Skocz do zawartości

Clair de Lune


zgoda

Rekomendowane odpowiedzi

Czytałem, że robiąc India Pale dodajesz syrop z glukozy+cukru trzcinowego i kwasu mlekowego. Kiedy taki syrop dodajesz? Możesz wrzucić link?

Z góry dziękuję za pomoc.

:cool:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jest parę postów wyżej.

 

Znalazłem na poprzedniej stronie, a nie kilka postów wyżej :/

"Surowce: 1 kilogram demerary, 100g glukozy, 2ml kwasu mlekowego 80%", rozumiem, że pisząc demerary dałeś cukier trzcinowy?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#97 Albion Gold poszło na cichą przy 3°Blg. Fantastycznie klarowne, kolor spodziewany (złoto, dość jasne). Goryczka wyjątkowo przyjemna, ale aromat nikły - jak sądzę Boadicea to nie jest jednak chmiel "uniwersalny", a raczej goryczkowy. Nic się wszakże nie stało, wszystko zostanie wypite.

 

Za to Essexy - drożdże pierwsza klasa :okey:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do "100" już tylko jedna warka, ESB za 2 tygodnie. A tymczasem wczoraj...

 

#98 Porter

z dnia 24.05.2013

 

Zasyp:

  • słód pale (DMGP/Strzegom) 3.50kg
  • słód brown (Warminster) 0.50kg
  • słód karmelowy 150 EBC (DMGP/Strzegom) 0.50kg
  • słód czekoladowy (Castle Malting) 0.15kg

Chmiele:

  • Lubelski gran. 2012 3.5% a-k 37g
  • Boadicea gran. 2012 6.9% a-k 30g

Drożdże: WLP022 Essex Ale II pok. (cała gęstwa z poprzedniej warki)

Dodatki:

  • mech irlandzki 3g

Zacieranie (12l wody):

  • 68-66°C - 90'
  • 75°C - 15' (+8l wody)

Wysładzanie i filtracja: 3x4.2l do obj. ok. 26l

Gotowanie: 75'

Chmielenie:

  • 60' - Boadicea 20g + Lubelski 20g
  • 10' - Boadicea 10g + Lubelski 17g
  • 10' - mech irlandzki 3g

Wybicie 23l 13°Blg. Zadane drożdżami 25.05.2013 rano w temp. 17°C, fermentacja w temp. 18-19°C (otoczenie 16-17°C). W wiadrze mam 21.5l.

 

No co ja mogę na ten temat... Piwo na jesień dla żony. ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W przerwie między warkami podłubałem trochę w Pythonie i zmontowałem sobie brewing log. Aplikacja jest rozwojowa, docelowo chciałbym mieć jedno miejsce, gdzie wpisuję sobie warkę i reszta się już aktualizuje stamtąd, czyli wpis w tym wątku na forum, wpis w moim arkuszu na google docs i generuje się wydruk do wersji papierowej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No co Ty nie powiesz?! A u mnie działa, czyli SOA #1. :D

 

I biorąc pod uwagę, że to stoi na OpenShift (czyli nakładka RH na AWS EC2, w dodatku wersja darmowa), to zadziwiająco dobrze śmiga.

 

Jakbyś coś więcej napisał o tym nie banglaniu, to może bym się ustosunkował jakoś. ;)

 

Projekt jest szkoleniowy w charakterze, do ćwiczeń na technologii, więc na bogactwie możliwości mi nie zależy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A u mnie działa, czyli SOA #1.

stoi na OpenShift (czyli nakładka RH na AWS EC2, w dodatku wersja darmowa)

mam wrażenie, że mnie obrażasz :) nie bangla - czyli w ogóle się nie otwiera, przynajmniej pod firefox'em nie znajduje strony :(

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To nie jest problem z propagacją DNS, bo przed chwilą zajrzałem tam z telefonu. Sądzę, że masz innego rodzaju problem z siecią lub z przeglądarką (jakieś blokowanie stron porno?), serwis ponad wszelką wątpliwość działa. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.