Skocz do zawartości

Browar Bad to the Bone


Rekomendowane odpowiedzi

30.06 - zlane na cichą, w fermentorze 23 l. SG = 1,7 °Blg

8.07 - dodane 100 g Mosaic

14.07 - zabutelkowane z użyciem 100 g cukru. Wyszło 21 litrów, FG = 1,7 °Blg

027oatmealandhopslight.bsmx

027 Oatmeal & Hops Light

American Pale Ale

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 13.1* (OG 1.052)
  • Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01)
  • Alkohol objętościowo: 5.5%
  • Objętość: 23l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 2kg Pale Ale - (5.9 EBC, 40%)
  2. 2kg Pilzneński - Optima (3.4 EBC, 40%)
  3. 1kg Oats, Flaked - (2 EBC, 20%)
  4. 20g Mosaic (HBC 369) 12AA (18.7IBU) granulat - Gotowanie 60min
  5. 30g Mosaic (HBC 369) 12AA (11.3IBU) granulat - Gotowanie 10min
  6. 60g Mosaic (HBC 369) 12AA (22.6IBU) granulat - Whirlpool 20min
  7. 100g Mosaic (HBC 369) 12AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 6 dni
  8. 5g Irish Moss - Gotowanie 10 minut
  9. Alchemist Conan 2015-02-18

 

Zacieranie:

  1. Mash In (Infuzja 2min) 65°C 80min Dodano 15l wody 71°C
  2. Mash Out (Podgrzewanie 4min) 78°C 10min

 

Notatki:

Płatki owsiane błyskawiczne Kupiec

 

Zacieranie dłuższe niż planowałem, planowałem 60 minut, ale próba jodowa była negatywna dopiero po 80.

 

Brzeczka przednia: 8,5 l, SG = 21,4 °Blg

Do gotowania: 28 l, SG = 11,2 °Blg

 

Obfity przełom już podczas filtracji/wysładzania, mimo wszelkich starań i powolnej filtracji brzeczka mocno zmętniona.

 

Wydajność zacierania 81,8%. Myślę, że nie najgroszy wynik biorąc pod uwagę wysoki udział płatków owsianych w zasypie.

 

Na fermentację trafiły 23 l brzeczki OG = 12,8 °Blg. Wydajność warzenia: 77,3%. Brzeczka schłodzona do 19 - 20 °C, zadany starter drożdży Conan odzyskanych z 2 puszek Heady Topper i 1 puszki Focal Banger. Ciekawe czy w ogóle ruszy fermentacja ;)


Edytowane przez szejk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Takie liczby mi wypluwa Beersmith, pomiary robię refraktometrem.

Podstawy miernictwa mówią, że dokładność wyniku podanego po przeliczeniu nie powinna być większa, niż wyniku zmierzonego, a już na pewno nie większa, niż dokładność przyrządu pomiarowego. Podawanie tak dokładnych wartości w tym wypadku to ściema.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 27 zlana na cichą, w niedzielę dorzucę chmielu na zimno. Conany bardzo ładnie zjadły do 1,6 °Blg i udało się zebrać 0,5 litra całkiem ładnej gęstwy, choć pewnie ją przemyję przed niedzielnym warzeniem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

20.07 - zlane na cichą. W fermentorze 21 l + pierwsza z dwóch dawek chmielu: 33 g Simcoe, 16 g Amarillo, 16 g Centennial, 16 g Columbus, 16 g Apollo. SG = 3,2 °Blg

24.07 - + 33 g Simcoe, 16 g Amarillo, 16 g Centennial, 16 g Columbus

28.07 - zabutelkowane z użyciem 90 g cukru. Wyszło 20 litrów, FG = 3,2 °Blg

028teddyhopper.bsmx

028 Teddy Hopper

Double IPA

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 18.2* (OG 1.0733)
  • Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01)
  • Alkohol objętościowo: 8.3%
  • Objętość: 22l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 5.6kg Pale Ale - (5.9 EBC, 83.3%)
  2. 0.3kg Pszeniczny - (3.2 EBC, 4.5%)
  3. 0.2kg Pilzneński - Optima (3.4 EBC, 3%)
  4. 0.17kg Karmelowy 20-30 - Optima (30 EBC, 2.5%)
  5. 0.1kg Karmelowy 40-60 - Optima (60 EBC, 1.5%)
  6. 0.35kg Dememera Sugar - (3.9 EBC, 5.2%)
  7. 100g HopShot 6AA (56.6IBU) granulat - Gotowanie 90min
  8. 30g Simcoe 11.4AA (6.6IBU) granulat - Gotowanie 5min
  9. 20g Apollo 17AA (4.8IBU) granulat - Gotowanie 5min
  10. 30g Columbus (Tomahawk) 15.7AA (0IBU) granulat - Gotowanie 0min
  11. 30g Simcoe 11.4AA (12.7IBU) granulat - Whirlpool 30min
  12. 30g Amarillo 9.2AA (10IBU) granulat - Whirlpool 30min
  13. 30g Columbus (Tomahawk) 15.7AA (17IBU) granulat - Whirlpool 30min
  14. 20g Apollo 17AA (9.2IBU) granulat - Whirlpool 30min
  15. 20g Centennial 8.5AA (4.6IBU) granulat - Whirlpool 30min
  16. 70g Simcoe 11.4AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 8 dni
  17. 30g Amarillo 9.2AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 8 dni
  18. 30g Centennial 8.5AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 8 dni
  19. 30g Columbus (Tomahawk) 15.7AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 8 dni
  20. 20g Apollo 17AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 8 dni
  21. Alchemist Conan 2015-06-30

 

Zacieranie:

  1. Mash In (Infuzja 2min) 66°C 60min Dodano 19l wody 71°C
  2. Mash Out (Podgrzewanie 12min) 76°C 10min

 

Notatki:

Brzeczka przednia: 12 l, SG = 20 °Blg

Do gotowania: 28 l, SG = 13,5 °Blg

 

Wydajność zacierania: 78,4%

 

Po gotowaniu OG = 18,5 °Blg, rozcieńczone 1 l wody do 17,7 °Blg. Na fermentację trafiły 22 litry.

 

Wydajność warzenia: 75,2%


Edytowane przez szejk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

22.07 - zlane na cichą, w fermentorze 21 litrów piwa, SG = 1,2 °Blg, wrzuciłem 40 g Citry (pierwsza z 2 partii chmielu)

26.07 - + 50 g Citry

30.07 - zabutelkowane z użyciem 86 g cukru. Wyszło 20 litrów, FG = 1,2 °Blg

029oatmealandhops.bsmx

029 Oatmeal & Hops

American IPA

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 16.4* (OG 1.0658)
  • Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01)
  • Alkohol objętościowo: 7.3%
  • Objętość: 22l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 2.9kg Pale Ale - (5.9 EBC, 46.6%)
  2. 1.5kg Monachijski - Optima (14.3 EBC, 24.1%)
  3. 1.5kg Oats, Flaked - (2 EBC, 24.1%)
  4. 0.13kg Wiedeński - Optima (8.1 EBC, 2.1%)
  5. 0.2kg Sugar, Table (Sucrose) - (2 EBC, 3.2%)
  6. 20g Citra 13.5AA (18.8IBU) granulat - Gotowanie 60min
  7. 20g Citra 13.5AA (17.9IBU) granulat - Gotowanie 50min
  8. 10g Citra 13.5AA (11IBU) granulat - Gotowanie 40min
  9. 10g Citra 13.5AA (9.7IBU) granulat - Gotowanie 30min
  10. 20g Citra 13.5AA (11.4IBU) granulat - Gotowanie 20min
  11. 20g Citra 13.5AA (6.8IBU) granulat - Gotowanie 10min
  12. 30g Citra 13.5AA (0IBU) granulat - Whirlpool 0min
  13. 90g Citra 13.5AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 5 dni
  14. 5g Irish Moss - Gotowanie 10 minut
  15. Fermentum Mobile Amerykański sen FM52 2015-06-25

 

Zacieranie:

  1. beta-glukanowa (Infuzja 4min) 48°C 15min Dodano 18l wody 52°C
  2. białkowa (Podgrzewanie 4min) 52°C 10min
  3. maltozowa (Podgrzewanie 14min) 64°C 60min
  4. Mash Out (Podgrzewanie 4min) 78°C 10min

 

Notatki:

Zacieranie, filtracja i chwilowe zagotowanie 6.07

 

Brzeczka przednia: 12 l SG = 20,3 °Blg

Do gotowania: 28 l SG = 13,3 °Blg

 

Wydajność zacierania: 80,1%

 

Na fermentację poszło 22 l OG = 16 °Blg

 

Zadany niewielki starter 0,8 l miesięcznej gęstwy po warce 025.

 

Wydajność warzenia: 74,3%


Edytowane przez szejk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 27 zabutelkowana 14.07. Wyszło 21 litrów, FG = 1,7 °Blg.

 

Dziś przelałem na cichą warkę 28. Póki co stanęło na 3,2 °Blg, w fermentorze 21 l + pierwsza z dwóch dawek chmielu: 33 g Simcoe, 16 g Amarillo, 16 g Centennial, 16 g Columbus, 16 g Apollo. Za 4 dni kolejna, niemal identyczna dawka (bez Apollo). Udało się zebrać prawie 3 pełne słoiki nawet sensownie wyglądającej gęstwy.

 

Jutro na cichą idzie warka 29 wraz z pierwszą dawką chmielu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

17.08 - zlane na cichą, SG = 3,2 °Blg

23.08 - dodatek chmieli (wszystko od razu, nie tak jak było w planie)

28.08 - zabutelkowane z użyciem 90 g cukru, wyszło niecałe 20 litrów. FG = 3,2 °Blg

030blackipa.bsmx

030 Exercises in Futility (Oatmeal Black IPA)

Black IPA

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 16.2* (OG 1.065)
  • Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01)
  • Alkohol objętościowo: 7.2%
  • Objętość: 22l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 3.5kg Pilsner (Weyermann) - Weyermann (3.3 EBC, 58.3%)
  2. 1.5kg Oats, Flaked - (2 EBC, 25%)
  3. 0.4kg Barwiący (palony) - (1450 EBC, 6.7%)
  4. 0.3kg Karmelowy 100-150 - Optima (135 EBC, 5%)
  5. 0.3kg Dememera Sugar - (3.9 EBC, 5%)
  6. 30g Zeus 16.1AA (45.5IBU) granulat - Gotowanie 60min
  7. 10g Zeus 16.1AA (13.3IBU) granulat - Gotowanie 40min
  8. 30g Centennial 8.5AA (18.4IBU) granulat - Gotowanie 30min
  9. 10g Zeus 16.1AA (11.6IBU) granulat - Gotowanie 30min
  10. 40g Centennial 8.5AA (9.7IBU) granulat - Whirlpool 20min
  11. 30g Cascade 6.7AA (3.8IBU) granulat - Gotowanie 5min
  12. 20g Zeus 16.1AA (9.2IBU) granulat - Whirlpool 20min
  13. 20g Cascade 6.7AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 8 dni
  14. 20g Centennial 8.5AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 8 dni
  15. 20g Zeus 16.1AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 8 dni
  16. 30g Centennial 8.5AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 4 dni
  17. 20g Cascade 6.7AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 4 dni
  18. 20g Zeus 16.1AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 4 dni
  19. Alchemist Conan 2015-07-20

 

Zacieranie:

  1. beta-glukanowa (Infuzja 2min) 48°C 15min Dodano 17l wody 52°C
  2. białkowa (Podgrzewanie 4min) 52°C 10min
  3. maltozowa (Podgrzewanie 15min) 65°C 40min
  4. dekstrynująca (Podgrzewanie 10min) 72°C 10min
  5. mash out (Podgrzewanie 10min) 78°C 10min

 

Notatki:

Barwiący dodany w 72 °C

 

Brzeczka przednia: 11,5 l, 19,2 °Blg

Do gotowania: 28 l, OG = 12,3 °Blg

 

Wydajność zacierania: 79,7%

 

Gęstość przed dodaniem cukru : 14,0 °Blg

Gęstość po dodaniu cukru: 15,4 °Blg

 

Do fermentora trafiło 21,5 l brzeczki 15,8 °Blg

 

Wydajność warzenia: 73,2%


Edytowane przez szejk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

18.08 - zlane na cichą, SG = 3,3 °Blg

24.08 - dodatek chmielu

3.09 - zabutelkowane z użyciem 85 g cukru, wyszło 20 lirów. FG = 2 °Blg

031jasmineipa.bsmx

031 Jasmine IPA

American IPA

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 15.5* (OG 1.0619)
  • Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01)
  • Alkohol objętościowo: 6.8%
  • Objętość: 21l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 5kg Pilsner (Weyermann) - Weyermann (3.3 EBC, 86.2%)
  2. 0.5kg Monachijski - Optima (14.3 EBC, 8.6%)
  3. 0.3kg Karmelowy 40-60 - Optima (60 EBC, 5.2%)
  4. 20g Amarillo 9.2AA (13.3IBU) granulat - Gotowanie 60min
  5. 20g Amarillo 9.2AA (12.7IBU) granulat - Gotowanie 50min
  6. 20g Amarillo 9.2AA (15.6IBU) granulat - Gotowanie 40min
  7. 10g Amarillo 9.2AA (6.8IBU) granulat - Gotowanie 30min
  8. 20g Amarillo 9.2AA (10.7IBU) granulat - Gotowanie 20min
  9. 20g Amarillo 9.2AA (6.4IBU) granulat - Gotowanie 10min
  10. 60g Amarillo 9.2AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 4 dni
  11. 20g Jasmine flower - Gotowanie 5 minut
  12. Fermentum Mobile Amerykański sen FM52 2015-07-22

 

Zacieranie:

  1. Mash In (Infuzja 2min) 65°C 60min Dodano 17l wody 72°C
  2. Mash Out (Podgrzewanie 4min) 78°C 10min

 

Notatki:

Brzeczka przednia: 10 l, 21 °Blg

Do gotowania: 28 l, 13,5 °Blg

 

Wydajność zacierania: 84,8%

 

Po gotowaniu wyszło 20 l 15,8 °Blg. Rozcieńczone litrem wody do zakładanych 15,1 °Blg.


Edytowane przez szejk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

12.10 - zabutelkowane z użyciem 90 g cukru, wyszły 22 litry. FG = 3,4 °Blg

032.bsmx

032 LH "white" IPA

American IPA

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 16.6* (OG 1.0666)
  • Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01)
  • Alkohol objętościowo: 7.4%
  • Objętość: 23l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 5kg Heidelberg - BestMälz (2 EBC, 75.8%)
  2. 1kg Pale Ale (BestMälz) - BestMälz (5 EBC, 15.2%)
  3. 0.6kg Pilsner (Weyermann) - Weyermann (3.3 EBC, 9.1%)
  4. 100g Centennial 10.1AA (29.2IBU) szyszka - Gotowanie 10min
  5. 80g Citra 13.5AA (34.3IBU) granulat - Gotowanie 10min
  6. 80g Zythos 8.9AA (22.6IBU) granulat - Gotowanie 10min
  7. DCL/Fermentis Safale American US-05 2015-01-28

 

Zacieranie:

  1. Mash In (Infuzja 2min) 65°C 60min Dodano 20l wody 71°C
  2. Mash Out (Podgrzewanie 15min) 78°C 10min

 

Notatki:

Brzeczka przednia 12 l, SG = 21 °Blg

Do gotowania 28,5 l, SG = 14,7 °Blg

 

Po gotowaniu i rozcieńczeniu 23 l, OG = 16,2 °Blg

 

Wydajność zacierania 84%

Wydajność warzenia 75,2%


Edytowane przez szejk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

13.10 - zabutelkowane z użyciem 88 g cukru. Wyszło 22,5 l, FG = 3,4 °Blg

033oatmealporter.bsmx

033 End of Summer (Oatmeal Porter)

English Porter

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 14.1* (OG 1.056)
  • Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01)
  • Alkohol objętościowo: 6%
  • Objętość: 23l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 2.5kg Pilsner (Weyermann) - Weyermann (3.3 EBC, 49.5%)
  2. 1.5kg Oats, Flaked - (2 EBC, 29.7%)
  3. 0.6kg Monachijski - Optima (14.3 EBC, 11.9%)
  4. 0.2kg Barwiący 350-450 (czekoladowy) - (370 EBC, 4%)
  5. 0.15kg Barwiący (palony) - (1450 EBC, 3%)
  6. 0.1kg Jęczmień prażony - (1400 EBC, 2%)
  7. 20g Admiral 14.8AA (23.8IBU) granulat - Gotowanie 60min
  8. 20g Fuggles 4.5AA (7.4IBU) granulat - Gotowanie 30min
  9. 20g Goldings, East Kent 5AA (3.9IBU) granulat - Gotowanie 10min
  10. DCL/Fermentis SafAle English Ale S-04 2011-02-27

 

Zacieranie:

  1. beta-glukanowa (Infuzja 4min) 48°C 20min Dodano 16l wody 52°C
  2. białkowa (Podgrzewanie 4min) 52°C 10min
  3. maltozowa (Podgrzewanie 15min) 67°C 60min
  4. dekstrynująca (Podgrzewanie 8min) 72°C 5min
  5. mash out (Podgrzewanie 8min) 78°C 10min

 

Notatki:

Zacieranie i filtracja po południu 23.09, gotowanie od rana 24.09

 

Brzeczka przednia 10,5 l, SG = 19,9 °Blg

Do gotowania 28 l, SG = 11,9 °Blg

 

Wydajność zacierania 86,2%

 

Do fermentora trafiło 22,5 l brzeczki OG = 13,7 °Blg

 

Wydajność warzenia 81,2%


Edytowane przez szejk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

16.11 - zabutelkowane z użyciem 95 g cukru. Wyszło 11,6l

034hismajestythesmoke.bsmx

034 His Majesty the Smoke

Piwo Grodziskie

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 20.7* (OG 1.0846)
  • Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01)
  • Alkohol objętościowo: 9.8%
  • Objętość: 13l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 5kg Grodziski (Weyermann) - Weyermann (4 EBC, 92.6%)
  2. 0.4kg Sugar, Table (Sucrose) - (2 EBC, 7.4%)
  3. 20g Magnum 12AA (29.9IBU) granulat - Gotowanie 90min
  4. 20g Lublin 4.5AA (9.2IBU) granulat - Gotowanie 40min
  5. 10g Lublin 4.5AA (3.8IBU) granulat - Gotowanie 20min
  6. 10g Marynka 10AA (5.6IBU) granulat - Gotowanie 20min
  7. 10g Citra 13.5AA (0IBU) granulat - Whirlpool 0min
  8. 5g Irish Moss - Gotowanie 10 minut
  9. Danstar Nottingham - 2015-06-10

 

Zacieranie:

  1. zakwaszająca (Infuzja 2min) 38°C 45min Dodano 20l wody 40°C
  2. maltozowa (Podgrzewanie 4min) 63°C 20min
  3. dekstrynująca (Podgrzewanie 4min) 72°C 20min
  4. mash out (Podgrzewanie 4min) 78°C 10min

 

Notatki:

Po primo: fatalny słód z poznańskiego sklepu Alkea. Śrutowanie do dupy, słód zwietrzały. Przed gotowaniem miałem uzyskać 21 litrów o gęstości 16,8 °Blg. Uzyskałem 13,5 °Blg.

 

Po secundo: miałem dać 0,3 kg cukru, byłem zmuszony dać 0,4 kg.

 

Po tertio: Czas gotowania z 90 minut musiałem wydłużyć do 180. Efektem czego jest śmiesznie mała ilość brzeczki nastawnej.

 

Do gotowania 21 l, SG = 14,7 °Blg (po dodatku cukru)

 

Wydajność zacierania 70,3%

 

Na fermentację trafiło 12,5 l brzeczki o gęstości 20,2 °Blg

 

Wydajność warzenia 57,4%

 

Wstawione do piwnicy, temp. otocznia 16 °C.


Edytowane przez szejk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.