Skocz do zawartości

Browar Escarabajo


vettis

Rekomendowane odpowiedzi

WARKA 160 Belgian Specialty Ale II 15°Blg–16IBU–25l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pilzneński (Optima) – 4,5 kg

Słód pszeniczny jasny Weyermann® – 0,8 kg

Słód AbbeyMalt® Weyermann – 0,2 kg

Słód belgijski karmelowy Cara Crystal Weyermann® – 0,15 kg

Słód karmelowy Carapils® Weyermann® – 0,5 kg

 

Inne:

Pszenica – 0,2 kg

Płatki jęczmienne – 0,4 kg

Mech Irlandzki – 7g

Curacao – 10g

Skórka słodkiej pomarańczy – 10g

Kolendra – 20g

Skórka z limonki –30g

 

Zacieranie:

24l wody zacierania

 

54°C – 15 min

65°C – 20 min

72°C – 50 min

76°C –

 

Wysładzanie:

Wodą o temp. 76°C do objętości 34l

 

Gotowanie:

80 min

 

Chmielenie:

80 min – 15g East Kent Goldings - szyszki 6,0% A-A

20 min – 15g East Kent Goldings - szyszki 6,0% A-A

10 min – 15g Styrian Goldings - szyszki 4,6% A-A

 

15 min – 7g Mech Irlandzki

15 min – 10g Kolendra + 5g Curacao + 10g skórka słodkiej pomarańczy + 15g skóra z limonki

5 min – 10g kolendra + 5g Curacao + 15g skóra z limonki

 

Drożdże:

Wyeast 3789-PC Trap Blend - gęstwa I

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj uwarzyłem:

 

WARKA 161 Special Bitter 12,5°Blg – 36,7IBU – 27l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pale ale (Strzegom) – 5,3 kg

Słód pszeniczny Weyermann® – 0,2 kg

Słód karmelowy czerwony 40-60 EBC Strzegom – 0,4 kg

Słód żytni czekoladowy Weyermann® – 0,03 kg

 

Zacieranie:

55°C – słody

64°C – 40 min

72°C – 30 min

76°C – 10 min

 

Wysładzanie:

Wodą 76°C, do uzyskania 35l brzeczki

 

Gotowanie:

70 min

 

Chmielenie:

70 min – 20g Challenger (UK) 7,2 % A-A

40 min – 30g East Kent Golding (UK) 6,0 % A-A

15 min – 20g East Kent Golding (UK) 6,0 % A-A

 

Inne:

Gips piwowarski – 5g

Mech Irlandzki – 7g

 

Drożdże:

S-04

 

Temperatura brzeczki 20°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczorajsza warka:

 

WARKA 162 Witbier 12,5°Blg – 15,5IBU – 27l

 

Skład:

 

Słody:

słód pilzneński Optima – 3 kg

słód pszeniczny – 0,8 kg

słód karmelowy jasny Carahell® Weyermann – 0,1 kg

słód zakwaszający Weyermann® – 0,1 kg

 

Inne:

pszenica – 1,5 kg

płatki owsiane – 0,4 kg

płatki jęczmienne – 0,2 kg

płatki orkiszowe – 0,4 kg

 

kolendra - 20g

curacao - 20g

skórka słodkiej pomarańczy – 20g

skorka z limonki – 20g

 

Zacieranie:

24 l wody do zacierania

 

Zacier główny

- 54°C – 30 min

- 64°C – 50 min

- 72°C – 30 min

- 76°C

 

Wysładzanie:

wodą 76°C do uzyskania 35l brzeczki

 

Gotowanie:

60 min

 

Chmielenie:

60 min – 20g East Kent Goldings - szyszki 6,0% A-A

20 min – 10g Styrian Goldings - szyszki 4,6% A-A

 

15 min – 10g kolendra

15 min – 10g curacao

15 min – 10g skórka słodkiej pomarańczy

 

3 min – 10g kolendra

3 min – 10g curacao

3 min – 10g skórka słodkiej pomarańczy

3 min – 20g skóra z limonki

 

Drożdże:

Brewferm Blanche

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczorajsza warka:

 

WARKA 163 Bitter 12°Blg – 36,4IBU – 28l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pale ale (Strzegom) – 3,6 kg

Słód monachijski (Czechy) – 2,1 kg

Słód karmelowy Crystal 120 EBC (CastleMaltingBelgia) – 0,15 kg

 

Zacieranie:

55°C – słody

64°C – 40 min

72°C – 30 min

76°C – 10 min

 

Wysładzanie:

Wodą 76°C, do uzyskania 36l brzeczki

 

Gotowanie:

70 min

 

Chmielenie:

70 min – 10g Nugget 11,8% A-A

50 min – 30g East Kent Golding (UK) 6,0 % A-A

20 min – 20g East Kent Golding (UK) 6,0 % A-A

 

Inne:

Gips piwowarski – 8g

Mech Irlandzki – 7g

 

Drożdże:

S-04

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczorajsza warka w dobrym towarzystwie ;)

 

107np54.jpg

 

 

WARKA 164 Witbier II 12°Blg – 15,6IBU – 28l

 

Skład:

 

Słody:

słód pilzneński Optima – 3 kg

słód karmelowy jasny Carahell® Weyermann – 0,1 kg

słód zakwaszający Weyermann® – 0,1 kg

 

Inne:

pszenica – 2,3 kg

płatki owsiane – 0,4 kg

płatki jęczmienne – 0,2 kg

płatki orkiszowe – 0,4 kg

 

kolendra - 20g

skórka z pomarańczy – 80g (3szt.)

skorka z cytryny – 20g (2szt.)

 

Zacieranie:

Pszenica i płatki skleikowane w 12l wody – doprowadzone do wrzenia.

 

Zacier główny:

- 54°C – 30 min

- 64°C – 50 min

- 72°C – 30 min

- 76°C

 

Wysładzanie:

wodą 76°C do uzyskania 37l brzeczki (~2l odlane na starter)

 

Gotowanie:

60 min

 

Chmielenie:

60 min – 20g Lubelski (PL) 4,5 % A-A

60 min – 5g Saaz (Zatecky) 3,8% A-A

20 min – 25g Saaz (Zatecky) 3,8% A-A

 

5 min – 20g kolendra

5 min – 80g skórka z pomarańczy (3szt.)

5 min – 20g skorka z cytryny (2szt.)

 

Drożdże:

Brewferm Blanche – gęstwa I

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

tak szybko kręcę moździeżem, że się zdjęcie zamazało.

Tak szybko kręcisz, że aż nie widać czym kręcisz :D

 

Dobrze, że nie zrobili mi zdjęcia, jak szoruję butelkę nad brodzikiem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.