Skocz do zawartości

Browar KREATION


nms007

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj (02.12.2014) wrzuciłem na cichą do #44 "Timmus" APA:

37g Summit + 5g Cascade (miałem resztki)

Jakie wnioski z chmielenia Summitem na zimno? Nie wyszła cebula? :)

Edytowane przez santa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś musiałem skalibrować refraktometr bo okazało się, że zawyżał odczyt o 1 brix

A dzieliłeś wynik z refraktometru przez 1,04? Jeśli nie to tu należy szukać przyczyn zawyżania wskazań.

Dzielę zawsze. A kalibracje zrobiłem, bo na wodzie destylowanej refraktometr pokazywał: 1 brix

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj (02.12.2014) wrzuciłem na cichą do #44 "Timmus" APA:

37g Summit + 5g Cascade (miałem resztki)

Jakie wnioski z chmielenia Summitem na zimno? Nie wyszła cebula? :)

 

Lekka tylko jest :P ale bardziej w smaku niż aromacie - ale to naprawdę na granicy auto sugestii. Bardziej obawiam się (wspominanej wcześniej) kwaskowości :/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś #44 "Timmus" APA wędruje do piwniczki na leżakowanie (ok. 14-15°C).

 

Przeprowadziłem także próbę organoleptyczną i muszę przyznać, że piwo jest jak najbardziej do picia (obawiałem się infekcji).

Aromat może nie powala, ale jest stosunkowo rześki, lekko owocowy. W smaku piwo jest chmielowe, również lekko owocowe i delikatnie cebulowe (ale bez autosugestii nikt z rodziny tego nie wyczuł). Goryczka umiarkowanie wysoka, lekko zalegająca, przyjemna - myślę, że faktycznie ma te 40 IBU (wg. BeerSmith).

 

Reasumując: piwo jak najbardziej ok, ale na pewno Summit - jako single hop - nie jest moim ulubionym chmielem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#46 Black IPA 18.3ºblg

 

5 kg - Pale Ale

0,5 kg - Carafa Special II

0,5 kg - Monachijski I

0,2 kg - Karmelowy 150

0,2 kg - Pszeniczny jasny

 

Zacieranie:

65-68°C - 60 min

75°C - 1 min

 

Brzeczka przednia:

15g - Amarillo: ok. 60 min

5g - Chinook: ok. 60 min

 

Gotowanie (75 min):

15g - Marynka: 60 min

11g - Chinook: 60 min

10g - Cascade: 60 min

15g - Amarillo: 30 min

10g - Cascade: 15 min

1/2 łyżeczki - Pożywka dla drożdzy Wyeast: 15 min

1/2 łyżeczki - Mech Irlandzki: 15 min

10g - Cascade: 2 min

15g - Cascade: 0 min

5g - Amarillo: 0 min

 

Do gotowania (27l) dolane 1l wody.

 

Wyszło: 19l, 18.3°blg

 

Przy przelewaniu do fermentora posłużyłem się workiem filtracyjnym (dedykowany do moszczów owocowych)!

 

Drożdże:

US-05 (uwodnione)

Zadane w temp.: 17,5°C

 

Temperatura fermentacji:

Start: 16°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#47 Cream Stout 13.8ºblg

 

2,5 kg - Pale Ale

0,5 kg - Monachijski I

0,4 kg - Karmelowy 150

0,4 kg - Płatki owsiane błyskawiczne

0,26 kg - Chocolate 700

0,2 kg - Carafa II

0,11 kg - Czekoladowy ciemny 1200

0,1 kg - Jęczmień palony

0,03 kg - Barwiący

 

Zacieranie:

67.4-68.9°C - 50 min

78°C - 1 min

 

Gotowanie (60 min):

5g - Marynka: 60 min

10g - Marynka: 45 min

1/2 łyżeczki - Mech Irlandzki: 15 min

 

Do gotowania (21l) dolane 3l wody.

 

Wyszło: 19l, 13.8°blg

 

Drożdże:

US-05 (gęstwa po #46 Black IPA)

Zadane w temp.: 18,5°C

 

Temperatura fermentacji:

Start: 15°C

 

ps. Jak wyjdzie dobry (obawy mam przez wzgląd na trochę już leciwe składniki), to pójdzie na BV 2015 :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przy przelewaniu do fermentora posłużyłem się workiem filtracyjnym (dedykowany do moszczów owocowych), bo było sporo mułu chmielowego!

 

Jaki konkretnie używasz? Jakiej pojemności ten worek(bo są różne)? Jak go dezynfekujesz?

 

 

#46 Black IPA 18.3ºblg

 

 

Brzeczka przednia:

15g - Amarillo: ok. 60 min

5g - Chinook: ok. 60 min

 

 

 

Mam rozumieć, że jakąś małą ilość brzeczki (jaką?) chmielisz w osobnym garnku przez godzinę? Potem wlewasz do

do całości i całość chmielisz już "normalnie"? Dobrze rozumiem?

 

Happy New Year :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@up

Worek mam tego typu:

http://archiwum.alle...3380334742.html

Dezynfekuję go we wrzątku, a sam stelaż Desprejem (lub podobnym środkiem)

 

Wszystko odbywa się w jednym garze!

W trakcie filtracji, do umytego (po zacieraniu) gara wrzucam chmiel i filtrat odbieram seriami (po 5-10l). Jak zbliżam się do końca wysładzania, to włączam palnik i dalej już tradycyjne chmielenie.

Edytowane przez nms007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#46 Black IPA

Zabutelkowana z dodatkiem 100 g cukru. Wyszło 37 butelek 0,5l

 

ps. Dziś testowałem w akcji mój nowy filtrator chmielin - sprawdza się idealnie! Wymaga jeszcze delikatnego uszczelnienia i będzie git:

image_url-6408-1420668519.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście, że mogę ;)

Jest to najzwyklejszy filtr irygacyjny/liniowy (choć nie tak prosto było to kupić). Rozwiązanie zostało podejrzane u jednego z amerykańskich piwowarów ;)

Filtr możesz kupić np. tutaj:

https://www.wiprol.pl/search.html?search=Filtr+irygacyjny

 

Ja niestety musiałem kombinować z przejściówkami, bo kupiłem z innego źródła.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#48 Session IPA 11.4ºblg

 

2.5 kg - Pale Ale

1 kg - Pilzneński

110 g - Melanoidynowy

 

Zacieranie:

62°C - 20 min

72°C - 40 min

77°C - 1 min

 

Gotowanie (60 min):

13g - Chinook: 60 min

1 łyżeczka - Mech Irlandzki: 15 min

70g - Amarillo: 0 min

40g - Citra: 0 min

40g - Mosaic: 0 min

 

Do gotowania dolane ok. 5l wody

 

Wyszło: 19l, 11.4°blg

 

Drożdże:

S-04 (uwodnione)

Zadane w temp.: 21°C

 

Temperatura fermentacji:

Start: 21°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.