Skocz do zawartości

QV Birra


mc007

Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 tygodnie później...

#14 Czeski Pilsener zabutelkowany 21. 04. po 3-tygodniowym lagerowaniu z 1,7 l brzeczki i 13g cukru, celowane nagazowanie 2,5.

1 x 2l, 53 x 0,5l, 1 x 0,33.

 

Jestem w szoku, ile osadów zbiera się na dnie fermentora, mimo dość klarownego zielonego piwka przy przelewaniu znad drożdży. 

post-9765-0-24276500-1429743968_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#16 Lager Wiedeński przelany do 3-tygodniowego lagerowania przy 3,2 blg.

 

Przy okazji wrzucam aktualne foty mojego chmielu. Mam nadzieje, że da plon, z którego nachmielę jedną, dwie albo trzy warki :D

 

Po kolei:

 

Sybilla, Hellertauer, Marynka, Lubelski, Magnum, Lubelski.

post-9765-0-68106700-1429744194_thumb.jpg

post-9765-0-89428200-1429744220_thumb.jpg

post-9765-0-08354000-1429744248_thumb.jpg

post-9765-0-05162100-1429744271_thumb.jpg

post-9765-0-92003700-1429744294_thumb.jpg

post-9765-0-61607700-1429744322_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Przez cały kwiecień nie było warzenia, tylko butelkowanie poprzednich warek.

W końcu się zabrałem za piwo. Gęstwa US-05 miała już 3,5 tygodnia ale w zapachu była całkiem neutralna.

 

Receptura własna, chmielenie z "resztek", jakie miałem.

 

#17 American Pale Ale 02. 05. 2015
 

12 blg

22 l (do fermentacji)

46 IBU

 

Skład:

- Pale Ale Strzegom 3,96 kg - 92%
- Carahell Weyermann 0,34 -   8%

 

ponad 3-tygodniowa gęstwa US-05

 

Marynka 10,5% 11g

 

Lunga 11%  15g

 

Centennial 10%  37g

 

Ahtanum 4,6% 10g

 

Mech Irlandzki 4g

  

Zacieranie

 

Łyżeczka gipsu piwowarskiego

67°C - 70 minut


77°C Mash Out

Chmielenie:

 

-chmielenie brzeczki przedniej 5g Marynki
- 60 min 15 Lunga 

- 60 min 6g Marynki

- 15 min 20g Centennial 

- 10 min mech irlandzki 4g

-  5 min 17g Centennial 

-  0 min 10g Ahtanum 

 

 

Coś pójdzie na zimno, bo aromat chyba może być słaby.

 

900 ml zagotowane jako rezerwa.

 

Drożdże zadałem ok 17, do brzeczki w temperaturze 22°C. Dzisiaj rano już ładnie hulają w fermentorze.

Temperatura otoczenia 14°C.

 

- jako początkujący piwowar przekonuję się, że najlepszy okres na warzenie już minął. W pół godziny 

chłodnica zbiła temperaturę tylko do ok 22°C i widać było, że długo potrwa zanim zejdzie niżej.

Poza tym ciągła obawa, że coś wleci do uchylonego gara. Dlatego skończyłem chłodzenie na 22°C.

 

/ - 13. 05. zlane 16 litrów przy 2 blg. Wsypane 50g Ahtanum do chmielenia na zimno.

 
/ -18. 05.  zabutelkowane z dodatkiem 0,8l rezerwy i 37g cukru.

 

Skrócona metryczka finałowa z VI CKPDBP:

 

 

 
 

 

Aromat*:

10,3

 /14

Opisz wpływ surowców, produktów fermentacji, ewentualnie infekcji.

Przyjemny, rześki, wyraźnie cytrusowy. Delikatne estry,

za dużo fenoli.

 

 

 

 

Wygląd*:

4,7

 /6

Opisz barwę, klarowność piwa oraz barwę, strukturę i trwałość piany

Kolor złoty, lekko mętny.

Piana wysoka, średnio trwała.

 

 

Smak*:

13,3

 /18

Opisz wpływ słodu, chmielu, wody, właściwości nadane przez typ           użytej fermentacji, także balans, posmak i inne właściwości smakowe.

Słodowość dobrze zbalansowana z goryczką, piwo lekkie

i orzeźwiające.

 

 

 

 

Goryczka*:

4,3

 /6

Oceń natężenie i opisz jakość goryczki w  piwie.

Średnio wysoka, ale przyjemna, szlachetna, pasująca do

całości.

 

 

Odczucie w ustach*:

5

 /6

Oceń  pełnię smaku, wysycenie dwutlenkiem węgla, rozgrzewanie, konsystencję; opisz inne wrażenia wyczuwane w jamie ustnej.

Pełnia średnia, wysycenie średnie do wysokiego.

 

 

 

 

 

Ogólne wrażenie*:

 

Opisz ogólne wrażenia związane z degustacją piwa.

Zamieść wskazówki mogące posłużyć do jego ulepszenia.

Piwo smaczne, pijalne, zbalansowane. Pokazuje, że styl

nie musi opierać się na ogromnej goryczce.

 

 

 

 

   

   

 

 

 

         

 *

         

 

 

 

Edytowane przez mc007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#18 Malinowe Pale Ale

 

Do 6 litrów APY wlałem 2 x 450 ml soku malinowego Łowicz i 5l wody źródlanej.

 

Nie będę dochmielał, bo wydaje mi się, że goryczka będzie wystarczająca.

 

/ 6. 06 zabutelkowano z 200g ksylitolu i 100ml soku malinowego (84g glukozy). 21 x 0,5 i 5 x 0,33.

post-9765-0-96157400-1431608765_thumb.jpg

Edytowane przez mc007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Hehe, chwalę się. :D  Warka #17 American Pale Ale okazała się na tyle udana, że zwyciężyła w swojej kategorii w VI Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego :)

 

 

W tym tygodniu warzenie. Na mieszadło poszły dzisiaj Fermetum Mobile 21 Odkrycie sezonu.

Będzie Saison!

 

post-9765-0-78045200-1434981218_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki :)

Czy nietypowy? :) Dość długo zastanawiałem się nad zasypem, czytałem inne receptury, charakterystyki słodów i postawiłem na prostotę.

Kolor też wyszedł dobry, piwo się udało :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chyba sekret tkwi w dobrej "praktyce higienicznej" -czy jak to nazwać.

Gęstwę po lagerach wylałem jak miała grubo ponad miesiąc i też nie przejawiała zapachowych oznak, ze coś się tam dzieje.

Oby tak dalej. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Równocześnie wysłałem APA na konkurs do Witnicy i Częstochowy.

Właśnie otrzymałem metryczkę z Witnicy.

 

Do Witnicy doszło 3 dni później (przez weekend) niż do Częstochowy.

Wniosek? Musiało się zepsuć gdzieś na poczcie, zostawili na słońcu czy coś takiego...

post-9765-0-51833400-1435004473_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wniosek? Musiało się zepsuć gdzieś na poczcie, zostawili na słońcu czy coś takiego...

Dla mnie ten wniosek nie jest taki oczywisty :) Co tam musiałoby się dziać, żeby piwo ze zwycięskiego zrobiło się aż tak słabe?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie mam pojęcia, ale w żadnej otwartej u siebie butelce nie wyczułem niczego takiego.

Zostawienie w bardzo ciepłym miejscu nie mogło spowodować zepsucia?

 

Jak wystawisz w słońce butelkę to pewnie tak, ale w opakowaniu będziesz miał tylko wyższą temperaturę. :)

 

Kiedyś wstawiłem malinowe do lodówki i podgrzałem do ponad 30C by szybciej się nagazowało i do dziś jest dobre*  :)

 

*ale nie próbujcie tego w domu. :)

Edytowane przez profik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#19 SAISON  24. 06. 2015
 

12,7 blg

21 l (do fermentacji)

37 IBU

 

Skład:

- Pilzneński Strzegom 2,8 kg 

- Pszeniczny Strzegom 1 kg
- Carahell Weyermann 0,2 kg 

- Caraaroma Weyermann 0,2 kg

 

Drożdże FM21 Odkrycie Sezonu

 

Marynka 10,5% 25g

 

Lubelski szyszka 3%  18g

 

Tradition 5,2%  10g

 

Curacao 20g

 

Mech Irlandzki 4g

  

Zacieranie

 

32-33°C - 30 minut

64°C - 60 minut

74°C - 20 minut


77°C Mash Out

Chmielenie:

 

- 65 min 25g Marynki

- 20 min 18g Lubelski

- 20 min 20g Curacao

- 10 min mech irlandzki 4g

-  5 min 10g Tradition 

 

 

Drożdże zadane do brzeczki o temperaturze 22°C o 1 w nocy. Przeniesione w 17°C otoczenia. Fermentacja planowana w 21-22°C.

Zagotowane 2 słoiki rezerwy o gęstości 13,7blg, ponad 1,5 l razem.

 

/9. 07 przelane na cichą przy 1 blg.

 

/20. 07 zabutelkowane z dodatkiem 1,3l rezerwy. Celowane nagazowanie 2.4. Piwo bardzo klarowne :) 

Edytowane przez mc007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#20 WITBIER  15. 07. 2015
 

11 blg

Fementor I: 20,5l

 

 Fermentor II: 14,5l

 

(do fermentacji)

 

24 IBU

 

Skład:

słód pilzneński    3 kg

słód pszeniczny     0,9 kg

płatki pszenne    1,2 kg

mąka pszenna      0,3 kg

płatki owsiane      0,6 kg

słód zakwaszający 0,1 kg

 

Drożdże:

FM21 Odkrycie Sezonu gęstwa

Safbrew s-33

 

Chmiel:

Marynka 10,5% 35g

 


Zacieranie

 

kleikowanie

52-50°C                               20 minut

63°C                                     40 minut

72°C                                     do negatywnej próby jodowej


77°C Mash Out

Chmielenie:

 

 60' Marynka 35g

 

- 6' kolendra 15g, skórka z 1 cytryny i 1 pomarańczy

- 3' kolendra 8g, skórka z 1 cytryny i 2 pomarańczy

- 0' skórka z 1 pomarańczy

 

20,5l zdane 150ml gęstwy FM21. 14,5l zadane uwodnioną saszetką s-33. Wszystko w temperaturze 23°C.

Chłodzenie niestety nie daje rady o tej porze roku, dobrze że to Belgi.

Przeniesione w otoczenie 19-20°C.

Zagotowany 1 słoik na rezerwę, odzyskany z chmielin. Drugi pękł w trakcie gotowania :(

 

/ 28. 07 fermentor I przelany na cichą przy 0,5 blg. Fermentor II zostaje, 3,5 blg.

/ 7. 08 Zabutelkowane, fermentor I z 0,45l rezerwy i 87g cukru, fermentor II z 99g cukru w 0,5l wody. Celowane nagazowanie 2,4.

 

Piwo na FM21 całkowicie klarowne, było prawie klarowne już na etapie przelewania na cichą.

Piwo na s-33 mętne jak kałuża, ostatecznie zeszło do 2 blg. Bardzo długo dofermentowywało, mimo że drożdże uwodnione, mało piwa jak

i niewielki baling. Pewnie przelanie na cichą by pomogło w pozbyciu się mętności, ale w końcu już początek sierpnia jest to trzeba w końcu tego Wita zabutelkować :)

 

 

/ Kolejnym razem zrezygnuję z przerwy białkowej. Brak piany.

Edytowane przez mc007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Nowy sprzęt w browarze:

 

- sterylizator do butelek (użyty już 2 razy, polecam!!)

 

- w końcu zastąpiłem Gretę porządną kapslownicą Grifo HD. Nie ukrywam, że wpłynęła na tą decyzję nagroda z VI CKPDBP

w sklepie alepiwo.pl ;) 

 

Dzisiaj zabutelkowane chyba 70 butelek i trzeba przyznać, że czuć różnicę :)  Muszę ją tylko zamocować do jakiejś

platformy, żeby stabilnie stała. I nasmarować :D

post-9765-0-39849700-1438991238_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

"30-32* - przerwa zakwaszająca, przy jej wydłużeniu do paru godzin uzyskamy lekkie zakwaszenie brzeczki, które jednak łatwiej jest uzyskać innymi sposobami."

 

Chciałem ją tylko "zaznaczyć", nie miałem kilku godzin więc pewnie nawet nie wpłynęło to na zakwaszenie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#21 Belgian IPA   12. 08. 2015
receptura wzorowana na recepturach Belgian IPA browaru Brassiere Lodzermensch 

18 blg

20l

 

 

74 IBU

 

Skład:

słód pilzneński Weyermann Premium 2-2,5 EBC     4,35 kg

słód Biscuit                                                               0,58 kg

słód Pszeniczny                                                        0,43 kg

słód Cara Blond Castle 20EBC                                 0,40 kg

 

miód 0,3 kg

 

Chmiel:

 

Pacific Gem 14,2%

Citra 13,1%

Nelson Sauvin 11,4%

 

Drożdże:

FM21 Odkrycie Sezonu gęstwa

 

 


Zacieranie

 

 

52°C                             10 minut

63°C                             20 minut

72°C                             40 minut


77°C Mash Out

Chmielenie:

5g Pacific Gem chmielenie brzeczki przedniej

 

-  60' Pacific Gem 15g

- 30' Citra 10g

- 30' Pacific Gem 10g

- 30' Nelson Sauvin 10g

- 15' Nelson Sauvin 10g

- 15' Citra 10g

- 10' mech irlandzki

- 5' 300g miodu

- 0' Nelson Sauvin 30g

- 0' Citra 30g

 

 

Chłodzenie do 30°C i do fermentora, nie ma co czekać dłużej przy temperaturze wody z kranu powyżej 20°C.

 

Pierwszy raz używam sterownika STC 1000. Piwo poszło do lodówki, po 10 godzinach temperatura zeszła do 18°C i zostały zadane drożdże

w tej samej temperaturze.  

 

Oznaki fermentacji po 8 godzinach. 

 

Temperatura ustawiona na: 17°C 1 dzień

18°C drugi dzień

20°C trzeci

i dalej stopniowo wyżej aż do 25°C 28 sierpnia.

 

31. 08 przelane na cichą przy 1.8blg co daje 8,5% abv! Dodane 50g Nelson Sauvin i 20g Pacific Gem. 

Piwo dosyć mętne. 

 

04. 09 zabutelkowane z 0,8l rezerwy i 20g cukru. Celowane nagazowanie 2.5.

Edytowane przez mc007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Zrobiłem sobie syrop kandyzowany o kolorze bursztynu

celem dodania go do Dubbla opartego składem na zwycięskim Dubblu Czesława.

Będzie fermentowane FM21.

 

Skład:

1kg cukru

10g DAP

240ml wody

137°C

 

300ml wody

 

Wyszedł super syrop z bardzo fajnym zapachem karmelu.

post-9765-0-72376200-1440776261_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#22 Belgian Dubbel   03. 09. 2015
 

18 blg

 

20l

 

22 IBU

 

Skład:

słód pilzneński Weyermann Premium 0,67 kg, Bruntal 3,18 kg 70%

słód pszeniczny  jasny Strzegom 0,55 kg                                 10% 

słód Abbey Weyermann 0,22 kg                                                    4%

słód Special B Weyermann 0,275 kg                                              5%

słód Carafa I Special Weyermann 0,055kg                                      1%

 

cukier kandyzowany (wyrób własny) 0,5 kg                                 10%

 

chmiel Magnum 11,8% 17g

chmiel Saaz 3,1% 10g

 

Drożdże:

FM21 Odkrycie Sezonu gęstwa

 

Zacieranie

 

Słód do 17,5 litrów wody o temp. 55 st.C.

- 65,7 – 66,2 st.C – 60 min,

- 70,8 – 71,2 st.C. – 15 min,

- 76 – 77 st.C. – 5 min.


Gotowanie: 90m

 

-  60' Magnum 17g

-  15' syrop kandyzowany

-  10' Saaz 10g

 

 

Do fermentacji poszło 19,5l 18blg.

Zagotowana rezerwa 21blg 0,7l. 

 

Schemat temperatur wg. Czesława Dziełaka. Drożdże uwodnione w 14°C,

04. 09 - 16°C 

05. 09 - 18°C

06. 09 - 20°C

07. 09 - 21°C

08. 09 - 22°C

09. 09 - 23°C

Przetrzymane w 23-26°C do 19. 09 i przelane na cichą. Zastosuje cold crash, butelkowanie za kilka dni.

 

/23. 09. zabutelkowane z 0,55l rezerwy 21blg i 33g cukru. Celowane nagazowanie 2,4.

 

 

QV birra - Dubbel Kolor: klarowne, ciemno brązowe  Piana: obfita, drobno pęcherzykowa, trwała Wysycenie: wysokie, odpowiednie, podnoszące pijalność  Aromat: nuty belgijskie, przyprawowe, ostre Goryczka: niska Smak: bardzo dobre piwo, pijalne, nie czuć alkoholu. Dużo lepsze od tego co wyszło z browaru cieszyn. Najlepsze z opisywanej czwórki. Zachęciło mnie do przetestowania tych drozdzy
  Edytowane przez mc007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.