Skocz do zawartości

Browar domowy misiów pysiów


Rekomendowane odpowiedzi

Pierwszy post na forum, więc dzień dobry wszystkim :)

 

W tym temacie chce zbierać wszystkie użyte receptury (oraz jak mi wyszły), tak, żeby było to dostępne z dowolnego miejsca i była mniejsza szansa, że znikną. Na moment zakładania tego tematu (26 maja 2017) mam za sobą 3 warki, które dla zachowania porządku opiszę w kolejnych postach.

 

Kolejne Warki:

01.05.2017 - Bitter

19.05.2017 - Whisky Stout

21.05.2017 - American Amber Ale
 

Edytowane przez dejson
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #1 Jelonek Bambi (Bitter 11 BLG, 40IBU, 4,2% alk) - warzone 01.05.2017

 

Na podstawie zestawu słodów Pale Ale z Browamatora. Skład:

  • Pale Ale Weyermann 3,8kg
  • Caraell 0,2kg
  • English Goldings 30g
  • Progress 30g
  • Challenger 30g
  • Drożdże Safale S-04

 

Zacierane jednotemperaturowo w 67* przez 60 minut w 14 litrach wody. Po filtracji uzyskałem 22l brzeczki o ekstrakcie 9,5BLG.

 

Chmielenie:

  • English Goldings 20g - 60'
  • Challenger 20g - 60'
  • Progress 20g - 10'
  • Challenger 10g - 10'
  • English Goldings 10g - 0'
  • Progress 10g - 0'

 

Po gotowaniu uzyskałem 18,5l o ekstrakcie 11BLG.

 

Fermentacja - 14 dni w temperaturze 16 stopni

 

Zabutelkowane 16.05.2017 z dodatkiem 65g cukru

 

Wrażenia z 26.05.2017: Piwo złote, mętne. Piana biała, szybko opada ale do końca picia milimetrowa warstwa pozostaje na powierzchni. W zapachu głównie żywica, aczkolwiek z niektórych butelek czuć też zapachy moreli czy brzoskwiń (ciekawe, od czego to zależy :P ). W smaku mocna ziołowa goryczka ale krótka. Bardzo orzeźwiające i pijalne.

Edytowane przez dejson
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #2 Zdechły Szczur (Whisky Stout 12,5 BLG, 32IBU, 5% alk) - warzone 19.05.2017


 


Na podstawie zestawu słodów Whisky Stout z AlePiwo. Skład:


  • Słód wędzony 2kg
  • Słód pale ale 1,5kg
  • Słód monachijski 0,5kg
  • Jęczmień palony 0,35kg
  • Słód czekoladowy 0,2kg
  • Chmiel Marynka 30g
  • Drożdże Safale S-04

Zacierane w 16 litrach wody.


  • 63 stopnie - 30'
  • 72 stopnie - 30'
  • 76 stopni - 5'

Po filtracji uzyskałem 24l brzeczki o ekstrakcie 11BLG.


 


Chmielenie:


  • Marynka 30g - 60'

 


Po gotowaniu uzyskałem 21l o ekstrakcie 12,5BLG.


 


Fermentacja - Planowane 14 dni w temperaturze 19 stopni. Zobaczymy jak wyjdzie


 


Edit: zabutelkowane 6 czerwca z 90g cukru


Edytowane przez dejson
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #3 Cytrusowy Waleń (American Amber Ale 11,5 BLG, 32IBU, 4,6% alk) - warzone 21.05.2017


Na podstawie American Amber Ale autorstwa JackaKocurka. Skład:


  • Słód Pale Ale Weyermann 3kg
  • Słód  monachijski Weyermann 1kg
  • Słód  karmelowy Carabohemiam Weyermann 0,25kg
  • Słód karmelowy Caramunich Weyermann 0,25kg
  • Chmiel Marynka 15g
  • Chmiel Chinook 30g
  • Chmiel Citra 30g
  • Chmiel Amarillo 30g
  • Drożdże Safale US-05

Zacierane jednotemperaturowo w  67 stopniach w 16 litrach wody. Po filtracji uzyskałem 24l brzeczki o ekstrakcie 10BLG.


 


Chmielenie:


  • Marynka 15g - 60'
  • Chinook 20g - 20'
  • Citra 15g - 0'
  • Amarillo 15g - 0'

 


Po gotowaniu uzyskałem 20l o ekstrakcie 11,5BLG.


 


Fermentacja - Planowane 12 dni w temperaturze 19 stopni. Potem cicha 7 dni wraz z resztą chmielu (10g chinook, i po 15g Amarillo i Citra)


 


Edit: zabutelkowane 14 czerwca z dodatkiem 105g cukru


Edytowane przez dejson
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.