C - 20'
  • 72°C - 50'
  • 78°C - 20' >> wysładzanie i filtracja do uzyskania ok 31l filtratu 10.5°Blg.

Gotowanie 70'

  • 0' - start
  • 10' - 20g Marynka 7%
  • 45' - 20g Marynka 7%
  • 65' - 20g Lubelski 3,3%
  • 70' >> chłodzenie

Wyszło 25l 13°Blg, goryczka 26 IBU, barwa 8 EBC. Chyba rozcieńczę do 12°Blg. Zadane gęstwą US-05 III pokolenie, 80 ml gęstwy z warki #65. Fermentacja w temperaturze pokojowej (18°C).

 

#65 przelana na cichą po 12 dniach f.b.

W piwnicy już coraz zimniej, ale na lagery jeszcze niestety za wcześnie (12°C).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Temperatury cały czas za wysokie na rozpoczęcie właściwej części sezonu (lagery), więc zrobiłem jeszcze jedno piwo górnej fermentacji. W podjęciu decyzji pomógł wątek Zgody:

http://www.piwo.org/...800#entry171747

Gryczane robiłem dokładnie dwa lata temu, pamiętam że wyszło w miarę dobre, tylko strasznie mętne.

 

#68 Gryczan (Gryczane Ale) 11.11.2012r.

 

Zasyp

  • Pilzneński (Gdańsk) 2,9 kg
  • Monachijski (W-m) 0,85 kg
  • Karmelowy 160 (Gdańsk) 0,2 kG
  • Kasza gryczana prażona 1,0kg
  • Carafa II Specj. - pół garści

Zacieranie

 

Kleikowanie ześrutowanej kaszy gryczanej + 100g słodu

  • woda ok 60°C
  • 65°C - 20'
  • 72°C - 20'
  • 100°C - 10 '>> dodanie do zacieru głównego
  • 55°C - 15' (całość)
  • 64°C - 30'
  • 73-70°C - 40'
  • 78°C - 10' >> wysładzanie i filtracja do uzyskania ok 30l 11°Blg

Gotowanie 70'

  • 0' - start
  • 0' - 30g Marynka 7%
  • 55' - 20g Lubelski 3,3%
  • 70' >> chłodzenie

Wyszło 24l 13°Blg, goryczka 21 IBU, barwa 27 EBC. Zadane gęstwą US-05 IV pokolenie, 100 ml gęstwy z warki #67. Fermentacja w temperaturze pokojowej (18°C).

 

Oprócz tego:

#67 Przelane na cichą (3.5°Blg, 8 dni fb)

#66 Przelane na cichą (4.5°Blg, 16dni fb)

#65 Zabutelkowane, 2,3v/v (12fb+8fc)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No, w końcu można zacząć prawdziwe warzenie, czyli zaczynamy sezon na lagery!

Na początek oczywiście coś lekkiego na rozruszanie drożdży.

 

#69 Pils 18.11.2012r.

 

Zasyp

  • Pilzneński (Gdańsk) 3,6 kg

Zacieranie

  • woda ok 60°C
  • 63°C - 30'
  • 72°C - 30'
  • 78°C - 10' >> wysładzanie i filtracja do uzyskania ok 27l 10°Blg

Gotowanie 70'

  • 0' - start
  • 0' - 26g Marynka 7,0%
  • 55' - 15g Lubelski 3,3%
  • 70' >> chłodzenie

Wyszło 21l 12,5°Blg, goryczka 22 IBU, barwa 5 EBC. Wydajność wyszła za duża (ponad 78%), wiec rozcieńczyłem wodą do 11,5%Blg żeby drożdże miały lżej. Zadane nową paczką drożdży W34-70. Fermentacja w temperaturze 8,5°C.

 

Poza podczas tym przełom był gigantyczny, używam słodu z Gdańska już od roku a jeszcze takich wielkich farfocli i kłaczków nie widziałem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#70 Pils 2 2.12.2012r.

 

Kolejny pils, czyli próba odbudowania zapasów w piwniczce :)

 

Zasyp

  • Pilzneński (Gdańsk) 3,7 kg
  • Carapils 0,3kg

Zacieranie

  • woda ok 60°C
  • 63°C - 25'
  • 72°C - 40'
  • 78°C - 10' >> wysładzanie i filtracja do uzyskania ok 27l 10°Blg

Gotowanie 70'

  • 0' - start
  • 10' - 25g Iunga 11%
  • 55' - 15g Iunga 11% (z braku laku)
  • 70' >> chłodzenie

Wyszło 21,5l 12,5°Blg, goryczka 32 IBU, barwa 5 EBC. Zadane gęstwą W34-70, około połowa gęstwy z poprzedniej warki #69. Fermentacja w temperaturze 6,5°C - trochę nisko, ale taką dysponuję.

 

Poza tym wyposażyłem swoją zimową fermentownię w zdalny elektroniczny pomiar temperatury. Rozciągnąłem po piwnicy 20m kabla, potem po ścianie budynku na zewnątrz i podłączyłem do kompa. Czujniki to popularne DS18B20, odczyt temperatury w Lampomittari. Naprawdę genialna sprawa, można bez schodzenia na dół śledzić jak się kształtuje temperatura w pomieszczeniu fermentacji, jakie są wahania dobowe itp:) Polecam!

 

#69 Pils przelany na cichą (2 tyg f.b.)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#71 Marcowe 9.12.2012r.

 

Lagerów ciąg dalszy:

 

Zasyp

  • Pilzneński (Gdańsk) 3,3 kg
  • Monachijski II (W-m) 1,2 kg
  • Caramunich III 0,3kg

Zacieranie

  • woda ok 53°C
  • 53°C - 10°C
  • 63°C - 35°C
  • 72°C - 30'
  • 78°C - 10' >> wysładzanie i filtracja do uzyskania ok 30l 11°Blg

Gotowanie 70'

  • 0' - start
  • 10' - 20g Iunga 11%
  • 55' - 20g Tettnanger 3,3%
  • 70' >> chłodzenie

Wyszło 25l 14°Blg, goryczka 22 IBU, barwa 20 EBC. Wydajność trochę za duża, celowałem w 13,5°Blg. Zadane 1,5l starterem z gęstwy W34-70, II pokolenie (gęstwy było strasznie mało). Fermentacja w temperaturze 9°C.

 

Zabutelkowałem też #68 czyli Gryczane. Zeszło do 3,0°Blg, nagazowanie 2,3v/v.

Pominąłem tutaj fermentację cichą przedłużając burzliwą do 4 tygodni. I co? I wszystko jest w porządku, drożdże opadły na dno i utworzyły zbitą masę, przez co prawie w ogóle nie zaciągały się przez wężyk. Piwo wcale nie jest dużo bardziej mętne niż gdybym stosował cichą. Zaczynam się zastanawiać nad rezygnacją z cichej. Raz, że mniejsze ryzyko infekcji, mniej roboty, to efekty takie same. Cichą nadal jednak zamierzam stosować do przelewania dolniaków do lagerowania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wczorajsze dzieło:

 

#72 Pils III (Dojcze Pils) 23.12.2012r.

 

Zasyp

  • Pilzneński (Gdańsk) 4,0 kg
  • Monachijski II (W-m) 0,4 kg

Zacieranie dekokcyjne

  • woda ok 53°C
  • 55°C - 5°C
  • 63°C - 25°C
  • >>>72°C - 15' (1/3 zacieru)
  • >>>100°C - 10' (1/3 zacieru)
  • 72°C - 30' (całość)
  • 78°C - 10' >> wysładzanie wodą z RO i filtracja do uzyskania ok 30l 10°Blg

Gotowanie 70'

  • 0' - start
  • 10' - 25g Iunga 11%
  • 40' - 20g Tettnanger 3,3%
  • 60' - 20g Tettnanger 3,3%
  • 70' >> chłodzenie

Wyszło 25l 12,5°Blg, goryczka 32 IBU, barwa 7 EBC. Zadane połową gęstwy W34-70 z warki #70. Fermentacja w temperaturze 7°C.

 

Kupiłem sobie na święta zabawkę - filtr do odwróconej osmozy (RO). Będę stosował wodę z filtra 50/50 z kranówą do przyszłych jasnych pilsów. Jest to najprostszy system akwarystyczny RO3 składający się z filtra wstępnego, filtra z węglem i membraną RO 75 GPD (galonów/dobę). Do celów piwowarskich wystarczy, choć 20l wody do wysładzania zbierałem ok 5 godzin. Poza tym straty są trochę duże - 75% wody idzie w kanał.

Mierzyłem twardość ogólną kranówy i wyszło mi 18*N (ok. 320mg CaCO3/dm3), dokładnie tyle ile podają wodociągi. Woda po RO ma twardość 1-2*N.

Edytowane przez korko_czong
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#73 Schwarzbier 26.12.2012r.

 

Zasyp

  • Pilzneński (Gdańsk) 2,4 kg
  • Monachijski II (W-m) 1,2 kg
  • Karmelowy 160 (Gdańsk) 0,2kg
  • Carafa II Specj. 0,2kg
  • Płatki jęczmienne błysk 0,4kg

Zacieranie

  • woda ok 53°C
  • 55°C - 5'
  • 63°C - 40'
  • 72°C - 30' (całość)
  • 78°C - 10' >> wysładzanie filtracja do uzyskania ok 31l 10,5°Blg

Gotowanie 70'

  • 0' - start
  • 0' - 20g Iunga 11%
  • 0' - 10g Tettnanger 4,7%
  • 70' >> chłodzenie

Wyszło 28l 11,5°Blg, goryczka 23 IBU, barwa 45 EBC. Coś słabo odparowało, miało być 25l 12.5°Blg :( Zadane połową gęstwy W34-70 z warki 70 (III pokolenie, ok 400ml). Fermentacja w temperaturze 5,5°C. Tu mam zagwostkę, bo mam do dyspozycji 2 pomieszczenia w których jest albo 5,5°C albo 11°C. I tak źle, i tak niedobrze... Cholerna odwilż, jeszcze parę dni temu było 0°C/7°C, czyli idealnie na leżakowanie i fermentację burzliwą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Długo mnie nie było na piwo.org, czas uzupełnić zaległe zapiski.

 

#74 IPL - India Pale Lager 6.01.2013, z racji tego że zostało trochę amerykańskiego chmielu, a drożdże mam tylko lagerowe.

 

Zasyp

  • Pilzneński (Gdańsk) 4,2 kg
  • Karmelowy 160 (Gdańsk) 0,3kg

Zacieranie

  • woda ok 55°C
  • 66°C - 60'
  • 72°C - 20'
  • 78°C - 10' >> wysładzanie filtracja do uzyskania ok 27l 12°Blg

Gotowanie 70'

  • 0' - start
  • 10' - 10g Simcoe 13,5%
  • 40' - 17g Simcoe 13,5%
  • 60' - 17g Simcoe 13,5%
  • 70' - 17g Simcoe 13,5%
  • 70' >> chłodzenie

Wyszło 23l 14°Blg, goryczka 40 IBU, barwa 18 EBC. Zadane gęstwą W34-70 IV pokolenie po #72. Fermentacja w temp. 10-11-7°C - mam trochę niestabilną temperaturę w piwnicy, raz cieplej raz zimniej. W ten sposób na jednej paczce W34-70 uwarzyłem 6 warek.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#75 UroPils - Pils 13.01.2013. Urodzinowy pils na świeżych drożdżach.

 

Zasyp

  • Pilzneński (Gdańsk) 2,6 kg
  • Monachijski 1kg

Zacieranie

  • woda ok 55°C (50% RO)
  • 63°C - 25'
  • 72°C - 35'
  • 78°C - 10' >> wysładzanie filtracja do uzyskania ok 27,5l 9°Blg

Gotowanie 70'

  • 0' - start
  • 10' - 25g Hallertauer Tradition 7,0%
  • 40' - 18g Hallertauer Tradition 7,0%
  • 60' - 18g Tettnanger 4,7%
  • 70' >> chłodzenie

Wyszło 22,5l 11°Blg, goryczka 30 IBU, barwa 10 EBC. Zadane świeżym starterem Activator #2308 Munich Lager. Fermentacja burzliwa w 7°C. Temperatura w leżakowni: +2°C.

Skończył się słód :(

Edytowane przez korko_czong
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

48h od zadania Activatora fermentorze nadal cisza. Pomimo startera 1l. Temperatura otoczenia nie aż taka wysoka, bo 9°C, może dlatego. Dodam jeszcze, że saszetka po 48h od przebicia lekko napuchła, ale nie jak balonik.

Jak do rana nie ruszy to przelewam na cichą #73 i jadę 7-mą warkę na W34-70... Podnieść temperatury nie za bardzo mam jak.

 

Edit: Temperatura w piwnicy (tam gdzie fermentacja): 9,5°C. Lagerowanie: 1°C.

przechwytywanieig.png

Edytowane przez korko_czong
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Temperatura nie jest jakoś strasznie niska jak dla tych drożdży. Moje piwa na tych drożdżach standardowo fermentują w temp. otoczenia ok 7-7,5oC. Fermentacja trwa co prawda nieco dłużej, ale objawów takich jak u Ciebie nie zaobserwowałem. Myślę że max dobę możesz im jeszcze dać, jeśli nie ruszą to wtedy chyba czas zacząć się ratować innymi drożdżami. Dodam tylko, że własnie sprawdzałem i u mnie obecnie na fermentacji cichej w temp. otoczenia 3,5oC nadal powoli "dogryzają" pozostałości.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co to za program do pomiaru temp?

Tak jak josefik pisze to darmowy Lampomittari, zamiesciłem screen z programu. Czujniki ds19b20 + adapter DS9097E + przejściówka RS232-USB podłączona do kompa.

Edytowane przez korko_czong
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.