Skocz do zawartości

Rybnicki Browar Domowy


Rekomendowane odpowiedzi

Warka #47 – Fest Chmiylne 12ºBlg – 26.02.2014

 

Surowce:

Słód pilzneński 3,5 kg

Słód wiedeński 0,5 kg

Słód monachijski I 0,5 kg

Chmiel Perle 70 g

Chmiel Sazz 50 g

Drożdże Pilsen Lager 0,5 l starter

 

Zacieranie:

Słód wsypujemy do 16 litrów wody o temp. 58°C

55°C - 10'

63°C - 20'

72°C - 20 '

76°C - 10' > filtracja

 

Gotowanie:

Czas gotowania: 30'

Chmielenie brzeczki przedniej z użyciem 70 g Perle

 

Wydajność: 58%

 

Fermentacja:

burzliwa: 21 dni w 11°C

 

Rozlew:

20.03.2014

keg 19 l + 50 g Sazz + 1 litr wypity przy rozlewie

Edytowane przez 19Mateusz87
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #48 – Red Lager 12,5ºBlg – 27.02.2014

 

Surowce:

Słód pilzneński 3 kg

Słód Caraaroma 0,5 kg

Słód monachijski I 0,5 kg

Słód monachijski II 0,5 kg

Chmiel Perle 100 g

Drożdże Pilsen Lager 0,5 l starter

 

Zacieranie:

Słód wsypujemy do 16 litrów wody o temp. 67°C

64°C - 40'

72°C - 30 '

76°C - 10' > filtracja

 

Gotowanie:

Czas gotowania: 30'

Chmielenie brzeczki przedniej z użyciem 50 g Perle

Perle 50 g 0'

 

Wydajność: 64%

 

Fermentacja:

burzliwa: 20 dni w 11°C

 

Rozlew:

20.03.2014

keg 19 l + 1 litr wypity przy rozlewie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #49 – Wheat Lager 12ºBlg – 28.02.2014

 

Surowce:

Słód pszeniczny 3 kg

Słód pilzneński 1 kg

Słód monachijski I 0,5 kg

Chmiel Perle 40 g

Drożdże Pilsen Lager 0,5 l starter

 

Zacieranie:

Słód wsypujemy do 20 litrów wody o temp. 70°C

68°C - 80'

76°C - 10' > filtracja

 

Gotowanie:

Czas gotowania: 30'

Chmielenie brzeczki przedniej z użyciem 40 g Perle

 

Wydajność: 61%

 

Fermentacja:

burzliwa: 20 dni w 11°C – 3,5°Blg

 

Rozlew:

21.03.2014

keg 19 l + 3 l / 15 g cukru

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj wraz z bratem zrealizowaliśmy plan budowy nowego filtratora z rur miedzianych fi 15. Wymiary 17 x 25 cm, łączenie z kranem fermentora półśrubunkiem 3/4".

Dorzućcie więcej nacięć, jeszcze po jednym dodatkowym pomiędzy istniejącymi, da to większą skuteczność filtratora.

Trochę szkoda, że go polutowaliście, będzie się trudnij czyściło.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Potwierdzam, lepiej rozkładany, dużo drobin wchodzi do środka. Po kilku warkach będzie ciężko wyczyścić. Pamiętajcie że trzeba więcej zwrócić brzeczki żeby leciało klarowane niż przy oplocie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hmm :/ Chyba trzeba przyjąć, że to prototyp. Przetestujemy go w boju, a potem wprowadzimy zmiany, gdyby mycie było uciążliwe, albo filtracja przebiegała powoli. Jestem przyzwyczajony do wolnej filtracji i wysładzania. W moim przypadku trwa to około 1,5 godz. Oplot jest super, ale przy większych zasypach wszystko się przytyka, a sam filtrator jest miażdżony przez mokry słód. Dzięki za rady, pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hmm :/ Chyba trzeba przyjąć, że to prototyp. Przetestujemy go w boju, a potem wprowadzimy zmiany, gdyby mycie było uciążliwe, albo filtracja przebiegała powoli. Jestem przyzwyczajony do wolnej filtracji i wysładzania. W moim przypadku trwa to około 1,5 godz. Oplot jest super, ale przy większych zasypach wszystko się przytyka, a sam filtrator jest miażdżony przez mokry słód. Dzięki za rady, pozdrawiam.

 

Ja na rurce filtruję ~40l 20-30min ale nie odkręcam spustowego na maxa tylko 1/4 - 1/2 otwarcia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Motywacją do budowy takiego filtratora było skrócenie czasu wysładzania i mam nadzieję, że to się uda. Kolejny projekt to porządny i w miarę niezawodny termometr. Wkurza mnie to, że co sezon muszę kupować nowy. Myślałem nawet o wkręceniu analogowego w dolną część garnka, jednakże cyfrowy z sondą jest wygodniejszy w odczycie pomiaru temperatury.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #50 – Blond Ale 10,5ºBlg – 28.03.2014

 

Surowce:

Słód pilzneński 3 kg

Słód wiedeński 1 kg

Słód monachijski I 0,3 kg

Chmiel Iunga 5 g

Chmiel Perle 10 g

Chmiel Sybilla 10 g

Drożdże US – 05

 

Zacieranie:

Słód wsypujemy do 16 litrów wody o temp. 68°C

65°C – 30'

72°C – 20'

76°C – 10' > filtracja

 

Gotowanie:

Czas gotowania: 30'

Chmielenie brzeczki przedniej z użyciem Iunga 5 g, Perle 10 g, Sybilla 10 g

Objętość końcowa: 24,5 l

 

Wydajność: 62%

 

Fermentacja:

burzliwa: 11 dni w 15°C, 2 ostatnie w 20°C – 2,5°Blg

 

Rozlew:

09.04.2014

keg 19 l + 4 l / 20 g cukru

 

Komentarz:

Pierwsza warka z modyfikacją wody, nie licząc wcześniej używanego słodu zakwaszającego. Zakwasiłem lekko zacier i wodę do wysładzania. Filtracja i wysładzanie z nowym filtratorem rurkowym przebiegła błyskawicznie i bezproblemowo. Zaskoczyło mnie to, że nie musiałem wracać sporej ilości filtratu aby uzyskać w miarę klarowną brzeczkę. Wystarczyło jakieś 5 – 7 litrów. Z oplotem musiałem więcej wracać. Padł nowy rekord zacierania – 3,5 godz. do wyłączenia palników. Od tej warki skupiam się na składzie wody.

Edytowane przez 19Mateusz87
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co sprzęt to jednak jest inaczej. Dla mnie to aż 5-7 litrów. Faktycznie aż tyle leci mętny czy po prostu czekasz do idealnej przezroczystości ? Na oplocie we wiadrze spuszczałem około 3 litry. Teraz na rurkowym około 1l i już leci klarowne. Na ułożenie złoża nie czekam zbyt długo, tyle ile schodzi umycia garnka i postawienie go z powrotem na palniku czyli raptem kilka minut.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na ułożenie złoża czekam jakieś 20 minut, zazwyczaj mam czas na umycie gara i zjedzenie obiadu. Klarowność brzeczki jest zadowalająca, ale daleka od ideału. Zawsze mogę wrócić więcej filtratu i sprawdzić efekty. Filtracja nie wydłuży się zbytnio.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #51 – Bitter 9,5ºBlg – 12.04.2014

 

Surowce:

Słód pilzneński 3 kg

Słód Carahell 0,5 kg

Słód monachijski I 0,2 kg

Słód pszeniczny 0,2 kg

Chmiel Iunga 20 g

Chmiel Sybilla 40 g

Gips piwowarski 1 łyżeczka

Drożdże US-05 gęstwa I zbiór

 

Zacieranie:

Słód wsypujemy do 15 litrów wody o temp. 70°C + gips + zakwaszenie wody do 5,5 pH

66 – 68°C 60'

76°C > filtracja + zakwaszenie wody do wysładzania do 5,5 pH

 

Gotowanie:

Czas gotowania: 30'

Chmielenie brzeczki przedniej z użyciem Iunga 20 g,

Sybilla 40 g 10'

Objętość końcowa: 24 l

 

Wydajność: 60%

 

Fermentacja:

burzliwa: 7 dni w 15°C, 3 ostatnie w 20°C – 2°Blg

 

Rozlew:

23.04.2014

keg 19 l + 4 l / 20 g cukru

 

Komentarz:

Z warki na warkę mam lepszy czas zacierania. Nie znaczy to, że robię wszystko niedbale. Jestem bardziej zorganizowany niż kiedyś. Tym razem wyrobiłem się w równe 3 godziny do momentu wyłączenia palników po gotowaniu. Lepiej już chyba nie będzie, chyba że 10 minut krócej. W takim razie można spokojnie uwarzyć dwie warki jednego dnia i nie potrzeba dodatkowej kadzi zaciernej. Chciałem wykorzystać do tego piwa drożdże S-04, ale po rehydracji miałem wątpliwości i ostatecznie padło na gęstwę US-05. Drożdże przechowywane w lodówce ale przeterminowane 2,5 roku. Podczas rehydracji tworzyły pianę na wysokość 3 cm. Miałem wrażenie, że w paczce pałeczki były trochę ciemniejsze niż w świeżej. Zapach uwodnionych drożdży bez zastrzeżeń, smak już nie, bo lekko kwaskowaty. Może w moim Bitterze będzie mało Bittera ale mogę spać spokojnie, bo piwo jest uratowane. Zastanawiam się jak w zasadzie należy nazwać to piwo skoro użyłem drożdży amerykańskich.

Edytowane przez 19Mateusz87
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #52 – American Stout 15ºBlg – 13.04.2014

 

Surowce:

Słód pilzneński 5 kg

Słód Carahell 0,7 kg

Słód pszeniczny czekoladowy 0,3 kg

Słód Coffee Light 0,3 kg

Jęczmień prażony 0,3 kg

Chmiel Iunga 20 g

Chmiel Chinook 15 g

Chmiel Tomahawk 15 g

Chmiel Cascade 48 g

Drożdże US-05 gęstwa I zbiór

 

Zacieranie:

Słód wsypujemy do 18 litrów wody o temp. 70°C + zakwaszenie wody do 5,5 pH

66 – 68°C 60'

76°C > filtracja + zakwaszenie wody do wysładzania do 5,5 pH

 

Gotowanie:

Czas gotowania: 30'

Chmielenie brzeczki przedniej z użyciem Iunga 20 g, Chinook 15 g, Tomahawk 15 g, Cascade 40 g

Objętość końcowa: 25,5 l

 

Wydajność: 61%

 

Fermentacja:

burzliwa: 6 dni w 15°C + 8 g Cascade po utworzeniu piany, 3 ostatnie w 20°C – 5°Blg

 

Rozlew:

23.04.2014

keg 19 l + 5 l / 25 g cukru

 

Komentarz:

Piwo z pokaźną goryczką, lekko cytrusowe w smaku i zapachu. Ogólnie jestem zadowolony z końcowych efektów. Zobaczę jak będzie smakowało po nagazowaniu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #53 – Vienna Beer 11,5ºBlg – 29.04.2014

 

IBU: 26

EBC: 9

 

Surowce:

Słód wiedeński 4,5 kg

Chmiel Sybilla 40 g

Chmiel Sazz 15 g

Drożdże US-05 gęstwa II zbiór

 

Zacieranie:

Słód wsypujemy do 13 litrów wody o temp. 65°C + zakwaszenie wody 1 ml kwasu mlekowego 80% do 5,5 pH

62°C 20'

72°C 40'

76°C > filtracja + zakwaszenie wody 1 ml kwasu mlekowego 80% do 5,5 pH

 

Gotowanie:

Czas gotowania: 30'

Chmielenie brzeczki przedniej z użyciem Sybilla 40 g

Objętość końcowa: 23 l

 

Wydajność: 61%

 

Fermentacja:

burzliwa: 8 dni w 15°C w tym 2 ostatnie w 20°C – 2,5°Blg

 

Rozlew:

07.05.2014

keg 19 l

 

Komentarz:

Piwo lekko kwaskowate w zapachu po otwarciu fermentora, być może to efekt kwasu mlekowego. Po przelaniu piwa do kufelka zapach bez zastrzeżeń. Powoli przystępuję do czyszczenia magazynów. Receptury będą proste jak ta powyżej. Jeszcze kilka warek i czas zakończyć sezon.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Warka #54 – Polskie Ale 11,5ºBlg – 16.05.2014

 

IBU: 27

EBC: 6

 

Surowce:

Słód pilzneński 4,5 kg

Słód monachijski I 0,3 kg

Chmiel Perle 50 g

Chmiel Sazz 20 g

Drożdże US-05 gęstwa III zbiór

 

Zacieranie:

Słód wsypujemy do 14 litrów wody o temp. 65°C + zakwaszenie wody 1 ml kwasu mlekowego 80% do 5,5 pH

62°C 20'

72°C 40'

76°C > filtracja + zakwaszenie wody 1,5 ml kwasu mlekowego 80% do 5,5 pH

 

Gotowanie:

Czas gotowania: 30'

Chmielenie brzeczki przedniej z użyciem Perle 50 g

Objętość końcowa: 26 l

 

Wydajność: 65%

 

Fermentacja:

burzliwa: 10 dni w 16°C w tym 3 ostatnie w 23°C – 2°Blg

 

Rozlew:

26.05.2014

keg 19 l +20 g Sazz + 5 l / 25 g cukru

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #55 – Summer Cool 9ºBlg – 21.05.2014

 

IBU: 19

EBC: 14

 

Surowce:

Słód wiedeński 2 kg

Słód pszeniczny 1 kg

Słód Carahell 0,5 kg

Słód monachijski I 0,3 kg

Chmiel Perle 30 g

Chmiel Sazz 20 g

Drożdże US-05 gęstwa III zbiór

 

Zacieranie:

Słód wsypujemy do 12 litrów wody o temp. 65°C + zakwaszenie wody 1 ml kwasu mlekowego 80% do 5,5 pH

62°C 20'

72°C 40'

76°C > filtracja + zakwaszenie wody 1 ml kwasu mlekowego 80% do 5,5 pH

 

Gotowanie:

Czas gotowania: 30'

Chmielenie brzeczki przedniej z użyciem Perle 30 g

Objętość końcowa: 24 l

 

Wydajność: 59%

 

Fermentacja:

burzliwa: 6 dni w 18°C w tym 2 ostatnie w 20°C – 3°Blg

 

Rozlew:

29.05.2014

keg 19 l + 20 g Sazz + 4 l / 12 g cukru

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #56 – Czarna Dziura 16,5ºBlg – 29.05.2014

 

IBU: 74

EBC: 81

 

Surowce:

Słód wiedeński 3 kg

Słód Caramunich III 1 kg

Słód pszeniczny 1 kg

Słód monachijski I 1 kg

Słód monachijski II 1 kg

Jęczmień palony 0,5 kg

Słód Carahell 0,5 kg

Słód Carawheat 0,5 kg

Słód wędzony 0,3 kg

Słód Biscuit 0,2 kg

Chmiel Iunga 80 g

Chmiel Sybilla 50 g

Chmiel Perle 110 g

Drożdże US-05 gęstwa IV zbiór

 

Zacieranie:

Słód wsypujemy do 20 litrów wody o temp. 65°C + zakwaszenie wody 0,5 ml kwasu mlekowego 80% do 5,5 pH

63°C 50'

72°C 10'

76°C > filtracja + zakwaszenie wody 0,5 ml kwasu mlekowego 80% do 5,5 pH

 

Gotowanie:

Czas gotowania: 140'

Iunga 80 g 140'

Perle 50 g 20'

Sybilla 50 g 20'

Objętość końcowa: 28 l

 

Wydajność: 55%

 

Fermentacja:

burzliwa: 9 dni w 19°C – 5,5°Blg

 

Rozlew:

07.06.2014

keg 19 l + 50 g Perle + 8 l / 40 g cukru

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #57 – Witek 12ºBlg – 22.10.2014

 

IBU: 16

EBC: 8

 

Surowce:

Słód pilzneński 3 kg

Pszenica niesłodowana 2,25 kg

Owies niesłodowany 1 kg

Chmiel Sybilla 150 g

Kolendra 10 g

Skórka pomarańczy 120 g

Drożdże Wyeast Forbidden Fruit gęstwa

 

Zacieranie:

Kleikowanie ziarna niesłodowanego w 15 l wody.

Słód wsypujemy do 12 litrów wody o temp. 66°C + Sybilla 150 g

63°C 40'

72°C 20'

78°C > filtracja

 

Gotowanie:

Czas gotowania: 30'

Kolendra 10 g 10'

Objętość końcowa: 25 l

 

Wydajność: 50%

 

Fermentacja:

burzliwa: 9 dni + skórka pomarańczy w 16°C, 3 ostatnie w 20°C – 2°Blg

 

Rozlew:

31.10.2014

24 l / 150 g cukru

 

Komentarz:

Pierwsze piwo w tym sezonie, pierwsze podejście do tego stylu. Piwo wydaje się udane, ale czuję w nim jakby zbyt mocną goryczkę. Nie wiem czy pochodzi ona tylko z chmielu czy też z kolendry i skórek. Poczekam miesiąc i sprawdzę piwo po nagazowaniu. W następnej wersji fermentację przeprowadzę w wyższej temperaturze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.