Skocz do zawartości

BROWAR JACENTY


Jacenty

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 10.04.2016 o 15:25, Jacenty napisał:

Znalazłem w moich zapasach zestaw Dry Stout, kupiony w CP, ześrutowany. Leżał w zapomnieniu ponad rok. Słody 10 miesięcy po terminie przydatności, chmiel 1,5 roczny, tylko drożdże jeszcze w terminie. Nigdy nie miałem do czynienia z tak mocno przeterminowanym zestawem. Słód wygląda, pachnie i smakuje zupełnie normalnie, a to w zasadzie najważniejsze. Żadnych oznak pleśni czy innych wad. Nie spodziewam się więc przykrych niespodzianek, ale ponieważ jest to wyjątkowa sytuacja w moim browarze, postanowiłem podzielić się doświadczeniem. 

 

Ja odnalazłem w piwnicy paczkę 5kg słodu pilzneńskiego ze Strzegomia z przed 9 lat. Zawierucha przeprowadzkowa sprawiła, że kiedyś tak skrzętnie go ukryłem :)

Słód do gara, zacieranie bez problemów, wydajność bardzo dobra, fermentacja normalna. Pils Bohemski wyszedł jakby był robiony ze słodu kupionego wczoraj.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.