Skocz do zawartości

BROWAR WEST 11 PIĘTRO


Rekomendowane odpowiedzi

Heheheh a bo nie chciało mi wyjść 12BLG a nie chciało mi się otwierać jakiegoś dodatkowego słodu, poza tym lepsza fermentowalność bo zacierane wysoko  ;)

To taka wisienka właśnie a piwo wyszło pyszne, właśnie spijam drugie do powtórzenia ze zmianą pilzneńskiego na pale ale reszta bez zmian no może drożdże bo mam mieć FM. Pijalność masakra kilka takich warek i esperal do wszycia  :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 98
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

nie pilzneński się skończył hehehe zresztą wcześniej będzie dry stout bo już FM13 wysłane mają być jutro

P.S. Przemo jak będzie Piotr jechał może uda się coś zorganizować dla Ciebie :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Recenzja warki #31 Saison

 

Kolor: pomaranczowo-bursztynowe, kojarzy sie z BPA i Saison 

Piana: Obfita, trwała, dopełnia wizualne wrażenie

Aromat: Belgia, Belgia i Belgia. Nie ma dzikości ani pieprzu/ostrych aromatów, jest estrowo belgijsko w najlepszym wydaniu

Smak: Rześkie, bardzo pijalne, goryczka średnia (nie pamietam dokładnie), minimalna przyjemna kwaskowatość

Wysycenie: w sam raz, wyższe niż w typowym piwie Maćka

 

Dla mnie super, jak na belga lekkie w odbiorze ale sama przyjemność. Drożdże które tutaj robią 50-60% efektu trochę mnie zaskoczyły - są bardziej w strone klasztornych/belgian ale niż fenolowo/pieprzowo/dzikie saison ale efekt jest "WOW".

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA # 33 28.02.2015
DUBBEL (Receptura własna)

SKŁAD:

Słody:
- Pilzneński Bruntal 2,8 kg
- Maris Other Pale Ale 1,0 kg
- Monachijski Bruntal 0,5 kg

- Carabelge Weyermann 0,25 kg

- Caraamber Weyermann 0,25 kg

- Abbey Weyermann 0,25 kg
- Special B Weyermann 0,1 kg

- Pszenica prażona 0,03 kg
- Cukier 0,3 kg

Chmiel:
- Iunga granulat 11% 5 gr
- EKG granulat 5,6% 15 gr
- Hallertau Tradition 6,6% 15gr

Drożdże:
- Fermentum Mobile FM21 - Odkrycie sezonu gęstwa z warki 31

ZACIERANIE:

15,5L wody wsyp słodów przy temp. wody 55°C i podgrzewanie do 66°C
60min w temp. 66°C
15min w temp. 72°C
  5min w temp. 76°C

FILTRACJA:

Wysładzanie wodą o temp. 78°C 15,1L

CHMIELENIE: czas gotowania 60 min

5 gr Iunga 11% - Boil 60,0 min
15 gr Hallertau Tradition 6,6% - Boil 60,0 min
15 gr EKG 5,6% - Boil 10,0 min
Cukier dodany na ostatnie 10 minut gotowania

Wyszło 17,1BLG i 21,5L
Fermentacja burzliwa w temp. 19°C --> 26°C

11.03 przelane na cichą 8,4 Brix

zabutelkowane gdzieś koło 02.04 wysycenie 2.4 lub 2.5

Edytowane przez Mrzon
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA # 34 18.03.2015
DRY STOUT (Receptura własna)

SKŁAD:

Słody:
- Maris Otter Pale Ale 2,2 kg

- Jęczmień niesłodowany 1,0 kg
- Jęczmień palony 0,35 kg (mielony w młynku do kawy na pył)
- Płatki jęczmienne błyskawiczne 0,4 kg

- Monachijski Bruntal 0,3 kg

Chmiel:
- Hallertau Tradition granulat 6,6% 35 gr

- East Kent Goldings granulat 5,6% 21 gr

Drożdże:
- Fermentum Mobile FM13 Irlandzkie Ciemności gęstwa

ZACIERANIE:

16,1L wody o temp. 53°C
15min w temp. 49°C bez palonego jęczmienia
60min w temp. 64°C dodany jęczmień palony na całe 60min
5min w temp. 76°C

FILTRACJA:

Wysładzanie wodą o temp. około 78°C 16L

CHMIELENIE: czas gotowania 60 min

35 gr Hallertau Tradition 6,6% - Boil 60,0 min

13 gr East Kent Goldings 5,6% - Boil 60,0 min

  8 gr East Kent Goldings 5,6% - Boil 30,0 min

Wyszło 11BLG i 24L
Fermentacja burzliwa w temp otoczenia 17°C -> 20°C

31.03 przelane na cichą Brix 6.2 tj. 3.2BLG

Pierwsze piwo z Kega same plusy !!! jeden minus to że pachnie malizną heheheh

Edytowane przez Mrzon
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu dzisiejszym kolejne zmiany w browarze w końcu Kegi Cornelius doczekały się butli Co2 i system mamy już kompletny.

Warka 34 DRY STOUT przelana do kega reszta po świętach trafi do butelek. Pierwsze wrażenia z użytkowania kega same Plusy :)

POLECAM KAŻDEMU MISTRZOSTWO ŚWIATA !!!

 

WESOŁYCH ŚWIĄT DLA WSZYSTKICH

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Recenzja warki #33 Dubbel

 

Kolor: ciemno czerwone, takie BPA troche jasniejsze niz typowy dubbel

Piana: Obfita, drobnopechezykowa, redukuje sie powoli do kozucha, oblepia ladnie szklo

Aromat: Belgia tak jak w saison #31, jest bardziej kwasno, w Beer Gallery pilem piwa o identycznym zapachu i smaku ale nie pamietam jakie :D

Smak: Bardzo Rześkie, bardzo pijalne, przyjemna kwaskowatość wieksza niz w #31 i wpadajaca w dzikosc.

Wysycenie: w sam raz na to piwo

 

Te drozdze to samograj, kiedys zakupie - w porownaniu do klasztornych daja piwa pozytywnie kwaskowate, rzeskie, pijalne a rownoczesnie bardzo belgijskie, malo przyprawowe jak na saison. Trafiaja w moj gust. Dwie klasy wyzej niz Fermentis Abbaye a do T58 to w ogole szkoda porownywac.

 

Oczywiscie chwala Mackowi ze zapewnil dobre warunki fermentacji i dzieki za butelke!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za opinie cieszę się że posmakowało, jeszcze buteleczki mam więc przy okazji jeszcze ci podrzucę. Drożdże również uważam za bardzo dobre, szczerze mówiąc irlandzkie ciemności też są super, teraz pora na wichrowe wzgórza słód już ześrutowany bitter idzie na warsztat będzie znowu coś na wymianę a i American Oatmeal Stout już fermentuje na irlandzkich ciemnościach według FM temp. fermentacji od 16C u mnie ruszyły w 14C zobaczymy co wyjdzie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA # 35 18.04.2015
AMERICAN OATMEAL STOUT (Receptura własna)

SKŁAD:

Słody:
- Maris Otter Pale Ale 3,5 kg

- Płatki owsiane 0,4 kg

- Owies niesłodowany 0,35 kg
- Karmelowy 600 - 0,25 kg
- Carafa III - 0,25 kg

- Caraaroma - 0,2 kg

- Czekoladowy 1200 - 0,1 kg

Chmiel:
- Chinook 11% 35 gr

- Mosaic 11,4% 5 gr

- Amarillo 9,1% 5 gr

- Cascade 7,1% 5 gr

Drożdże:
- Fermentum Mobile FM13 Irlandzkie Ciemności gęstwa

ZACIERANIE:

17,6L wody o temp. 73°C
60min w temp. 67°C bez carafy i czekoladowego
10min w temp. 76°C dodana carafa i czekoladowy

FILTRACJA:

Wysładzanie wodą o temp. 78°C 14,3L

CHMIELENIE: czas gotowania 60 min

15 gr Chinook 11% - Zacieranie 60,0 min

20 gr Chinook 11% - Boil 50,0 min

 5 gr Mosaic 11,4% - Boil 5,0 min

 5 gr Amarillo 9,1% - Boil 5,0 min

 5 gr Cascade 7,1% - Boil 5,0 min

 

Wyszło 15Brix = 14,4BLG i 23L
Fermentacja burzliwa w temp otoczenia 17°C -> 21°C

28.04 przelane na cichą

Edytowane przez Mrzon
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

WARKA # 36 24.04.2015
BITTER (Receptura własna)

SKŁAD:

Słody:
- Maris Otter Pale Ale 2,5 kg

- Caraamber Weyermann 0,25 kg

- Bursztynowy Strzegom 0,25 kg


Chmiel:

- East Kent Goldings granulat 5,6% 100 gr

Drożdże:
- Fermentum Mobile FM11 Wichrowe Wzgórza gęstwa

ZACIERANIE:

10,5L wody o temp. 73°C
70 min w temp. 67°C

dodane 4,8L wody wrzącej

temp. po dodaniu wody 76°C przerwa 10 min

FILTRACJA:

Wysładzanie wodą o temp. 78°C 12,7L

CHMIELENIE: czas gotowania 60 min
 

10 gr East Kent Goldings 5,6% - Zacieranie 30,0 min

20 gr East Kent Goldings 5,6% - Boil 60,0 min

10 gr East Kent Goldings 5,6% - Boil 30,0 min

20 gr East Kent Goldings 5,6% - Boil  5,0 min

40 gr East Kent Goldings 5,6% - Whirpool

Wyszło 10,2BLG i 19,5L
Fermentacja burzliwa w temp otoczenia 16°C -> 20°C

07.05 przelane do kega przy 5 Brix tj. 2.12 BLG

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA # 37 02.05.2015
JAKIEŚ ALE, POLSKIE ALE (Receptura własna)

Małe porządki w browarze

SKŁAD:

Słody:
- Maris Otter Pale Ale 2,3 kg

- Monachijskie Bruntal 0,4 kg

- Carapils Weyermann 0,25 kg

- Wiedeński Strzegom 0,2 kg

- Zakwaszający Weyermann 0,15 kg

- Melanoidynowy Weyermann 0,10 kg


Chmiel:

 

- Sybilla szyszka własna +- 5,5% 40 gr

- Sybilla granulat 5,5% 35 gr

- Lubelski granulat 4,5% 50 gr


Drożdże:
- Fermentum Mobile FM11 Wichrowe Wzgórza gęstwa

ZACIERANIE:

10,9L wody o temp. 70°C wsyp słodów
30 min w temp. 64°C

dodane 5,2L wody o temp. 92°C

temp. po dodaniu wody 72°C przerwa 30 min

10 min w temp. 78°C

FILTRACJA:

Wysładzanie wodą o temp. 78°C 12,2L

CHMIELENIE: czas gotowania 60 min
 

40 gr Sybilla szyszka własna +- 5,5%  - Zacieranie 60,0 min

10 gr Sybilla granulat 5,5% - Boil 50,0 min

25 gr Sybilla granulat 5,5% - Boil 30,0 min

30 gr Lubelski granulat 4,5% - Boil 5,0 min

20 gr Lubelski granulat 4,5% - Whirpool


Wyszło 11,1BLG i 19,2L
Fermentacja burzliwa w temp otoczenia 16°C -> 19°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

WARKA # 38 17.05.2015
APA (Receptura własna)

SKŁAD:

Słody:
Maris Otter Pale Ale 3,0 kg
- Monachijski Bruntal 0,4 kg

- Melanoidynowy Weyermann 0,2 kg
- Caramunich I Weyermann 0,1 kg

Chmiel:

- Chinook granulat 11% 25 gr

- Mosaic granulat 11,4% 34 gr

- Cascade granulat 7,1% 28 gr

- Amarillo granulat  9,1% 29 gr

Drożdże:
Fermentum Mobile FM11 Wichrowe Wzgórza gęstwa

ZACIERANIE:

12,9L wody o temp. 72°C wsyp słodów
30min w temp. 66°C

30min w temp. 72°C

podgrzanie do 76°C i przeniesienie do wysładzania


FILTRACJA:

Wysładzanie wodą o temp. 76°C 15,2L

CHMIELENIE: czas gotowania 60 min

10 gr Chinook 11% - Boil 50,0 min


5 gr Amarillo 9,1  - Boil 30,0 min

5 gr Cascade 7,1% - Boil 30,0 min

5 gr Mosaic 11,4% - Boil 30,0 min

 

10 gr Amarillo 9,1  - Boil 5,0 min

10 gr Cascade 7,1% - Boil 5,0 min

10 gr Mosaic 11,4% - Boil 5,0 min

 

14 gr Amarillo 9,1  - Whirpool

13 gr Cascade 7,1% - Whirpool

19 gr Mosaic 11,4% - Whirpool

15 gr Chinook 11% - Whirpool

 


Wyszło 12,5BLG i 19,5L
Fermentacja burzliwa w temp. 14°C - 18°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

WARKA # 39 19.06.2015
DRY STOUT (Receptura własna)

SKŁAD:

Słody:
- Maris Otter Pale Ale 2,2 kg

- Jęczmień niesłodowany 1,0 kg
- Jęczmień palony 0,15 kg (mielony w młynku do kawy na pył)
- Pszenica prażona 0,25 kg (mielony w młynku do kawy na pył)


Chmiel:
- Brewer's Gold 8,8% 25 gr


Drożdże:
- Fermentum Mobile FM13 Irlandzkie Ciemności gęstwa

ZACIERANIE:

12,6L wody o temp. 53°C
15min w temp. 49°C bez palonego jęczmienia i prażonej pszenicy
60min w temp. 64°C dodany jęczmień palony i prażona pszenica na całe 60min
5min w temp. 76°C

FILTRACJA:

Wysładzanie wodą o temp. 78°C 15,8L

CHMIELENIE: czas gotowania 60 min

25 gr Brewer's Gold 8,8% - Boil 60,0 min


Wyszło 10,8BLG i 20L
Fermentacja burzliwa w temp otoczenia 15°C -> 20°C

28.06 6.2 Brix tj.3,28 BLG 

Edytowane przez Mrzon
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

WARKA # 40 25.06.2015
POLSKIE ALE (Receptura własna)


SKŁAD:

Słody:

Pilzneński Bruntal 3,0 kg
- Maris Otter Pale Ale 0,4 kg

- Pszeniczny 0,2 kg

- Karmelowy 30 0,15 kg

- Zakwaszający 0,1 kg

 

Chmiel:

 

- Sybilla granulat 5,5% 13 gr

- Kazbek granulat 5,6% 30gr

- Brewer's Gold granulat 8,8% 10gr

 

Drożdże:
- Fermentum Mobile FM11 Wichrowe Wzgórza gęstwa

ZACIERANIE:

13,5L wody o temp. 67°C wsyp słodów
10 min w temp. 62°C

45 min w temp. 72°C

10 min w temp. 76°C


FILTRACJA:

Wysładzanie wodą o temp. 78°C 16,2L

CHMIELENIE: czas gotowania 60 min
 

10 gr Brewer's Gold granulat 8,8% - Boil 60,0 min

10 gr Sybilla granulat 5,5% - Boil 60,0 min

  3 gr Sybilla granulat 5,5% - Boil 30,0 min  :)

30 gr Kazbek granulat 5,6% - Boil 5,0 min


Wyszło 12,3BLG i 21L
Fermentacja burzliwa w temp otoczenia 16°C -> 19°C

04.07 przelane na cichą temp. 17°C

11.07 zabutelkowane 2,7BLG i wysycenie 2.2 tj. 103gr cukru

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA # 41 16.07.2015
POLSKIE ALE (Receptura własna)


SKŁAD:

Słody:

Pilzneński Bruntal 2,0 kg

- Jęczmień niesłodowany 1,15 kg

- Pszeniczny 0,4 kg

- Karmelowy 30 0,3 kg

- Monachijski 0,2 kg

- Zakwaszający 0,05 kg

 

Chmiel:

 

- Iunga granulat 11% 10 gr

- Kazbek granulat 5,6% 20gr

- Brewer's Gold granulat 8,8% 15gr

- Perle granulat 5% 20gr 

 

Drożdże:
- Fermentum Mobile FM11 Wichrowe Wzgórza gęstwa

ZACIERANIE:

14,3L wody o temp. 69°C wsyp słodów
30 min w temp. 64°C

35 min w temp. 72°C

10 min w temp. 76°C


FILTRACJA:

Wysładzanie wodą o temp. 78°C 15,6L

CHMIELENIE: czas gotowania 60 min
 

10 gr Iunga granulat 11% - Boil 45,0 min

15 gr Brewer's Gold granulat 8,8% - Boil 30,0 min

20 gr Kazbek granulat 5,6% - Boil 5,0 min

20 gr Perle granulat 5% - Boil 5,0 min


Wyszło 11,7BLG i 19,8L
Fermentacja burzliwa w temp otoczenia 16°C -> 19°C

23.07 przelane na cichą temp. 16°C    5,6Brix

03.08 zabutelkowane z 80 gr cukru wysycenie 2.0

Edytowane przez Mrzon
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA # 42 25.07.2015
PSZENICA (Receptura własna)


SKŁAD:

Słody:

Pilzneński Bruntal 1,8 kg

- Pszeniczny 1,8 kg

- Karmelowy 30 0,15 kg

- Melanoidynowy 0,1 kg

 

Chmiel:

 

- Hallertau Tradition granulat 6,6% 20 gr

 

Drożdże:
Mauribrew Weiss Y1433 suche rozsypane na brzeczkę

ZACIERANIE:

13,5L wody o temp. 47°C wsyp słodów
20 min w temp. 44°C

35 min w temp. 64°C

30 min w temp. 72°C

podgrzanie do 76°C mash out


FILTRACJA:

Wysładzanie wodą o temp. 78°C 15,2L

CHMIELENIE: czas gotowania 60 min
 

10 gr Hallertau Tradition granulat 6,6% - Boil 60,0 min

10 gr Hallertau Tradition granulat 6,6% - Boil 20,0 min


Wyszło 12,5BLG i 20,5L
Fermentacja burzliwa w temp otoczenia 18°C 

01.08 przelane do kega Pycha :)

Edytowane przez Mrzon
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

WARKA # 43 30.07.2015
PSZENICA (Receptura własna)


SKŁAD:

Słody:

Pilzneński Bruntal 1,8 kg

- Pszeniczny 1,8 kg

- Karmelowy 30 0,15 kg

- Melanoidynowy 0,1 kg

- Zakwaszający 0,05 kg

 

Chmiel:

 

- Hallertau Tradition granulat 6,6% 20 gr

 

Drożdże:
- Mauribrew Weiss Y1433 gęstwa z warki 42

ZACIERANIE:

13,6L wody o temp. 47°C wsyp słodów
20 min w temp. 44°C

30 min w temp. 64°C

30 min w temp. 72°C

podgrzanie do 76°C mash out


FILTRACJA:

Wysładzanie wodą o temp. 78°C 15,1L

CHMIELENIE: czas gotowania 60 min
 

10 gr Hallertau Tradition granulat 6,6% - Boil 50,0 min

10 gr Hallertau Tradition granulat 6,6% - Boil 20,0 min


Wyszło 13,6BLG i 18,5L
Fermentacja burzliwa w temp otoczenia 18°C

07.08 przelane do kega

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

WARKA # 44 23.08.2015
AMERICAN AMBER ALE (Receptura własna)

SKŁAD:

Słody:
- Pilzneński Bruntal 3,3 kg

- Bursztynowy Strzegom 0,5 kg
- Monachijski Bruntal 0,4 kg

- Caraaroma Weyermann 0,15 kg
- Caraamber Weyermann 0,15 kg

- Czekoladowy jasny Strzegom 350EBC 0,05 kg

Chmiel:

- Chinook granulat 11% 20 gr

- Citra granulat 11,9% 25 gr

 

Drożdże:
Fermentis Safale US-05 suchary

ZACIERANIE:

15,5L wody o temp. 73°C wsyp słodów
65min w temp. 68°C - 67°C

podgrzanie do 76°C i przeniesienie do wysładzania

FILTRACJA:

Wysładzanie wodą o temp. 78°C 14,4L

CHMIELENIE: czas gotowania 60 min

10 gr Chinook 11% - Boil 50,0 min

10 gr Chinook 11% - Boil 30,0 min

25 gr Citra 11,9% - Boil 5,0 min


Wyszło 14,4BLG i 20,2L
Fermentacja burzliwa temp. 16°C po 2 dniach  podnoszona o 0,5°C na dzień do temp. 19°C

03.09 przelane na cichą Brix 9.6 zacieranie robi swoje :)

08.09 zabutelkowane 1.9 wysycenie, 73 gr cukru

Edytowane przez Mrzon
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA # 45 05.09.2015
AMERICAN WHEAT

SKŁAD:

Słody:
- Pilzneński Bruntal 2,0 kg

- Pszeniczny Malteurop 2,0 kg

- Carahell Weyermann 0,2 kg

 

Chmiel:

- Chinook granulat 11% 10 gr

- Amarillo granulat 9,2% 20 gr

- Citra granulat 11,9% 25 gr

 

Drożdże:
Fermentis Safale US-05 gęstwa z warki 44

ZACIERANIE:

14,7L wody o temp. 72°C wsyp słodów
65min w temp. 67°C - 66°C

podgrzanie do 76°C i przeniesienie do wysładzania

FILTRACJA:

Wysładzanie wodą o temp. 78°C 14,8L

CHMIELENIE: czas gotowania 60 min

 

 5 gr Amarillo 9,2% - do zacieru
10 gr Chinook 11% - Boil 50,0 min

15 gr Amarillo 9,2% - Boil 15,0 min

25 gr Citra 11,9% - Whirpool


Wyszło 13,2BLG i 20L
Fermentacja burzliwa temp. 17°C po 2 dniach  podnoszona o 0,5°C na dzień do temp. 19°C

15.09 zabutelkowane wysycenie 2.2, 95 gr cukru 7.0Brix

Edytowane przez Mrzon
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.