Skocz do zawartości

Browar Cylinder


Szinek

Rekomendowane odpowiedzi

Warka #11 - Cydr jabłkowy

 

Objętość końcowa: 16 litrów

OG: 9°BLG

 

Brewkit Gozdawa + 500g glukozy + litr soku jabłkowego z zagęszczonego soku jabłkowego.

Zadane drożdżami FCG1.

 

 

Zabutelkowane 12.06.2014

Edytowane przez Szinek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #12 - Pszyciemno (Dunkelweizen) receptura według twójbrowar.pl

 

Objętość końcowa: 17.5 litra przy wydajności 72%

OG: 12°BLG

FG zakładane: 3.3°BLG

Szacowane IBU 15

Barwa 31 EBC

Alkohol zakładany 4.7%

 

Słody:

- pszeniczny 2.2kg,

- monachijski 0.8kg,

- wiedeński 0.8kg,

- karmelowy ciemny 0.2kg,

- czekoladowy 0.1kg.

 

Zacieranie:

- 15' 44°C,

- 15' 63°C,

- 45' 72°C,

- słód czekoladowy,

- mashout.

 

Chmielenie:

- Lubelski 3.8% 30g 60'.

 

Mauribrew Weiss

 

Uwarzone 13.06.2014

Cicha 20.06.2014

Zabutelkowane 08.07.2014

Edytowane przez Szinek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #13 - Hefeweizen receptura według twójbrowar.pl

 

Objętość końcowa: 23 litry przy wydajności 75%

OG: 10°BLG

FG zakładane: 3.1°BLG

Szacowane IBU 9

Barwa 10 EBC

Alkohol zakładany 4.7%

 

Słody:

- pszeniczny 2.5kg,

- pilzneński 1.5kg,

- karmelowy jasny 0.2kg.

 

Zacieranie:

- 20' 44°C,

- 25' 63°C,

- 40' 72°C.

 

Chmielenie:

- Lubelski 3.8% 20g 60'.

 

Mauribrew Weiss

 

Uwarzone 20.06.2014

Zabutelkowane 28.07.2014

Edytowane przez Szinek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #14 - Jadźka (Blonde Ale)

 

Objętość końcowa: 24 litry przy wydajności 76%

OG: 11.8°BLG

FG: 2.4°BLG

Szacowane IBU 20

Barwa 9 EBC

Alkohol zakładany 4.8%

 

Słody:

- pilzneński 5kg,

- karmelowy pszeniczny 0.1kg,

- karmelowy jasny 0.1kg.

 

Zacieranie:

- 90' 66°C

 

Chmielenie:

- Polaris 18% 3g FWH,

- Iunga 11.9% 10g 20',

- Iunga 11.9% 10g 10',

- Iunga 11.9% 30g 1'.

 

Gozdawa US West Coast

 

Uwarzone 10.07.2014

Zabutelkowane 11.08.2014

Edytowane przez Szinek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Podsumowanie sezonu

 

#2 American India Pale Ale

Pierwsza zacierana warka. Zapewniła wiele emocji, oj wiele. Ekstrakt zawyżony przez moją nieuwagę, ale to nic - smakowało wyśmienicie. Dobry balans między słodowością i goryczką, intensywny, ale nie buchający, aromat. Nawet ostatnia sztuka, wypita 3 miesiące po butelkowaniu, nie straciła na swojej magii.

Wyszło zbyt ciemne, ale hej, kto by się tym przejmował? ;)

 

#3 Amber Ale

W aromacie muśnięcie chmielu, najwięcej do gadania miały słody karmelowe - przyjemny zapach śliwek. Z czasem smak zrobił się pusty, a jakakolwiek woń poszła w niepamięć.

 

#4 Full Aroma Hops

Podczas gotowania Lubelski męczył moje nozdrza okrutnie. Z pierwszych butelek chmiel był dość drażniący, trawiasty, ostry i niezbyt zachęcający. Na szczęście czas go okiełznał i przygasł trochę. Wybitnie pijalne jasne piwo, bardzo dobrze gaszące pragnie.

 

#5 Cascadian Dark Ale

Pierwsze faktyczne uderzenie goryczki - nie było zbyt wielu chętnych na nie :D Mi bardzo smakowało, choć zdecydowanie uciąłbym czekoladowy albo zastąpił Carafą Special. Piękny aromat chmielowy z czasem ustąpił czekoladzie - i tak też zostało do końca.

 

#6 New Zealand Red Ale

Zdecydowanie za dużo karmelowego. Ciężkie, męczące, zbyt słodko zatarte. Aromat odurzający, chętniej je wąchałem niż piłem.

Poza tym drożdże niedojadły w fermentorze i postanowiły zrobić to w butelkach - piwo solidnie przegazowane, uciekało szybcie niż kryminalista z więzienia, piasek po drożdżach w ustach.

 

#7 New Zealand Pale Ale

Za dużo monachijskiego i za słabo nagazowane. Ten pierwszy spowodował, że piwo dość męczyło, a słabe nagazowanie nie zachęcało do picia po 1/4 szklanki. Goryczka trochę gryząca i niezbyt przyjemna. Co nie zmienia faktu, że Nelson zrobił robotę i piwo z chęcią zostało wypite :)

 

#8 German Pale Ale

Ponownie zbyt dużo monachijskiego, ale z wysyceniem już poprawnie. Aromat niemieckich odmian stonowany, przyjemny.

 

#9 American India Pale Ale

Tak chwalono ten Galaxy, a jakiś nieprzyjemny aromat z niego wyszedł. Forum potem mnie uświadomiło, że to "koci mocz". I tak chyba rzeczywiście jest.

 

#10 Smoked Oatmeal Stout

Tekstura zdecydowanie owsiana, w aromacie kawa, trochę paloności i delikatna wędzoność. W smaku słód whisky, kawa i czekolada. Niestety część butelek spotkał brak piany i wysycenia - a jeszcze nie trafiłem na przegazowaną.

 

#12 Dunkelweizen

Goździk, goździk i trochę banana. Przyjemny karmel w tle.

 

#13 Hefeweizen

Mdły drożdżowo-bananowy aromat, lekka kanaliza, diacetyl.

 

#14 Blonde Ale

Na początku siarkowodór, aktualnie profil zapachowy w strone słodkich owoców, delikatne estry od drożdży. Brakuje goryczki przez co finisz jest słodki, lekko męczący.

Edytowane przez Szinek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #15 - Hallowbeer (Pumpkin Ale)

 

Objętość końcowa: 8 litrów przy wydajności 49%

OG: 14°BLG

FG: 2°BLG

Szacowane IBU 27

Barwa 22 EBC

Alkohol zakładany 5.8%

 

Słody:

- pilzneński 2.5kg,

- wiedeński 0.125kg,

- abbey 0.125kg,

- pszeniczny 0.125kg,

- Caramunich II 0.1kg,

- 2kg dyni posypanej 50g kandyzowanego brązowego cukru upieczonej w 180°C przez 80 minut.

 

Zacieranie:

- 60' 66-64°C

 

Chmielenie:

- Willamette 6.2% 10g 90' w zacierze,

- Willamette 6.2% 12g FWH,

- 1g imbiru, cynamonu oraz gałki muszkatołowej 5'.

 

Mangrove Jack's M07 British Ale

 

Uwarzone 29.08.2014

Zabutelkowane 13.09.2014

Edytowane przez Szinek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dynia to draństwo. Wymuszona filtracja przez pieluche tetrową, wydajność poszła na łeb na szyje, godzina pracy na litr piwa, a i infekcja wielce prawdopodobna. Zobaczymy co będzie, na razie pachnie nieźle.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Myślę, że za mały zasyp słodowy w stosunku do ilości dyni i stąd problem. Warzyłem to piwo dwa razy, ale zawsze miałem lekko ponad 2kg dyni na warkę 20 litrów. Za pierwszym razem wspomagałem się łuskami gryczanymi. Za drugim razem łuski po przelaniu na nie zacieru wypłynęły na wierzch i bałem się, że filtracja utknie, ale poszło gładko.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Widzisz, ja chciałem dynię wyciągnąć przed filtracją, ale brak doświadczenia z nią spowodował, że nie przewidziałem jej zachowania. Wnętrze się rozpłynęło, zostały tylko pestki i skóra, które filtracji nie utrudniały. Najwyżej kiedyś powtórzę, być może już pełnowymiarowo.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #16 - California Rare (Northern Brewer Pale Ale)

 

Objętość końcowa: 19 litrów przy wydajności 61%

OG: 10.1°BLG

FG: 2.5°BLG

Szacowane IBU 36

Barwa 15 EBC

Alkohol zakładany 4.1%

 

Słody:

- pilzneński 3.5kg,

- bursztynowy 0.25kg,

- wiedeński 0.25kg,

- Carapils 0.1kg,

- Caraaroma 0.1kg.

 

Zacieranie:

- 70' 67°C,

- mashout.

 

Chmielenie:

- Northern Brewer 7.5% 25g do zacieru,

- Northern Brewer 7.5% 10g FWH,

- Northern Brewer 7.5% 20g 20',

- Northern Brewer 7.5% 20g 1',

- Northern Brewer 7.5% 25g 30' w 70°C.

 

Mangrove Jack's M07 British Ale

 

Uwarzone 14.09.2014

Zabutelkowane 14.10.2014

Edytowane przez Szinek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #17 - Bed and Beer (India Pale Ale)

 

Objętość końcowa: 19 litrów przy wydajności 75%

Szacowane OG: 15°BLG

​Przewidywane FG: 4°BLG

Szacowane IBU 50

Barwa 24 EBC

Alkohol zakładany 6%

 

Słody:

- pilzneński 4kg,

- Caramunich II 0.5kg,

- pszeniczny 0.5kg,

- Caraaroma 0.1kg,

- zakwaszający 0.1kg.

 

Zacieranie:

- 75' 66°C,

- mashout.

 

Chmielenie:

- Iunga 11% 20g FWH,

- Challenger 7.9% 10g 20',

- WGV 7.8% 10g 20',

- Willamette 6.2% 15g 10',

- Challenger 7.9% 20g 1',

- WGV 7.8% 20g 1'.

 

Po 20g Challengera i WGV na 4 dni cichej.

 

Mangrove Jack's M07 British Ale

 

Uwarzone ?.09.2014

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.