Skocz do zawartości

sziszi warzy !


sziszi

Rekomendowane odpowiedzi

Warka nr 71 Jasny wędzony lager

 

5,0kg słód wędzony CastleMalt (4EBC) 62,89 %

1,0kg słód wiedeński 12,58 %

0,8kg Carapils 10,06 %

0,6kg słód monachijski II 7,55 %

0,5kg Carahell 6,29 %

0,05kg karmelowy ciemny Strzegom 0,63 %

30g Pearle [6,00 %] (60min)

10g Lublin[2,70%] (60min)

30g Select Spalt [4,75 %] (20 min)

drożdze Fermentis Saflager S-23 oraz Saflager W34/70

 

Zacieranie

60min 66°C

10min 76°C

 

35l, 13°Blg

Edytowane przez sziszi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 72 Czeski Lager

 

2,0kg słód monachijski 33,33 %

2,0kg słód pilzneński 33,33 %

2,0kg słód wiedeński 33,33 %

20g Magnum [14,00 %] (60 min)

20g Saaz [3,50 %] (20 min)

30g Saaz [3,50 %] (0 min)

Wyeast 2278 Czech Pils

Zacieranie

45min 64°C

15min 72°C

10min 76°C

 

29l, 12,5Blg

Edytowane przez sziszi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Uzupełniam wpis - wczorajsze warzenie.

 

Warka 73 Urbock

 

5,0kg słód wędzony Steinbach 55,87 %

1,5kg słód monachijski ciemny Steinbach 16,76 %

1,0kg słód wędzony Castle Malt 11,17 %

0,5kg Carapils 5,59 %

0,5kg Karapils Litovel (19EBC) 5,59 %

0,4kg słód karmelowy jasny Strzegon 4,48%

0,08kg Carafa I 0,56 %

30g Marynka [9,10 %] (60 min)

30g Lublin [2,70 %] (20 min)

Czech Pils (Wyeast Labs #2278)

 

Zacieranie

25min 53°C

60min 68°C

10min 75°C

 

 

28l, 17°Blg

 

 

Trochę mi zacieranie wczoraj nie wyszło, przegapiłem nieco temperaturę wody.

Zamiast klasycznej dekokcji, wyszło brytyjskie zacieranie jednostopniowe z przerwą białkową :).

Poza tym za dużo wysłodziłem no i musiałem odparować 10l wody. Gotowałem 90min na taborecie plus grzałka 1800W :)

 

Za to wędzonka wydaję mi się idealna, zobaczmy jak będzie dalej.

Edytowane przez sziszi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 74 Czeski Pils

 

5,0kg słód jasny klepiskowy 83,33 %

0,5kg Karamel Pils Steinbach 8,33 %

0,5kg słód monachijski 8,33 %

30g Magnum [12,3%] (60 min)

30g Saaz [3,5%] (15 min)

20g Saaz [3,5%] (5 min)

10g Lublin [4%] (0 min)

Wyeast Czech Pils

 

Zacieranie

 

15min 52°C

15min 64C

dekokt 6l (15min 72°C, potem gotowanie 5min)

15min 72°C

10min 76°C

 

 

28l, 12°Blg

Edytowane przez sziszi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To był ten słód:

 

http://twojbrowar.pl...45-ebc-1kg.html

 

Karmelowy 200EBC z Warminster

 

Myślę, że można go spokojnie zastąpić podobnym karmelowym w podobnym kolorze, było go tylko 1,5%.

 

Gorzej jest ze słodem podstawowym - Maris Otter , który aktualnie jest niedostępny w Polsce, a on już mógł mieć spory wpływ na całokształt piwa.

Choc w tym piwie najważniejszy jest chmiel.

Edytowane przez elroy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

04.01.2012 zabutelkowana została warka 71

 

Wczoraj zabutelkowałem warkę nr 72, 25l, 110g cukru, 2Blg.

 

Miałem też dość spory problem z ClO2, przeinhalowałem się tym się tym paskudztwem dość poważnie, tak że do teraz nie mogę dojść do siebie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 75 Maibock "Real Strong Lager"

 

4,0kg słód pilzneński klepiskowy 50,00 %

2,0kg słód wiedeński 25,00 %

1,0kg słód carapils 12,50 %

1,0kg słód monachijski 12,50 %

20g Magnum [12,90 %] (60 min)

10g Hallertau Hersbrucker[6,00 %] (20 min)

 

Zacieranie

20min 50°C

60min 68°C

10min 76°C

 

16°Blg, 28l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj pracowity dzień, od 14 po pracy, siedziałem czekając na księdza po kolędzie i przy okazji warzyłem.

 

Warka 76 Porter bałtycki

 

5,0kg słód monachijski ciemny Steinbach 43,10 %

5,0kg słód pilzneński 43,10 %

0,7kg słód karmelowy ciemny Strzegom 6,04 %

0,4kg Carafa Special II 3,45 %

30g Marynka [9,00 %](60 min)

10g Hallertauer [6,00 %](20 min)

 

Zacieranie

40min 64°C

40min 72°C

10min 76°C

 

31l, 22°Blg

 

 

Warka 78 Lekki bursztynowy lager

 

23l cienkusza po porterze

0,2kg cukru

30g Magnum [9,00 %](60min)

10g Lublin [2,7%](15min)

 

20l,8°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 80 Stout

 

4,0kg słód pale ale 71,69 %

1,0kg płatki jęczmienne 17,92 %

0,48kg jęczmień palony 8,60 %

0,1kg Black Malt (1500EBC) 1,79 %

50g Williamette [5,50 %](60 min) 26,4 IBU

drożdże Fermentis S-04

 

Zacieranie

90min 68°C

20min 76°C

 

28l, 11°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 81 "California Über Alles"

 

4,5kg słód pale ale 69,23 %

1,0kg słód Amber (65EBC) 15,39 %

0,5kg słód Crystal (30EBC) 7,69 %

0,5kg słód monachijski(25EBC) 7,69 %

50g Pearle [6,00 %] (60 min)

35g Pearle [6,00 %] (15 min)

40g Pearle [6,00 %] (0 min)

drożdże California Lager

 

Zacieranie

75min 66°C

15min 76°C

 

26l, 13°Blg

 

 

Warka 78, została zakegowana, 2°Blg, 50g cukru

Warka 79 została przelana na cichą fermentację 3°Blg

Edytowane przez sziszi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rozumiem, że drożdże do warki 81 to dedykowane wyeast'a do callifornia common ?

Tak, jest :beer:

Swoją drogą ciekawe te drożdże niby dolniaki fermentujące w nieco wyższych temperaturach,

a czapę tworzą jak klasyczne drożdże górnej fermentacji.

Edytowane przez sziszi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 80 została przelana na cichą 4°Blg

 

Warka 76 została przelana na cichą 8°Blg, coś miał w tym roku mój porter bałtycki problemy z odpowiednim odfermerntowaniem ,

na burzliwej przetrzymałem go 3 tygodnie w różnej temperaturze, może jeszcze zejdzie troszkę na cichej, wątpie

Dodałem też 20ml ekstraktu barwiącego Clarimalt 9000, zagotowanego w pół szklanki wody.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 75 została zabutelkowana z 110g cukru, 2°Blg, 25l.

Faktycznie będzie strong lager, wygląda na to, że ma około 7% alkoholu.

Dodatkowo od kiedy do jasnych lagerów używam miękkiej wody kolor piwa jest o wiele jaśniejszy, niż na mojej kranówie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 82 Pils "10,5"

 

3,0kg słód pilzneński

1,0kg słód pale ale

1,0kg płatki ryżowe

0,1kg słód Crystal (200EBC)

25g Marynka [9,2 %] (60 min)

20g Lublin [3,9 %] (15 min)

20g Lublin [3,9 %] (1 min)

drożdże Wyeast Pilsen Lager 2007

 

Zacieranie

60min 66°C

10min 76°C

 

26l, 10,5°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.