Skocz do zawartości

19C. American Brown Ale


DonBeer

Rekomendowane odpowiedzi

19C. American Brown Ale

 

Aroma: Moderate malty-sweet to malty-rich aroma with chocolate, caramel, nutty, and/or toasty qualities. Hop aroma is typically low to moderate, of almost any variety that complements the malt. Some interpretations of the style may feature a stronger hop aroma, an American or New World hop character (citrusy, fruity, tropical, etc.), and/or a fresh dry-hopped aroma (all are optional). Fruity esters are moderate to very low. The dark malt character is more robust than other brown ales, yet stops short of being overly porter-like. The malt and hops are generally balanced.

 

Appearance: Light to very dark brown color. Clear. Low to moderate off-white to light tan head.

 

Flavor: Medium to moderately-high malty-sweet or malty-rich flavor with chocolate, caramel, nutty, and/or toasty malt complexity, with medium to medium-high bitterness. The medium to medium-dry finish provides an aftertaste having both malt and hops. Hop flavor can be light to moderate, and may optionally have a citrusy, fruity, or tropical character, although any hop flavor that complements the malt is acceptable. Very low to moderate fruity esters.

 

Mouthfeel: Medium to medium-full body. More bitter versions may have a dry, resiny impression. Moderate to moderately-high carbonation.

 

Overall Impression: A malty but hoppy beer frequently with chocolate and caramel flavors. The hop flavor and aroma complements and enhances the malt rather than clashing with it.

 

Comments: Most commercial American Browns are not as aggressive as the original homebrewed versions, and some modern craft-brewed examples. This style reflects the current commercial offerings typically marketed as American Brown Ales rather than the hoppier, stronger homebrew versions from the early days of homebrewing. These IPA-strength brown ales should be entered in the Specialty IPA as Brown IPAs.

 

History: An American style from the modern craft beer era. Derived from English Brown Ales, but with more hops. Pete’s Wicked Ale was one of the first and best known examples, and inspired many imitations. Popular with homebrewers, where very hoppy versions were sometimes called Texas Brown Ales (this is now more appropriately a Brown IPA).

 

Characteristic Ingredients: Well-modified pale malt, plus crystal and darker malts (typically chocolate). American hops are typical, but continental or New World hops can also be used.

 

Style Comparison: More chocolate and caramel type flavors than American Pale or Amber Ales, typically with less prominent bitterness in the balance. Less bitterness, alcohol, and hop character than Brown IPAs. More bitter and generally hoppier than English Brown Ales, with a richer malt presence, usually higher alcohol, and American/New World hop character.

 

Vital Statistics:

OG: 1.045 – 1.060

IBUs: 20 – 30 FG: 1.010 – 1.016

SRM: 18 – 35 ABV: 4.3 – 6.2%

 

Commercial Examples: Big Sky Moose Drool Brown Ale, Cigar City Maduro Brown Ale, Bell’s Best Brown, Smuttynose Old Brown Dog Ale, Brooklyn Brown Ale, Lost Coast Downtown Brown, Avery Ellie’s Brown Ale

 

 

 

19C. American Brown Ale

 

Aromat: Umiarkowany słodowo – słodki aromat, bogaty w  słodowe, czekoladowe, karmelowe, orzechowe oraz  tostowe nuty. Aromat chmielowy jest zazwyczaj niski do umiarkowanego , zbalansowany z słodowością . Niektóre interpretacje stylu posiadają silniejszy aromat chmielowy, charakter chmielowy amerykański lub nowego świata ( cytrusowy , owocowy , tropikalny , itp ), i / lub świeży aromat z  chmielenia na zimno (opcjonalne). Estry owocowe są umiarkowane do bardzo niskich. Charakter ciemnych słodów jest bardziej wyraźny niż innych Brown Ale , ale nie aż tak by być podobne do portera. Aromaty słodowe i chmielowe są na ogół zbalansowane.

 

Wygląd: Jasny do bardzo ciemny brązowy kolor. Klarowne. Piana niska do umiarkowanej, kolor biały do jasnobrązowy.

 

Smak: Średni do średnio – wysoki smak słodowy, smak bogaty w czekoladę,  karmel, orzechowej i / lub tostowej złożoności, przy średniej lub średnio – wysokiej goryczy. Średni do średnio – wytrawny finisz zapewnia posmak słodowy jak i chmielowy . Smak chmielowy może być lekki lub umiarkowany, mogą mieć ewentualnie cytrusowy, owocowy lub tropikalny charakter , choć każdy aromat chmielowy , który uzupełnia słodowość jest dopuszczalny. Bardzo niski do umiarkowanego smak estrów owocowych .

 

Tekstura; Średnia do średnio pełna treściowość. Więcej gorzkie wersje mogą mieć wytrawne, żywiczne wrażenie. Nagazowanie umiarkowane do umiarkowanie – wysokiego.

 

Ogólne wrażenie: słodowe, chmielowe piwo, często z czekoladowym i karmelowym charakterem . Smak chmielu zbalansowany z słodowością, a nie ścierają się ze sobą.

 

Komentarze: Większość komercyjnych amerykańskie Brown Ale nie są tak agresywne, jak oryginalne wersje piw domowych i niektórych współczesnych przykładów rzemieślniczych. Ten styl odzwierciedla aktualne oferty sprzedawanych amerykańskich Brown Ale, nie są one tak bardzo chmielowe, mocniejsze jak wersje piwowarów domowych. Mocniejsze wersje Brown Ale powinny być wpisane w IPA specjalne – Brown IPA.

 

Historia: Amerykański styl z epoki nowożytnej piwa rzemieślniczego. Pochodzi od angielskich English Brown Ale, ale z większą ilością chmielu. Pete Wicked Ale był jednym z pierwszych i najbardziej znanych przykładów, a inspiracją dla wielu piwowarów. Popularne piwa domowe są wersjami bardzo chmielowy, czasami zwanymi Texas Brown Ale (teraz jest to bardziej odpowiednik Brown IPA).

 

Charakterystyczne Składniki: Dobrze zmodyfikowany słód pale z dodatkiem  słodów karmelowych i ciemniejszych słodów (zazwyczaj słody czekoladowe). Chmiel amerykańskie są typowe dla tego stylu, mogą zostać również użyte chmiele kontynentalne (krajowe)  oraz z nowego świata.

 

Porównanie Styl: Więcej smaków czekolady i karmelu niż w typowym amerykańskim Pale lub Amber Ale, zazwyczaj z mniej wyraźną zbalansowaną goryczką. Mniej goryczki, alkoholu niż w chmielowym Brown IPA. Bardziej gorzkie i ogólnie bardziej chmielowe niż angielski Brown Ale, z bogatszą słodowością, zwykle z wyższym alkoholem i chmielowym charakterem od chmielu amerykańskiego lub nowego świata.

 

Przykłady komercyjne: Big Sky Moose Drool Brown Ale, Cigar City Maduro Brown Ale, Bell’s Best Brown, Smuttynose Old Brown Dog Ale, Brooklyn Brown Ale, Lost Coast Downtown Brown, Avery Ellie’s Brown Ale.

Polska: American Brown Ale Birbant, Brown Foot AleBrowar, Brown Ale Nepomucen

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.