Skocz do zawartości

8th floor brewery


rabbek

Rekomendowane odpowiedzi

22.12.2015

 

022 American Wheat 11 BLG ( receptura własna )

Słody:

  • Pilzneński 2 kg
  • Przeniczny 2,5 kg

Chmiel:

  • Citra 50g
  • Amarillo 50g

Drożdże:

  • M44

Zacieranie:

Słody wrzucone do 14 litrów wody o temperaturze 72 °C 
66°C przez 60 min

Wysładzanie 18 L wody w temperaturze 78°C 

Gotowanie:

Gotowanie 60 min
Chmiel Citra 15g  na 30 min

Chmiel Amarillo 15g na 10 min

Chmiel Citra 10g na 0 min

Chmiel Amarillo 10g na 0 min

Chmiel Citra 25g na hop stand 30min

Chmiel Amarillo 25g na hop stand 30min

Całkowite IBU 27

 

Po gotowaniu wyszło 22 litry brzeczki o balingu 11. Miało być 13 ale ten chiński cud optyczny pokazał mi wynik 15 blg to wlałem 3 litry wody żeby obniżyć do 13. Po wlaniu wody mierzę a tam 11 blg :(

 

 


Fermentacja:

 

 

Fermentacja ruszyła dopiero po ponad dwóch dobach. Jakiś wolny start maja te drożdże.

 

 

 

 

Butelkowanie:

 

14.01  Zeszło do 4 BLG

 

Degustacja:

 

kentaki, on 17 kwiecień 2016 - 19:24, said:

022 Amerykańska pszenica

Aromat delikatnie chemiczny, trochę ziołowy, ciut cytrusowy, aż dziw że to citra i amarillo, trochę drażni

Kolor ładny cytrynowa słomka, mętny jak na pszenice przystało

Piana dobra, drobna, ważne że zostaje

Smak trochę dziwne, ale AW to wbrew pozorom niełatwy styl. Delikatnie czuć chmiel ale hamerykańskość gdzieś uciekła. Na szczęście jest lekkie i fajnie wchodzi. Jest lekka orzeźwiająca kwaskowość, dobra pijalność

Wysycenie odpowiednie, nie szczypie w język, poprawia pijalność.

Lubie takie piwka, nie jest puste bo zostało trochę ciałka, ale swoją świetność ma już za sobą.

Czuć, że masz potencjał, bo piwa są smaczne. Zbierasz doświadczenie i będzie tylko lepiej  :okey:

 
Edytowane przez rabbek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

8 Piętro. Matko jak tu dojść do tego browaru. :) Zadyszki można dostać.

Może kiedyś właściciel zrobi browar na "parterze" ;)

 

Wszystkiego Najlepszego w Nowym Nadchodzącym Roku 2016. Oby ten Nowy rok był dla Browaru jak najlepszy.

Udanych warek. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

28.01.2016

 

023 Single Hop Iunga 12 BLG ( receptura własna )

Słody:

  • Pale Ale 3,8 kg
  • Karmelowy 150 0,2 kg

Chmiel:

  • Iunga 110g

Drożdże:

  • FM 52

Zacieranie:

Słody wrzucone do 12 litrów wody o temperaturze 73 °C 
67°C przez 60 min

Wysładzanie 21 L wody w temperaturze 78°C 

Gotowanie:

Gotowanie 60 min
Chmiel Iunga 10g  na 60 min

Chmiel Iunga 10g na 30 min

Chmiel Iunga 15g na 5 min

Chmiel Iunga 25g na 0 min

 

Całkowite IBU 27

 

Po gotowaniu wyszło 20+ 1 litr startera o balingu 12.

 

 


Fermentacja:

 

15.02 pomiar wykazał 2 BLG , więc za namową Umarlaka wsypałem 50g Iungi.

 

 

 

 

 

 

Butelkowanie:

 

Butelkowanie 19.02.2016 - ostatecznie wyszło 18.5 litra upakowane w butelki 0,5. Gęstość końcowa 2 BLG.

 

 

Degustacja:

 

 

 

023 Iunga

Aromat truskawkowy  :) , zaskakujący

Kolor złoty, wręcz miedziany, bardzo ładny

Piana biała, drobna, śmietankowa, trwały korzuszek

Smak to ciekawa kompozycja delikatnej goryczki, owocowowości, słodowa podbudowa, bardzo smaczne, zbalansowane, mega pijalne.

Wbrew obawom nie czuć trawiastości, ciekawa goryczka zostaje w gardle, bardzo przyjemna.

Idealne wysycenie.

Nooo powiem , że bardzo mi smakuje. Byłem ciekaw tego chmielu, ale chyba nie do końca mam dziś okazje go poznać. Skąd te truskawki??  :)

Amerykański sen to ponoć fajny szczep, słyszałem o nim sporo dobrego, ale osobiście nie testowałem jeszcze FM

 
Edytowane przez rabbek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

No za namową Umarlaka wsypałem 50g Iungi bo faktycznie próbkę wypiłem  i uboga w aromat. Jak wyjdzie trawiastość to w siadam w furę i z kijem na ubocze jadę :)

 

Swoją dziś w kega ładuje więc dam Ci znać czy jest trawa :P Ale wątpię poprzednie piwa chmielone taką ilością Polaków nie były trawiaste.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ale jakbym nie wsypał to piwo tez dobre no ale aromat znikomy :)

 

A i jeszcze jedno goryczka ustawiona na 27 i była jak dla mnie o wiele mocniejsza, więc moze teorie spiskowe sie sprawdzą :)

Edytowane przez rabbek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

23.02.2016

 

024 American Pale Ale 13 BLG ( receptura własna )

Słody:

  • Pale Ale 1kg
  • Pilzneński  3kg
  • Monachijski 1kg

Chmiel:

  • Iunga 30g
  • Cascade 60g
  • Amarillo 65g

Drożdże:

  • Gęstwa FM 52

Zacieranie:

Słody wrzucone do 17,5 litrów wody o temperaturze 75 °C 
68°C przez 60 min

Wysładzanie 17,5 L wody w temperaturze 78°C 

Gotowanie:

Gotowanie 70 min
Chmiel Iunga 30g  na 60 min

Chmiel Amarillo 15g na 10 min

Chmiel Cascade 10g na 0 min

Chmiel Amarillo 25g na hop stand ( przerwa 30 min )

Chmiel Cascade 25g na hop stand ( przerwa 30 min )

 

Na cichą ma jeszcze pójść:

 

Chmiel Amarillo 25g na 4 dni

Chmiel Cascade 25g na 4 dni

 

 

Całkowite IBU 42

 

Po gotowaniu wyszło 24 litry  o balingu 13.

 

 


Fermentacja:

 

3 tygodnie fermentacji w temperaturze od 16 stopni do 20 pod koniec. Piwo zeszło do 2,5 blg a na 4 dni przed butelkowaniem poszło 25g Cascade i 25g Amarillo.

 

 

 

 

Butelkowanie:

 

 

Butelkowanie  w dniu 15.03.2016.

 

 

Degustacja:

 

 

 

 

 

024 APA

Aromat znów lekka truskawka, czyżby to takie drożdże? Jest i delikatna hameryka  :)

Kolor złoty, jak w poprzednim, trochę mniej miedzi

Piana to już klasyka, bardzo dobra

W smaku pyszne!! Dobry balans i krótka goryczka, jest treściwe jak na tak głębokie odfermentowanie. Jesteś pewien gęstości końcowej? Bardzo pijalne, z każdym łykiem chcesz więcej, gratulacje!

Nagazowanie idealne, jakoś to wyliczasz, czy to przypadek? Bo piwa nie są młode ale nie przegazowane.

Nalewam kolejną porcje do tulipa, piękna piana, owocowy aromat, zbyt mało chmielowy, potwierdzam mega pijalność, takie piwa można łykać litrami  :)

 
Edytowane przez rabbek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

20.03.2016

 

025 Rye Pale Ale 11 BLG ( receptura własna )

Słody:

  • Pale Ale 4kg
  • Monachijski 0,5kg
  • Płatki żytnie błyskawiczne 0,4kg
  • Crystal 160 EBC 0,15kg

Chmiel:

  • Iunga 20g
  • Citra 140g
  • Simcoe 20g
  • Amarillo 20g

Drożdże:

  • Gęstwa FM 52

Zacieranie:

Słody wrzucone do 17,5 litrów wody o temperaturze 74 °C 
66°C przez 70 min

Wysładzanie 18,5 L wody w temperaturze 78°C 

Gotowanie:

Gotowanie 60 min
Chmiel Iunga 20g  na 60 min

Chmiel Citra 10g na 15 min

Chmiel Simcoe 5g na 15 min

Chmiel Citra 10g na 5 min

Chmiel Simcoe 5g na 5 min

Chmiel Citra 20g na 0 min

Chmiel Simcoe 10g na 0 min

 

Na cichą ma jeszcze pójść:

 

Chmiel Citra 30g na 8 dni

Chmiel Citra 30g na 4 dni

 

 

Całkowite IBU 42

 

Nie wiem jak to się stało że tak małe odparowanie było ale wyszło aż 27,5 litra. o balingu 11. Mam nadzieję , że nie wyjdzie mi to piwo z fermentora.

 

 

 

 


Fermentacja:

 

pierwsze dni burzliwej w temperaturze 16 stopni, później temperaturę podnosiłem do 19 stopni.

 

6.04 Dorzuciłem na cichą 40 g chmielu  Citra. Pomiar gęstości wskazywał 2 BLG.

11.04 Dorzuciłem 60g Citry i 20G Amarillo

 

 

Butelkowanie:

 

Zabutelkowano 14.04.2016 ostatecznie wyszło 49 butelek 0,5 W aromacie bomba chmielowa a sam smak też niezły :)

 

 

Edytowane przez rabbek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

29.04.2016

 

026 Ordinary Bitter 10 BLG (receptura własna)

Słody:

  • Pale Ale 3,4 kg
  • Czerwony 0,15 kg
  • Karmelowy 150 0,15 kg

Chmiel:

  • Marynka 15 g
  • Lubelski 40 g

Drożdże:

  • FM 11

Zacieranie:

Słody wrzucone do 13 litrów wody o temperaturze 74 °C 
67°C przez 60 min

Wysładzanie 20 L wody w temperaturze 78°C  z  dodatkiem 5 ml kwasu mlekowego

Gotowanie:

Gotowanie 60 min
Chmiel Marynka 15 g  na 60 min

Chmiel Lubelski 20 g na 30 min

Chmiel Lubelski 20 g na 10 min

 

Całkowite IBU 32

 


Fermentacja:

 

Schlodzone do 21 stopni i wrzucone do lodówki. Na sterowniku temperatura 16 topni.

 

 

Butelkowanie:

 

zabutelkowane 27.05.2016. Bitter zjechał do  2BLG i smakuje całkiem dobrze, zobaczymy jak będzie po nagazowaniu.

Edytowane przez rabbek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

30.05.2016

 

027 Polska IPA 15,5 BLG (receptura własna)

Słody:

  • Pale Ale 5 kg
  • Monachijski TYP I 0,5 kg
  • Karmelowy 150 0,13 kg

Chmiel:

  • Marynka 40 g
  • Lubelski 25 g
  • Iunga 70 g

Drożdże:

  • FM 11 - Gęstwa po bitterku

Zacieranie:

Słody wrzucone do 17 litrów wody o temperaturze 75 °C 
67°C przez 60 min

Wysładzanie 17 L wody w temperaturze 78°C  


Gotowanie:

Gotowanie 120 min - tu pojawił się problem jakoś nie skumałem czemu az 34 litry mi beersmith wyliczył i przez to przed gotowaniem miałem 29 litrów  o gstości 11 plato. Dwie godziny gotowania i nadmiar wody odparował.

 

Chmielenie rozpisane na ostatnią godzine.


Chmiel Marynka 40 g  na 60 min

Chmiel Lubelski 15 g na 30 min

Chmiel Lubelski 10 g na 10 min

Chmiel Iunga 70 g na wirpool

 

Całkowite IBU 56

 


Fermentacja:

 

Ostatecznie wyszło 21 litrów brzeczki. Schłodzone do 21 stopni i wrzucone do lodówki. Na sterowniku temperatura 16 topni.

 

 

Butelkowanie:

 

24.06.2016 - Piwo zeszło tylko do 4 BLG. Chyba była wyższa temperatura zacieru niż 68 stopni.

Edytowane przez rabbek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

5.07.2016

 

028 Grodziskie 7,7 BLG (receptura własna)

Słody:

  • Grodziski Wayerman 3 kg

Chmiel:

  • Marynka 30 g

Drożdże:

  • S- 33

Zacieranie:

Słody wrzucone do 7,5 litra wody o temperaturze 57 °C 
53°C przez 10 min

Dolewka 2,5 litra wrzątku

62°C przez 25 min.

Dolewka 6 litrów wrzątku i niestety nie udało mi się osiągnąć 72°C.

Ostatecznie 68°C przez 45 min.

Wysładzanie 16L wody w temperaturze 78°C  


Gotowanie:

Gotowanie 60 min 

 


Chmiel Marynka 15g  na 60 min

Chmiel Marynka 15g  na 10 min

 

Całkowite IBU 29

 


Fermentacja:

 

Ostatecznie wyszło 21 litrów brzeczki. 

Miałem problem z chłodzeniem, ponieważ woda w kranie miała 27 stopni i w tej temperaturze musiałem zadać drożdże. Fermentor stoi w lodówce, więc temperatura spada do planowanych 16 stopni.

 

Butelkowanie:

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

5.07.2016

 

029 Rye AIPA 16 BLG 

Słody:

  • Weyermann - Pale Ale 5kg

  • Weyermann - Rye 1,2kg

  • Strzegom - Karmelowy Czerwony 0,112kg

  • Strzegom- Karmelowy 150 0,kg

Chmiel:

  • Cascade 105g
  • Citra 90g
  • Simcoe 55g
  • Marynka 15g

Drożdże:

  • 2 x Us- 05

Zacieranie:

Słody wrzucone do 19 litrów wody o temperaturze 74 °C 
66°C przez 60 min

 

Wysładzanie 17,5L wody w temperaturze 78°C  


Gotowanie:

Gotowanie 60 min 

 

Chmiel Citra 50g  na 60 min

Chmiel Marynka 15g  na 60 min

Chmiel Cascade 15g  na 10 min

Chmiel Simcoe 15g  na 5 min

 

Chmielenie Wirpoolowe

 

Chmiel Cascade  40g  przez 30 min

Chmiel Citra  15g  przez 30 min

Chmiel Simcoe  15g  przez 30 min

 

Chmielenie na zimno

 

Chmiel Cascade  50g  na 4 dni

Chmiel Citra  25g   na 4 dni

Chmiel Simcoe  25g   na 4 dni

 

 

Całkowite IBU 70

 


Fermentacja:

 

Ostatecznie wyszło 22 litry brzeczki o gęstości 16 BLG. Spodziewałem się większej wydajności ale wyszło jak wyszło. Brzeczkę schłodziłem do 22 stopni i wsadziłem do lodówki  z temperaturą na sterowniku 16 stopni.

 

 

 

Edit: Drożdże zaczynają ogarniać temat

 

c203e8715dec0.jpg

 

 

26.08 wrzuciłem porcje chmielu na zimno.

 

 

Butelkowanie: Butelkowane 30 września. Piwo zeszło do 3 BLG i zabutelkowałem około 37 butelek.

Edytowane przez rabbek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

9.09.2016

 

030 American Pale Ale 13 BLG 

Słody:

  • Viking Pale Ale 5kg

Chmiel:

  • Iunga 35g
  • Cascade 40g
  • Amarillo 40g

Drożdże:

  • Gęstwa  Us- 05 po Rye AIPA

Zacieranie:

Słody wrzucone do 15 litrów wody o temperaturze 74 °C 
68°C przez 60 min

 

Wysładzanie 17,5L wody w temperaturze 78°C  


Gotowanie:

Gotowanie 60 min 

 

Chmiel Iunga 20g  na 60 min

Chmiel Iunga 15g  na 30 min

Chmiel Cascade 40g  na 10 min

Chmiel Amarillo 40g  na 5 min

 

Całkowite IBU 41

 

Bardzo ciekawa rzecz. Po gotowaniu miałem 22 litry 14,5 BLG co przy 5 kg słodu daje zajebistą wydajność. Są dwie opcje albo refraktometr przekłamał ( mierzyłem 4 razy) albo gość z piwoszarni dał więcej słodu niż zamówiłem. Na sam koniec rozwodniłem do 13 BLG i jest tego 26 litrów. Sprawdziłem też refraktometr na wodzie i cukrze i wskazywał prawidłowo, więc może jednak gościu się oszukał :)


Fermentacja:

 

Fermentacja w temperaturze 16 stopni

 

Butelkowanie:

 

Butelkowanie w dniu 3.10.2016. Wyszło 46 butelek 0,5

Edytowane przez rabbek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

22.10.2016

 

031 Foreign Extra Stout 17 BLG 

Słody:

  • Viking Pale Ale 5 kg

  • Viking Monachijski Typ I 0,5 kg

  • Viking Jęczmień Palony 0,25 kg

  • Viking Czekoladowy ciemny 0,25 kg

  • Płatki jęczmienne 0,4 kg

Chmiel:

  • Iunga 20g
  • Sybilla  mokra szyszka z własnego zbioru 150 g

Drożdże:

  • Gęstwa  Us- 05 po APA - Starowinka miała 19 dni na szczęście po 12 h widać oznaki fermentacji.

Zacieranie:


0,4 kg Płatków kleikowane w litrze wody.
Słody i płatki wrzucone do 18 litrów wody o temperaturze 71 °C 
64°C przez 45 min

72°C przez 30 min

76°C przez 10 min

 

Wysładzanie 12,5L wody w temperaturze 78°C  


Gotowanie:

Gotowanie 60 min 

 

Chmiel Iunga 20 g na 50 min

Chmiel Sybilla 75 g na 30 min

Chmiel Sybilla 75 g  na 10 min

 

 

Całkowite IBU 51

 

Fermentacja:

 

Brzeczka schłodzona do 20°C  i zadana gęstwą. Aktualnie brzeczka ma 17°C i w takiej temperaturze będzie fermentowana przez tydzień.

 

Butelkowanie:

 

Zabutelkowano 19.11.2016- wyszło 38 butelek 0,5. Gęstość końcowa 4,8 BLG.

Edytowane przez rabbek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

27.11.2016

 

032 American Pale Ale 12 BLG 

Słody:

  • Viking Pale Ale 4 kg

  • Viking Żytni 0,85 kg

  • Viking Monachijski Typ I 0,5 kg

Chmiel:

  • Mosaic 200 g

Drożdże:

  • Gęstwa  Us- 05 po FES'ie.

Zacieranie:


Zacierane metodą BIAB.
Słody do 17 litrów wody o temperaturze 72,5 °C 
66°C przez 60 min

 

Wysładzanie 13 L wody w temperaturze 78°C  . Woda wlana do fermentora a następnie przeniesiony do niego worek ze słodem. Pomoczyło się jakiś czas a następnie odsączyłem brzeczkę z worka.


Gotowanie:

Gotowanie 60 min 

 

Chmiel Mosaic 1,6 g wrzucane co minutę

 

 

 

Całkowite IBU 67

 

 

 

Ogólnie metoda wygodna ale wydajność jest fatalna. Ostatecznie po gotowaniu było 22 L o gęstości 12 BLG a brzeczka mętna jak siki Lucyfera. Czas  z całości to 4h.

 

Fermentacja:

 

Fermentacja planowana w temperaturze 17 stopni

15.12.2016 Wrzucono 100g Mosaica na cichą a butelkowanie planuje na niedzielę. Po pomiarach piwo od fermentowało do 2,5 BLG

 

Butelkowanie:

zabutelkowano w dniu 20.12.2016. Wyszło 38 butelek 0,5 i 2 0,33. Gęstość końcowa 2,5 BLG. 

Edytowane przez rabbek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

25.12.2016

 

033 Hefe-Weizen 12,9 BLG

Słody:

  • Pszeniczny Weyermann 3 kg

  • Pilzneński Weyermann 1,2 kg

Chmiel:

  • Iunga 20 g

Drożdże:

  • Mauribrew Weiss

Zacieranie:


Słody wrzucone do 12,5 litra wody o temperaturze 74 °C 
66°C-64
°C przez 90 min

 

Wysładzanie 17 L wody w temperaturze 78°C  . 

 

Gotowanie:

Gotowanie 60 min 

 

Chmiel Iunga 10 g na 30 min

Chmiel Iunga 10 g na 10 min

 

 

Całkowite IBU 14

 

 

Fermentacja:

 

Brzeczkę udało mi się schłodzić do 16 stopni i do niej wrzuciłem wcześniej uwodnione drożdże. Fermentacje planuje w 18°C

 

Butelkowanie:

 

11.01 butelkowanie 10 litrów piwa. Weizenik wyszedł przyjemnie bananowy ::) Do kolejnych 10 litrów dorzuciłem 2,25 kg wiśni mrożonych tak dla eksperymentu.

 

Edytowane przez rabbek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

17.02.2017

 

034 Polskie Ale 13,5 BLG

Słody:

  • Pilzneński Weyermann 1,8 kg

  • Monachijski typ I Viking Malt 1,4kg

  • Pale ale Viking Malt 1 kg

Chmiel:

  • Iunga 80 g
  • Marynka 25g
  • Sybilla 126 g mokrej szyszki

Drożdże:

  • Us-05

Zacieranie:


Słody wrzucone do 12,5 litra wody o temperaturze 74 °C 
66°C
 przez 60 min do tego poszła szyszka sybilli

 

Wysładzanie 17 L wody w temperaturze 78°C  . 

 

Gotowanie:

Gotowanie 60 min 

 

Chmiel Iunga 15 g na 60 min

Chmiel Iunga 20 g na 30 min

Chmiel Iunga 20g na 5 min

Chmiel Iunga 25g na zimno na 3 dni

Chmiel Marynka 25g na zimno na 3 dni

 

 

 

Całkowite IBU 41

 

 

Fermentacja:

 

Brzeczkę udało mi się schłodzić do 18 stopni i do niej wrzuciłem wcześniej uwodnione drożdże. Fermentacje planuje w 16-18°C

 

8.03 Wrzuciłem 25g Iungi i 25g Marynki na cichą a w piątek planuje butelkowanie.

 

Butelkowanie:

 

10.03  butelkowanie- Wyszło 37 butelek. Gęstość końcowa 2,5 BLG

Edytowane przez rabbek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

11.03.2017

 

035 American India Pale Ale 16,3 BLG

Słody:

  • Weyermann Pale ale 4,1 kg

  • Monachijski typ I Viking Malt 1,7 kg

Chmiel:

  • Marynka 40 g
  • Simcoe 25g
  • Citra 5 g
  • Amarillo 75 g
  • Cascade 75 g

Drożdże:

  • Gęstwa Us-05 po Polskim Ale

Zacieranie:


Słody wrzucone do 17,5 litra wody o temperaturze 74 °C 
66°C
 przez 80 min 

 

Wysładzanie 14 L wody w temperaturze 78°C  . 

 

Gotowanie:

Gotowanie 60 min 

 

Chmiel Marynka 20 g na 60 min

Chmiel Simcoe 10 g na 60 min

Chmiel Marynka 20 g na 30 min

Chmiel Simcoe 10 g na 30 min

Chmiel Simcoe 5 g na 5 min

Chmiel Citra 5 g na 5 min

Chmiel Amarillo 75 g na zimno na 4 dni

Chmiel Cascade 75 g na zimno na 4 dni

 

 

 

Całkowite IBU 64

 

 

Fermentacja:

 

Brzeczkę schłodziłem do 20°C i zadałem 120 ml gęstwy. Fermentacje planuje w 16-18°C.

Piwa do fermentacji wyszło prawie 21 litrów.

 

 

 

Butelkowanie:

 

butelkowanie 4.04. Piwo zeszło do 2,5 blg

Edytowane przez rabbek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

29.04.2017

 

036 Dry Stout 12 BLG

Słody:

  • Pale Ale zero Viking Malt 3 kg

  • Monachijski typ I Viking Malt 0.6 kg

  • Jęczmień palony Viking Malt 0.3 kg

  • Czekoladowy Viking Malt 0.2 kg

  • Płatki jęczmienne błyskawiczne

Chmiel:

  • Marynka 30 g

Drożdże:

  • Safale s-04

Zacieranie:


Słody wrzucone do 13,5 litra wody o temperaturze 74 °C 
67°C
 przez 70 min 

Ciemne słody wrzucone po godzinie zacierania.

Wysładzanie 16,5 L wody w temperaturze 78°C  . 

 

Gotowanie:

Gotowanie 60 min 

Chmiel Marynka 30 g na 60 min

Całkowite IBU ? miało być 34 ale dolałem 3 litry wody

 

 

Fermentacja:

 

Po gotowaniu okazało się , że mam aż 21 litrów 14 blg! Dolałem 3 litry wody według kalkulatora, żeby zbić do 12 blg.

Ostatecznie mam 25 litrów 12 BLG.

 

 

 

Butelkowanie:

 

Zabutelkowano 25.05.2017

Edytowane przez rabbek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

2.06.2017

 

037 Belgian IPA 14 BLG

Słody:

  • Pale Ale zero Viking Malt 4 kg

  • Monachijski typ I Viking Malt 0.5 kg

  • WES ekstrakt słodowy jasny 0.2 kg

  • Karmelowy żytni Strzegom 0.2 kg

Chmiel:

  • Marynka 55 g
  • Amarillo 87g
  • Citra 71g
  • Cascade 12g

 

Drożdże:

  • Fm 26 Belgijskie Pagórki

Zacieranie:


Słody wrzucone do 14 litra wody o temperaturze 76 °C 
68°C
 przez 60 min 

Wysładzanie 16 L wody w temperaturze 78°C  . 

 

Gotowanie:

Gotowanie 60 min 

 

Chmiel Marynka 30 g na 60 min

Chmiel Marynka 25 g na 30 min

Chmiel Cascade 12 g na 15 min

Chmiel Amarillo 17 g na 10 min

Chmiel Citra 11 g na 5 min

 

Na Zimno:

 

Chmiel Amarillo 70 g na 4 dni

Chmiel Citra 60 g na 4 dni

 

Całkowite IBU 64

 

 

Fermentacja:

 

21 dni w temperaturze 21 °C

 

 

Butelkowanie:

Edytowane przez rabbek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.