Skocz do zawartości

Browar Domowy Biały Strug


RapTom

Rekomendowane odpowiedzi

#50 Mosaic Pale ale

Warzenie 22.02.2016

12,1°Blg / 42 L / 36 IBU / 8 SRM - Brewtarget

12,5°Blg / 42 L / 40 IBU / 6 SRM - Brewer's Friend

 

Zasyp: 9,05 kg

Pale Ale Weyermann - 4,50 kg (49,7%)

Pilzneński Weyermann - 4,00 kg (44,2%)

Żytni Weyermann - 0,30 kg (3,3%)

Crystal 150 CM - 0,20 kg (2,2%)

Carafa® I Weyermann - 0,05 kg (0,6%) - dodane na ostatnie 10 minut (mash out)

 

Woda i jej modyfikacje:
Woda RO - profil Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 65/5/5/70/70/30

RA = - 25 / pH = 5,68 (Brewer's Friend)

 

sole CaSO4/MgSO4/NaCl/CaCl2/CaCO3

zacieranie 2,7/1,5/0,4/3,9/1,5

gotowanie 2,8/1,5/0,4/3,9/1,5

Zacieranie, filtracja, wysładzanie:
woda do zasypu 23L o temperaturze 76°C

90 min - 67°C - 66°C

dolanie 12L wrzątku

10 min - 75°C

Wysładzanie 29L wody 76°C

 

Gotowanie: 80 min

20 min - 100g Mosaic (12,0%) - późne chmielenie na smak i goryczkę

10 min - 10g mech irlandzki (uwodniony 60 min)

 

Fermentacja:

 

Wyszło 43L - 12,5°Blg + osad 6L - wydajność 89%

 

Brzeczka schłodzona wężownicą do 19°C w 30 minut i od razu zadane drożdże.

 

Fermentor 1 - 21,5L - 150 ml gęstwy FM52 II pokolenie z warki #46, strat po 6h

Fermentor 2 - 21,5L - 150 ml gęstwy Wyeast 1450 I pokolenie z warki #46, strat po 6h

 

Fermentory schłodzone do 17°C w 12h w skrzyni z jednym PET'em 1,5L

Fermentacja burzliwa 7 dni w 17°C do 19°C, następnie 15 dni w 19°C

 

15.03.2016

Zlanie na cichą i chmielenie na zimno

 

Fermentor 1 - pomiar 3,0°Blg (refraktometr 7,0 brix)

Fermentor 2 - pomiar 3,0°Blg (refraktometr 7,1 brix)

 

Fermentor 1 - 125g - Mosaic

Fermentor 2 - 125g - Mosaic

 

20.03.2016

Rozlew

 

Fermentor 1 - pomiar 2,5°Blg (refraktometr 6,8 brix) - 19L poszło do kega z dodatkiem 50g cukru

Fermentor 2 - pomiar 2,5°Blg (refraktometr 6,8 brix) - 19L poszło do kega z dodatkiem 50g cukru

 

Uwagi

Piwo sesyjne do kegów, zapasy na lato.

06.05.2016

Pierwszy keg już się skończył. Piwo zaj...e, Mosaic robi robotę. Ten singiel na pewno do powtórki na przyszły rok.

Edytowane przez RapTom
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#51 Smoked Plum Baltic Porter

Warzenie 12.03.2016

21,0°Blg / 25L / 29 IBU / 32 SRM - Brewtarget

21,2°Blg / 25L / 35 IBU / 28 SRM - Brewer's Friend

 

Zasyp: 10,0 kg

Wiedeński Weyermann - 5,00 kg (50,0%)

Pilzneński Weyermann - 2,50 kg (25,0%)

Monachijski II Weyermann - 1,00 kg (10,0%)

Caraaroma Weyermann - 0,50 kg (5,0 %)

Caramunich I Weyermann - 0,50 kg (5,0 %)

Karmelowy 600 Strzegom - 0,40 kg (4,0%)

Pszenica prażona 1000 Strzegom - 0,10 kg (1,0%)

 

Woda i jej modyfikacje:
Woda RO - profil Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 100/5/40/60/50/270

RA = 150 / pH = 5,61 (Brewer's Friend)

 

sole CaSO4/MgSO4/CaCl2/CaCO3/NaHCO3

zacieranie 1,8/1,8/4,4/8,9/5,0

gotowanie 0,4/0,3/0,8/2,2/1,1

 

Zacieranie, filtracja, wysładzanie:

woda do zasypu 25L o temperaturze 76°C

120 min - 67,0-66,0°C

dolanie 11L wrzątku (max co weszło do 48L coolera)

10 min - 73°C

Wysładzanie 7L wody 95°C

Filtracja skończona przy 9,6°Blg

Ilość cukrów na starcie - 17,5°Blg (po 90 minutach gotowania wzrosło do 20,6°Blg)

 

Gotowanie: 90 min

60 min - 50g Marynka (9,4%)

20 min - 1000g Suski Sechlońskiej

10 min - 07g mech irlandzki (uwodniony 60 min)

 

Fermentacja:

Wyszło 23L - 20,6°Blg + sporo, bo aż 6L osadu + ok 1L śliwek - wydajność 81,7%

 

Brzeczka schłodzona wężownicą do 13°C w 30 minut i od razu zadane drożdże.

 

Fermentor - 23,0L zadany ok 300ml (450ml rzadkiej) gęstwy FM30 Bohemska Rapsodia z warki #48 - start po 12h

 

Fermentacja burzliwa - start w 13°C, temperatura obniżona w 12h do 9°C

Fermentacja burzliwa 23 dni w 8-9°C i 7 dni w 12-14°C

 

13.03.2016 (po 12h) - temperatura 9°C

Delikatne ciśnienie w rurce i widać już że drożdże pracują

13.03.2016 (po 24h) - temperatura 9°C

Po pierwszej dobie już bulka :)

14.03.2016 (dzień 2) - temperatura 9°C

Piana od 1 mm przy po obwodzie do 4 cm na środku fermentora

15.03.2016 (dzień 3) - temperatura 8°C

Piana od 1 cm do 2 cm

16.03.2016 (dzień 4) - temperatura 8°C

j.w.

17.03.2016 (dzień 5) - temperatura 8°C

j.w.

18.03.2016 (dzień 6) - temperatura 8°C

j.w.

19.03.2016 (dzień 7) - temperatura 8°C

j.w.

20.03.2016 (dzień 8) - temperatura 8°C

j.w.

21.03.2016 (dzień 9) - temperatura 8°C

j.w.

22.03.2016 (dzień 10) - temperatura 8°C

j.w.

23.03.2016 (dzień 11) - temperatura 8°C

piana ok 1 cm - zaczyna powoli opadać

24.03.2016 (dzień 12) - temperatura 8°C

j.w.

25.03.2016 (dzień 13) - temperatura 8°C

j.w.

26.03.2016 (dzień 14) - temperatura 8°C

piana ok 0,5 cm

27.03.2016 (dzień 15) - temperatura 8°C

j.w.

28.03.2016 (dzień 16) - temperatura 8°C

j.w.

29.03.2016 (dzień 17) - temperatura 8°C

j.w.

30.03.2016 (dzień 18) - temperatura 8°C

j.w.

31.03.2016 (dzień 19) - temperatura 8°C

j.w.

01.04.2016 (dzień 20) - temperatura 8°C

piana minimalna

02.04.2016 (dzień 21) - temperatura 8°C

j.w.

03.04.2016 (dzień 22) - temperatura 8°C - podnoszenie temperatury do 13-14°C

j.w.

04.04.2016 (dzień 23) - temperatura 11°C

j.w.

05.04.2016 (dzień 24) - temperatura 12°C

j.w.

06.04.2016 (dzień 25) - temperatura 13°C

j.w

07.04.2016 (dzień 26) - temperatura 14°C

j.w.

08.04.2016 (dzień 27) - temperatura 14°C

j.w.

09.04.2016 (dzień 28) - temperatura 14°C

j.w.

10.04.2016 (dzień 29) - temperatura 14°C

j.w.

11.04.2016 (dzień 30) - temperatura 14°C

j.w.

 

11.04.2016

Zlanie na cichą - utrzymywanie temperatury 8-9°C

22,0L - pomiar 7,0°Blg (refraktometr 13,0 brix)

 

02.05.2016

Rozlew

 

pomiar refraktometrem - 13,0 brix wg PrimeLab 7,0°Blg / 7,9% alc - nic nie zeszło od zlania na cichą

 

22,0L + dodane 0,5L wody + 103g glukozy (nagazowanie 2,0 vol.) / wyszło 66 butelek 0,33L

 

Uwagi

Smak i zapach obłędny dym i śliwka. Wszystkie owoce odzyskane (gotowałem w całości) wypłukane i zamrożone, będą do wypieków.

 

16.11.2016

Degustacja

Dokładnie po pół roku od zabutelkowania jest EXTRA. Śliwka wędzona w aromacie i smaku. Nagazowanie idealne.

Edytowane przez RapTom
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#52 Simcoe Pale ale

Warzenie 13.03.2016

12,1°Blg / 42 L / 37 IBU / 7 SRM - Brewtarget

12,5°Blg / 42 L / 41 IBU / 5 SRM - Brewer's Friend

 

Zasyp: 9,05 kg

Pale Ale Weyermann - 5,50 kg (60,8%)

Pilzneński Weyermann - 3,50 kg (38,7%)

Carafa® I Weyermann - 0,05 kg (0,6%)

 

Woda i jej modyfikacje:
Woda RO - profil Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 65/5/5/70/70/30

RA = - 25 / pH = 5,71 (Brewer's Friend)

 

sole CaSO4/MgSO4/NaCl/CaCl2/CaCO3

zacieranie 2,7/1,5/0,4/3,9/1,5

gotowanie 2,8/1,5/0,4/3,9/1,5

Zacieranie, filtracja, wysładzanie:
woda do zasypu 23L o temperaturze 76°C

90 min - 68°C - 66,5°C

dolanie 12L wrzątku

10 min - 75°C

Wysładzanie 29L wody 76°C

 

Gotowanie: 80 min

20 min - 100g Simcoe (12,3%) - późne chmielenie na smak i goryczkę

10 min - 10g mech irlandzki (uwodniony 60 min)

 

Fermentacja:

 

Wyszło 43L - 12,7°Blg + osad 5L - wydajność 88,9%

 

Brzeczka schłodzona wężownicą do 20°C w 30 minut i od razu zadane drożdże.

 

Fermentor 1 - 21,5L - 150 ml gęstwy FM52 II pokolenie z warki #47, strat po 6h

Fermentor 2 - 21,5L - 150 ml gęstwy FM52 II pokolenie z warki #47, strat po 6h

 

Fermentory schłodzone do 18°C w 12h w skrzyni z jednym PET'em 1,5L

Fermentacja burzliwa 8 dni w 18-19°C, następnie 10 dni w 20°C

 

31.03.2016

Zlanie na cichą i chmielenie na zimno

 

Fermentor 1 - pomiar 3,0°Blg (refraktometr 7,0 brix)

Fermentor 2 - pomiar 3,0°Blg (refraktometr 7,0 brix)

 

Fermentor 1 - 150g - Simcoe

Fermentor 2 - 150g - Simcoe

 

05.04.2016

Rozlew

 

Fermentor 1 - pomiar 2,5°Blg (refraktometr 6,8 brix) - 19L poszło do kega z dodatkiem 50g cukru

Fermentor 2 - pomiar 2,5°Blg (refraktometr 6,6 brix) - 19L poszło do kega z dodatkiem 50g cukru

 

Uwagi

Piwo sesyjne do kegów, zapasy na lato.

Edytowane przez RapTom
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Lepiej zrób Ca na 50 ppm. Wymagane dla drożdży,możesz też mieć problem z klarownością.

Wczoraj kegowałem i butelkowałem Pilsa i Rauchpilsa - oba są idealnie klarowne. Na szczęście okazało się, że ta ekstremalnie niska ilość minerałów, a w szczególności wapnia nie wpłynęła na klarowanie. Jak tylko się nagazują i ułożą nie omieszkam podrzucić do oceny :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#53 Podwójne A'la Grodziskie

Warzenie 21.03.2016

10,6°Blg / 28L / 28 IBU / 3.5 SRM - Brewtarget

10,8°Blg / 28L / 30 IBU / 2.9 SRM - Brewer's Friend

 

Zasyp: 5,0 kg

Pszeniczny Weyermann - 3,00 kg (60,0%)

Wędzony bukiem Weyermann - 2,00 kg (40,0%)

 

Woda i jej modyfikacje:
Woda RO
- profil Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 60/5/5/50/80/30

RA = - 17 / pH = 5,66 (Brewer's Friend)

 

sole CaSO4/MgSO4/NaCl/CaCl2/CaCO3

zacieranie 4,2/2,0/0,5/3,4/2,0 - sole tylko do zacierania

 

Zacieranie, filtracja, wysładzanie:
woda do zasypu 15L o temperaturze 75°C

100 min - 67,0°C - 64,5°C

dolanie 10L wrzątku

15 min - 76°C

Wysładzanie 18L wody 76°C (całość wody 43L)

 

Gotowanie: 80 min

70 min - 50g Lubelski (4,3%)

30 min - 25g Lubelski (4,3%)

10 min - 25g Lubelski (4,3%)

10 min - 07g mech irlandzki (uwodniony 60 min)

 

Fermentacja:

 

Wyszło 27L - 11,0°Blg + osad 4L - wydajność 85,4%

 

Brzeczka schłodzona wężownicą do 18°C w 20 minut i od razu zadane drożdże.

 

Fermentor - 28L w tym starter 1,2L - Fermentum Mobile FM51 Grodzie Dębowe (data ważności 03.06.2016)

 

Fermentacja burzliwa 7 dni w 17-18°C i 10 dni w 19-20°C

 

07.04.2016

Zlanie na cichą

28,0L - pomiar 5,0°Blg (refraktometr 8,0 brix)

 

14.04.2016

Rozlew

pomiar 5,0°Blg (refraktometr 8,0 brix)

 

18,5L poszło do kega z 50g cukru

9,5L - dodanie 0,5L wody + 63g glukozy (nagazowanie 2,5 vol.) / wyszło 19 butelek 0,5L

 

Uwagi:

Piwo na półfinał Karpackich Bitew Piwowarów. Niestety nie zeszło jak powinno i utknęło na 5,0°Blg. W smaku jest OK, nie ma żadnych dziwnych oznak i o dziwo nie jest słodkie. Będzie jak znalazł na lato bo ma tylko 3,1% alkoholu.

Edytowane przez RapTom
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#54 Pacific Pale Ale

Warzenie 04.04.2016

12,1°Blg / 42 L / 40 IBU / 7 SRM - Brewtarget

12,4°Blg / 42 L / 40 IBU / 6 SRM - Brewer's Friend

 

Zasyp: 9,1 kg

Pale Ale Malteurop - 4,00 kg (44,0%)

Pilzneński Malteurop - 4,00 kg (44,0%)

Carahell® Weyermann - 1,00 kg (11,0%)

Karmelowy 600 Strzegom - 0,10 kg (1,0%) - dodane na ostatnie 10 minut (mash out)

 

Woda i jej modyfikacje:
Woda RO - profil Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 65/5/5/70/70/30

RA = - 25 / pH = 5,66 (Brewer's Friend)

 

sole CaSO4/MgSO4/NaCl/CaCl2/CaCO3

zacieranie 2,7/1,5/0,4/3,9/1,5

gotowanie 2,8/1,5/0,4/3,9/1,5

Zacieranie, filtracja, wysładzanie:
woda do zasypu 23L o temperaturze 76°C

100 min - 67°C - 65°C

dolanie 12L wrzątku

10 min - 75°C

Wysładzanie 29L wody 76°C

 

Gotowanie: 80 min

60 min - 25g Magnum (10,6%)

15 min - 25g Waimea (17,3%)

05 min - 75g Waimea (17,3%)

10 min - 10g mech irlandzki (uwodniony 60 min)

 

Fermentacja:

 

Wyszło 43L - 12,5°Blg + osad 7L - wydajność 91,1%

 

Brzeczka schłodzona wężownicą do 19°C w 30 minut i od razu zadane drożdże.

 

Fermentor 1 - 21,5L - 150 ml gęstwy FM52 III pokolenie z warki #50, strat po 8h

Fermentor 2 - 21,5L - 150 ml gęstwy Wyeast 1450 II pokolenie z warki #50, strat po 8h

 

Fermentory schłodzone do 18°C w 12h w skrzyni z jednym PET'em 1,5L

Fermentacja burzliwa 8 dni w 18-19°C, następnie 9 dni w 20°C

 

21.04.2016

Zlanie na cichą

 

Fermentor 1 - pomiar 3,0°Blg (refraktometr 7,1 brix)

Fermentor 2 - pomiar 3,5°Blg (refraktometr 7,4 brix)

 

26.04.2016

Chmielenie na zimno

 

Fermentor 1 - 50g - Pacifica, 50g - Vic Secret, 50g - Rakau

Fermentor 2 - 50g - Pacifica, 50g - Vic Secret, 50g - Rakau

 

29.04.2016

Rozlew

 

Fermentor 1 - pomiar 3,0°Blg (refraktometr 7,1 brix) - 19L poszło do kega z dodatkiem 50g cukru

Fermentor 2 - pomiar 3,0°Blg (refraktometr 7,1 brix) - 19L poszło do kega z dodatkiem 50g cukru

 

Uwagi

Edytowane przez RapTom
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Wczoraj przekombinowane warzenie dwóch styli na jednym 10kg zasypie. Finalnie wyszło 11 litrów #55 Imperial IPA 19,4°Blg i 28 litrów #56 Summer Ale 12,2°Blg. Trzeba było mocno się sprężyć, żeby nic nie spieprzyć - przy gotowaniu równocześnie na dwa gary. Receptura do uzupełniania w wolnym czasie, bo sam nie wiem jak to sensownie opisać :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#55 Imperial IPA

Warzenie 18.04.2016

19,7°Blg / 13 L / 103 IBU / 6 SRM - Brewtarget

Brzeczka przednia do warki #55 Imperial IPA, reszta do warki #56 Summer Ale

 

Zasyp: 10,0 kg

Pilzneński Malteurop - 6,00 kg (60,0%)

Pale Ale Malteurop - 3,00 kg (30,0%)

Carapils® Weyermann - 1,00 kg (10,0%)

 

Woda i jej modyfikacje:
Woda RO - profil Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 65/5/5/70/70/30

 

sole CaSO4/MgSO4/NaCl/CaCl2/CaCO3

zacieranie 2,7/1,5/0,4/3,9/1,5 - sole poszły tylko do zacierania

gotowanie część przeznaczona do gotowania poszła do warki #56 Summer Ale

Zacieranie, filtracja, wysładzanie:
woda do zasypu 25L o temperaturze 76°C

100 min - 67°C - 65°C

dolanie 11L wrzątku

10 min - 75°C

Wysładzanie 24L wody 76°C

 

Odebrałem 18L - 16,3°Blg trochę za mało bo w trakcie gotowania musiałem dolać 4L wody RO

Reszta po wysładzaniu poszła do warki #56 Summer Ale

 

Gotowanie: 90 min

60 min - 40g Zeus (15,0%)

15 min - 20g Zeus (15,0%)

10 min - 05g mech irlandzki (uwodniony 60 min)

05 min - 20g Zeus (15,0%)

00 min - 20g Zeus (15,0%)

 

 

Fermentacja:

 

Wyszło 12L - 19,4°Blg + osad 4L

 

Brzeczka schłodzona do 19°C w 60 minut i od razu zadane drożdże.

 

12L - 180 ml gęstwy FM52 III pokolenie z warki #52, strat po 8h

 

Fermentor schłodzony do 18°C w 12h w skrzyni z jednym PET'em 1,5L

Fermentacja burzliwa 6 dni w 18-19°C, następnie 13 dni w 20°C

 

07.05.2016

Zlanie na cichą

11,0L - pomiar 5,0°Blg (refraktometr 11,0 brix)

 

16.05.2016

Chmielenie na zimno

50g - Simcoe, 50g - Citra (w 20°C) - chmiele 2014

 

19.05.2016

Rozlew

pomiar 4,5°Blg (refraktometr 10,7 brix)

 

9,5L - dodanie 0,3L wody + 51g glukozy (nagazowanie 2,2 vol.) / wyszło 19 butelek 0,5L

 

Uwagi

Edytowane przez RapTom
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#56 Summer Ale

Warzenie 18.04.2016

11,5°Blg / 25 L / 31 IBU / 4 SRM - Brewtarget

Z wysłodzin po #55 Imperial IPA

 

Zasyp: 10,0 kg

Pilzneński Malteurop - 6,00 kg (60,0%)

Pale Ale Malteurop - 3,00 kg (30,0%)

Carapils® Weyermann - 1,00 kg (10,0%)

 

Woda i jej modyfikacje:
Woda RO - profil Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 65/5/5/70/70/30

 

sole CaSO4/MgSO4/NaCl/CaCl2/CaCO3

zacieranie sole do zacierania wylądowały w warce #55 Imperial IPA

gotowanie 2,7/1,5/0,4/3,9/1,5

Zacieranie, filtracja, wysładzanie:
woda do zasypu 25L o temperaturze 76°C

100 min - 67°C - 65°C

dolanie 11L wrzątku

10 min - 75°C

Wysładzanie 24L wody 76°C

 

Po odebraniu 18L do warki #55 Ipmerial IPA reszta poszła do gotowania do warki #56 Summer Ale

 

Gotowanie: 90 min

60 min - 05g Zeus (15,0%)

15 min - 30g Simcoe (12,3%)

10 min - 05g mech irlandzki (uwodniony 60 min)

05 min - 30g Simcoe (12,3%)

 

Fermentacja:

 

Wyszło 29L - 12,3°Blg + osad 5L

 

Brzeczka schłodzona wężownicą do 19°C w 20 minut i od razu zadane drożdże.

 

29L - 180 ml gęstwy FM52 III pokolenie z warki #52, strat po 8h

 

Fermentor schłodzony do 18°C w 12h w skrzyni z jednym PET'em 1,5L

Fermentacja burzliwa 6 dni w 18-19°C, następnie 13 dni w 20°C

 

07.05.2016

Zlanie na cichą

28,0L - pomiar 3,0°Blg (refraktometr 7,0 brix)

 

16.05.2016

Chmielenie na zimno

30g - Amarillo, 30g - Simcoe, 30g - Citra (w 20°C) - chmiele 2015

 

19.05.2016

Rozlew

pomiar 3,0°Blg (refraktometr 6,8 brix)

 

18,5L poszło do kega z 50g cukru

9L - dodanie 0,3L wody + 52g glukozy (nagazowanie 2,3 vol.) / wyszło 18 butelek 0,5L

 

Uwagi

Edytowane przez RapTom
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#57 Witbier

Warzenie 30.04.2016

11,0°Blg / 40 L / 13 IBU / 3,3 SRM - Brewtarget

11,0°Blg / 40 L / 14 IBU / 2,8 SRM - Brewer's Friend

 

Zasyp: 8,00 kg

Pilzneński jasny Malteurop - 4,00 kg (50,0%)

Płatki pszeniczne błyskawiczne - 4,00 kg (50,0%)

Łuska ryżowa - 100 g

 

Woda i jej modyfikacje:
Woda RO - profil Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 50/5/5/50/50/30

RA = - 34 / pH = 5,60 (Brewer's Friend) - po dodaniu 3 ml kwasu mlekowego do zacieru

 

sole CaSO4/MgSO4/NaCl/CaCl2/CaCO3

zacieranie 1,8/1,5/0,4/2,7/1,5 + 3 ml kwasu mlekowego

gotowanie 1,8/1,5/0,4/2,7/1,5

Zacieranie, filtracja, wysładzanie:
woda do zasypu 22L o temperaturze 75°C

15 min - 64°C - źle policzyłem temperaturę wody (przez dodatek łuski ryżowej) i wyszło za nisko. Po 15 min zmierzone pH - 5,5 i dolanie 2L wrzątku

105 min - 66,5°C - 64,5°C - próba jodowa negatywna

dolanie 14L wrzątku

10 min - 76°C

Wysładzanie 24L wody 76°C - woda z dodatkiem 1 ml kwasu mlekowego, dodane do coolera na ostatnie 15-20 litrów

Pod koniec wysładzania pH - 5,8 / ilość cukrów - 4,0°Blg - wszystko jak zakładałem

 

Gotowanie: 80 min - na starcie 9,8°Blg

60 min - 15g Magnum (10,6%)

20 min - 30g Styrian Goldings (3,6%)

05 min - 75g skórki z 4 świeżych pomarańczy

05 min - 25g skórki z 3 świeżych limetek

05 min - 20g suszonej skórki słodkiej pomarańczy

05 min - 10g suszonej skórki pomarańczy Curacao

05 min - 20g rozgniecionych ziaren kolendry indyjskiej

01 min - 30g Styrian Goldings (3,6%)

 

Fermentacja:

Wyszło 44L - 11,3°Blg + osad 4L - wydajność 89,7%

 

Brzeczka schłodzona wężownicą do 20°C w 30 minut i po 1h zadane drożdże.

 

Fermentor 1 - 23,0L w tym starter 1,2L FM20 Białe walonki, strat po 6h

Fermentor 2 - 23,0L w tym starter 1,2L FM20 Białe walonki, strat po 6h

 

Fermentory schłodzone do 17°C w 24h w skrzyni z dwoma PET'ami 1,5L

Fermentacja burzliwa 4 dni w 17°C do 19°C, następnie 15 dni w 20°C - 21°C

 

19.05.2016

Zlanie na cichą

 

Fermentor 1 - pomiar 3,0°Blg (refraktometr 6,4 brix)

Fermentor 2 - pomiar 3,0°Blg (refraktometr 6,4 brix)

 

26.05.2016

Chmielenie na zimno

 

Fermentor 1 - 50g - Amarillo (w 20°C) - chmiel 2014

Fermentor 2 - 50g - Amarillo (w 20°C) - chmiel 2014

 

29.05.2016

Rozlew

oba fermentory - pomiar 2,0°Blg (refraktometr 5,8 brix)

 

Fermentor 1 - 18,5L poszło do kega z 40g cukru

Fermentor 2 - 18,5L poszło do kega z 40g cukru

pozostałe z obu fermentorów 7,5L - dodanie 0,2L wody + 49g glukozy (nagazowanie 2,5 vol.) / wyszło 15 butelek 0,5L

 

Uwagi

Mały eksperyment z delikatnym zakwaszaniem zacieru i wody do wysładzania. Mam cały czas wrażenie, że pH jakie miałem było za wysokie i wypłukiwało za dużo tanin z młóta.

Edytowane przez RapTom
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#58 American Wit

Warzenie 25.05.2016

11,0°Blg / 40 L / 19 IBU / 3,4 SRM - Brewtarget

11,2°Blg / 40 L / 20 IBU / 2,9 SRM - Brewer's Friend

 

Fermentacja - gęstwa FM20 Białe walonki z warki #57

Będzie to hybryda American Wheat z Witbierem

 

Zasyp: 7,50 kg

Pilzneński jasny Malteurop - 3,50 kg (46,6%)

Orkiszowy Weyermann - 2,00 kg (26,7%)

Płatki pszeniczne błyskawiczne - 2,00 kg (26,7%)

 

 

Woda i jej modyfikacje:
Woda RO - profil Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 50/5/5/50/50/30

RA = - 33 / pH = 5,60 (Brewer's Friend) - po dodaniu 3 ml kwasu mlekowego do zacieru

 

sole CaSO4/MgSO4/NaCl/CaCl2/CaCO3

zacieranie 1,6/1,4/0,4/2,6/1,4 + 3 ml kwasu mlekowego

gotowanie 1,6/1,4/0,3/2,6/1,4

Zacieranie, filtracja, wysładzanie:
woda do zasypu 21L o temperaturze 75°C

150 min - 67,0°C - 64,5°C - długo bo w między czasie musiałem jechać na zakupy, brak pomiaru pH i próby jodowej

dolanie 15L wrzątku

10 min - 76°C

Wysładzanie 23L wody 76°C - woda z dodatkiem 1 ml kwasu mlekowego, dodane do coolera na ostatnie 15-20 litrów

Trochę się ciągła filtracja, pewnie przez orkisz. Ostatnie 15 litrów prawie godzinę. W sumie wyszło 2h15min

Pod koniec wysładzania - 5,0°Blg - utknęło ok 2-3L w coolerze

 

Gotowanie: 90 min - na starcie 9,7°Blg

60 min - 15g Magnum (10,6%)

15 min - 25g Amarillo (9,2%)

05 min - 90g skórki z 2 świeżych pomarańczy

05 min - 45g skórki z 2 świeżych cytryn

05 min - 20g rozgniecionych ziaren kolendry indyjskiej

05 min - 25g Amarillo (9,2%)

 

Fermentacja:

 

Wyszło 42L - 10,3°Blg + osad 5L - wydajność 84,1% - sporo brzeczki utknęło na koniec w coolerze, dolałem 2L wody pod koniec gotowania. Niestety zrobiłem to na oko, bo wydawało mi się, że jest za mało brzeczki w garze i wyszło jak wyszło :) Będzie bardzo lekki Witek.

 

Brzeczka schłodzona wężownicą do 21°C w 30 minut i po 2h zadane drożdże.

 

Fermentor 1 - 21,0L - 250 ml bardzo rzadkiej gęstwy FM20 I pokolenie z warki #57, strat po 4h

Fermentor 2 - 21,0L - 250 ml bardzo rzadkiej gęstwy FM20 I pokolenie z warki #57, strat po 4h

 

Fermentory chłodzone w skrzyni z dwoma PET'ami 0,7L (utrzymywanie temperatury ok 20°C)

Fermentacja burzliwa 3 dni 20°C, następnie 20 dni w 21°C - 22°C

 

17.06.2016

Zlanie na cichą i chmielenie na zimno

 

Fermentor 1 - pomiar 4,0°Blg (refraktometr 6,6 brix) - trochę za słabo odfermentowało jak na 10,3°Blg na starcie

Fermentor 2 - pomiar 4,0°Blg (refraktometr 6,6 brix)

 

Fermentor 1 - 90g - Simcoe

Fermentor 2 - 90g - Citra

 

22.06.2016

Rozlew

 

Fermentor 1 - pomiar 1,5°Blg (refraktometr 5,2 brix) - 19L poszło do kega z dodatkiem 50g cukru

Fermentor 2 - pomiar 2,0°Blg (refraktometr 5,5 brix) - 19L poszło do kega z dodatkiem 50g cukru

 

Drożdże mocno dojadły na cichej bo aż ponad 2,0°Blg w 5 dni. Nauczka na przyszłość, żeby na tych drożdżach za wcześnie nie kegować, a butelkować to już nie wspomnę :)

 

Uwagi

Ważna uwaga !!! Koniecznie trzeba robić cichą przy szczepie FM20 Białe Walonki. W warce #57 dojadły 1°Blg, a w warce #58 aż 2°Blg. Strach pomyśleć, co by było gdyby poszły za wcześnie do butelek.

Edytowane przez RapTom
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po dłuższym grzebaniu w necie na temat "Ca i 50pmm" okazuje się, że jest to już nieaktualna informacja dla lagerów.

 

Krótko i zwięźle z Bru'n water:

"Brewing water with low or no calcium content can be OK for Lagers." Woda może być nawet bez CA gdyż cały Ca potrzeby drożdzom dolnej fermentacji dostarcza w całości słód. 

 

Szczegóły można poczytać tutaj:

https://sites.google.com/site/brunwater/water-knowledge

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Degustacja - Czeski Pils, warka #48

 

Aromat: słodki, kwiatowy, lekko perfumowy (duszny), ziołowy, jeśli nawet są jakieś estry to ciężko je wyciągnąć spod chmielu

Wygląd: lekko opalizuje, złoty kolor, ładny lejsing i drobna piana

Smak: to bardzo dziwne ale piwo wydaje się cienkie jak na 12,5°Blg, bardzo lekkie, delikatna nuta słodowa i przyjemna ziołowa goryczka

 

Aromat zaskakuje jak na chmiele które użyłeś, aż momentami zapach lekko mdli, w smaku lekkie i przyjemne z wybitnie dobrą jakością goryczki, miękka woda robi robotę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Degustacja - Czeski Pils, warka #48

 

Dzięki za recenzję. Też mam wrażenie lekkich perfum i obawiam się że to ten Sladek. Czytałem po fakcie o nim, że wnosi kwiaty i inne dziwne aromaty. Trzeba było zostać przy samym Žateckim.

 

Wysłane z mojego ASUS_Z00AD

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rauchpils, warka #49

 

Aromat: na pierwszym planie wędzonka i ziołowo kwiatowy chmiel, słodowość

Wygląd: bardzo klarowne, piana ma ładny lejsing, średnio trwała

Smak: wędzony, ziołowy, słodowy, lekko cierpki, goryczka zdecydowanie mocniejsza, korzenna, trochę pozostaje

 

Ogólnie: Przyjemne piwo, cierpkość jakby od słodów wędzonych, charakter goryczki minimalnie gorszy ale też chyba jest wyższa, klarowność trochę lepsza niż w Pilsie.

 

Bardzo smaczne oba dolniaki :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#59 American Saison

Warzenie 02.06.2016

11,6°Blg / 40 L / 34 IBU / 5 SRM - Brewtarget

12,0°Blg / 40 L / 35 IBU / 4 SRM - Brewer's Friend

 

Zasyp: 8,00 kg

 

Pale Ale Malteurop - 3,00 kg (37,4%)

Pilzneński Malteurop - 2,50 kg (31,3%)

Pszeniczny Malteurop - 2,00 kg (25,0%)

Carahell® Weyermann - 0,50 kg (6,3%)

 

Woda i jej modyfikacje:
Woda RO - profil Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 65/5/5/70/70/30

RA = - 23 / pH = 5,70 (Brewer's Friend)

 

sole CaSO4/MgSO4/NaCl/CaCl2/CaCO3

zacieranie 2,4/1,4/0,4/3,5/1,3

gotowanie 2,4/1,4/0,3/3,5/1,3

Zacieranie, filtracja, wysładzanie:
woda do zasypu 22L o temperaturze 75°C

90 min - 66,5°C - 64,5°C

dolanie 15L wrzątku

10 min - 75°C

Wysładzanie 20L wody 76°C

 

Gotowanie: 90 min

60 min - 30g Magnum (10,6%)

15 min - 30g Citra (12,4%)

15 min - 10g uwodniony mech irlandzki

05 min - 30g Citra (12,4%)

05 min - 65g skórki z 2 świeżych pomarańczy

 

Fermentacja:

Wyszło 40L - 11,6°Blg + osad 7L - wydajność 86,4% - sporo osadu, ale brzeczka mega klarowna

 

Brzeczka schłodzona wężownicą do 22°C w 30 minut i po 1h zadane drożdże.

 

Fermentor 1 - 20,0L w tym starter 1,3L FM21 Odkrycie sezonu, strat po 4h

Fermentor 2 - 20,0L w tym starter 1,3L FM21 Odkrycie sezonu, strat po 4h

 

Fermentory schłodzone w skrzyni z dwoma PET'ami 1,5L i 0,7L do 20°C

Fermentacja burzliwa 3 dni w 20°C do 21°C, następnie 22 dni w 22°C - 24°C

 

27.06.2016

Zlanie na cichą i chmielenie na zimno

 

Fermentor 1 - pomiar 1,5°Blg (refraktometr 5,8 brix) - mocno odfermentowało jak na Saisona przystało :)

Fermentor 2 - pomiar 1,5°Blg (refraktometr 5,8 brix)

 

Fermentor 1 - 30g - Simcoe, 30g - Amarillo

Fermentor 2 - 30g - Simcoe, 30g - Amarillo

 

03.07.2016

Rozlew

 

Fermentor 1 - pomiar 1,5°Blg (refraktometr 5,8 brix) - 19L poszło do kega z dodatkiem 50g cukru

Fermentor 2 - pomiar 1,5°Blg (refraktometr 5,8 brix) - 19L poszło do kega z dodatkiem 50g cukru

 

Uwagi

Edytowane przez RapTom
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#60 Saison

Warzenie 28.06.2016

11,5°Blg / 40 L / 25 IBU / 6,9 SRM - Brewtarget

11,8°Blg / 40 L / 24 IBU / 5,4 SRM - Brewer's Friend

 

Zasyp: 8,00 kg

 

Pilzneński Malteurop - 5,00 kg (62,5%)

Monachijski Typ I Weyermann - 2,00 kg (25,0%)

Abbey Weyermann - 0,50 kg (6,3%)

Carabelge Weyermann - 0,50 kg (6,3%)

 

Woda i jej modyfikacje:
Woda RO - profil Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 75/5/5/70/70/50

RA = - 11 / pH = 5,62 (Brewer's Friend)

 

sole CaSO4/MgSO4/NaCl/CaCl2/CaCO3

zacieranie 2,5/1,4/0,4/3,6/2,3

gotowanie 2,5/1,4/0,3/3,6/2,3

Zacieranie, filtracja, wysładzanie:
woda do zasypu 22L o temperaturze 76°C

100 min - 69°C - 67,0°C - zacieranie na słodko ze względu na bardzo żarłoczne drożdże, ciekawe jak wyjdzie

dolanie 15L wrzątku

10 min - 78°C

Wysładzanie 22L wody 76°C

 

Gotowanie: 90 min

60 min - 50g Challenger (5,8%)

30 min - 45g Styrian Goldings (3,6%)

10 min - 10g uwodniony mech irlandzki

05 min - 85g skórki z 2 świeżych pomarańczy

05 min - 25g skórki z 2 świeżych limetek

zatrzymanie chłodzienia po 2 min

15 min - whirpool w 70°C - 45g Styrian Goldings (3,6%)

 

Fermentacja:

 

Wyszło 40L - 11,3°Blg + osad 6L - wydajność 82,2% - trochę słabo, podejrzewam że to "zasługa" zacierania za bardzo na słodko - 69°C

 

Brzeczka schłodzona wężownicą do 23°C w 30 minut i po 2h zadane drożdże.

 

Fermentor 1 - 20,0L - 200 ml rzadkiej gęstwy FM21 Odkrycie Sezonu I pokolenie z warki #59, strat po 6h

Fermentor 2 - 20,0L - 200 ml rzadkiej gęstwy FM21 Odkrycie Sezonu I pokolenie z warki #59, strat po 6h

 

Fermentory schłodzone do 20°C w 12h w skrzyni dwoma PET'ami 1,5L i 0,7L

Fermentacja burzliwa 4 dni w 20°C do 21°C, następnie 18 dni w 22°C do 24°C

 

20.07.2016

Rozlew

 

Fermentor 1 - pomiar 1,0°Blg (refraktometr 5,0 brix) - 19L poszło do kega z dodatkiem 50g cukru

Fermentor 2 - pomiar 1,0°Blg (refraktometr 5,0 brix) - 19L poszło do kega z dodatkiem 50g cukru

 

Uwagi

Edytowane przez RapTom
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

IV sezon rozpoczęty :) Korzystając z paskudnej pogody na początek poszło coś na uzupełnienie zapasów do kegeratora. APA / Earl Grey APA (do jednego z fermentorów pójdzie herbata na cichą) z dodatkiem skórki limonki i cytryny.

Edytowane przez RapTom
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#61 Tea American Pale Ale

Warzenie 22.08.2016

12,0°Blg / 42 L / 37 IBU / 4,1 SRM - Brewtarget

12,3°Blg / 42 L / 37 IBU / 3,0 SRM - Brewer's Friend

 

Zasyp: 9,00 kg

Pilzneński Malteurop - 5,00 kg (55,6%)

Pale Ale Malteurop - 3,00 kg (33,3%)

Carapils Weyermann - 1,00 kg (11,1%)

 

Woda i jej modyfikacje:
Woda RO - profil Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 65/5/5/70/70/30

RA = - 35 / pH = 5,67 (Brewer's Friend) - po dodaniu 2 ml kwasu mlekowego do zacieru

 

sole CaSO4/MgSO4/NaCl/CaCl2/CaCO3

zacieranie 2,7/1,5/0,4/3,9/1,5 + 2 ml kwasu mlekowego

gotowanie 2,7/1,5/0,4/3,8/1,5

Zacieranie, filtracja, wysładzanie:
woda do zasypu 23L o temperaturze 76°C

90 min - 66,5°C - 65,0°C - zmierzone pH = 5,4

dolanie 14L wrzątku

10 min - 75°C

Wysładzanie 27L wody 76°C - woda z dodatkiem 1 ml kwasu mlekowego, dodane do coolera na ostatnie 10-15 litrów

 

Gotowanie: 80 min

60 min - 25g Chinook (12,8%)

30 min - 30g Citra (12,4%)

05 min - 30g Citra (12,4%)

05 min - 13g skórki z 2 świeżych limonek

05 min - 25g skórki z 2 świeżych cytryn

05 min - 10g mech irlandzki (uwodniony 60 min)

 

Fermentacja:

 

Wyszło 42L - 12,5°Blg + osad 7L - wydajność 89,5%

Brzeczka po schłodzeniu mega klarowna

 

Brzeczka schłodzona wężownicą do 22°C w 60 minut i po 2h zadane drożdże. Tragiczne chłodzenie ale woda w sieci ma 18°C

 

Fermentor 1 - 21,5L - w tym starter 1,3L Wyeast 1056 American Ale kręcony 24h, strat po 8h

Fermentor 2 - 22,5L - w tym starter 1,3L Wyeast 1056 American Ale kręcony 24h, strat po 8h

 

Fermentory chłodzone w skrzyni z dwoma PET'ami 1,5L do 19°C w 12h, potem w następne 12h do 16°C

Fermentacja burzliwa 6 dni rosnąco 16°C - 20°C, następnie 8 dni w 21°C - 23°C

 

05.09.2016

Zlanie na cichą

 

Fermentor 1 - 21,0L - pomiar 4,5°Blg (refraktometr 8,0 brix)

Fermentor 2 - 22,0L - pomiar 4,5°Blg (refraktometr 7,9 brix)

 

Coś słabo zeszły, pierwszy raz robię na W1065, zobaczymy może dojedzą na cichej.

 

13.09.2016

Chmielenie na zimno

 

Fermentor 1 - 30g - Simcoe, 30g - Amarillo, 30g - Citra (w 23°C)

Fermentor 2 - 30g - Simcoe, 30g - Amarillo, 30g - Citra (w 23°C)

 

16.09.2016

Dodanie liści herbaty

 

Fermentor 1 - dosypałem 100g białej herbaty Pai Mu Tan na ostatnie 18h

 

17.09.2016

Rozlew

 

Fermentor 1 - pomiar 3,0°Blg (refraktometr 7,1 brix) - 16L poszło do kega z końcówką fermentora 2 (ok 3L) która nie weszła

Fermentor 1 - 5L poszło do 10 butelek - nagazowanie 2.3 vol - 3g glukozy na 0,5L

Fermentor 2 - pomiar 3,0°Blg (refraktometr 7,0 brix) - 19L poszło do kega

 

Sporo, bo aż 1,5°Blg dojadły na cichej. Mam nadzieję, że już niżej w butelkach nie zejdą. Trochę zaskoczyły mnie te drożdże, może to kwestia tego że był to ich pierwszy raz ze startera.

 

Uwagi

Wersja bez herbaty wyszła super, za to ta z nią słabo. Biała herbata nie wniosła nic ciekawego prócz taninowości, na szczęście w stopniu do przyjęcia. Te kilka butelek niestety się przegazowało. Tak myślałem, że zejście do 3,0 z 12,5°Blg to trochę za dużo. 2,5 było by OK.

Edytowane przez RapTom
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#62 Session IPA

Warzenie 08.10.2016

12,5°Blg / 42 L / 51 IBU / 10 SRM - Brewtarget

12,6°Blg / 42 L / 51 IBU / 9 SRM - Brewer's Friend

 

Zasyp: 9,10 kg

Pilzneński Malteurop - 5,00 kg (54,9%)

Pale Ale Malteurop - 2,00 kg (22,0%)

Pszeniczny Malteurop - 1,00 kg (11,0%)

Carared Weyermann - 1,00 kg (11,0%)

Prażona pszenica Ireks - 0,10 kg (1,1%)

 

Woda i jej modyfikacje:
Woda RO - profil Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 70/5/5/60/100/30

RA = - 40 / pH = 5,63 (Brewer's Friend) - po dodaniu 2 ml kwasu mlekowego do zacieru

 

sole CaSO4/MgSO4/NaCl/CaCl2/CaCO3

zacieranie 4,1/1,5/0,4/3,0/1,4 + 2 ml kwasu mlekowego

gotowanie 4,1/1,5/0,4/3,0/1,4

Zacieranie, filtracja, wysładzanie:
woda do zasypu 23L o temperaturze 76°C

90 min - 66,5°C - 65,0°C

dolanie 14L wrzątku

10 min - 75°C

Wysładzanie 25L wody 76°C - woda z dodatkiem 1 ml kwasu mlekowego, dodane do coolera na ostatnie 10-15 litrów

 

Gotowanie: 90 min

60 min - 25g Chinook (12,8%)

30 min - 30g Chinook (12,8%)

15 min - 50g Palisade (8,5%)

15 min - 10g mech irlandzki (uwodniony 60 min)

05 min - 50g Palisade (8,5%)

 

Fermentacja:

 

Wyszło 42L - 12,5°Blg + osad 6L - wydajność 87,2%

 

Brzeczka schłodzona wężownicą do 20°C w 50 minut i po 1h zadane drożdże. Już trochę szybsze chłodzenie - woda w sieci ma 16°C

 

Fermentor 1 - 21,0L - zadane 250ml 4-tygoniowej gęstwy I pokolenie Wyeast 1056 American Ale z warki #61, strat po 12h

Fermentor 2 - 21,0L - zadane 250ml 4-tygoniowej gęstwy I pokolenie Wyeast 1056 American Ale z warki #61, strat po 12h

 

Fermentory chłodzone w skrzyni z dwoma PET'ami 1,5L do 15°C w 12h

Fermentacja burzliwa 7 dni rosnąco 15°C - 20°C, następnie 7 dni w 20°C

 

22.10.2016

Zlanie na cichą

 

Fermentor 1 - 20,0L - pomiar refraktometrem 6,8 brix wg PrimeLab 2,7°Blg

Fermentor 2 - 20,0L - pomiar refraktometrem 6,8 brix wg PrimeLab 2,7°Blg

 

28.10.2016

Chmielenie na zimno

 

Fermentor 1 - 100g - Mosaic

Fermentor 2 - 100g - Simcoe

 

31.10.2016

Rozlew

 

Fermentor 1 - pomiar refraktometrem 6,8 brix (wg PrimeLab 2,7°Blg / 5,5% alc)

Fermentor 2 - pomiar refraktometrem 6,8 brix (wg PrimeLab 2,7°Blg / 5,5% alc)

 

Fermentor 1 - nic nie dojadły na cichej. 19L poszło do kega i lodówki z ciśnieniem 1,0 bara

Fermentor 2 - nic nie dojadły na cichej. 19L poszło do kega i lodówki z ciśnieniem 2,0 bary (2 dni)

 

Uwagi

Drożdże praktycznie zjadły wszystko w 10 dni. Mimo, że gęstwa miała miesiąc fermentacja ruszyła od razu i nie było najmniejszych problemów. Odfermentowanie na poziomie 80%

Edytowane przez RapTom
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#63 Golden Ale

Warzenie 22.10.2016

11,3°Blg / 42 L / 26 IBU / 3.5 SRM - Brewtarget

11,3°Blg / 42 L / 26 IBU / 2.5 SRM - Brewer's Friend

 

Zasyp: 8,00 kg

Pilzneński Weyermann - 7,00 kg (88,0%)

Carapils Weyermann - 1,00 kg (12,0%)

 

Woda i jej modyfikacje:
 

Woda RO - profil Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 55/5/5/70/70/0

RA = - 53 / pH = 5,66 (Brewer's Friend) - po dodaniu 2 ml kwasu mlekowego do zacieru

zmierzone pH = 5,4

 

sole CaSO4/MgSO4/NaCl/CaCl2/CaCO3

zacieranie 2,7/1,5/0,4/3,8/0 + 2 ml kwasu mlekowego

gotowanie 2,6/1,5/0,4/3,7/0

Zacieranie, filtracja, wysładzanie:
woda do zasypu 23L o temperaturze 76°C

90 min - 67,0°C - 65,5°C

dolanie 14L wrzątku

10 min - 75°C

Wysładzanie 25L wody 76°C - woda z dodatkiem 1 ml kwasu mlekowego, dodane do coolera na ostatnie 10-15 litrów

 

Gotowanie: 90 min

60 min - 10g Chinook (12,8%)

20 min - 30g Simcoe (13,2%)

10 min - 10g mech irlandzki (uwodniony 60 min)

05 min - 30g Simcoe (13,2%)

 

Fermentacja:

 

Wyszło 42L - 11,0°Blg + osad 6L - wydajność 86,0%

 

Brzeczka schłodzona wężownicą do 20°C w 40 minut i po 2h zadane drożdże.

 

Fermentor 1 - 21,0L - zadane 130ml świeżej gęstwy II pokolenie Wyeast 1056 American Ale z warki #62, strat po 6h

Fermentor 2 - 21,0L - zadane 130ml świeżej gęstwy II pokolenie Wyeast 1056 American Ale z warki #62, strat po 6h

 

Fermentory chłodzone w skrzyni z PET'em 1,5L do 18°C w 12h i w następne 12h do 17°C

Fermentacja burzliwa 7 dni rosnąco 17°C - 20°C, następnie 7 dni w 20°C

 

05.11.2016

Zlanie na cichą

 

Fermentor 1 - 20,0L - pomiar refraktometrem 6,0 brix wg PrimeLab - 2,5°Blg

Fermentor 2 - 20,0L - pomiar refraktometrem 6,0 brix wg PrimeLab - 2,5°Blg

 

09.11.2016

Chmielenie na zimno

 

Fermentor 1 - 30g - Simcoe, 30g - Amarillo

Fermentor 2 - 30g - Simcoe, 30g - Citra

 

12.11.2016

Rozlew

 

Fermentor 1 - pomiar refraktometrem 6,0 brix (wg PrimeLab 2,5°Blg / 4,7% alc)

Fermentor 2 - pomiar refraktometrem 6,0 brix (wg PrimeLab 2,5°Blg / 4,7% alc)

 

Fermentor 1 - dodanie 0,5L wody + 108g glukozy (nagazowanie 2,3 vol.) / wyszło 38 butelek 0,5L

Fermentor 2 - 19L poszło do kega i lodówki z ciśnieniem 2,0 bary (2 dni)

Edytowane przez RapTom
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.