Skocz do zawartości

Browar Bad to the Bone


Rekomendowane odpowiedzi

Warka #007 American Wheat ~14 BLG

 

ZASYP:

Pale Ale - 3 kg

Pszeniczny - 3 kg

 

ZACIERANIE:

52 st. - 15 min

64 st. - 45 min

66 st. - 25 min

72 st. - 15 min

78 st. -> filtracja

 

GOTOWANIE 70 min

 

Chonook 20 g - FWH

Mosaic 15 g - 30 min

Equinox 10 g - 20 min

Equinox 5 g - 10 min

Equinox 5 g - 0 min

Equinox 5 g - do chłodzenia

 

Zadane świeżo uwodnione US-05, gęstwy raczej nie planuję zbierać, ale jeśli ktoś z Poznania i okolic by chciał, to niech się odezwie, to zbiorę.

 

Dziś znów użyłem worka do filtracij, ale nauczony po wczoraj, dziś przelewałem cieńszym wężem. Efekt - zero chmielin w fermentorze, kontrolowane przelewanie pozwoliło zatrzymać cały chmiel w worku. Wydajność zacieru rekordowa - 78%, a muszę tu zaznaczyć, że planowałem BLG 12,5, wyszło mi 15, rozwodniłem do 14. W fermentorze blisko 26 litrów.

 

21.08 - przelane na cichą

25.08 - +65 g Equinox

 

29.08 - zabutelkowane z dodatkiem 88 gram cukru. Wyszły 24 litry.

Edytowane przez szejk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W piwnicy drożdżowe szaleństwo :) Pokrywa fermentora z AIPA mocno wypukła, wspaniały odgłos bulgotania dosłownie co sekundę :) American Wheat też już ładnie pracuje, choć jeszcze nie wszystkie drożdże wzięły się do pracy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 006 zeszła do 5 BLG. W smaku bardzo dobrze, goryczka dość wysoka, ale nie przesadzona. Za parę dni ponowny pomiar i pewnie zlewanie na cichą.

 

Warka 007 zeszła do 4 BLG.

Edytowane przez szejk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

American Wheat również przelane na cichą, bo baling nie spada. Słowo jeszcze o efektach filtrowania workiem. Jak wspominałem wcześniej - zero strat po przelewaniu na burzliwą. Dziś przelewając na cichą tylko utwierdziłem się w przekonaniu, że zrobiłem dobry zakup. W fermentorze czysto, nie było grama chmielu czy innego syfu. Gorąco polecam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po dzisiejszej degustacji warek 5, 6 i 7 stwierdzam, że refermentowanie z użyciem 70-85 g cukru na 20 - 23 litry jest dla mnie idealne i poza pewnymi wyjątkami (jak np zbliżający się Dry Stout, RIS + wysłodziny) do większości piw będę dodawał właśnie taką ilość, nie patrząc na to, czy jest to zgodne ze stylem czy nie. A do RISa dam pewnie góra 30-40 g, bo zupełnie nie zależy mi na nagazowaniu takiego piwa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Właśnie gotuje się

 

Warka #008 Stout 12 BLG

 

ZASYP:

Pale Ale - 3,18 kg

Karmelowy 600 - 0,47 kg

Płatki jęczmienne błyskawiczne - 0,47 kg

Barwiący - 0,37 kg

łyżeczka kredy

 

ZACIERANIE:

68 st. - 60 min

72 st. - 15 min

78 st. -> filtracja

 

GOTOWANIE: 70 min

Chinook 5 g - FWH

Mosaic - 20 g - FWH

 

Drożdże Danstar Nottingham

 

Brzeczka schłodzona do 18 st. C, drożdże uwodnione, fermentor przeniesiony do piwnicy gdzie mam w tej chwili 18,6 st. C. Po chłodzeniu wyszło mi ok. 21,5 l, dolałem 1,5 litra wody i mam ok. 12,2 BLG.

 

20.09 - przelane na cichą

29.09 - rozlane z użyciem 65 g cukru. Wyszły 22 litry

Edytowane przez szejk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś strasznie nudziłem się w pracy, więc myślałem co by usprawnić w moim mini browarze. Zacząłem od chłodnicy. Przyłączenie do wylewki było proste, ale denerwujące. Wąż igielitowy od wylewki zastąpiłem krótszym, silikonowym, a samo przyłącze do wylewki wymieniłem na identyczne jak ma kolega Wihura (http://www.piwo.org/gallery/image/5936-podlaczenie-chlodnicy-do-kranu-kuchennego/ - dosłownie identyczne). Przy igielicie musiałem go odkręcać kilka razy przeciwnie do kierunku wkręcania całości do kranu, teraz po prostu nakładam silikon i jest dobrze.

 

Drugim usprawnieniem jest, a raczej miała być wymiana worka filtracyjnego, bo ten, który był dostarczony wraz ze stelażem zaczął się rwać przy mocowaniach i pewnie jeszcze jedna mocno chmielona warka i się zarwie. Kupiłem więc najmniejszy worek stożkowy z Biowinu (3 litry pojemności), bo był dziwnie tani, ale jest tak gęsto tkany, że woda ledwo leci, a co dopiero gęsta brzeczka z dużą ilością chmielu. Zostanie więc do wina i nalewek, zgodnie z przeznaczeniem, z kolei postanowiłem wykorzystać stelaż i na niego położyć sitko obłożone pończochą. Konstrukcja jest stabilna i wydaje się być skuteczna. Całość zostanie przetestowana już za kilka dni przy warzeniu RISa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Castorama -> perlator na dziale z kranami i zlewozmywakami, przyłączki do węży na dziale ogrodniczym, między szybkozłączkami ogrodowymi Gardeny i wężami. Ucinasz końcówkę od perlatora, wciskasz przyłączkę (ciężko wchodzi, ale przez to jest szczelne), na to nakręcasz drugą przyłączkę o tej samej średnicy i voila ;) Do perlatora dołączona jest redukcja. Zobacz jaką masz wylewkę i jazda do Castoramy ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Stout fermentuje od niedzieli, zszedł póki co do 4 BLG. W aromacie intensywne nuty czekoladowe przełamane kawą. Smak całkiem spoko, ale oczywiście będzie lepszy. Myślę, że w piątek przeleję na cichą i wydłużę ją do 12 dni.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gotuje się:

 

Warka #009 No Solace Russian Imperial Stout 28 BLG

 

ZASYP:

Pale Ale - 5 kg

Monachijski - 0,80 kg

Karmelowy ciemny 600 - 0,60 kg

Pszeniczny - 0,60 kg

Pszeniczny karmelowy - 0,60 kg

Pszeniczny barwiący - 0,60 kg

Barwiący - 0,60 kg

Karmelowy jasny 100 - 0,40 kg

Płatki żytnie błyskawiczne - 0,40 kg

Płatki jęczmienne błyskawiczne - 0,33 kg

czubata łyżeczka kredy

 

ZACIERANIE:

67 st. C - 90 minut

72 st. C - 30 minut

78 st. C -> filtracja

 

Filtracja to dziwka, przynajmniej w przypadku tego piwa. Szło bardzo opornie, aż się zastanawiałem czy słody nie mają korzeni francuskich... A tylu k*rew i p*erdolenia to w życiu w tym domu nie było. Możliwe, że Vami słyszał, mieszka osiedle obok... Miałem jeszcze wysładzać dalej i jakiegoś cienkiego stouta zrobić, ale mam dość, p*erdole, nie robię, uwarzę sobie za miesiąc jakiegoś prostego pejl ejla for fun, żeby nie było za dużo roboty.

 

 

GOTOWANIE: 100 minut

Topaz 62 g - FWH

Equinox 13 g - 100 minut

Topaz 42 g - 30 minut

 

Zadaję całą gęstwę Danstar Nottingham po poprzedniej warce.

 

16 litów, 28 BLG

 

6.10. - przelane na cichą, dodane 50 g płatków whisky

3.11. - zabutelkowane 38 butelek 0,33 l, 1 x 0,75 l, 1 x 0,65 l i 1 x 0,66 l, a więc 14,6 l (dużo drożdży jeszcze opadło). Dodane 40 g cukru do refermentacji.

Edytowane przez szejk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Ja tam się przekonałem do takiego nasycenia jak Szejk proponuje. Własnie piję mojego brązowego witbiera, gdzie poszło też koło 60 g na 20 l i jest w sam raz. Przy otwarciu osad się nie wyrywa do wyjścia, jest piana i przyjemne odczucie w ustach :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Zaciera się:

 

Warka #010 (We shall) A-rye-se! Rye IPA 16 BLG

 

ZASYP:

Optima Pale Ale 4,7 kg

Optima Żytni 2,0 kg

Optima Karmel 100 - 0,2 kg

 

ZACIERANIE:

66 st. - 60 min

72 st. - 10 min

78 st. -> filtracja

 

GOTOWANIE: 70 minut

Galaxy 2014 30 g - FWH

Simcoe 20 g - 30 min

Simcoe 20 g - 10 min

Simcoe 20 g - 0 min

 

Drożdże US-05

 

25/26.10 - start fermentacji. W fermentorze 23 litry + 3 litry piany. Burzliwą chcę robić 10-12 dni

7.11 - przelane na cichą, sypnięte 50 g Galaxy. Butelkowanie za 7 - 10 dni (raczej za 10, bo od piątku Targi Piwne ;))

13.11 - rozlane z użyciem 80g cukru. Wyszło 20,66 l.

Edytowane przez szejk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W piwnicy 13 stopni a piwo pięknie fermentuje :) Poleży tak sobie to przyszłej środy a potem zacznę myśleć nad chmieleniem na zimno. Niestety piwo będzie bardzo mętne, filtracja szła tragicznie, więc będzie Roggen IPA...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.