Skocz do zawartości

Garażowe warzenie ADMIRO


admiro

Rekomendowane odpowiedzi

kolega sobie kupi trochę a amylazy do surowców niesłodowanych i nie będzie żadnych ale to żadnych problemów z filtracją

 

http://www.winohobby.biz/index.php?cat_id=140

lub taniej i sprawdzone

http://www.bimberhobby.pl/product.php?id_product=23

jak napiszesz do koleśia to ci sprzeda tylko 1 enzym

 

dawkowanie to 1-2 ml na 2-4 kg kaszy maki lub ryżu

 

idealnie przerabia się ryż, wydajność powala

 

pozdr

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Numer warki: 60 ;):/:beer::/:beer::beer:

Nazwa: II CKPD Bitter

Styl: Extra Special/Strong Bitter (English Pale Ale) (8C)

 

Wielkość warki: 20 L

Gęstość: 13,5 Blg

Kolor: 36 EBC

Goryczka: 37 IBU

Kalorie: 181 kcal w małym piwie

 

Składniki:

Pilzneński Litovel 4.100 kg

Monachijski Weyermann 0.800 kg

Crystal 150 0.100 kg

Caramunich? TYPE II 0.325 kg

Palony Żywiecki 0.075 kg

 

Marynka 30.000 g 60.000 min

Fuggles 15.000 g 15.000 min

First Gold 20.000 g 15.000 min

 

drożdże Safale S-04

 

Zacieranie:

30 min Maltozowa 62,0 °C

30 min Dekstrynowa 72,0 °C

5 min Wygrzewanie zacieru 75,6°C

 

Gotowanie: 60 min

 

Woda/Słód = 4/1

 

Wydajność efektywna w/g Brewtarget: 65%

 

Wszystkie wartości teoretyczne z wyliczeń, jutro jak się samo schłodzi zadam drożdże i zmierzę gęstość i objętość :/

 

Piwo warzone pokazowo podczas finału II Częstochowskiego Konkursu Piw domowych Bractwa Piwnego, warzone w kociołku, z wysładzaniem więc wydajność pewnie wyższa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Numer warki: 61

Nazwa: No 61 Pils na niemieckich chmielach

Styl: German Pilsner (Pils) (2A)

 

Wielkość warki: 60 L

Gęstość: 13,5 Blg

Kolor: 7,5 EBC

Goryczka: 29 IBU

Kalorie: 179 kcal w małym piwie

 

Składniki:

Pilzneński Litovel 11.000 kg

Carahell 0.500 kg

 

Brewers Gold 80.000 g 60.000 min

Hallertauer Mittelfrüh 80.000 g 15.000 min

Hallertauer Mittelfrüh 20.000 g 5.000 min

 

drożdże Zymoferm Z003 German Allround

 

Zacieranie:

45 min Maltozowa 64,0 °C

45 min Dekstrynowa 72,0 °C

5 min Wygrzewanie zacieru 75,6°C

 

Gotowanie: 70 min

 

Woda/Słód = 3/1

 

Wydajność efektywna w/g Brewtarget: 92%

 

Czeka mnie jednak sporo przeróbek w HERMSie, szybkozłączki się zapychają przy cyrkulacji zacieru, wężyki się zgniatają od ciśnienia, muszę zrobić stojak i połączyć to bezpośrednio miedzią wszystko.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No niestety ale ponad 50cio godzinny lagtime drożdży to dla mnie przegięcie. ;)

Starter jak zawsze 2L na mieszadle magnetycznym, tym razem 2 dniowy, ale i tak był podejrzanie mało mętny pod koniec.

Drożdże Zymoferm Z003 German Allround z datą przydatności (bezstarterową...) do 22/04/2011, musiały być już tam same zdechlaki.

Zadaję trzymanymi na czarną godzinę uwodnionymi S-23, mam nadzieję, że tym razem fermentacja ruszy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

W końcu mogłem spokojnie uwarzyć piwo, a w zasadzie dwa za jednym zamachem:

 

Numer warki: 62

Nazwa: Summer Ale

Styl: American Pale Ale (10A)

 

Wielkość warki: 23 L

Gęstość: 13 Blg

Kolor: 10 EBC

Goryczka: 36 IBU

Kalorie: 175 kcal w małym piwie

 

Składniki:

Pilzneński Litovel 4.00 kg

Cara 30 0.40 kg

Monachijski 0.35 kg

 

Nugget 25.0 g 60.000 min

Liberty 25.0 g 10.000 min

 

drożdże US-05 pół saszetki

 

Zacieranie:

35 min Maltozowa 62,0 °C

30 min Dekstrynowa 72,0 °C

5 min Wygrzewanie zacieru 75,6°C

 

Gotowanie: 70 min

 

Woda/Słód = 4/1

 

Wydajność efektywna w/g Brewtarget: 82%

 

Numer warki: 63

Nazwa: American Amber Ale

Styl: American Amber Ale (10B)

 

Wielkość warki: 23 L

Gęstość: 13 Blg

Kolor: 22 EBC

Goryczka: 30 IBU

Kalorie: 174 kcal w małym piwie

 

Składniki:

Pilzneński Litovel 4.10 kg

Crystal 145 0.60 kg

 

Nugget 22.0 g 60.000 min

Liberty 15.0 g 5.000 min

 

drożdże US-05 pół saszetki

 

Zacieranie:

30 min Maltozowa 62,0 °C

40 min Dekstrynowa 72,0 °C

5 min Wygrzewanie zacieru 75,6°C

 

Gotowanie: 70 min

 

Woda/Słód = 4/1

 

Wydajność efektywna w/g Brewtarget: 83%

 

Czas sumaryczny obu warek: 7,5h :D

 

Przeprosiłem się z kociłekiem a'la Lidl i wszystko poszło bardzo sprawnie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Numer warki: 64

Nazwa: H-alt

Styl: Düsseldorf Altbier (7C)

 

Wielkość warki: 25 L

Gęstość: 12,4 Blg

Kolor: 22 EBC

Goryczka: 39 IBU

Kalorie: 165 kcal w małym piwie

 

Składniki:

Pilzneński Litovel 3.60 kg

Cara 145 0.40 kg

Monachijski 0.60 kg

Caramunich II 0.25 kg

 

Brewers Gold 20.0 g 60 min

Marynka 30.0 g 60 min

Hallertauer Hersbrucker 20.0 g 15 min

 

drożdże US-05 gęstwa

 

Zacieranie:

30 min Maltozowa 62,0 °C

30 min Dekstrynowa 72,0 °C

5 min Wygrzewanie zacieru 75,6°C

 

Gotowanie: 70 min

 

Woda/Słód = 4/1

 

Wydajność efektywna w/g Brewtarget: 83%

 

Czasu nie mierzyłem, chill-out :smilies:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Dzisiaj zrobiłem turbo-dniówkę :smilies:

 

Numer warki: 65

Nazwa: Może w końcu Pils

Styl: German Pilsner (Pils) (2A)

 

Wielkość warki: 27 L

Gęstość: 12,4 Blg

Kolor: 8 EBC

Goryczka: 38 IBU

Kalorie: 165 kcal w małym piwie

 

Składniki:

Pilzneński Litovel 4.80 kg

Carahell 0.30 kg

 

Marynka 25.0 g 60 min

Marynka 25.0 g 30 min

Hallertauer Tradition 30.0 g 15 min

Hallertauer Tradition 40.0 g 0 min

 

drożdże Munich Lager starter 2L zdekantowany

 

Zacieranie:

5 min Białkowa 52,0 °C

40 min Maltozowa 62,0 °C

30 min Dekstrynowa 72,0 °C

5 min Wygrzewanie zacieru 75,6°C

 

Gotowanie: 70 min

 

Woda/Słód = 3,7/1

 

Wydajność efektywna w/g Brewtarget: 85%

 

 

Numer warki: 66

Nazwa: Jasny Gwint

Styl: Weizen/Weissbier (15A)

 

Wielkość warki: 25,5 L

Gęstość: 12,2 Blg

Kolor: 7 EBC

Goryczka: 13 IBU

Kalorie: 162 kcal w małym piwie

 

Składniki:

Pilzneński Litovel 2.00 kg

Pszeniczny 2.00 kg

Pszenica niesłodowana 2.00 kg (skleikowana)

 

Hallertauer Hersbrucker 40.0 g 60 min

 

drożdże Wyeast - Weihenstephan Weizen gęstwa od Artura i Sary, dzięki :)

 

Zacieranie:

15 min Ferulikowa 44,0°C

10 min Białkowa 52,0 °C

30 min Maltozowa 62,0 °C

30 min Dekstrynowa 72,0 °C

5 min Wygrzewanie zacieru 75,6°C

 

Gotowanie: 70 min

 

Woda/Słód = 3,3/1

 

Wydajność efektywna w/g Brewtarget: 72%

 

 

 

Numer warki: 67

Nazwa: Ciemna Gwiazda

Styl: Dunkelweizen (15B)

 

Wielkość warki: 26,5 L

Gęstość: 12,6 Blg

Kolor: 37 EBC

Goryczka: 12 IBU

Kalorie: 168 kcal w małym piwie

 

Składniki:

Pilzneński Litovel 1.20 kg

Pszeniczny ciemny 3.00 kg

Monachijski 0.80 kg

Caraamber 0.30 kg

Barwiący Strzegom 0.10 kg (do wygrzewania)

 

Hallertauer Hersbrucker 40.0 g 60 min

 

drożdże Wyeast - Weihenstephan Weizen gęstwa od Artura i Sary, dzięki :)

 

Zacieranie:

15 min Ferulikowa 44,0°C

10 min Białkowa 52,0 °C

30 min Maltozowa 62,0 °C

30 min Dekstrynowa 72,0 °C

5 min Wygrzewanie zacieru 75,6°C

 

Gotowanie: 70 min

 

Woda/Słód = 3,3/1

 

Wydajność efektywna w/g Brewtarget: 79%

 

 

Czas łączny: 12h, uffffffff :beer:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Numer warki: 68

Nazwa: Pszeźlak

Styl: Weizenbock (15C)

 

Wielkość warki: 23,0 L

Gęstość: 18,0 Blg

Kolor: 45 EBC

Goryczka: 16 IBU

Kalorie: 246 kcal w małym piwie

 

Składniki:

Pilzneński Litovel 2.50 kg

Pszenica niesłodowana 3.00 kg

Monachijski 1.50 kg

Crystal 150 0.50 kg

Melaidynowy 0.20 kg

Caramunich II 0.40 kg

Special B 0.30 kg

 

Lomik 50.0 g 70 min

 

drożdże Wyeast - Weihenstephan Weizen gęstwa

 

Zacieranie:

50 min Kleikowanie pszenicy 70,0 °C

30 min Maltozowa 64,0 °C

40 min Dekstrynowa 72,0 °C

5 min Wygrzewanie zacieru 75,6°C

 

Gotowanie: 70 min

 

Woda/Słód = 2,1/1

 

Wydajność efektywna w/g Brewtarget: 72%, lipna, ale przy tej gęstości zacieru to norma

 

Czas: nie liczyłem, na luzie, w międzyczasie kolacja mieście :P

 

 

W międzyczasie również:

 

Rozlana warka 66 - FG 3,5°Blg, 1 KEG (nagazowanie sztuczne) + 15 butelek (40 g glukozy)

Rozlana warka 67 - FG 3,0°Blg, 1 KEG (nagazowanie sztuczne) + 15 butelek (40 g glukozy)

 

Spróbowany Pils z warki 65, super :/

Do jutra na przerwie diacetylowej, choć w sumie go nie wyczuwam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Numer warki: 69

Nazwa: Boczek

Styl: Ur-Bock

 

Wielkość warki: 27,0 L

Gęstość: 17,0 Blg

Kolor: 26 EBC

Goryczka: 24 IBU

Kalorie: 233 kcal w małym piwie

 

Składniki:

Pilzneński wędzony 4.00 kg (produkcja Marzeny :) )

Monachijski 2.40 kg

Amber 65 0.50 kg

Melaidynowy 0.20 kg

 

Magnum 20.0 g 60 min

Tradition 20.0 g 15 min

 

drożdże Munich Lager gęstwa (330 ml)

 

Zacieranie:

30 min Maltozowa 62,0 °C

45 min Dekstrynowa 72,0 °C

5 min Wygrzewanie zacieru 75,6°C

 

Gotowanie: 70 min

 

Woda/Słód = 2,8/1

 

Wydajność efektywna w/g Brewtarget: 87%

 

Czas: jakieś 6h

 

Pils z warki 65 przelany na cichą fermentację, FG 3,8°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Numer warki: 70 :)

Nazwa: Lekki Bitter

Styl: Standard/Ordinary Bitter (8A)

 

Wielkość warki: 27,0 L (Do fermentora 25L, 2 L zamrożone)

Gęstość: 10,0 Blg

Kolor: 21 EBC

Goryczka: 32 IBU

Kalorie: 131 kcal w małym piwie

 

Składniki:

Pale Ale 3.90 kg

Cara 30 0.20 kg

Palony Żywiecki 0.07 kg

 

Chmiele:

Pilgrim 34.0 g 60 min

First Gold 20.0 g 1 min

 

drożdże Wyeast - London Ale (starter 2L)

 

Zacieranie:

90 min Kompromisowa 67,5 °C

5 min Wygrzewanie zacieru 75,6°C

 

Gotowanie: 70 min

 

Woda/Słód = 4/1

 

Wydajność efektywna w/g Brewtarget: 86%

 

Czas: jakieś 5,5h

 

Starter przed schłodzeniem pachniał ładnie, ale po schłodzeniu i zlaniu płynu wyszedł jakiś siarko-wodór, mam nadzieję, że był ok.

 

Rozlew:

Pils z warki 65 - 1 KEG gazowany sztucznie + 7 litrów z 50g glukozy do butelek

Weizenbock z warki 68 - 1 KEG + 6,5L do butelek z łącznie 100 glukozy, FG 7 Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Numer warki: 71

Nazwa: 110 IBU Barleywine

Styl: American Barleywine (19C)

 

Wielkość warki: 15,0 L (plus litr z osadów na startery)

Gęstość: 25,0 Blg

Kolor: 30 EBC

Goryczka: 110 IBU :smilies:

Kalorie: 353 kcal w małym piwie

 

Składniki:

Pale Ale 6.00 kg

Cara 30 0.35 kg

Crystal 150 0.40 kg

Amber 65 0.15 g

 

Chmiele:

Columbus 40 g 60 min

Nugget 40 g 30 min

Liberty 30 g 15 min

Liberty 50 g 5 min

 

drożdże Wyeast - London Ale gęstwa 200 ml

 

Zacieranie:

120 min Kompromisowa 67,5 °C

5 min Wygrzewanie zacieru 75,6°C

 

Gotowanie: 90 min

 

Woda/Słód = 2,7/1

 

Wydajność efektywna w/g Brewtarget: 76%

 

Czas: jakieś 6h

 

Spróbowałem brzeczki: to będzie zabijacz neronów :beer:

 

Rozlew:

Urbock z warki 69 - 1 KEG + 9L do butelek

Bitter w warki 70 - 1 KEG + 9L do butelek

oba piwa bez cichej fermentacji

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Numer warki: 72

Nazwa: Pils bohemski

Styl: Bohemian Pilsener (2B)

 

Wielkość warki: 25,1 L

Gęstość: 13,0 Blg

Kolor: 7 EBC

Goryczka: 39 IBU

Kalorie: 174 kcal w małym piwie

 

Składniki:

Bohemian Pilsener 4.70 kg

Monachijski 0.40 kg

 

Chmiele:

Lomik 60 g 60 min

Lomik 30 g 30 min

Lomik 60 g 15 min

Lomik 30 g 5 min

 

drożdże Wyeast - Munich Lager gęstwa 200 ml

 

Zacieranie:

10 min Białkowa 52,0 °C

25 min Maltozowa 62,0 °C

40 min Dekstrynowa 72,0 °C

5 min Wygrzewanie zacieru 75,6°C

 

Gotowanie: 70 min

 

Woda/Słód = 4/1

 

Wydajność efektywna w/g Brewtarget: 83%

 


 

Numer warki: 73

Nazwa: Pils gorzki

Styl: German Pils (2A)

 

Wielkość warki: 35,0 L

Gęstość: 13,4 Blg

Kolor: 6 EBC

Goryczka: 48 IBU

Kalorie: 180 kcal w małym piwie

 

Składniki:

Pilzneński Weyermann 6.20 kg

Bohemian Pilsener 0.30 kg

 

Chmiele:

Marynka 48 g 60 min granulat

Marynka 54 g 30 min szyszka

Lubelski 50 g 15 min szyszka

 

drożdże Wyeast - Munich Lager gęstwa 250 ml

 

Zacieranie:

10 min Białkowa 52,0 °C

40 min Maltozowa 62,0 °C

30 min Dekstrynowa 72,0 °C

5 min Wygrzewanie zacieru 75,6°C

 

Gotowanie: 70 min

 

Woda/Słód = 4/1

 

Wydajność efektywna w/g Brewtarget: 94% :D

 

Czas łączny obu warek: jakieś 9h

 


 

Sprawdziłem Barleywine po 8 dniach fermentacji: niecałe 8 °Blg - super :okey: , potrzymam jeszcze 2-3 dni.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Barleywine odfermentowało do 7,9 °Blg, drożdże wydają się być w dobrej kondycji co dobrze wróży refermentacji. Zebrałem gęstwę ...

Hmm... nie za mocne piwo na zbieranie gęstwy? Tzn zebrać zawsze można, ale czy zamierzasz ją jeszcze wykorzystać?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.