Skocz do zawartości

Browar Maruda


dzeju

Rekomendowane odpowiedzi

Warka #15 Miodowe

 

Wczoraj rozlałem do butelek, do refermentacji dodane 162g miodu, w roztworze wodnym ok. 0,5l 25°Blg. Planowane nagazowanie 2,3V/V. Wyszło 1x 2l + 35x 0,5l + 2x 0,4l + 5x 0,33l + 3x 0,25l =~ 23l. Ostatecznie odfermentowało do 3°Blg.

Piwo ładnie pachnie miodem, ale przy tej temperaturze jeszcze mocno czuć estry i może trochę aldehydu. Oczywiście alkohol wyszedł dość porządny, tak też dla kobiet będzie dość zabójcze. Jeszcze się aż tak nie wyklarowało i czekałem na lepsze, ale dziś warzę APA dla tego musiałem zwolnić jeden fermentor. W smaku na tą chwilę wydaje się dobre, słodycz w porządku i goryczka przyjemna, troszkę wyższa niż chciałem uzyskać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #17 - Lubaskie APA
Receptura własna.

Data warzenia: 17.03.2016

Ekstrakt: 12,7°Blg

Goryczka: 31,6 IBU

Alkohol: 5,8%

Ilość: 22l

 

Surowce:
Zasyp:

4,3kg - słód pale ale Strzegom

0,25kg - Carahell Weyerman

0,18kg - pszeniczny Strzegom (resztka)

Chmiel:

25g - Zeus 15%alfa

50g - Cascade 6,8%alfa

50g - Amarillo 8,6% alfa

50g - Ahtanum 3,9% alfa

Drożdże:
Fermentis US-05

Zacieranie:
16,5l

Woda 7,0ph. Zakwaszanie wody przed zasypem, 4ml kwasu fosforowego 75%
zasyp 55°C
66°C 60'

72°C 10'
78°C 10' (wygrzew)
Wysładzanie:
16L 80°C wody z dodatkiem 5ml kwasu fosforowego 75% (7,0ph na 5,5ph)
Do chmielenia wyszło 28L o gęstości około 11,9°Blg
Warzenie:

70'
60' 5g Zeus

30' 10g Zeus
10' 15g Cascade

0'

Przy chłodzeniu ok 85-90°C dodanie chmielu:

20g Amarillo, 20g Cascade, 20g Ahtanum, 10g Zeus
Chłodzenie i zadawanie drożdży:
Chłodzenie w wannie do temperatury 17°C ok 2h' – do fermentora trafiło 22l brzeczki o gęstości 14,1°Blg.

Dolanie wody 2,4l i rozcieńczenie brzeczki do 12,7°Blg.

Drożdże, uwodnione 40' przed zadaniem w temp. 22°C.

Fermentacja burzliwa:
17.03.2016 - 02.04.2016

Temp. fermentacji  początkowe 1,5 tygodnia 17,5°C. Póżniej 19-20°C.

Odfermentowanie do 2,2°Blg.

 

Fermentacja cicha:

02.04.2016 - 08.04.2016

Dodane na zimno 30g Amarillo, 30g Ahtanum, 15g Cascade.

 

Rozlew do butelek:

08.04.2016

Zabutelkowane z dodatkiem 127g cukru w roztworze wodnym 0,5l. Piwo odfermentowało do 2,1°Blg co daje 5,8% alkoholu. Wyszło 40x0,5l+1x0,4l+3x0,33l+2x0,25l =~ 22l.

 

Uwagi:

- Przy wysładzaniu młóto mi się lekko zbiło, filtracja poszła troszkę wolniej, ale w porządku. Muszę trochę grubiej śrutować. Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło, za to mam większą wydajność.

- Bardzo ładny przełom, nie wiem co do tego mają moje APA, ale zazwyczaj mają ładne przełomy.

- Za mocno się gotowało i za duże odparowanie. Celowałem w gęstość 13°Blg, wyszła nieco większa i jeszcze na początku zrobiłem błędny pomiar 14,4°Blg. Wyniki nie zgadzały mi się z obliczeniami i z resztek chmielin odsączyłem brzeczkę, z której otrzymałem pomiar 14,1°Blg. Taki pomiar jest już prawdopodobny biorąc pod uwagę gęstość przed gotowaniem. Chcąc rozrzedzić brzeczkę, normalnie bym nie ruszał, ale idzie na stół weselny kolegi to chciałem lżejsze piwo zrobić, dodałem 2,4l wody co z 14,4 dałoby 13°Blg. Ostatecznie wyszło 12,7°Blg poprawiając błędny pomiar.

Edytowane przez dzeju
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #16 Milk stout

 

Dziś, tzn. już wczoraj zabutelkowany z dodatkiem 124g cukru w roztworze wodnym 0,5l 24°Blg. Planowane nagazowanie 2,2 v/v. Wyszło 40x0,5 + 2x0,33 + 8x0,25 ~= 22,7l.

Piwo bardzo fajnie pachnie, kawa zbożowa, owoce suszone, przyjemnie słodkie i delikatna goryczka. Za miesiąc powinno być całkiem niezłe.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka # 17 APA

 

Wczoraj, tzn już przedwczoraj 02.04 piwo przelane na cichą. Pomiar końcowy cukru 2,2°Blg i na zimno zostało dodane 30g Amarillo, 30g Ahtanum, 15g Cascade.

 

Warka #18 - Lubaskie Białe (Witbier)
Receptura własna. Już ostatnie piwo z serii na weselne.

Data warzenia: 03.04.2016

Ekstrakt: 12,1°Blg

Goryczka: 16,2 IBU

Alkohol: 5,0%

Ilość: 20,5l

 

Surowce:
Zasyp:

1,6kg - słód pilzneński Bruntal

1kg - słód pszeniczny Strzegom

0,4kg - płatki owsiane

1kg - płatki pszenne

Dodatki:

10g - curacao

18g - kolendra indyjska

80g - świeżo starta skórka słodkiej pomarańczy (z czterech sztuk)

Chmiel:

30g - Fuggles 5,2%alfa

Drożdże:
Brewferm Blanche

Zacieranie:
14l

Woda 7,3ph. Zakwaszanie zacieru jeszcze przed zasypem, 4ml kwasu fosforowego 75%
zasyp 53°C
64°C 40'

72°C 15'
78°C 10' (wygrzew)
Wysładzanie:
18L 80°C wody z dodatkiem 5ml kwasu fosforowego 75% (7,3ph na 5,5ph)
Do chmielenia wyszło 28L o gęstości około 10,2°Blg
Warzenie:

70'
60' 13g Fuggles

30' 17g Fuggles
10'  curacao, kolendra, skórka pomarańczy
Chłodzenie i zadawanie drożdży:
Chłodzenie w wannie do temperatury 18°C ok 1h20' – do fermentora trafiło 22l brzeczki o gęstości 12,1°Blg.

Drożdże, uwodnione 50min przed zadaniem w temp. 23°C.

Fermentacja:
03.04.2016 - 19.04.2016

Temp. fermentacji start 18,5°C,

Po 3-4 dniach z uwagi na siarkę podczas fermentacji, podniesienie do 20-21°C i wrzucenie kolanka miedzianego.

Ostatnie 3 dni fermentacji temp. 21°C -> 23°C.

 

Odfermentowanie do 2,9°Blg.

 

Rozlew do butelek:

19.04.2016

 

Zabutelkowane z dodatkiem 135g cukru w roztworze wodnym 0,5l | 24,5°Blg. Planowane nagazowanie 2,4v/v. Wyszło 39x0,5 + 2x0,5 + 1x,033 =~ 20,5l.

 

Uwagi:

-  W końcu jest okazja przetestowania suchych drożdży do witbiera. Mam nadzieję że będzie mocniejszy niż wcześniej efekt pomarańczy.

Edytowane przez dzeju
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #17 Lubaskie APA

 

Wczoraj zabutelkowane z dodatkiem 127g cukru w roztworze wodnym 0,5l. Piwo odfermentowało do 2,1°Blg co daje 5,8% alkoholu. Wyszło 40x0,5l+1x0,4l+3x0,33l+2x0,25l =~ 22l.

Piwo bardzo fajnie pachniało, jeszcze musi chwilkę poleżeć.

 

Co do piwa #18 witbiera, to drożdże trochę siarki naprodukowały, poszedł kawałek miedzi do fermentora i temperatura fermentacj z 19°C na 21°C tak też mam nadzieję że się zredukuje ta siarka dość szybko. Jak nie to będzie dwa piwa na wesele.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #18 Witbier

 

Zabutelkowane dziś z dodatkiem 135g cukru w roztworze wodnym 0,5l. Planowane nagazowanie 2,4v/v. Piwo odfermentowało do 2,9°Blg co daje 5,0% alk. Wyszło 39x0,5 + 2x0,5 + 1x,033 =~ 20,5l.

 

Ogólnie mało czasu dostało na fermentację, poza tym była jeszcze wyczuwalna siarka podczas fermentacji. Tak się złożyło że próbuję z nim zdążyć do niedzieli, dla tego tak wcześnie butelkowane i mam nadzieję że się nagazuje. Pomijając przyspieszone tempo rozlewania, siarki praktycznie już nie było czuć a witbier pięknie pachniał i w smaku dobry. Widać że miedź i podniesienie temperatury pomogło na tyle żeby było w porządku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #19 - Saison
Receptura powstała przy przeglądaniu wiki i receptur użytkowników.

Data warzenia: 22.05.2016

Ekstrakt: 13,9°Blg

Goryczka: 29,0 IBU

Alkohol: 6,7 %obj.

Ilość: 24 l

 

Surowce:
Zasyp:

3,1kg - słód pilzneński Castle Mlting

1,0kg - słód monachijski II Weyerman

0,4kg - słód pilzneński Bruntal

0,4kg - słód pale ale Strzegom

0,25kg - słód Carahell Weyerman

0,4kg - płatki jęczmienne

Chmiel:

30g Fuggles 5,3% alfa

35g Iunga 10,8% alfa

Drożdże:
FM21 Odkrycie sezonu

Zacieranie:
17,5l

Woda 7,0ph. Zakwaszanie wody przed zasypem, 5ml kwasu fosforowego 75%
zasyp 50°C
63°C 50'

72°C 10'
78°C 10' (wygrzew)
Wysładzanie:
18L 80°C wody z dodatkiem 5ml kwasu fosforowego 75% (7,0ph na 5,5ph)
Do chmielenia wyszło 28L o gęstości około 13,1°Blg
Warzenie:

70'
60' 7g Iunga

30' 10g Iunga
10' 10g Iunga, 10g Fuggles

0'  10g Iunga, 10g Fuggles

Chłodzenie i zadawanie drożdży:
Chłodzenie w wannie do temperatury 18°C ok 2h' – do fermentora trafiło 22,5l brzeczki o gęstości 15,2°Blg.

Dolanie wody 1,75l i startera -> rozcieńczenie brzeczki do 13,9°Blg 25l.

Drożdże starter FM21 750ml, postawiony na mieszadło 2 dni wcześniej.

Fermentacja burzliwa:
22.05.2016 - 19.06.2016

Temperatura fermentacji - otoczenia 23-25°C.

Odfermentowanie 1,9°Blg.

 

Fermentacja burzliwa:
19.06.2016 - 08.07.2016

Odfermentowanie końcowe 1,6°Blg.

 

Rozlew do butelek:

20.12.15

Do refermentacji dodany roztwór wodny 0,6l 25°Blg (165g glukozy). Planowane nagazowanie 2,4v/v.

Wyszło: ~24l

 

Uwagi:

- Zasyp taki skomplikowany, bo nie chciałem resztek zostawiać a w tym sezonie pewnie już nie będę warzył.

- Drożdże w fiolce były bardzo gorzkie, ale starter był już w porządku.

Edytowane przez dzeju
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #20 - APA
Receptura własna.

Data warzenia: 22.05.2016

Ekstrakt: 13,0°Blg

Goryczka: 40,1 IBU

Alkohol: 5,8 %obj.

Ilość: 22,8 l

 

Surowce:
Zasyp:

4,6kg - słód pale ale Strzegom

0,25kg - słód Carahell Weyerman

0,5kg - słód pszeniczny Strzegom

Chmiel:

25g Zeus 15%alfa

100g Cascade 6,8%alfa

100g Mosaic 11,7%alfa

Drożdże:
US-05

Zacieranie:
18l

Woda 7,0ph. Zakwaszanie wody przed zasypem, 5ml kwasu fosforowego 75%
zasyp 55°C
66°C 50'

72°C 10'
78°C 10' (wygrzew)
Wysładzanie:
18L 80°C wody z dodatkiem 5ml kwasu fosforowego 75% (7,0ph na 5,5ph)
Do chmielenia wyszło 29,5L o gęstości około 12,1°Blg
Warzenie:

70'
60' 10g Zeus

30' 10g Zeus
10' 15g Cascade

0'   30g Cascade, 30g Mosaic, 5g Zeus

Chłodzenie i zadawanie drożdży:
Chłodzenie w wannie do temperatury 18,5°C ok 1h40' – do fermentora trafiło 23l brzeczki o gęstości 14,7°Blg.

Dolanie wody 3l  -> rozcieńczenie brzeczki do 13,0°Blg 26l.

Drożdże uwodnione US-05, 50 min przed zadaniem.

Fermentacja burzliwa:
23.05.2016 - 19.06.2016

Temperatura fermentacji 17-18°C

Odfermentowanie 6,2*Brix, rozbiłem menzurkę i tylko taki pomiar mogłem zrobić, bez straty większej ilości piwa.

 

Fermentacja cicha:
19.06.2016 - 14.07.2016

08.07 - dodany chmiel na zimno 70g Mosaic, 55g Cascade

Temperatura fermentacji ~10°C.

Odfermentowanie 2,4°Blg

 

Rozlew do butelek:

14.07.2016

Do refermentacji dodany roztwór wodny 0,5l 23°Blg (122g glukozy). Planowane nagazowanie 2,1v/v.

Wyszło: ~23,3l

 

Uwagi:

- Dwie warki w jeden dzień, z jednym sprzętem i jeszcze ciągłe telefony z pracy, przedłużyły robotę do 3ciej w nocy.

Edytowane przez dzeju
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...

Czas wrócić do żywych. Prawie rok przerwy, głównie związany z nauką i pracą, ale i też trochę lenistwa. Warto było uwarzyć co nieco, aż się przyjemnie zrobiło. W tym sezonie planuję jeszcze 3-4 piwa, mam nadzieję że znajdę czas na wszystkie. Jak zawsze można liczyć na forum i użytkowników, dzięki którym łatwiej jest zabrać się od nowa za warzenie. Dzięki i pozdrawiam :)

 

Warka #21 - Wieśniak (SMaSH Iunga)
Receptura własna.

Data warzenia: 25.04.2017

Ekstrakt: 12,7°Blg

Goryczka: 31,3 IBU

Alkohol: 5,6%

Ilość: 23,5l

 

Surowce:
Zasyp:

4,7kg - słód pale ale Strzegom/VIking

Chmiel:

78g Iunga 12,5%alfa (28g cicha)

Drożdże:
FM52 Amerykański Sen

Zacieranie:
17l

Woda 7,5ph. Zakwaszanie wody przed zasypem, 6,5ml kwasu fosforowego 75%
zasyp 55°C
64°C 50'

72°C 15'
78°C 10' (wygrzew)
Wysładzanie:
17L 80°C wody z dodatkiem 6ml kwasu fosforowego 75% (7,5ph na 5,5ph)
Do chmielenia wyszło 30L o gęstości około 11,5°Blg
Warzenie:

70'
60' 10g Iunga

15' 10g Iunga

0' 30g Iunga

Chłodzenie i zadawanie drożdży:
Chłodzenie w wannie do temperatury 18,5°C ok 1h30' – do fermentora trafiło 24l brzeczki o gęstości 13°Blg. (ponad 2l z chmielinami poszło do kanału)

Dodanie drożdży, starter 1l. Trochę wykipiał podczas kręcenia na mieszadle, ale ogólnie wyszło ok.

Fermentacja burzliwa:
25.04.2017 - 19.05.2017

Temp fermentacji wzrostowa od 16°C -> 20°C

Odfermentowanie: 2,6°Blg.

Fermentacja cicha:
19.05.2017 - 23.05.2017

Dodane 28g Iungi na cichą. Aromat chmielu chciałem troszkę podkręcić, a Iungi tylko tyle mi zostało.

Temperatura ferm. 20-21°C.

Odfermentowanie: 2,5°Blg, co daje 5,6% alko.

Rozlew do butelek:

23.05.2015

Zabutelkowane z dodatkiem 110g cukru w roztworze wodnym 0,8l | 13°Blg. Planowane nagazowanie 2,1v/v. Wyszło 46x0,5 + 1x0,33=~ 23,3l.

 

Uwagi:

- Muszę sobie w końcu chłodnicę kupić... I większa kolba by się zdała :)

- Po tak długiej przerwie założyłem niższą wydajność, a wyszło bardzo przyzwoicie (co wpłynie niestety na mocniejsze piwo). Planowany ekstrakt początkowy 11,5-12°Blg.

Edytowane przez dzeju
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka #21 Iunga

 

Wczoraj zabutelkowana z dodatkiem 110g cukru w roztworze wodnym 0,8l | 13°Blg. Planowane nagazowanie 2,1v/v. Wyszło 46x0,5 + 1x0,33=~ 23,3l.

Aromat nie powala, ale znając swoje piwa, ułoży się w butelce :).

 

Dziś warzenie barley wine i milda z wysłodków. Gęstwa po #21 w bardzo dobrym stanie, fajnie pachnie piwo z nad gęstwy przyjemnie smakuje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #22 #23 - Barley Wine

Receptura powstała przy przeglądaniu wiki i receptur użytkowników.

Data warzenia: 24.05.2017

Część wspólna:
Surowce:
Zasyp:

8 kg - słód pale ale Weyermann

0,3 kg – słód pale ale Strzegom (resztka)

0,5 kg - słód Abbey Weyermann

Drożdże:
FM52 Amerykański Sem, gęstwa po warce #21, zbierana 19.05

Zacieranie:
22l +2l
zasyp 68°C
64°C 100'

68°C 12' +2l wrzątku
80°C 10'

Wysładzanie:
Brzeczka przednia 24,1°Blg
Wysładzanie BW 25,5l, 21°Blg, wysłodki 14l 6°Blg

Warka #22 Barley Wine

Ekstrakt: 25,3°Blg
Goryczka: 68,9 IBU
Alkohol: 12,0% obj.
Ilość: 18,5 l

Chmiel:
50g - Iunga 2015 10,8 %alfa

40g - EKG 5,5%alfa

Dodatki:

10-15g płatki dębowe moczone w Ballantines ponad 2 lata na cichą

Warzenie:
120' 5g Iunga
60' 20g Iunga
30' 18g Iunga
10' 10g Iunga, 10g EKG

0'   40g EKG
Chłodzenie i zadawanie drożdży:

Chłodzenie w wannie do temperatury 18,5°C ok 1h30' – do fermentora trafiło 19,7L brzeczki o gęstości 25,3°Blg

Drożdże: Ogrzana gęstwa FM52 w ilości 190ml

Fermentacja Burzliwa:
24.05.17 - 23.06.17

Temperatura fermentacji rosnąca od 16,5°C->19°C. Po 9.06 wyciągnięcie do temp. pokojowej.

Całkiem ładnie zeszło do 7,2°Blg.

Fermentacja Cicha:

23.06.17 - 12.07.17

Dodana kopiasta łyżka płatków dębowych, mocno przypiekanych, moczonych 2,5 roku w Ballantines.

Temperatura fermentacji pokojowa. 22-25°C z przewagą na 23-25°C.

10.07.17 - dodanie trzech łyżek gęstwy FM52 po warce #24, zbierana 30.06.17

 

Odfermentowanie: 14*Brix, 6,5°Blg co daje ok. 12% alkoholu.

 

Rozlew do butelek:

12.07.17

 

Zabutelkowane z dodatkiem 80g cukru w roztworze wodnym 0,3l (25,3°Blg). Planowane nagazowanie 1,9v/v. Wyszło 42x0,25 + 24x0,33=~18,5l.

 

Warka #23 Resz(t)ka (Mild - wysłodki)

Ekstrakt: 7,6°Blg
Goryczka: 15,9 IBU
Alkohol: 3,25% obj.
Ilość: 10l

Chmiel:
10g - Iunga 2015, 10,5%alfa

10g - EKG 5,5%alfa

Warzenie:
60' kilka ziarenek EKG
30' 5g Iunga
5' 5g Iunga, 10g EKG
Chłodzenie i zadawanie drożdży:

Chłodzenie w wannie do temperatury 17°C ok 1h – do fermentora trafiło 10,8l brzeczki o gęstości 7,6°Blg(

Drożdże: Ogrzana gęstwa FM52 w ilości 40-50ml

Fermentacja
25.05.17 - 07.06.17

Temperatura pokojowa 20-24.

Zeszło do 1,3°Blg,

Rozlew do butelek

07.06.17

48g cukru trzcinowego w roztworze wodnym 0,3l. Planowane nagazowanie 2,0v/v.

Wyszło 19x0,5 + 1x0,33=~10l

Uwagi:

1) Ogólnie miałem nie robić milda i wylać resztki, ale pomyślałem że przydadzą mi się drożdże do kolejnego piwa. Jako że nie mam więcej miejsca chłodniczego, to fermentacja będzie odbywać się w temp. pokojowej.

2) Przy robieniu RISa miałem gorszy oplot i problemy z filtracją, tym razem poszło pięknie.

3) EKG średnio pachniał, ale mimo wszystko sypnąłem go do gotowania, przez "bulkadełko" i podczas/po gotowaniu nie wyczuwam już tego aromatu.

4) Całkiem fajne drożdże FM52, przy niskich temperaturach dają czysty profil a pod koniec fermentacji przy podniesieniu temperatury do 20-25°C nie zmieniają tego profilu. Wytrzymują dużo więcej niż producent zapisał, bo wg. obliczeń wyszło 12%, czyli +-1,5%, to i tak więcej niż producent daje.

Edytowane przez dzeju
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #23

 

Dziś zabutelkowana z dodatkiem 48g cukru trzcinowego w roztworze wodnym 0,3l. Planowane nagazowanie 2,0v/v. Wyszło 19x0,5 + 1x0,33=~10l. Odfermentowało do 1,3°Blg, co daje 3,25% alk.

Wodniste, słabe, kwaskowate, jak to wysłodki. Zastanawiałem się czy to w ogóle butelkować, ale myślę że cukier trzcinowy coś delikatnie pomoże.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #24 - 600m 3.0 (APA6)
Receptura własna.

Data warzenia: 09.06.2017

Ekstrakt: 12,6°Blg

Goryczka: 34,8 IBU

Alkohol: 5,55% obj.

Ilość: 24l

 

Surowce:
Zasyp:

4kg - słód pale ale Strzegom/VIking

0,25kg - Carahell

0,5kg - słód pszeniczny Strzegom

Chmiel:

15g Iunga 12,5%alfa

100g Amarillo 8,8%alfa

50g Mosaic 11,8%alfa

Drożdże:
FM52 Amerykański Sen / gęstwa 3cie pokolenie

Zacieranie:
17l

Woda 7,1ph. Zakwaszanie wody przed zasypem, 5ml kwasu fosforowego 75%
zasyp 55°C
64°C 60'

72°C 12'
78°C 10' (wygrzew)
Wysładzanie:
18L 80°C wody z dodatkiem 5ml kwasu fosforowego 75% (7,1ph na 5,5ph)
Do chmielenia wyszło 28,8L o gęstości około 11,5°Blg
Warzenie:

70'
60' 5g Iunga

30' 10g Iunga

10' 20g Amarillo

0'   50g Amarillo, 20g Mosaic

Chłodzenie i zadawanie drożdży:
Chłodzenie w wannie do temperatury 17,5°C ok 2h – do fermentora trafiło 24,2l brzeczki o gęstości 13,5°Blg, + 1,5 l wody źródlanej.

Dodanie drożdży, ok. 300ml gęstwy po #22. Razem wyszło ok. 26l 12,6°Blg.

 

Fermentacja burzliwa:
09.06.2017 - 30.06.2017

Temperatura fermentacji rosnąca 17,5°C->20°C.

Zeszło do 2,4°Blg.

 

Fermentacja cicha:

30.06.2017 - 04.06.2017

Dodane na zimno 30g Amarillo, 30g Mosaic.

Poziom cukru bez zmian 2,4°Blg.

 

Rozlew do butelek:

04.06.2017

123g cukru w roztworze wodnym 0,8l. Planowane nagazowanie 2,1v/v.

Wyszło 47x0,5 + 1x0,33=~24l.

 

Uwagi:

- Jednak Amarillo to mój ulubiony amerykaniec.

Edytowane przez dzeju
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #23

Barley wine zlane na cichą 23.06. Do 19l młodego piwa dodana jedna kopiasta łyżka płatków dębowych ~10g, mocno opiekanych, moczonych w Ballantines przez 2,5roku. Piwo świetnie pachnie, i smakuje. Zeszło do 7,2°Blg.

 

Warka #24

Dzisiaj zlana na cichą. Odfermentowanie do 2,4°Blg, dodane po 30g Amarillo i Mosaic. Piwo jak najbardziej poprawne w 22°C.

 

 

Oraz uzupełnienie etykiet , nie chciało mi się nad nimi pracować, ale zawsze jakieś są.

wieśniak #21 0,5l

Resz(t)ka #23 500ml

Ps.

- Warka #22, wysłodki po BW chciałem wylewać, a okazało się że to bardzo fajne i lekkie piwo. Co prawda wodniste ale przyjemne na upały.

- W tym sezonie jeszcze witbier i lambic :)

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #24

Wczoraj zabutelkowana z dodatkiem 123g cukru w roztworze wodnym 0,8l. Planowane nagazowanie 2,1v/v. Wyszło 47x0,5 + 1x0,33=~24l. Odfermentowało do 2,4°Blg, co daje 5,55% alk.

 

Piwo w smaku i zapachu poprawne. Trzeba chwilkę poczekać aż się w butelce ułoży, a dziś warzenie witbiera :).

Edytowane przez dzeju
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #25 - Nebula (Witbier IV)
Receptura własna.

Data warzenia: 05.07.17

Ekstrakt: 11,5°Blg

Goryczka: 13,7 IBU

Alkohol: 4,60% obj.

Ilość: 24 l

 

Surowce:
Zasyp:

1,75kg - słód pilzneński Weyeramann

1,5kg - płatki pszeniczne, błyskawiczne

1,1kg - słód pszeniczny Strzegom

Chmiel:

30g Lubelski 4,3%alfa

Drożdże:
FM20 Białe Walonki - starter 0,8l

Dodatki:

17g - kolendra indyjska moździeżowana

110g - świeża skórka z pomarańczy słodkiej (ok. 5,5 średnich owoców, ściągana za pomocą obieraczki, bez albedo)

Zacieranie:
15l

Woda 7,1ph. Zakwaszanie wody przed zasypem, 4ml kwasu fosforowego 75%
zasyp 54°C
64°C 40'

72°C 15'
80°C 10' (wygrzew)
Wysładzanie:
18L 80°C wody z dodatkiem 5ml kwasu fosforowego 75% (7,1ph na 5,5ph)
Do chmielenia wyszło 26L o gęstości około 11°Blg, dolane 2l wody co daje 28l, 10,4°Blg przed gotowaniem.
Warzenie:

70'
50' 30g Lubelski

5' kolendra, skórka pomarańczy

Chłodzenie i zadawanie drożdży:
Chłodzenie w wannie do temperatury 19°C ok 1,5h – do fermentora trafiło 24,2l brzeczki o gęstości 11,6°Blg.

Dodanie drożdży, ok. 800ml starter 10°Blg. Razem wyszło ok. 25l 11,5°Blg.

 

Fermentacja:
05.07.2017 - 20.07.2017

Temperatura fermentacji 18->21°C.

+ kolanko z miedzi wrzucone do fermentora od początku

 

Odfermentowanie do 3,0°Blg.

 

Rozlew do butelek:

20.07.2017

 

Zabutelkowana z dodatkiem 128g glukozy w roztworze wodnym 0,8l. Planowane nagazowanie 2,1v/v. Wyszło 47x0,5 + 2x0,33=~24l. Odfermentowało do 3,0°Blg, co daje 4,6% alk.

 

Uwagi:

- Starter był bardzo delikatnie kwaskowy, ale bez innych niepożądanych smaków i aromatów. Wydaje mi się że wszystko w porządku, czas pokaże :)

- Starter jednak był w porządku.

- Powinienem potrzymać to piwo jeszcze z tydzień na tych drożdżach, może być niedofermentowane. Planowane szybkie skonsumowanie :).

Edytowane przez dzeju
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #22 Barley wine

 

Po 50 dniach fermentacji zabutelkowane z dodatkiem 80g cukru w roztworze wodnym 0,3l (25,3°Blg). Planowane nagazowanie 1,9v/v. Wyszło 42x0,25 + 24x0,33=~18,5l.

 

W 17 dniu fermentacji przełożone z 16-19°C do temperatury pokojowej 20-25°C. Powodem było zwolnienie miejsca w komorze dla innych piw. Nie czuć alkoholu mimo takich temperatur i ok. 12%. W smaku i aromacie bardzo przyjemne, ale płatki z whisky zdominowały go trochę. Ilość płatków idealna tym razem. Powinno być super piwo jak się ułoży :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #25 Nebula

 

Zabutelkowana z dodatkiem 128g glukozy w roztworze wodnym 0,8l. Planowane nagazowanie 2,1v/v. Wyszło 47x0,5 + 2x0,33=~24l. Odfermentowało do 3,0°Blg, co daje 4,6% alk.

Potrzymałbym jeszcze przez tydzień to piwo na fermentacji, ale za tydzień będę już go potrzebował. Mogą być granaty, ale raczej nie pozwolę aby się przegazowało :). Nazwa Nebula odnosi się do mgły/chmury z łacińskiego.

 

Przy okazji etykiety:

 

Warka #24

#24 600metrów 3.0  500ml

 
Warka #25

#25 Nebula 500ml

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Czas uzupełnić nieco zapiski i późno zacząć nowy sezon bo planów dużo, a czasu mało :).

 

Warka #26 - Lambic
Receptura własna.

Data warzenia: 24.07.17

Ekstrakt: 11,5°Blg

Goryczka: ~5 IBU

Alkohol:

Ilość:

 

Surowce:
Zasyp:

2,25kg - słód pilzneński Weyeramann

1,9kg - płatki pszeniczne, błyskawiczne

0,4kg - słód pszeniczny Strzegom

Chmiel:

51g Lubelski 4,3%alfa

Drożdże:
FM20 Białe Walonki -  gęstwa zebrana 4 dni wcześniej

Wyeast 3278

 

Zacieranie:
15l

Woda 7,2ph. Zakwaszanie wody przed zasypem, 4ml kwasu fosforowego 75% (woda niestety bardzo bogata w CaCO3)
zasyp płatków 56°C (aby się namokły trochę)

zasyp słodów 72°C

70°C 60'
80°C 10' (wygrzew)
Wysładzanie:
19L 80°C wody z dodatkiem 5ml kwasu fosforowego 75% (7,2ph na 5,5ph)
Do chmielenia wyszło 28L o gęstości około 10,5°Blg, wysładzanie niedbałe, bez zwracania mętnej brzeczki
Warzenie:

70' 1g Lubelski
5' 50g Lubelski

Chłodzenie i zadawanie drożdży:
Chłodzenie w wannie do temperatury 17°C ok 1,5h – do fermentora trafiło 26,5l brzeczki o gęstości 11,5°Blg.

Dodanie drożdży, ok. 150ml gęstwy FM20.

 

Fermentacja burzliwa:
24.07.2017 - 28.07.2017

Temperatura otoczenia podczas fermentacji 19,5°C. Ładnie przefermentowało, alkohol niewyczuwalny.

Bez pomiarów przelanie do fermentacji z bakteriami.

Fermentacja kwaśna:

28.07.2017 -

Przelanie do balonu ok. 26l młodego piwa. Zadanie Wyeast 3278 po 4rech dniach od rozbicia paczki. Napuchły już dużo wcześniej.

14.10.17 - pojawiła się bardzo delikatna błonka na piwie, jak od garbników (okazję do obejrzenia co się dzieje, mam dość rzadko).

 

Uwagi:

- Proces wysładzania, zacierania przeprowadzony mniej dbale aby zostawić bakteriom trochę skrobi.

- Fermentacja uzależniona od temperatury w piwnicy. Lato ~20°C, zima ~15°C. Na to wpływu nie mam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #27 - American Amber Ale
Receptura własna.

Data warzenia: 06.11.17

Ekstrakt: 12,7°Blg

Goryczka: 38,3 IBU

Alkohol: 5,6%

Ilość: 21,5l

 

Surowce:
Zasyp:

3,2kg - słód pilzneński Weyeramann

0,5kg - słód monachijski I Weyermann

0,5kg - słód Caraamber I Weyermann

0,25kg - słód Carahell I Weyermann

Chmiel:

15g - Iunga 12,5%alfa

100g - Chinook 12,8%alfa

50g - Amarillo 9,3%alfa

50g - Cascade 5,8%alfa

Drożdże:

US-05 paczka

 

Zacieranie:
14l

Woda 6,8ph. Zakwaszanie wody przed zasypem, 4ml kwasu fosforowego 75%

zasyp słodów 51°C

66°C 60'

72°C 10'
80°C 10'
Wysładzanie:
20L 80°C wody z dodatkiem 7,5ml kwasu fosforowego 75% (6,8ph na 5,2ph)
Do chmielenia wyszło 28,2L o gęstości około 10,9°Blg
Warzenie:

70'

60' 5g Iunga

30' 10g Iunga

10' 10g Chinook, 10g Amarillo, 10g Cascade
5'  20g Chinook, 20g Amarillo, 20g Cascade

Chłodzenie i zadawanie drożdży:
Chłodzenie w wannie do temperatury 17,5°C ok 1,5h – do fermentora trafiło 24l brzeczki o gęstości 12,7°Blg.

Dodanie uwodnionych drożdży.

 

Fermentacja burzliwa:
06.11.17 - 24.11.17

Temp. fermentacji rosnąca od 16->21°C (czasami miałem skoki +-1°C od danej temperatury w danym dniu)

Odfermentowanie do 3,0°Blg.

Fermentacja cicha:

24.11.17 - 30.11.17

Na cichą poszło ok. 23,8 l. Dodane na zimno 70g Chinook, 20g Amarillo, 20g Cascade.

Na koniec cichej lekkie obniżenie temp. z 21 do 17°C.

Butelkowanie 30.11.17

Zabutelkowane  z dodatkiem 103g cukru w roztworze wodnym 0,8l. Planowane nagazowanie 2,1v/v. Piwo odfermentowało do 2,5°Blg co daje 5,6% alk. Wyszło 40x0,5 + 0,4 + 2x0,33 + 0,25 =~ 21,5l.

 

Uwagi:

- Fermentacja ruszyła po 24h od zadania. Na pewno trochę zawiniłem, bo brzeczka przed zadaniem miała 17,5°C. Po zadaniu drożdży i wsadzeniu do komory fermentacyjnej wieczorem, rano temperatura brzeczki? osiągnęła 16°C. Trochę za słabo też napowietrzyłem. Drożdże jakoś najlepiej też się nie zachowywały, przy uwadnianiu jakoś słabo ruszały. Chyba się oduczyłem pracować z suchymi i przez płynne zapomniałem jak się z nimi obchodzić :)

- Piwo po burzliwej bardzo fajne i przyjemne, dawno na tym etapie nie miałem takiego fajnego piwa (mimo wad). W aromacie śladowe ilości siarkowodoru i aldehydu octowego. Prawdopodobnie przez skoki temperatury i zestresowanie drożdży na początku, ale to się ułoży nie ma tego dużo.

 

Etykieta:

large.5ae77beb85017_27AAA500ml.jpg.6d7d3a1e26dd852966b7b60e8b2059c2.jpg

Edytowane przez dzeju
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.