Skocz do zawartości

S.E.G.A. browar domowy


Rekomendowane odpowiedzi

06 Polski Lager

 

Data    06-02-2016

Wielkość warki ~ 24L

 

Składniki fermentacji

 

Słodownia Strzegom - pilzneński    4,5 kg

Weyermann - Carapils   400 g

Weyermann - Acidulated Malt    250 g

 

Chmiele

 

Marynka 10,0% 32g    60min

Lublin (Lubelski) 4,0% 20 g      15 min

Lublin (Lubelski) 4,0% 20 g       0,000 s

 

Drożdże

 

Gęstwa po 02 Pilzner

 

Zacieranie

 

65C      Zalew  17 L 65,000 C 65,000 C     40,000 min

72 C        30,000 min

78 Wysładzanie     17 L      78 C    0,000 s

 

27.02.2016   przelano na cichą

05.03.2016  dodano 20g Lubelskiego

Edytowane przez gustafso
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

07 Polski Pils Czerwony

 

Wielkość warki ~ 24 L

 

Składniki fermentacji

 

Słodownia Strzegom - pilzneński   4,000 kg T

Carapils     500,000 g

Carared     500,000 g

Weyermann - Acidulated Malt    300,000 g

Słodownia Strzegom - jęczmień prażony    30,000 g

 

Chmiele

Iunga 11,0% 15,000 g       60,000 min

Marynka 10,5% 25,000 g     60,000 min

Lublin (Lubelski) 4,0% 20,000 g     10,000 min

 

Drożdże

Gęstwa po 04 German Pils

 

Zacieranie

 

63,000 C   17,000 L    30,000 min

72,000 C 30,000 min

78,000 C     17,000 L 

 

08.03 przelane na cichą i poddane lagerowaniu ;)

26.03 zabutelkowano 47 butelek 0,5L  ( 150g cukru w syropie)

Edytowane przez gustafso
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

08 Ale
 
Data 20-02-2016
Wielkość warki ~24 L
 
Składniki fermentacji
Słodownia Strzegom - pale ale    4,500 kg 
Słodownia Strzegom - karmelowy 150    700,000 g
Optima - słód pale ale    600,000 g
 
Chmiele
Magnat 11,2% 30,000 g     60,000 min
Magnum 12,0% 10,000 g     60,000 min
Challenger 7,0% 25,000 g   10,000 min

 

Drożdże

 

Gęstwa po 05 Koelsch

 

Zacieranie

 

67 C    Zalew     17 L      90,000 min

78C     Wysładzanie   17,5L      0,000 s

 

05.03   przelano na cichą

19.03 zabutelkowano 45 butelek 0,5L  syrop  90g cukru

Edytowane przez gustafso
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

09 Alt Dusseldorfski

 

Data 26-02-2016

Wielkoć warki ~25 L

 

Składniki fermentacji

 

Słodownia Strzegom - monachijski I       5 kg 

Słodownia Strzegom - pilzneński      500 g

Słodownia Strzegom - jęczmień prażony     40 g  (dodane przy wysładzaniu)

Słodownia Strzegom - barwiący       10 g  (dodane przy wysładzaniu)

 

Chmiele

Mercur 12,7% 38,000 g        60min

Tradition 5,5% 20,000 g     15min

Spalt 5,5% 20,000 g      10min

Spalt 5,5% 10,000 g       0 min

 

Drożdże

Gozdawa Old German Altbier Ale Suche 10,000 g

 

Zacieranie

Zalew  18 L      62 C 40,000 min

72C     30,000 min

Wysładzanie  17 L      78 C

 

03.04        zabutelkowano 47 butelek 0,5L  z syropem cukrowym 151g

Edytowane przez gustafso
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

10 Pilzner

 

Data 27-02-2016

Wielkość warki ~24L

 

Składniki fermentacji

 

Słodownia Strzegom - pilzneński     4,700 kg

Weyermann - Acidulated Malt      500 g

Weyermann - Carapils      400 g

Optima wiedeński        250 g 

 

Chmiele

 

Marynka 10,0% 43,000 g      60 min

Saaz (Czech Republic) 4,5% 25 g    10 min

Saaz (Czech Republic) 4,5% 25 g       0 min

Kazbek 3,4% 10 g        30,000 min

 

Drożdże

Gozdawa Lager Suche 12,5 g

 

Zacieranie

 

Zalew     18 L      63C     30 min

72C      40 min

Wysładzanie  17 L      78C      10,000 min

 

26.03        przelano do lagerowania

01.05       zabutelkowano  46 butelek z 97g syropu cukrowego

Edytowane przez gustafso
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

11 APA - American Pale Ale

 

Data 05-03-2016

Wielkość warki ~ 25 L

 

Składniki fermentacji

 

Słodownia Strzegom - pale ale       5 kg

Słodownia Strzegom - bursztynowy       500 g

Carahell     250 g

 

Chmiele

 

Iunga 9,5%      50 g        60 min

Centennial 10,5%       25 g     5 min

 

Drożdże

 

Gozdawa U.S.WC Ale Suche 10,000 g

 

Zacieranie

 

Zalew 18,000 L 68 C        90 min

Wysladzanie     17,000 L 78 C      5 min

 

02.04     zabutelkowano 47 butelek 0,5L  (150g cukru w syropie)

Edytowane przez gustafso
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Strasznie dużo karmeli jak na APA. Pół kilo bursztynowego do APA? To już chyba bardziej amber ale niż APA. Bursztynowy ze Strzegomia daje świetne efekty, ale układa się dość długo. Przy ilości, jaką dałeś to będa ok 4 miesiące. No, ale co kto lubi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

12 Alt Dusseldorfski 

 

Data 11-03-2016

Wielkość warki ~26 L

 

Składniki fermentacji

 

Słodownia Strzegom - monachijski II      5 kg

Słodownia Strzegom - pilzneński      600 g

Słodownia Strzegom - jęczmień prażony      50 g

Słodownia Strzegom - barwiący     10 g

 

Chmiele

 

Mercur 12,7% 40 g       60 min

Spalt 5,5% 20 g        10 min

 

Drożdże

 

Gęstwa po 09 Alt Dusseldorfski

 

Zacieranie

 

Zalew     18 L      62 C        40 min

72 C         30 min

Wysładzanie        17 L        78 C          0 min

 


02.04    przelano na cichą

23.04  zabutelkowano 47 butelek z 140g cukru w syropie

Edytowane przez gustafso
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

13 APA1 - American Pale Ale

 

Data 19-03-2016

Wielkość warki ~25L

 

Składniki fermentacji

 

Słodownia Strzegom - pale ale       5 kg

Słodownia Strzegom - karmelowy 30        300 g

Carahell®       250 g

Słodownia Strzegom - jęczmień prażony        25 g

 

Chmiele

 

Iunga 9,5%      50 g           60 min

Centennial 10,5%     25 g           10 min

 

Drożdże

 

Gęstwa po 11 APA - American Pale Ale


 

Zacieranie

 

Zalew      17 L      67 C                90 min

Wysładzanie    17 L     78 C                        0,000

 

02.04    przelano na cichą

20.04    zabutelkowano 46 butelek z 140g cukru w syropie

Edytowane przez gustafso
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

14 a'la Kolsch - Kölsch

 

Data 09-04-2016

Wielkość warki ~24

 

Składniki fermentacji

 

Słodownia Strzegom - pilzneński        4,4 kg

Słodownia Strzegom - pszeniczny      700 g

Weyermann - Acidulated Malt       250 g

Słodownia Strzegom - jęczmień prażony      10 g (dodany do wysładzania)

 

Chmiele

 

Magnum          13,5%     10 g       60 min

Mercur          11,5%     20 g      60 min

Spalt          5,5%      30 g       5 min

 

Drożdże

 

Gęstwa po               13 APA1 - American Pale Ale

 

Zacieranie

52C          Zalew        17 L            10 min

62C         45 min

72C         25 min

78C          Wysładzanie         17 L  

 

Planowane fermentacje (temp.~18)

 

Burzliwa do 03.05

Przelano  na cichą   01.05

Zabutelkowano 145g cukru w syropie

Edytowane przez gustafso
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

14 a'la Kolsch - Kölsch

 

Data 09-04-2016

Wielkość warki ~24

 

Składniki fermentacji

 

Słodownia Strzegom - pilzneński        4,4 kg

Słodownia Strzegom - pszeniczny      700 g

Weyermann - Acidulated Malt       250 g

Słodownia Strzegom - jęczmień prażony      10 g (dodany do wysładzania)

 

Chmiele

 

Magnum          13,5%     10 g       60 min

Mercur          11,5%     20 g      60 min

Spalt          5,5%      30 g       5 min

 

Drożdże

 

Gęstwa po               13 APA1 - American Pale Ale

 

Zacieranie

52C          Zalew        17 L            10 min

62C         45 min

72C         25 min

78C          Wysładzanie         17 L  

 

Planowane fermentacje (temp.~18)

 

Burzliwa do 03.06

Cicha do 20.06

 

Czy w tych datach fermentacji nie wkradł się jakiś błąd ?!?!?! półtora miesiąca fermentacji burzliwej?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zdziwiłem się bo własnie też się zabieram za kolsha i wydawało mi się że to jest trochę "szybsze" piwo!!! jednego już robiłem ale wyszedł tak że pozostał już tylko wspomnieniem... :P

http://www.piwo.org/topic/19322-browar-krotom%C5%82y%C5%84ski/?p=378314

Tyle że teraz już będzie na drożdżach FM stare nadreńskie.

Edytowane przez pingwin71
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

15 a'la American Pale Ale

 

Data 16-04-2016

Wielkość warki ~24 L

 

Składniki fermentacji

 

Słodownia Strzegom - pale ale       5 kg 

Słodownia Strzegom - karmelowy czerwony        500 g

Słodownia Strzegom - pilzneński Słód           150 g

Słodownia Strzegom - jęczmień prażony           35 g  (dodane do wysładzania)

 

Chmiele

 

Iunga       11,0%       8 g        60,000 min

Magnat       11,2%       36 g        60,000 min

Cascade       6,0%       20 g          5,000 min

 

Drożdże

 

Gęstwa po         13 APA1 - American Pale Ale

 

Zacieranie

 

Zalew     17 L      67C      90,000 min
Wysładzanie      17 L      78C    0 min
 
 

Planowane

burzliwa do 08.05

cicha 24.05

rozlano 46 butelek z 145g cukru w syropie

Edytowane przez gustafso
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
16 PL APA -  a'la American Pale Ale

 

Data 07-05-2016

Wielkość warki 25 L

 

Składniki fermentacji

Słodownia Strzegom - pale ale     5 kg

Słodownia Strzegom - karmelowy 30     500 g

Słodownia Strzegom - jęczmień prażony     35 g

 

Chmiele

Iunga     11,0%     15 g        60,000 min

Magnat     11,2%     27 g        60,000 min

Cascade     6,0%     20 g         10,000 min

Cascade     6,0%     15 g         0,000 s

 

Drożdże

Gęstwa po   15 a"la American Pale Ale

 

Zacieranie

Zalew      17 L          67 C     90 min

Wysładzanie      17 L           78 C     0min

 

 

Przelano   na cichą  04.06.2016

Dodano 50g Cascade  22.06.2016

Rozlano 46 butelek ze 152 g syropu cukrowego

Edytowane przez gustafso
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

17 Red PA - Extra Special/Strong Bitter (English Pale Ale)

 

Data 04-06-2016

Wielkość warki ~25L

 

Składniki fermentacji

 

Słodownia Strzegom - pale ale      5,5 kg

Słodownia Strzegom - karmelowy czerwony    500 g

Słodownia Strzegom - jęczmień prażony      25 g ( wysładzanie)

 

Chmiele

 

Iunga    11,0%    45 g    60 min

Challenger    7,0%    20 g     10 min

Challenger    7,0%    30 g    0,000 s

 

Drożdże

Gęstwa po 16 PL APA -a'la American Pale Ale

 

Zacieranie

Zalew     17L      67C    90min

Wysładzanie    18L      78C    10min

 

24.06.2016 przelano na cichą

09.07 rozlano 47 butelek ze 150g cukru w syropie

Edytowane przez gustafso
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

Po dłuższej przerwie wracam ;)

 

01 Best Bitter

 

Data 14-06-2019

Wielkość warki ~24L

 

Składniki fermentacji

 

Słodownia GlobalMalt Bydgoszcz pale ale      4,5 kg

Słodownia Viking Malt pszeniczny     200 g

 

Chmiele

 

Iunga    11,0%    30 g    60 min

Saaz    2,9%    20 g     10 min

 

Drożdże :    Fermetnis Safale S-04

 

Zacieranie

Zalew     17L      67C    90min

Przerwa              72C     15min

Wysładzanie    15L      78C    10min

 

27.07  Przelane na cichą

13.07  rozlane z 115g cukru  40 butelek

Edytowane przez gustafso
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

02 APA

Data 21-06-2019

Wielkość warki ~24L

 

Składniki fermentacji

 

Słodownia GlobalMalt Bydgoszcz pale ale      5,3 kg

Słodownia Viking Malt barwiący     20 g

 

Chmiele

 

Iunga    11,0%    35 g    60 min

Cascade PL   8%    25 g     10 min

Cascade PL   8%    30 g     0 min

 

Drożdże :    Fermetnis Safale S-05

 

Zacieranie

Zalew     17L      67C    90min

Wysładzanie    16L      78C    10min

 

13.07. przelane na cichą

22.07 zakapslowano 37 butelek  syrop 130g cukru

Edytowane przez gustafso
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

03   Koelsch

Data     27-06-2019

Wielkość warki ~24L

 

Składniki fermentacji

 

Słodownia GlobalMalt Bydgoszcz pale ale      4,5 kg

Słodownia Viking Malt pszeniczny     500 g

 

Chmiele

 

Iunga    11,0%    30 g    60 min

Lubelski    3%   30 g     5 min

 

Drożdże :    Gęstwa z warki 01

 

Zacieranie

Zalew     17L      65C   45min

Przerwa temperaturowa               72C         20min   

Wysładzanie    17L      78C   

 

14.07  przelany na cichą

24.07  zabutelkowane 38 butelek 130g cukru w syropie

Edytowane przez gustafso
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

04  Pszeniczne

 

Data 10-07-2019

Wielkość warki ~24L

 

Składniki fermentacji

 

Słodownia GlobalMalt Bydgoszcz pale ale     2,5 kg

Słodownia Viking Malt pszeniczny     2,7 kg

 

Chmiele

 

Magnum    12,0%    20g    60 min

Tradition PL  5,5%  20g    10 min

Hallertau Blanc DE    8,3%    10 g     0 min

 

Drożdże :  Safbrew WB-06

 

Zacieranie

Zalew         17L      45C    10min

Przerwa              55C     15min

Przerwa              63C     30min

Przerwa              72C     30min

Wysładzanie     17L      78C    10min

 

31.07  zabutelkowano 42 butelki 133g cukru w syropie

Edytowane przez gustafso
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

05  a'la Altbier

 

Data 15-07-2019

Wielkość warki ~25L

 

Składniki fermentacji

 

Słodownia GlobalMalt Bydgoszcz pale ale     4,3 kg

Słodownia GlobalMalt Bydgoszcz pszeniczny     1 kg  (miał być 1 kg monachijskiego )

Viking barwiący            45g

Chmiele

 

Iunga    11,0%    30g    60 min

Lubelski  3%  20g    15 min

Lubelski  3%  20g    5 min

 

Drożdże Gęstwa z warki 03

 

Zacieranie

Zalew             63C     30min

Przerwa              72C     45min

Wysładzanie     17L      78C    10min

 

03.08  przelane na cichą

08.08  zabutelkowano 44 butelki z 130g cukru w syropie

Edytowane przez gustafso
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

06 PAPA  (APA +polskie chmiele)

Data 20-07-2019

Wielkość warki ~25L

 

Składniki fermentacji

 

Słodownia GlobalMalt Bydgoszcz pale ale      5 kg

Słodownia GlobalMalt Bydgoszcz monachijski     500 g

 

Chmiele

 

Iunga    11,0%    35 g    60 min

Cascade PL   8%    45 g     10 min

 

Drożdże :    Gęstwa z 02 APA

 

Zacieranie

Zalew     17L      67C    90min

Wysładzanie    17L      78C    10min

 

 

08.08  przelane na cichą

14.08  zabutelkowano 47 butelek ze 140g cukru w syropie

Edytowane przez gustafso
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

07 Red Pale Ale

Data 27-07-2019

Wielkość warki ~25L

 

Składniki fermentacji

 

Słodownia GlobalMalt Bydgoszcz pale ale      5 kg

Słodownia Viking Karmelowy 150     300 g

Słodownia Viking pszenica prażona     15 g

 

Chmiele

 

Iunga    11,0%    35 g    60 min

Tradition PL   5,5%    15 g     10 min

Hallertau Blanc DE    8,3%    20 g     5 min

 

Drożdże :    Gozdawa Pure Ale Yeast 7

 

Zacieranie

Zalew     17L      67C    90min

Wysładzanie    17L      78C    5min

 

12.08  przelano na cichą

21.08 zabutelkowano 47 butelek 95g cukru w syropie

Edytowane przez gustafso
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.