Skocz do zawartości

Browar AS


Rekomendowane odpowiedzi

Warka 113 przyWIT-alne

28.06.14

 

Pilzneński 1,5

Pszeniczny 1,0

Pszenica 2,0

Płatki owsiane błysk. 0,2

 

52° zasyp, 49° -> 66° w 30'

66° 50'

72° 15'

77° - filtracja

 

Gotowanie 75'

Lubelski 5g w 5'

Lubelski 25g w 50'

Kolendra 5g w 70'

Skórki z 1: grejfruta, pomarańcza, cytryny - w 75'

 

23 l 11,0°Blg, activator 3787 THG

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jako, że to "1-sza" i "2-ga" warka, trzeba się jakoś dostosować:

W obu piwach, po kilkunastu godzinach od zadania drożdży, na brzĘczce pojawiła się gruba piana z takim brązowym na wierzchu - pewnie infekcja! Co robić?

Co gorsze - "NIE BULKA"! Wprawdzie pokrywa fermentora jest bez rurki, ale "NIE BULKA"! Ratunku!

 

;):beer: ... :beer:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja bym spróbował zabutelkować - wylać zawsze zdąży ;)

Wczuj się.

1-sza warka, cudem uzbierane 40 butelek.

2-ga, już 23 szt. trochę brudne, ale są!

... znając zapały neofitów, jutro kolejne warzenie. Coś czuję, że WITek Neofitek.

 

... i butelkuj tu!

Edytowane przez rubezahl
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki, dobrze jest mieć zaprzyjaźnionego piwowara w okolicy

Święte słowa, wprawdzie to nie Wrocław, gdzie za każdym rogiem czai się piwowar, ale w świetle ostatnich, oficjalnych wyników dobiliśmy właśnie do siedmiu czynnych sztuków, a to już grupka, że ohohoho ;)

Edytowane przez korzen16
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 114 WITek Neofi-tek/utek

30.06.14

 

Pilzneński 3,0

Pszenica 2,0

Płatki owsiane błysk. 0,2

 

52° zasyp, 49° -> 66° w 20'

66° 50'

72° 25'

76° - filtracja

 

Gotowanie 70'

Iunga 5g w 5'

Lubelski 25g w 50'

Kolendra 8g w 65'

Skórki z 1: grejfruta, pomarańcza, cytryny - w 70'

 

23 l 12,0°Blg, 3787 THG - trochę piany z warki 113, błyskawiczny start fermentacji. THG na 'przystawce' poczuły apetyt, trzeba pomyśleć nad konkretnym daniem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Uzupełniając teraz wiedzę, czytam namiętnie zapiski forumowe.

Często przy wspominaniu niesłodowanej pszenicy, jest wzmianka, że napęd śrutownika (piwowar czy silnik) dostaje zadyszki :ble: .

Uproszczeniem sobie życia, jest pomieszanie pszenicy z resztą słodów przeznaczonych do zasypu. Śrutowanie jest zdecydowanie bardziej komfortowe.

Edytowane przez rubezahl
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj, podczas porządkowania piwniczki pod zapasy słodów, znalezisko.

Butelka piwa, litrowy PET (po Opacie) - część warki przeznaczona na imprezy wyjściowo-wyjazdowe typu: grill u znajomych (wynieś, poczęstuj/wypij, butelkę zostaw - to łatwiej... wrócisz do domu ;) ).

Warka 43 Lager, 11,5°Blg, warzone 15.06.2010, wg mojej bazy rozlane 1449 dni temu (dopiero potem zobaczyłem, że butelkowane 13.07.10, kilka dni do pełnych 4 lat - ale i tak bym nie wytrzymał z otwarciem). Przechowywane w temp. 8-17°C.

 

Przy otwarciu wyszło dosyć gwałtownie podnosząc osady.

Kolor - mętne, przygaszony "wiewiórkowy", lol - zawsze myślałem, że potrafię określać kolory, tu poległem.

Piana - dało się nalać z fajną czapeczką, przybrudzona biel, drobnopęcherzykowa, średnio obfita, nietrwała - po upiciu ok. 1/2 kufla zniknęła bez śladu.

Aromat - wyraźny chmielowy.

Smak - wytrawny, czuć chmiel (Lubelski - lubię, pewnie przez przyzwyczajenie się do niego od pierwszych swoich piw), nikła słodowość, goryczka dosyć wyraźna, finisz lekko cierpki, niewielka kwaskowatość w posmaku.

Wysycenie - dosyć duże.

Ogólnie - jak na tak tak długi czas, przy niskim ekstrakcie, zachowało się całkiem dobrze. Czasy świetności (o ile były :) ) ma dawno za sobą, ale "przyprawione" nutką niespodzianki i nostalgii - wypite z przyjemnością. Zaskoczyły mnie wyraźnie zachowane smak i aromat chmielu.

Edytowane przez rubezahl
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 115 Ale czarne

02.07.14

 

Pale ale 4,2

Karmelowy jasny 0,3

Pszenica 0,3

Jęczmień palony 0,5

 

53° zasyp (całość)

62° 5'

72° 60'

76° - filtracja

 

Gotowanie 65'

Marynka 10g w 1'

Marynka 25g w 30'

 

25 l 12,5°Blg, 1728 Scottish Ale

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

115 Ale czarne, dobrze napowietrzone, zadane solidnym starterem Szkotów. Po ok. 1 godzinie były w fazie niskich, po trzech - wysokich krążków. Rano - kilkanaście godzin od dodania drożdży było już po burzliwej zabawie. Ekstrakt z 12,5°Blg spadł do 4.

Temperatura 19-20°C, teraz zmieniona na 15°C, niech sobie kilka odpoczną po szaleństwach.

 

Wprawdzie bardzo chciałbym znowu mieć swoje piwo, ale skąd takie grzybki to wiedzą, że tak gnają :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

:lol:

... powody niech mają jakie chcą, byle się dobrze wywiązały.

Istotne jest to jeszcze z innego powodu. Muszę mieć jakieś piwo, żeby wybrać się na jedną z planowanych imprez, gdzie mógłbym Was i innych piwnych zapaleńców znowu spotkać!

 

Tak przy okazji - powoli klaruje się pomysł spotkania 27-28.09. w Rzeczce (Góry Sowie), Pod Przełęczą.

Odbyło się tam już parę fajnych imprez przy piwie, min. Zimowe Impresje Piwne.

 

W zamyśle: spotkanie pod wiatą przy ognisku (lub we wnętrzu - gdyby zima w tym roku wcześniej zawitała ;) ), z ogniskowymi atrakcjami, kiełbaski, chleb ze smalczykiem itp. , może udziec jak poprzednio.

Możliwe też wspólne uwarzenie jakiegoś piwa.

 

Jak będzie coś konkretniej wiadomo - dam znać.

... ale możecie taką bardzo wstępną chęć takiego spotkania tu napisać.

Edytowane przez rubezahl
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 116 Przyklasztorne podwójne

04.07.14

 

Pilzneński 3,3

Monachijski II 1,0

Karmelowy jasny 0,3

Melanoidowy 0,3

Caraaroma 0,25

Pszenica 0,7

Jęczmień palony 0,05

(cukier 0,5 - syrop dodany w czasie fermentacji)

 

53° zasyp

62° 25'

72° 40'

76° - filtracja

 

Gotowanie 90'

Marynka 25g w 1'

Marynka 20g w 30'

Daktyle 100g w 85'

 

23 l 14,5°Blg (+ to co dojdzie z syropu) , 3787 THG starter

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 117 Brąziak (luźne przemyślenia nad BDSA)

06.07.14

 

Pilzneński 4,0

Monachijski II 1,0

Melanoidowy 0,5

Caraaroma 0,2

Czekoladowy 0,2

Płatki jęczmienne błysk. 0,4

Jęczmień palony 0,1

Cukier 1,0

 

53° zasyp

62° 25'

72° 40'

76° - filtracja

 

Gotowanie 70'

Marynka 30g w 1'

Marynka 20g w 30'

Cukier 1,0 w 60

Daktyle 50g w 70'

 

22,5 l 18,5°Blg, 3787 THG - gęstwa

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.