Skocz do zawartości

Browar Rozbójnik


Rekomendowane odpowiedzi

Warka #34 Lawenda Belgian Speciality Ale "******" 19l 18blg 20IBU

 

Warka warzona wspólnie dla koleżanki Ady


Zasyp:

Pale Ale Strzegom 3,50 kg

Monachijski Weyerman 1,00kg 

Abbaye Weyerman 0,5kg

Special B 0,3kg

Chmiele:

Marynka 15g 60 minut

Dodatki: 

0,5kg cukru kandyzowanego na 10 minut

4g lawendy na 10 minut

Drożdże:

Weyeast Belgian Saison (gęstwa od chłopaków z Grabi-wielkie dzięki)

Zacieranie:

słody wrzucone do wody o temp 67 stopni, ustalona na 64 stopniach, zacieranie 80minut 64-63 stopnie

 

Wyszło 19l 18blg, zadane 300ml gęstwy WBS w temperaturze 20 stopni Celsjusza, temp otoczenia 25 stopni. 
 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #35 Smoked Ale "Sylvanas" 21l 22blg 20IBU


 


Warka #36 Smoked Saison "Malfurion" 16l 10blg 15IBU 


 


 


Zasyp:


Pale Ale Strzegom 5 kg


Monachijski Weyerman 5,00kg 


(obydwa słody wędzone drewnem dębowym około 4 godzina we właśnej wędaarni)


Chmiele 1:


Marynka 20g 60 minut


Chmiele 2: 


Marynka 10g na 60 minut


Drożdże 1:


Gęstwa S-04 po warce numer 33


Drożdże 2:


Weyeast Belgian Saison (gęstwa od chłopaków z Grabi-wielkie dzięki)


Zacieranie:


słody wrzucone do wody o temp 69 stopni, ustalona na 65 stopniach, zacieranie 70minut 65-63 stopnie


 


Pierwsze: Wyszło 21l 22blg, zadane 300ml gęstwy S-04 w temperaturze 17 stopni Celsjusza, temp otoczenia 16 stopni.


Drugie: Wyszło 16l 10blg, zadane 100ml gęstwy WBS w temp 20 stopni, temp otoczenia 25 stopni.


Edytowane przez Konus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

to tak z uwagi na uważanie postanowiłem dzisiaj coś uwarzyć!

 

Warka #37 Imperialny Porter Bałtycki "Varimathras" 24l 24,5blg 15IBU

 

Warka #38 Belgijski Porter "Kel'Thuzad" 17l 12blg 20IBU 

 

 

Zasyp:

5,5kg pale ale Strzegom
3kg pszenica niesłodowana 
0,7kg Abbaye Weyerman
0,6kg ciemna czekolada Strzegom
0,4kg Special W Weyerman
0,4 kg jasna czekolada Strzegom
0,3kg karmelowy jasny Strzegom
0,3kg karmelowy ciemny Strzegom

Chmiele 1:

Marynka 25g 60 minut

Chmiele 2/dodatki: 

Marynka 20g na 60 minut

20g Curacao na 5 minut

Drożdże 1:

2xS-23

Drożdże 2:

Mangrove Jacks Belgian Ale M27

Zacieranie:

słody wrzucone do wody o temp 72 stopni, ustalona na 67 stopniach, zacieranie 8h 68-60 stopni, podgrzane do 72 stopni, filtracja.

 

Pierwsze: Wyszło 22l 24,5blg, zadane dwoma saszetkami S-23  w temperaturze 11 stopni Celsjusza, temp otoczenia 10 stopni.

Drugie: Wyszło 17l 12blg, zadane saszetką Mangrove Jacks Belgian Ale M27 w temperaturze 20 stopni, temp otoczenia 20 stopni. 

Edytowane przez Konus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 37# zabutelkowana z 70g cukru. Wyszło 40butelek 0,3l i 9butelek 0,5l 4litry piwa wlane do słoika, dodane do niego 1l wiśni z nalewki.Odstawione do piwnicy.Warka 37# dobra, lekka kwaśność, zostaje w fermentorze na jakiš czas.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #39 Chocolate Stout "Cho'gal" 30l 11blg 30IBU 

 

Warka #40 Kakaowy Chocolate Stout "Muradin" 10l 18blg 35IBU

 

 

Zasyp:

4,5kg Ale Malteurop
1,5kg Monachijski Strzegom
0,6kg ciemna czekolada Strzegom
0,2kg karmelowy jasny Strzegom
0,2kg karmelowy ciemny Strzegom

Chmiele 1:

Marynka 45g

Chmiele 2/dodatki: 

Marynka 45g
Kakao Puchatek 300g na 10l piwa

Drożdże 1:

Weyeast 1187 Ringwood Ale 300ml gęstwy

Drożdże 2:

Weyeast 1187 Ringwood Ale 150ml gęstwy

Zacieranie:

8h zacierania, temp 65-58 stopni, podgrzane do 68 stopni, filtracja, wysładzanie.

 

 

Uzyskane 36l piwa 13blg.

Po gotowaniu zostało 30l 11blg oraz 10l 18 18blg. Ktoś z rodziny zrobił sobie psikusa i podmienił kakao zwykłe na napój kakaowy :D albo po prostu przesypał do innego pudełka, tak czy inaczej zamiast 100g kakao poszło 300g napoju kakaowego. Zobaczymy co z tego będzie, dobrze, że tylko 10l tego piwa wyszło. 

Edytowane przez Konus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #41 Wheat Stout "Nova" 20l 14,5blg 25IBU


 


 


Zasyp:


4kg  Pszeniczny Malteurop

0,4kg ciemna czekolada Strzegom

0,15kg karmelowy ciemny Strzegom

Chmiele 


Marynka 25g na 60 minut


Drożdże


Weyeast 1187 Ringwood Ale 200ml gęstwy


Zacieranie


8h 65-57 stopni. Uzyslano 24l 12blg.


 


Część brzeczki poszła w kanał bo za mały fermentor.  Zapach bardzo ciekawy, całkiem inny niż przy piwach z zasypem jęczmiennym. Następnym razem załatwić trochę łuski żeby poprawić filtrację.


Edytowane przez Konus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warki 39-41 zabutelkowane. 
#39-58 butelek, 120g cukru, piwo lekkie, dość mocno palone, długi finisz.
#40-18butelek 30g cukru, nie tego oczekiwałem, zadowolony nie jestem, czekam aż się nagazuje.

#41-38butelek, 80g cukru, piwo bardzo ciekawe, bardzo gładkie, powiedziałbym, że "tłuste", zapach Kopiko 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #42 Double Imperial Stout "Kerrigan" 20l 29blg 60IBU 

 

Warka #43 Milk Stout "Tychus" 20l 16blg 40IBU

 

 

Zasyp:

8kg Ale Malteurop
2kg Pszeniczny Malteurop
0,5kg Karmelowy Ciemny Strzegom
0,5kg Caraaroma Weyerman
0,3kg Carafa Special II
0,3kg Carafa Special III
0,5kg Jęczmień Palony Strzegom

Chmiele 1:

Magnum szyszka 90g-gotowanie 60 minut

Chmiele 2/dodatki: 

Marynka 35g-gotowanie 60 minut
Laktoza 500g-gotowanie 10 minut

Drożdże 1:

Weyeast 1187 Ringwood Ale 450ml gęstwy

Drożdże 2:

Weyeast 1187 Ringwood Ale 300ml gęstwy

Zacieranie:

1,5h zacierania, temp 64-62 stopni, podgrzane do 68 stopni, filtracja, wysładzanie.

 

RIS-uzyskano 20l 29blg po gotowaniu, zadane gęstwą po warce #39

Milk Stout-Uzyskano 20l 16blg (już z laktozą) zadane gęstwą po warce #39

 

 

Start Fermentacji: Obydwa piwa wystartowały po około 8h od zadania drożdży. Piwo na niewielkim spacerze, uciekło około 2l na szczęście do miski podłożonej z premedytacją, przelałem do wiaderka 10l, niech się dzieje co ma się dziać :)

Fermentacja 1:

Fermentacja 2: Fermentacja 16 dni w temperaturze 18 stopni celsjusza.

Butelkowanie 1:

Butelkowanie 2: Zabutelkowane 38 butelek 0,5l. Blg Końcowe 6 niezmienne od 4 dni.

Ocena piwa 1:

Ocena piwa 2: Otworzone trochę za wcześnie, pomyliłem sobie butelki i jest nienagazowane za bardzo. 

Wygląd: Czarne, piany brak (nienagazowane), kalrowne.

Aromat: Mleczna czekolada, lekka słodzona kawa.

Smak: Słodkie, czekoladowe, jakieś nuty a'la kukułka, pralinki. Goryczka niska, pasuje do piwa. Paloność średnia.

Podsumowanie: Dobre piwo kobiece będzie jak się nagazuje :)

Edytowane przez Konus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #44 Weizen "Lt. Morales" 28l 12,5 blg 25IBU

 

 

Zasyp:

2,5kg  Pszeniczny Malteurop
2,5kg  Ale Malteurop
 

Chmiele 

Marynka 18g na 60 minut

Drożdże

FM 40 Pszeniczny Łan 

Zacieranie

1h 44-42 stopnie

1h 66-64

podgrzano do 68

 

Po gotowaniu uzyskano 32l 12,5blg.

 

Start Fermentacji: Start fermentacji po około 10 godzinach od zadania.

Fermentacja: 11 dni w temperaturze 18 stopnia, na 6 dni przeniesione do 21 stopni.

Butelkowanie: Zabutelkowane 44 butelki 0,5l oraz 1 butelka 1l. Blg końcowe 4blg niezmienne od 4 dni. 

Ocena piwa: 

Wygląd: Jasnosłomkowe, klarowne, piana bardzo słaba.
Aromat: Owocowy, banan nie jest bardzo wyraźny, powiedziałbym, że bardziej belgijski niż typowo weizenowy.

Smak: Weizenowy, lekko za niskie nagazowanie, trochę za niskie odfermentowanie, trochę za dużo ciała.

Podsumowanie: Kilka rzeczy do poprawy, m.in. nagazowanie piwa, poza tym smaczne. 

Edytowane przez Konus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #45 Polskie Sour Ale "Zagara" 25l  12blg 15IBU

 

 

Zasyp:

3kg  Ale Malteurop

1kg Monachijski Stregom

0,5kg Pszeniczny Malteurop

Chmiele 

Magnum 30g (chmielenie zacieru)

Sybilla 40g na 20 minut

Lubelski 35g na 10 minut

Lubelski 35g na 5 minut

Lubelski 35g na 0 minut

Drożdże

S-04

Zacieranie:

60 minut 64-62 stopnie

 

Po gotowaniu uzyskano 20l 15blg. Dolano wody żeby uzyskać 25l 12blg.

 

Start Fermentacji: Oznaki fermentacji po około 8 godzinach.

Fermentacja: Piwo złapało infekcję, smakuje jak cydr :) 

Butelkowanie:

Ocena piwa:

Edytowane przez Konus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #46 Belgian Speciality Ale "Lunara" 25l  17,5blg  40IBU

 

 

Zasyp:

5kg  Ale Malteurop
0,5kg Abbaye Weyerman
0,05kg Karmelowy 600 Strzegom
 
Dodatki
Syrop kandyzowany z 0,5kg cukru

Chmiele 

Magnum 30g na 60 minut

Drożdże

FM 26 Belgijskie Pagórki 

Zacieranie

60 minut 65-62 stopnie

 

Po gotowaniu uzyskano 25l 17,5blg.

 

Start Fermentacji: 

Fermentacja:

Butelkowanie:

Ocena piwa:

Wygląd: Piana średnia, średnie pęcherzyki, kolor herbaciany, klarowne
Aromat: Lekko owocowy, lekki alkohol, trochę karmelu

Smak: Owoce (brzoskwinia/morela), średniowytrawne, lekko karmelowe.

Podsumowanie: Sprawdzane zaraz po nagazowaniu, potrzebuje jeszcze czasu.

Edytowane przez Konus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #27 Belgian Imperial Oatmeal Stout  "Wiosna w Shire" 25 blg 25l 50IBU

 

 

Zasyp:

Pale Ale 6kg

Pilzneński 1kg

Jęczmień prażony 0,4 kg

Czekoladowy jasny Strzrgom 0,4kg

Czekoladowy Ciemny Strzegom 0,4kg

Płatki owsiane błyskawiczne 1,1kg

Chmiele:

Sybilla 60g na 60 minut

Waimea 20g na 60 minut

Drożdże:

Gozdawa Belgian Friut&Spicy Ale Yeast x2

 

Zacieranie:

 

120minut 66-62 stopnie

 

Jak nie należy robić piwa: Zbyt szybkie i nieumiejętne wysładzanie. do tego lenistwo (nie chciało mi się bawić z cienkuszem) doprowadziło do tego, że obudziłem się z głową w nocniku a dokładnie z 54l brzeczki 12blg. Planowane 22blg, a skoro palnowane to musi tyle być więc jak to przystało na mnie podjąłem się eksperymentu odparowania takiej ilości aby dobić do 22blg :D Suma sumarum odparowałem 29l brzeczki w czasie 300 minut :D  Jeżeli to piwo skwaśnieje rezygnuję z warzenia RIS'ów :P

Wyszło 25l 25blg.  

 

Edit: Start drożdży po około 4h-normalnie popierdzielone grzyby, dzisiaj około 16 wybrały się na spacerek po szafie, temp fermentacji 23-24 stopnie.

Edit 03.06.2015: Drożdże po około 4 tygodniach zeszły do 4blg. Odfermentowanie około 70%. Zabutelkowane ze 100g cukru. Wyszło 30 butelek 0,5l i 18butelek 0,33l.

Edit: Piwo słabe, prawie niepijalne, nie polecam.

Edit:  

 

Z czego Twoim zdaniem wynika niepijalność tego RIS'a? W zasypie nie ma żadnego przegięcia, wina drożdży?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Z czego Twoim zdaniem wynika niepijalność tego RIS'a? W zasypie nie ma żadnego przegięcia, wina drożdży?
A to tylko takie "trolowanie" chłopaków. Tak czy inaczej piwo nie jest wybitne :)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #47 Wiezen Porter "Baal" 22l  21blg 30IBU

 

 

Zasyp:

5kg  Pszeniczny Malteurop

2kg Monachijski Stregom

2kg Ale Malteurop

350g Karmelowy 150 Strzegom

200g Karmelowy 300 Strzegom

200g Carafa II Special

150g Karmelowy 600 Strzegom

100g Carafa III Special

 

Chmiele 

Sybilla 40g na 60 minut

Drożdże

Pszeniczny Łan-2-3l piwa pozostałego na dnie fermentora po zlaniu warki #44

Zacieranie:

60 minut 64-62 stopnie

 

Po gotowaniu uzyskano 22l 21blg.

 

Start Fermentacji:  Oznaki fermentacji widoczne już po około 8 godzinach.

Fermentacja: 

Butelkowanie:

Ocena piwa:

Edytowane przez Konus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

EKSPERYMENT

 

Zalałem 3l porteru imperialnego z warki nr 37# wiśnie, z których robiłem nalewkę, stało to około 2,5-3 miesięcy w 4l słoiku, zakręcone w piwnicy, dzisiaj rozlałem do butelek, aromat wiśni w likierze, w smaku coś pokroju nalewki wiśniowej/śliwkowej. Efekt świetny, do powtórzenia na innych owocach z nalewek. Co najgorsze jest tylko 7 buteleczek 0,33 :(

 

Edit: Ilość piwa lub owoców powinna być czterokrotnie większa/mniejsza aby efekt nie był tak przytłaczający. Piwo jest w 100% zdominowane przez owoce. 

Edytowane przez Konus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #50 Brett Imperial Stout "Decard Cain" 20l  26blg 80IBU


Warka #49 American Stout "Akara" 20l  16blg 60IBU


 


 


Zasyp:


10kg Pale ale  Strzegom


1,2kg Płatki owsiane błyskawiczne


0,7kg Caraaroma Weyermann


0,7kg Karmelowy 300 Strzegom


0,55kg Jęczmień palony Strzegom


0,35kg Carafa II Special Weyermann


0,5kg Carafa III Special Weyermann


 


Chmiele 1


Junga 80g na 60 minut


Chmiele 2


Columbus 20g na 60 minut


Citra 20g Simcoe 10g na 20 minut


Citra 20g Simcoe 20g na 10 minut


Citra 20g Simcoe 20gna 5 minut


 


Drożdże 1


Wyeast 3031-PC Saison-Brett Blend


Drożdże 2


US-05 2 saszetki


 


Zacieranie:


70 minut 67-65 stopni


 


 


Start Fermentacji 1:  Oznaki fermentacji po 9-10 godzinach.


Fermentacja 1: Temperatura fermentacji 18 stopni.


Butelkowanie 1:


Ocena piwa 1:


 


Start Fermentacji 2:  Oznaki fermentacji po 13-14 godzinach.


Fermentacja 2: Temperatura fermentacji 18 stopni.


Butelkowanie 2:


Ocena piwa 2:


Edytowane przez Konus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #48 Rauchpils "Izual" 25l  12blg 40IBU


 


 


Zasyp:


5kg  Pilzneński Strzegom wędzony drewnem bukowym i dębowym około 6h


 


Chmiele 


Iunga 30g na 60 minut


Lubelski 30g na 10 minut (szyszka)


Lubelski 30g na 5 minut (szyszka)


Drożdże


Wyeast 2308 Munich Lager


Zacieranie:


60 minut 64-62 stopnie


 


 


 


Start Fermentacji:  Oznaki fermentacji po około 16 godzinach.


Fermentacja: Temperatura fermentacji 11 stopni.


Butelkowanie:


Ocena piwa:


Edytowane przez Konus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka numer 45# kwaśna, smakuje jak cydr, prawdopodobnie jutro pójdzie do butelek jako jakiś sour. RIS (warka 42#) zatrzymał się na 13 blg mimo podniesienia temperatury.  Weizen porter ponownie połączenie ciemnych słodów i pszenicy dały "tłustość" piwa, banan z czekoladą niezłe połączenie. Wysłodki po tym piwie zadane drożdżami bez gotowania oczywiście infekcja, smakuje ok, z 12 zostało 1 blg. Belg smakuje słabo, zobaczymy co będzie po leżakowaniu. 

 

EDIT: Warki zabutelkowane:

 

Warka 42# 70g cukru na 20l, wyszło 6x0,5l i 46x0,33l

Warka 45# 100g cukru na 22l wyszły 44x0,5l

Warka 46# 90g cukru na 20l piwa, wyszło 40x0,5l, 5l piwa wlane do słoika i dodane około 200ml wiśni z nalewki. 

Warka 47# 80g cukru na 20l piwa, wyszło 40x0,5l.

Edytowane przez Konus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.