Skocz do zawartości

Browar Escarabajo


vettis

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiejsza warka:

 

WARKA 210 American-Belgian Pale Ale 13,6°Blg – 37,8IBU – 50l

 

Skład:

Słód pilzneński (Sufflet) – 10 kg

Słód monachijski (Sufflet) – 1 kg

Słód pszeniczny ciemny (Belgia) – 0,5 kg

Słód karmelowy jasny Carabelge Weyermann® – 0,2 kg

 

Zacieranie:

38l wody do zacierania

 

67°C - 80min

76°C -

 

Wysładzanie:

34l wody 76°C, do uzyskania 60l brzeczki

 

Gotowanie:

70 min

 

Chmielenie:

70 min – 10g Tomahawk 2013 (USA) 17,4 % A-A

40 min – 10g Tomahawk 2013 (USA) 17,4 % A-A

20 min – 20g Citra 2013 (USA) 13,1% A-A

10 min – 20g Simcoe (USA) 12,9% A-A

0 min – 30g Simcoe (USA) 13,2% A-A

0 min – 50g Mosaic (USA) 12% A-A

 

Inne:

15 min – 10g Mech Irlandzki

 

Drożdże:

Fermentis Abbaye - gęstwa II 500ml

 

Drożdże zadane w 20°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 208 Belgian IPA 15,0°Blg rozlana do 20x0,5l 6g/1l i kega 2x3Bar

WARKA 209 Kölsch III 12,5°Blg przelana do lagerowania, zeszło do 2,7°Blg

 

Brakło mi wolnych kegów po pepsi są w cenie, więc czas na... ;)

 

2s9c40x.jpg

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 211 Czeski Pilsner 12,3°Blg – 40,3IBU – 45l

 

Skład:

Słód pilzneński (Sufflet) – 8kg

Słód monachijski (Sufflet) – 1 kg

Słód karmelowy jasny Carahell Weyermann® – 0,3 kg

Słód zakwaszający Weyermann® – 0,1 kg

 

Zacieranie:

30l wody do zacierania

(Kwas fosforowy 15ml)

 

53°C - 10min

63°C - 50min

72°C - 20min

76°C -

 

Wysładzanie:

34l wody 76°C z dodatkiem 5ml kwasu fosforowego,

do uzyskania 55l brzeczki

 

Gotowanie:

70 min

 

Chmielenie:

70 min – 20g Magnum 2013 (GER) 13% A-A

40 min – 15g Magnum 2013 (GER) 13% A-A

20 min – 20g Premiant 2013 (CZ) 7,1% A-A

10 min – 40g Premiant 2013 (CZ) 7,1% A-A

0 min – 100g Kazbek 2013 (CZ) 3,4 % A-A

 

Inne:

15 min – 10g Mech Irlandzki

 

Drożdże:

W-34/70 - starter 2l

 

Drożdże zadane w 15°C

Temperatura fermentacji 10,5°C

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczorajsza warka:

 

WARKA 212 American Pale Ale 12,1°Blg – 42,0IBU – 28l

 

Skład:

Słód pilzneński (Sufflet) – 5,5 kg

Słód karmelowy jasny Carapils Weyermann® – 0,5 kg

 

Zacieranie:

18l wody do zacierania

(Kwas fosforowy 5ml)

 

66°C - 70min

76°C -

 

Wysładzanie:

24l wody 76°C, do uzyskania 36l brzeczki

 

Gotowanie:

70 min

 

Chmielenie:

70 min – 10g Tomahawk 2013 (USA) 17,4 % A-A

20 min – 10g Citra 2013 (USA) 13,1% A-A

10 min – 20g Simcoe (USA) 12,9% A-A

0 min – 50g Mosaic (USA) 12% A-A

 

Inne:

15 min – 7g Mech Irlandzki

 

Drożdże:

Fermentis S-04 - gęstwa I

 

Drożdże zadane w 18°C

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 212 American Pale Ale 12,1°Blg – 42,0IBU przelana na cichą, zeszło do 3,4°Blg zostawię jeszcze 2-3 dni w 18°C, a potem do lodówki. Poszło 100g Centennial 2013(USA) 10,2 % A-A na cichą z warki 210

WARKA 210 American-Belgian Pale Ale 13,6°Blg rozlana do 20x0,5l 6g/1l, 1 kega pepsi 3x3Bar i 1 petainera 3x3Bar

Zmodernizowałem osobną głowicę do rozlewu, czyli założyłem redukcję z 5/8 na 1/2, zawór 1/2 i nypel na wąż 1/2 cala, nie muszę zaślepiać wylotu, przez co rozlew i przezbrojenie na gazowanie jest szybkie i bezproblemowe.

rs7fkh.jpg

5tvwcy.jpg

wirlvb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczorajsza warka:

 

WARKA 213 Pils 11,7°Blg – 43IBU – 50l

 

Skład:

Słód pilzneński (Sufflet) – 9kg

Słód Carapils Weyermann® – 0,5 kg

Słód Caramunich I Weyermann® – 0,15 kg

Słód zakwaszający Weyermann® – 0,1 kg

 

Zacieranie:

34l wody do zacierania

(Kwas fosforowy 20ml)

 

53°C - 10min

63°C - 50min

72°C - 20min

76°C -

 

Wysładzanie:

35l wody 76°C z dodatkiem 5ml kwasu fosforowego,

do uzyskania 60l brzeczki

 

Gotowanie:

70 min

 

Chmielenie:

70 min – 20g Magnum 2013 (GER) 13% A-A

40 min – 15g Magnum 2013 (GER) 13% A-A

20 min – 40g Premiant 2013 (CZ) 7,1% A-A

10 min – 40g Premiant 2013 (CZ) 7,1% A-A

5 min – 50g Perle 2013 (GER) 5,5% A-A

0 min – 100g Kazbek 2013 (CZ) 3,4 % A-A

 

Inne:

15 min – 10g Mech Irlandzki

 

Drożdże:

W-34/70 - gęstwa I 0,7l

 

Drożdże zadane w 14°C, fermentacja w 10°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do browaru przybyła kolejna pompa, tym razem spróbuje filtrować bezpośrednio do warzelnej.

Mam nadzieję, że przy zdławionym przepływie nie będzie zbijać młóta.

 

a2eqt1.jpg

2vla6ft.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wczorajsza warka:

 

WARKA 214 German Pils 12,5°Blg – 43IBU – 50l

 

Skład:

Słód pilzneński (Sufflet) – 9kg

Słód monachijski (Sufflet) – 0,5kg

Słód Carapils Weyermann® – 0,5kg

 

Zacieranie:

35l wody do zacierania

(Kwas fosforowy 20ml)

 

53°C - 10min

63°C - 60min

72°C - 10min

76°C -

 

Wysładzanie:

34l wody 76°C z dodatkiem 5ml kwasu fosforowego,

do uzyskania 60l brzeczki

 

Gotowanie:

70 min

 

Chmielenie:

70 min – 25g Magnum 2013 (GER) 13% A-A

30 min – 20g Magnum 2013 (GER) 13% A-A

10 min – 45g Lubelski 2013 (POL) 3,8% A-A

5 min – 80g Hallertauer Tradition (GER) 5,5% A-A

0 min – 120g Perle 2013 (GER) 5,5% A-A

 

Inne:

15 min – 10g Mech Irlandzki

 

Drożdże:

W-34/70 - gęstwa I 0,7l

 

Drożdże zadane w 14°C, fermentacja w 10°C

 

Pompa do filtracji spisała się bardzo fajnie. Wydajność też lepsza.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak to się wszystko zmienia, przeglądając zdjęcia znalazłem zdjęcie jak zaczynałem warzyć u siebie na dole 2009 --> 2014 ;)

 

15xmj9s.jpg

 

1 WARKA

r22tn6.jpg

 

2. WARKA (surowce od Tomka ;) )

2vru0r5.jpg

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak jak pisałem wcześniej, nie odczuwam i myślę że też nie odczujesz jak będzie 40 IBU, a nachmielisz do 45 IBU. Spotkałem się z takimi opisami na blogach pewnych piw, że np: piwo miało 50 IBU, a oni opisywali jako 85 IBU :D Tak więc, to rzecz smaku i dnia ;)

 

Edit:

Chmielę tak jak pokazuje mi excel, czy w koszu, czy bez, jak szyszka to rzucam 10% więcej.

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.