Skocz do zawartości

Browar Biebrzański Strumyk


Rekomendowane odpowiedzi

Warka 13 Belgian Amber Abbey 15 blg

2014.07.05

Składniki:

- Pilzneński 3,7 kg

- Monachijski 1,9 kg

- Abbey 0,7 kg

Chmiele

-20g Saaz

-13g H.Mittelfruh

Drożdże

-Safbrew t-58 gęstwa

 

Zacieranie:

woda do zasypu 22l

49C zasyp

65C 50min

73C 10min

79C 2 min

 

 

Wysładzanie:

Na początku leciało 18Blg

Woda w temperaturze 78 C

5l+5l+5l+5L na końcu leciało 6Blg

Wyszło 32l 12Blg

 

Chmielenie

Gotowanie 90min

Saaz 20g po 15 min

H.Mittelfruh 13g po 75min

Po gotowaniu wyszło 25l 15Blg

 

Fermentacja

Drożdże zadałem w 17C 16 łyżek

Burzliwa 22c

Przelanie na fermentacje cichą 17.07.2014

Zeszło do 3 Blg. Rozlew do butelek 2014.07.24. Dodanie 3g glukozy do każdej butelki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka 14 Żytnie

2014.09.04

Składniki:

- Żytni 2,5kg

- Monachijski 1,25kg

- Pale Ale 1kg

- Żytni Karmelowy 0,25

Chmiele

- Lubelski 44g

Drożdże

-Fermentis WB-06

 

Zacieranie:

woda do zasypu 17,5l

58C zasyp

53C 10 min

63C 30 min

72C 40 min

78C 5min

 

Wysładzanie:

Na początku leciało 17Blg

Woda w temperaturze 78 C

5l+5l+5l+5L na końcu leciało 3Blg

Wyszło 31l 10Blg

 

Chmielenie

Gotowanie 70min

Lubelski 30g po 10min

Lubelski 14g po 60min

Po gotowaniu wyszło 24l 13Blg

 

Fermentacja

Drożdże zadałem w 19C

Burzliwa 19c

Przelanie na fermentacje cichą 16.09.2014

Zeszło do 2 Blg. Rozlew do butelek 2014.09.24. Dodanie 3g glukozy do każdej butelki.

Uwagi

Po zacieraniu i przed filtracjo musiałem wyjść na parę godzin. Jak przyszedłem musiałem podnieść zacier do odpowiedniej temperatury.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka 15 Belgian christmas beer

2014.09.17

Składniki:

- Pilzneński 4kg

- Coffee 1kg

- Monachijski 25EBC 2kg

- Crystal 150 EBC 1kg

Chmiele:

- Admiral 15g

- Brewers Gold 15g

Dodatki:

- Cynamon mielony 7g

- Laska wanilii 2 sztuki

- Przyprawa do piernika 20g

- Suszone śliwki 150g

- Suszone jabłka 135g

- Glukoza 300g

Drożdże

-Safbrew t-58

 

Zacieranie:

woda do zasypu 28l

73C zasyp

65C 50min

73C 20min

79C 2min

 

Wysładzanie:

Na początku leciało 19,5 Brix

Woda w temperaturze 78 C

3l+3l+3l+2L na końcu leciało 10Brix

Wyszło 27l 17Brix 15Blg

 

Chmielenie

Gotowanie 90min

Admiral 15g po15min

Brewers Gold 15g po75min

10minut przed końcem chmielenia dodałem dodatki. Jedna laska wanilij starta.

 

Po gotowaniu wyszło 18l 21,5 Brix 21Blg

 

Fermentacja

Drożdże zadałem w 17C

Burzliwa 17c

Przelanie na fermentacje cichą 3.10.2014 (do szklanego balonu) i dodanie jednej laski wanilij pociętej. Wcześniej namoczonej w wódce na 3 dni .

Pomiar 7Blg 14 Brix

 

Uwagi

Podczas zacierania i podnoszenia temperatury do 73C. Była przerwa w dostawie prądu na 1h 25min. Jak dali energie to od razu podniosłem zacier do wysładzania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 16 Pszeniczne

2014.09.22

Składniki:

- Pszeniczny 3,1kg

- Pilzneński 1,9kg

- Kamerowy jasny 0,25kg

Chmiele

- Lubelski 25g

Drożdże

-Fermentis WB-06 gęstwa

 

Zacieranie:

woda do zasypu 18l

51C zasyp

46C 15 min

63C 25 min

72C 40 min

78C 10min

 

Wysładzanie:

Na początku leciało 17Blg, 19brix

Woda w temperaturze 78 C

5l+5l+5l+5L na końcu leciało 2Blg 4brix

Wyszło 31l 11,5Blg 12,5brix

 

Chmielenie

Gotowanie 60min

Lubelski 25g przed 60min

Po gotowaniu wyszło 24l 13Blg 14 brix

 

Fermentacja

Przelanie na fermentacje cichą 02.10.2014

Zeszło do 2,5 Blg. Rozlew do butelek 2014.10.06. Dodanie 3g glukozy do każdej butelki.

Edytowane przez br.an.tr
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka 17 Polska IPA

2014.11.5

Składniki:

- Pale Ale 5kg

- Kamerowy czerwony 0,5kg

Chmiele

- Lubelski 100g

- Lunga 50g

- Sybilla 100g

Drożdże

-Safale s-04

 

Zacieranie:

woda do zasypu 19.25l

74C zasyp

67C 50 min

72C 15 min

78C 5 min

 

Wysładzanie:

Na początku leciało 18Blg, 19,5brix

Woda w temperaturze 78 C

5l+5l+5l+5L na końcu leciało 3Blg 4.5brix

Wyszło 31l 12Blg 13brix

 

Chmielenie

Gotowanie 65min

Lunga 60min 50g

Sybilla 25g Lubelski 25g pot koniec 10 min

Po gotowaniu wyszło 24l 14Blg 15 brix

 

Fermentacja

Przelanie na fermentacje cichą 16.11.2014 i dodanie 50g sybilla i 50g lubelski

Zeszło do 4Blg. Rozlew do butelek 2014.11.19. Dodanie 3g glukozy do każdej butelki.

 

Warka 18 Mild Ale

2014.11.18

Składniki:

- Mild 3,75kg

- Crystal 200 0,65kg

- Chocolate 0,2kg

Chmiele

- Fuggles 38g

Drożdże

-Gęstwa Safale s-04

 

Zacieranie:

woda do zasypu 18l

74C zasyp

68C 70 min

68C 10 min (dodanie słodu Chocolate)

78C 10 min

 

Wysładzanie:

Na początku leciało 16Blg, 17,2brix

Woda w temperaturze 78 C

5l+5l+5l+5L na końcu leciało 2,5Blg 4.5brix

Wyszło 31l 9Blg 10brix

 

Chmielenie

Gotowanie 65min

Fuggles 38g po 3min od początku gotowania

Po gotowaniu wyszło 26l 11Blg 12 brix

 

Fermentacja

Przelanie na fermentacje cichą 27.11.2014

Zeszło do 4Blg. Rozlew do butelek 2014.12. 03 Dodanie 3g glukozy do każdej butelki.

 

Warka 19 Sweet Stout

2014.11.20

Składniki:

-Pale Ale 4,6kg

- Karmelowy ciemny 0,5kg

- Chocolate 0,44kg

- Palone ziarno jęczmienia 0,25kg

Chmiele

- Northdown 31g

Drożdże

-Gęstwa Safale s-04

Dodatek

- Laktoza 625g

 

Zacieranie:

woda do zasypu 18l

74C zasyp

68C 70 min

68C 12 min (słody ciemne)

78C 5 min

 

Wysładzanie:

Na początku leciało 19,5Blg, 20,5 brix

Woda w temperaturze 78 C

5l+5l+5l+5L na końcu leciało 3,5Blg 4.2brix

Wyszło 32l 12Blg 12,5brix

 

Chmielenie

Gotowanie 70min

Northdown 31g po 10min

Laktoza 625g na 15min przed koncem

Po gotowaniu wyszło 24l 16Blg 17 brix

 

Fermentacja

Przelanie na fermentacje cichą 1.12.2014

Zeszło do 7Blg. Rozlew do butelek 2014.12. 05 Dodanie 3g glukozy do każdej butelki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Warka 20 8.12.2014

Irish Red Ale (Czerwony topór), Krzysztof Fidler (Infam) 12Blg 25l 8.12.2014r

Słody

pilzneński 4160g

monachijski 410g

pale ale 208g

caraamber 250g

carared 420g

caramunich II 21g

 

Chmiel

Marynka 9g

Challenger 17g

 

Dodatki

Mech irlancki 5g

 

Drożdze

Wyeast 1084 Irish Ale

 

Zacieranie 5469g (słodu) 19141,5l (tyle wody)

20 minut w 52°C

40 minut w 66°C

30 minut w 72°C

 

Wysładanie

18brix 5l+5l+5l+5l 4brix

32l 11blg 11,5brix

 

 

Czas gotowania

60 minut

 

Chmielenie

9g Marynki - 60 minut

10g Challenger - 30 minut

7g Challenger - 10 minut

mech irlandzki - 10 minut

 

27l 12,5blg 13brix

 

 

Fermentacja

Fermentacja burzliwa się skończyła 18.12.2014 Temperatura wyskoczyło powyżej 20c

Fermentacja cicha 23.12.2014 spadło do 2blg 6,5brix

 

Rozlew

Refermentacja: glukoza ok. 3g./but

 

Moim zdaniem przerwa w zacieraniu 20min w 52c jest za długa trzeba było zrobić 10min

 

 

Warka 21 29.12.2014

Red Irish ale

pilzneński 5kg

karmelowy czerwony 0,5kg

bursztynowy 350g

caraamber 265g

carared 76g

caramunich II 60g

 

chmiel soverigne 50g

 

mech irlandzki 5g

 

Zacieranie 22l 6,25kg + 1,5ml kwasu fosforowego

Zasyp 72c

66c 40min

72c 30mn

78c 5min

 

Wysładzanie +1,5ml kwas fosforowy (na 20l wody do wysładzania)

19brix 5l+5l+5l+5l 5brix

32l 11blg 11,2brix

 

Chmielnie 60min

mech irlandzki 5g 10 minut przed końcem gotowania

Soverigne 50g 5 minut końcem gotowania

24l 14blg 15brix

 

Zadałem gęstwę Wyeast 1084 Irish Ale

Burzliwa 17,5c

Cicha 17,5c 9.1.2015r 8brix 4blg

Rozlew 14.1.2015r 3,5blg 8brix

Edytowane przez br.an.tr
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

 Warka 22   16.02.2015
Pilzneński 1kg
Pale ale 1kg
Wiedeński 1kg

Palony (słód) 100g

chmiel soverigne 50,9 g

Challenger 25,5g

Cukier 1,75 kg

Zacieranie 19l 3kg + 2ml kwasu fosforowego
Zasyp 70c
66c 60min (50min słody palone)
78c 5min

Wysładzanie +2ml kwas fosforowy (na 20l wody do wysładzania)
11,5brix 5l+5l+5l
28l 8brix dodałem 2l wody 30l 7brix

Chmielnie 65min
Challenger 25,5g po 5 min 
Soverigne 50,9g po 50min i cukier 1,75kg

24l 14brix 

Zadałem gęstwę Wyeast 1084 Irish Ale
Burzliwa 17,5c

 

 Warka 23   17.02.2015

Pils
Pilzneński 4,4kg
Monachijski 0,6kg

 

chmiel Lubelski 38g

Marynka 50g

Mech Irlandzki 5g 


Zacieranie 19l 5kg 
Zasyp 47c
podnieść 52c

52c 10min

63c 30min

72c 30min

78c 10min

Wysładzanie 
17brix 5l+5l+5l+5l
32l 12,5 brix

Chmielnie 60min
Marynka 25g od początku

Marynka 25g 30min przed końcem

Lubelski 38g 20min przed końcem

Mech Irlandzki 5g  12min przed końcem

24l 14 brix

Zadanie startera 1200ml saflager w-34/70 w temperaturze 15c

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Warka 24 6.3.2015

Oktoberfest Bier

 

Wiedeński 2,5kg

Monachijski 3,1kg

Karmelowy jasny 0,25kg

chmiel Perle 43g

H.Hersbrucker 20g

Zacieranie 20l  5,85 kg + 2ml kwasu fosforowego

Zasyp 57c

54c 10min (miało być 52c)

63c 30min

73c 45min

78c 10min

 

Wysładzanie + 2ml kwas fosforowy (na 20l wody do wysładzania)

19,5brix 5l+5l+5l+5l

32l 14brix 5,5ph

 

Chmielnie 70min

Perle 43g po 10min od początku gotowania

H.Hersbrucker 20g 15min przed koncem

26l  14,8 brix

 

Zadanie gęstwy saflager w-34/70   w 13c

28.3.2015 przelanie do butelek 3,5 blg

 

Warka 25 6.3.2015

Stout owsiany wędzony

 

Pilzneński 4kg

Monachijski typ 2

Karmelowy 600 0,2kg

Jęczmień prażony 0,2kg

Płatki owsiane 200g

Wędzony 1kg best rauch

Marynka 50g

 

 

Zacieranie 24l 6,9kg

53,40c 10min (miało być 52c)

63c 40min

72c 30min (wsypanie słodów palonych )

78c 5min

 

Wysładzanie 19 brix 5l+5l+5l+5l

32l 14,5brix

 

 

Chmielnie 60min

Marynka 50g od początku gotowania

25l  16,2 brix

Safale S-04 w 16c

 

 

16.3.2015 przelanie na cichą

30.3.2015 4blg rozlew.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka 26 31.3.2015

Oktawia APA single hop

Pale Ale 4,8kg

Caramunich II 245g

Bursztynowy 155g

Pszenica 200g

 

Oktawia szyszka 200g

Mech Irlandzki 5g

Zacieranie 19l    5,4kg  2,5 ml kw fosforowego

Zasyp 72,8c

66,80c 60min

78c 5min

Wysładzanie 2,5ml kw fosforowego

19 brix 5l+5l+5l+5l

31l 12brix

Chmielnie 60min
Od początku 40g

po 30 min 32g

po 50 mech irlandzki 5g

po 55 min 32g 

20l  14 brix

 

Drożdże Safale s-05 fermentacja  16c

11.04. 2015 3blg dodanie 100 g chmielu

17.04.2015 3blg rozlew  18l  92g glukozy

 

 

 

Warka 27 29.4.2015

RIS
Pale Ale 5,954kg

Karmelowy 30 0,2kg

Karmelowy 150 0,2

Czekoladowy ciemny 0,2kg

Palony Jęczmień 0,2kg

Caramunich II 175g

Pilzneński 615g

Monachijski 640g

 

Cukier kandyzowany ciemny 0,5kg

Cukier kandyzowany jasny 0,5kg

Chmiel Marynka szyszka 50g

Zacieranie 28,77l    8,22kg  

Zasyp 57,60

53,86c 10min

63c 40min

72c 30min (po 15 min słody ciemne)

78c 5min

Wysładzanie

20 brix 5l+5l+5l+5l

31l 17brix

Chmielnie 60min
Od początku marynka 50g

10 minut przed końcem dodanie cukru kandyzowanego ciemnego i jasnego

21,5brix 25l

Drożdże Safale s-04 dwie paczki fermentacja  16c

20.5.2015 5,5 blg przelanie na cichą

29.5.2015 5,5 blg butelkowanie 24l 101,30g glukozy 

Edytowane przez br.an.tr
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 28 6.5.2015
Wood Aged Beer

 

Karmelowy 600 1kg
Pilzneński 5kg

Monachijski 1kg

 

Płatki dębowe Amerykańskie mocno opiekane 50g

Płatki dębowe Francuskie średnio opiekane 50g 
Chmiel Vital 50g

Zacieranie 25,2l 7,2kg  3ml kw fosforowego
Zasyp 45,2c

43c 10min
52c 10min
63c 40min
72c 30min 
78c 5min

Wysładzanie 3ml kw fosforowego
18,5 brix 5l+5l+5l+5l
31l 14brix

Chmielnie 60min
Od początku vital 50g
21,5brix 25l

Drożdże Safale s-05 

21.5.2015 3 blg przelanie na cichą dodanie płatków dębowych
1.6..2015 3 blg butelkowanie 23l 133,58g glukozy

 

 

Warka 29 20.5.2015
Bourbon Scotch Ale

 

Karmelowy 600 1kg
Pilzneński 3kg

Karmelowy czerwony 2kg

 

Płatki po beczce bourbon 50g
Chmiel Herkules 50g

Zacieranie 23,7l 6,7kg  3ml kw fosforowego
Zasyp 52,86c

52c 10min
63c 40min
72c 30min 
78c 5min

Wysładzanie 3ml kw fosforowego
18 brix 5l+5l+5l+5l
31l 11,2brix

Chmielnie 60min
Od początku Herkules 50g
13,8brix 24l

Drożdże Safale s-05 

3.6.2015 5 blg przelanie na cichą dodanie płatków 
12.6.2015 3 blg butelkowanie 23l 138,19g glukozy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 30 20.5.2015
Grodziskie v2

 

BEST Rauch - Wędzony  1,5kg

Pszenica 1kg

Pale Ale 1kg

 

Chmiel Marynka szyszka 30g

Sybilla szyszka 30g

Lubelski szyszka 40g

 

Zacieranie 19l 3,5kg 2ml kw fosforowego
Zasyp 67c
63c 35min
72c 30min
77c 10min

Wysładzanie 2ml kw fosforowego
13,5 brix 5l+5l+5l+5l
31l 7brix

Chmielnie 60min
Marynka 30g od początku

Sybilla 30g po 30min

Mech Irlandzki 5g (uwodniony) po 47min

Lubelski 40g  po 50min

 

24,5l  8,5 blg  9brix 

Drożdże safbrew s-33
 

Edytowane przez br.an.tr
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka 31  7.07.2015

Witbier

 

Pilzneński 4kg

Pszenica niesłodowana 1kg

Płatki owsiane błyskawiczne 300g

Jałowiec 25g

Kolendra 25g

Curacao20g

Skórka słodkiej pomarańczy 20g

Chmiel Lubelski 50g szyszka

Mech Irlandzki 5g

 

Zacieranie 5kg 19l 2,5ml kw fosforowy

Zasyp 68.4c 

63c 35min

72c 35min

78c 5min

 

Wysładzanie 2,5ml kw fosforowy 

18brix 5l+5l+5l+5l

32l 10,5brix

 

Chmielenie 62min

15min przed końcem dodanie Lubelskiego 50g

13min przed końcem mech irlandzki 5g 

10min przed końcem  Jałowiec 25g Kolendra 25g Curacao 20g Skórka słodkiej pomarańczy 20g

24l 11.5 brix

 

Gęstwa s-33 w 16c

 

25.07.2015  rozlew 4blg  23l 156,43g glukozy

 

Warka 32  22.07.2015

Belgian Pale Ale 

 

Pale Ale 2,9kg

Monachijski 1,2kg

Karmelowy 30  300g

Karmelowy 150  300g

Pszenica 300g

Kech Irlandzki 5g

Chmiel Marynka 35g szyszka  Sybilla 35g szyszka

 

Zacieranie 5kg 19l  2,5kw fosforowy

Zasyp 69.8c

64c 20min

72c 45min

78c 5min

 

Wysładzanie  2,5 kw fosforowy

18brix 5l+5l+5l+5l 

31l 10,5 brix

 

Chmielenie 60min

po 30min marynka 35g

po 50min sybilla 35g

24l 11,5brix

 

Drożdże Belgijskie pagórki FM26 zrobiony starter .

 

11.07.2015  3blg rozlew 23l 160.19g

Edytowane przez br.an.tr
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Warka 33     07.07.2015

Belgian Pale IPA

Pale Ale 3kg

Pilzneński 1,5kg

Monachijski 1,5kg

Bursztynowy 600g

Pszenica 400g

Chmiel Chinook 25g, Sumit 81,8g, Gracer 135,6g, Cascade 76g

 

Zacieranie 7kg 24,5l  2,5kw fosforowy

Zasyp 68.4c

63c 35min

72c 35min

78c 5min

 

Wysładzanie  2,5 kw fosforowy

19brix 5l+5l+5l+5l

32,5l 12,5 brix

 

Chmielenie 67min

po 5 sumit 15g chinook 5g

po 15 sumit 15g chinook 5g

po 25 sumit 15g chinook 5g

po 35 glacer 24g cascade 12g

po  45 glacer 24g cascade 12g

po 55 glacer 24g cascade 12g

po 65 wyłączenie sumit chinook po 5g cascade 20g glacier 20g

Wir pul sumit chinook po 5g cascade 20g glacier 20g

24l 15 brix  15 blg

 

Drożdże Belgijskie pagórki FM26 gęstwa .

21.07.2015  4,5blg  przelanie na cichą dodanie chmielu glacier 23,6g Sumit 26,8g

 

Warka 34     04.09.2015

Stout czekoladowy

Monachijski 5kg

Karmelowy ciemny 100g

Czekoladowy jasny i ciemny po 0,6 kg

Jęczmień prażony 300g

Pszenica 400g

Chmiel Marynka 39,5g szyszka

Sybilla 31,5g szyszka

Lubelski 9g szyszka

Mech Irlandzki 5g Kakao 230g   Orzechy laskowe 200g

 

Zacieranie 7kg 24,5l 

Zasyp 70c

66c 70min (55 min słody ciemne)

78c 5min

 

Wysładzanie 

19,2brix 5l+5l+5l+5l

32,5l 13,5 brix

 

Chmielenie 64min

po 5 Marynka   39,5g

po 40 Sybilla 31,5g Lubelski 9g

po 45 Mech irlandzki

po 55 kakao 230g

25l 15,2 brix  15 blg

 

Zadanie drożdży 16c hydratacja us-05

18.09.2015 5,5blg przelanie na cichą dodanie 200g orzechów wcześniej namaczane w wódce.

28.09.2015 5blg  rozlew 23,5l 164,80 glukozy

 

Warka 35     08.09.2015

Dzikie

Monachijski 5kg

Pale Ale 1,5kg

Pszenica 500g

Chmiel dziki mokry 0,5kg

Mech Irlandzki 5,5g

 

Zacieranie 7kg 21l 2,5ml kw fosforowy

Zasyp 69.6c

66c 65min

78c 5min

 

Wysładzanie  2,5ml kw fosforowego

20brix 5l+5l+5l+5l

32,5l 14,5 brix

 

Chmielenie 67min

po 5 150g dziki

po 30 150g dziki

po 48 mech irlandzki

po 50 200g  dziki

po 55 trawa cytrynowa

24l 15,8 brix  15,5 blg

 

Zadanie drożdży 17c hydratacja us-05

16.09.2015 4blg przelanie na cichą

2.10.2015 3blg  rozlew 23 l 161,29 glukozy

Edytowane przez br.an.tr
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 36-      13.10.2015

Świąteczne

Monachijski 1,7kg

Pale Ale 1,7kg

Pilzneński 1,7kg

Pszenica 0,4 kg

Karmelowy 600 0,7kg

Czekoladowy jasny i ciemny po 0,4 kg

Chmiel mokry lubelski, iunga 20g, sybilla 290g. sucha szyszka, iunga 12g

Mech Irlandzki 6g

Śliwka suszona 248g, Przyprawa do piernika 27g, wanilia laski 4 sztuki, cukier kandyzowany ciemny 600g

 

Zacieranie 7kg 24,5l 

Zasyp 69,9c

64c 50min

73c 20min słody ciemne w 6 min

79c 2min

 

Wysładzanie 

20brix 5l+5l+5l+5l

32,5l 14 brix

 

Chmielenie 65min

po 18min 76g sybilla, 32 lubelski iunga

po 41min 231g sybilla

po 47min mech irlandzki

po 53min przyprawy, dodatki

25l 16,5 blg 17brix

 

Zadanie drożdży w 17c gęstwa us-05

26.10.2015 5 blg przelanie na cichą dodanie dwa laski wanilii wcześniej namaczane w wódce.

4.11.2015 4,5blg  rozlew 23,5l 170,98 glukozy

 

 

Warka 37-      27.10.2015

Hefe-Weizen

Pilzneński 2,5 kg

Pszenica 2,5 kg

Chmiel Oktawia 44g szyszka

 

Zacieranie 5kg 19l 

Zasyp 48.5c

45c 15min

62c 40min

72c 40min

79c 5min

 

Wysładzanie 

19brix 5l+5l+5l+5l

32 l 11 brix

 

Chmielenie 63min

po 5min Oktawia

po 46min mech irlandzki

24l 11 blg 11,5brix

 

Zadanie drożdży w 19c FM41 gwoździe i banany bez startera.

9.11.2015 3blg przelanie na cichą

17.11.2015  butelkowanie 2,5blg 23l 176,57g glukozy

 

 

Warka 38-      13.11.2015

Hefe-Weizen herbatnikowy

Pszenica 3 kg

Monachijski 1,5 kg

Pale Ale 1,5 kg

Biscuit 1kg

Chmiel Marynka szyszka 25g

Lubelski szyszka 25g

Mech irlandzki 6g

 

Zacieranie 7kg 24,5l 

Zasyp 48.8c

45c 15min

62c 40min

72c 40min

79c 5min

 

Wysładzanie 

20brix 5l+5l+5l+5l

32,5 l 14 brix

 

Chmielenie 60min

po 5min marynka

po 48 min mech irlandzki

po 50 min lubelski

25,5l 15 blg 15brix

 

Zadanie drożdży w 18c WB-06 uwodnione

28.11.2015 2,5blg  rozlew 25l 196.39g glukozy

 

 

 

Warka 39-      2.12.2015

Weizenbock (nie do końca w stylu)

Pszenica 4 kg

Pilzneński 2kg

Karmelowy 200-400 ebc 400g

Barwiący 1300-1600 100g

Czekoladowy jasny i ciemny po 250g

Chmiel Sybilla szyszka 40g

Lubelski szyszka 40g

Mech irlandzki 6g

 

Zacieranie 7kg 24,5l  2ml kw fosforowego

Zasyp 47.7c

44c 15min

52c 15min

63c 33min

72c 33min(słody ciemne w 15 min)

78c 5min

 

Wysładzanie 2ml kw fosforowego

20brix 5l+5l+5l+5l

32,5 l 14,8 brix

 

Chmielenie 61min

po 30min sybilla

po 47min mech irlandzki

po 50min lubelski

25,5l 15 blg 15brix

 

Zadanie drożdży w 18c WB-06 gęstwy z warki 38

Edytowane przez br.an.tr
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Warka 40 25.1.2016

Ogień Smoka

 

Pilzneński 5kg

Pale Ale 1,8kg

Karmelowy czerwony 0,2kg

Chmiel Aurora 60g

Lubelski 35g

Mech irlandzki 6g

Chili Peperoncini całe kotanji

 

Zacieranie 6kg 21l 

Zasyp 69.40c

63c 20min

72c 35min

78c 5min

 

Wysładzanie

 5l+5l+5l+5l

32,5 l 14 brix

 

Chmielenie 65min

po 30min Lubelski 35g Aurora 20g

po 47min mech irlandzki 

po 50min Aurora 40g

po 52min chili 16g

24,5l 15,9 blg 15,9brix

 

Zadanie drożdży w 18c  Mangrove Jack's M44

Od fermentowało do 3,5 blg 

16g chili to za dużo dałem. Mocno pikantne.  Trzeba było dać 8 g  

 

Warka 41 3.2.2016

Wielkanocne

 

Pilzneński 1,5kg

Pale Ale 1,5kg

Wiedeński 1kg

Monachijski 1kg

Karmelowy czerwony 0,4kg

Karmelowy 30 0,4kg

Karmelowy 20-30 0,4kg

Bursztynowy 0,4kg

Chmiel Marynka 30g

Sybilla 64g

Mech irlandzki 5g

Rodzynki 350g 

2 laski wanilij

Przyprawa do Piernika 27g kotani 

 

Zacieranie 7kg 24,5l 

Zasyp 70c

63c 35min

72c 20min

78c 5min

 

Wysładzanie

 18,5 brix 5l+5l+5l+5l 6brix

30 l 13,5 brix

 

Chmielenie 64min

po 10 min Marynka 30g

po 30 min Sybilla 30g

po 45 min Mech Irlandzki

po 50 Sybilla 34g

po 50 Przyprawy

23l 15 blg 15brix

 

Zadanie drożdży w 18c  S-04

Na cicho dałem 2 Laski wanilii 

Od fermentowało do 5 blg 

 

Warka 42 10.2.2016

Imperialna IPA

 

Pilzneński 8kg

Pale Ale 1kg

Wiedeński 1kg

Monachijski 1kg

Pszenica 0.9kg

Karmelowy czerwony 0,4kg

Karmelowy ciemny 0,1kg

Chmiel Magnat 50g ,Mandarina Bavaria 100g, Sumit 34g

 

Zacieranie 11kg  38,5l  3ml kw fosforowego 

Zasyp 69,50c

63c 45min

72c 15min

78c 5min

 

Wysładzanie

 20,5 brix 5l+5l+5l+5l 17brix

30 l 19,5 brix

 

Chmielenie 65min

po 8 min 25g Magnat

po 21 min 25g Magnat

po 30 min 25g Madarin Bavaria

po 40 min 25g Madarin Bavaria

po 52 min 25g  Madarin Bavaria

po 53 min Mech irlacki 

na 0 Madarin bawaria i Sumint

22l 20,5 blg  21brix

 

Zadanie drożdży w 18c  gęstwy z warki 40 

​Od fermentowało do 4 blg 

Edytowane przez br.an.tr
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 43 19.2.2016

Stout Miętowy

 

Pilzneński 5kg

Pale Ale 1kg

Karmelowy ciemny 0,5kg

Jęczmień prażony 0,5kg

Chmiel Marynka szyszka 50g

Magnat 25g

Aurora 10g

Mięta pieprzowa 10g  5 saszetek Herbapol

 

Zacieranie 7kg  24,5l 

Zasyp 74c

67c 70min razem ze słodami ciemnymi 

78c 5min

 

Wysładzanie

 19,5 brix 5l+5l+5l+4l 

30 l 15 brix

 

Chmielenie 60min

po 30 min Magnat 25g

po 45min Marynka 50g

po 52min Mięta

na 0 Aurora 10g

25l 16 blg  16,5brix

 

Zadanie drożdży w 16c  gęstwy z warki 41 

​Od fermentowało do 5 blg 

Balans Mięty i słodów ciemnych był ok. 

 

Warka 44 29.03.2016

Witbier

 

Pilzneński 2,5kg

Pale Ale 1kg

Pszenica niesłodowana 1,6kg

Płatki błyskawiczne owsiane 200g i orkiszowe 200g

Chmiel Magnat 11g, Polski cascade 25g

Kolendra 30g

Skórki Pomarańczy (Curacao 20g, słodkiej pomarańczy 20g, Bergamotki pomarańczy 10g)

Suchy ekstrakt słodowy 117,8g, cukier 300g

mech irlandzki 5g

 

Zacieranie 4,5kg  19,25l  2ml kw fosforowego 

Zasyp 68,70c

62c 40min

72c 30min

78c 5min

 

Wysładzanie 2ml kw fosforowego

 15 brix 6l+4l+5l+5l 

30,5 l 9 brix

 

Chmielenie 63min

po 5min Magnat

przed końcem 13min mech irlandzki 5g

przed końcem 10min  przyprawy

przed końcem 5min cascade polska, ekstrakt i cukier

26l 11brix 

 

Zadanie drożdży w 18c  gęstwy Wyeast 3463

Od fermentowało do 2,5blg

 

Warka 45 30.03.2016

Witbier

 

Pilzneński 3kg

Pale Ale 0,5kg

Pszenica niesłodowana 1,6kg

Płatki błyskawiczne owsiane 200g i orkiszowe 200g

Chmiel Magnu 11g, Hallertau Tradition 25g

Kolendra 20g

Skórki Pomarańczy (Curacao 20g, słodkiej pomarańczy 20g, Bergamotki pomarańczy 10g)

mech irlandzki 5g

 

Zacieranie 5,5kg  19,25l  2ml kw fosforowego 

Zasyp 68,70c

62c 40min

72c 30min

78c 5min

 

Wysładzanie 2ml kw fosforowego

18 brix 5l+5l+5l+6l 

30,5 l 11 brix

 

Chmielenie 63min

po 5min Magnat

przed końcem 15min mech irlandzki 5g

przed końcem 12min  przyprawy

przed końcem 7min Hallertau Tradition

25l 11brix 

 

Zadanie drożdży w 18c  gęstwy Wyeast 3463

Od fermentowało do 2blg

Edytowane przez br.an.tr
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 46 10.04.2016


Witbier


 


Pilzneński 3,5kg


Pszenica niesłodowana 2,1kg


Płatki błyskawiczne owsiane 400g


Chmiel Magnu 14g Polski cascade 30g


Kolendra 15g


Skórki Pomarańczy i cytryny razem 40g


mech irlandzki 5g


 


Zacieranie 6kg  21l  2,5ml kw fosforowego 


Zasyp 68,70c


63c 40min


72c 30min


78c 5min


 


Wysładzanie 2,5ml kw fosforowego


18,8 brix 5l+5l+5l+5l 


30,5 l 12 brix


 


Chmielenie


po 5min Magnat


przed końcem 13min mech irlandzki 5g


przed końcem 9min  przyprawy


przed końcem 5min Polski cascade


25l 12brix 


 


Zadanie drożdży w 20c  Safbrew Abbaye


Od fermentowało do 2,5blg


 


Warka 47 17.05.2016


Single Hop Cascade Polska


 


Pale ale 4,5kg


Pszenica 200g


Karmelowy 300 300g


Chmiel cascade polska 100g


 


Zacieranie 5kg  19l  2,5ml kw fosforowego 


Zasyp 59,9c


55c 5min


64c 30min


72c 30min


78c 5min


 


Wysładzanie 2,5ml kw fosforowego


17,8 brix 5l+5l+5l+5l 


30 l 11 brix


 


Chmielenie 61min


60min 10g


30min 10g


15min 10g


13min mech irlandzki


na 0 30g


22l 12,5brix 


 


Zadanie drożdży w 16c  Safbrew Abbaye


Na cicho dodałem 40g  cascade polska


Od fermentowało do 2,5blg


 


Warka 48 30.05.2016


Belgian Blond Ale


 


Pilzneński 4,5kg


Cara Blond 0,5kg


Biscuit 0,4kg


Aroma 0,3kg


Chmiel Magnu 10g, Magnat 10g, H. Tradition 45g


cukier kandyzowany jasny 0,5kg


mech irladzki 5g


 


Zacieranie 5,7kg  19.95 2,5ml kw fosforowego 


Zasyp 56,36c


52c 10min


63c 25min


72c 35min


78c 5min


 


Wysładzanie 2,5ml kw fosforowego


20 brix 5l+5l+5l+5l 


30,5 l 12 brix


 


Chmielenie 63min


55min Magnat 10g magnu 10g


30min H. Tradition 10g


15min H. Tradition 10g


13min mech irlandzki


5min cukier kandyzowany 0,5kg


na 0 H. Tradition 25g


22l 15brix 


 


Zadanie drożdży w 21c gęstwa z warki 47 Safbrew Abbaye


Od fermentowało do 3blg


Edytowane przez br.an.tr
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 49 19.06.2016

Torfiak

 

Pilzneński 1kg

Pale Ale 3kg

Barwiący 350g

Jęczmień prażony 350g

Wędzony Belgia 1kg

Chmiel Simcoe 20g Wgv 30g

mech irladzki 5g

 

Zacieranie 5,7kg  19.95 

Zasyp 56,7c

52c 10min

63c 35min

72c 25min

78c 5min

 

Wysładzanie 

20 brix 5l+5l+5l+5l 

30,5 l 12,2 brix

 

Chmielenie 60min

55min Simcoe 10g

30min Simcoe 10g

13min mech irlandzki

10min wgv 10g

na 0 wgv 20g

 

23,5l 13,5brix 

 

Zadanie drożdży w 16c Mangrove Jack's m42

Od fermentowało do 3blg

 

Warka 50 4.07.2016

English Barleywine

 

Pale Ale 7kg

Monachijski 0,75kg

Wiedeński 0,75kg

Pszenica 0,5 kg

Karmelowy 30 i 150 po 0,5kg

Bursztynowy 30-70  0,5kg

Czerwony 40-60 0,5kg

Chmiel Wgv 40g

mech irladzki 5g

Melasa 500g

cukier kandyzowany brązowy 500g i biały 100g

 

Zacieranie 11kg  36,3l  3,5ml kw fosforowego

Zasyp 69,4c

63c 35min

72c 35min

78c 5min

 

Wysładzanie 3,5 ml kw. fosforowego

20 brix 5l+5l+5l+5l 

32,5 l 18 brix

 

Chmielenie 60min

55min wgv 10g

30min wgv 10g

13min mech irlandzki

10min melasa 500g

5min cukier kandyzowane

na 0 wgv 20g

 

25,5l 21,8brix 

 

Zadanie drożdży w 14c Mangrove Jack's m42 gęstwa z warki 49 

 

 
Edytowane przez br.an.tr
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka 51 4.07.2016


 


Warka 52 15.07.2016


Witbier


 


Pale Ale 0,7kg


Pilzneński 3,2kg


Pszenica niesłodowana 2,1kg


Płatki błyskawiczne owsiane 250g i orkiszowa 250g


Chmiel Magnat 14g i Kazbek 30g


mech irladzki 5g


Kolendra Indyjska mielona 6g


Skórki pomarańczy i cytryny świeżo startych razem 77,2g


 


Zacieranie 6,5kg  22,75l  2,5ml kw fosforowego


Zasyp 68,9c


63c 40min


72c 30min


78c 5min


 


Wysładzanie 2,5 ml kw. fosforowego


17,5 brix 5l+5l+5l+5l 


34,5 l 11 brix


 


Chmielenie 60min


Po 5 min od początku gotowania Magnat 14g


Przed końcem gotowania 13min Mech irlandzki 


Przed końcem 5min Kazbek 30g i przyprawy


29l 12brix 


 


Zadanie drożdży w 19c Fermentis s-33 hydratacja


 


Warka 53 19.07.2016


Single Hop Pilgrim


 


Pale Ale 3kg


Pilzneski 2,5kg


Karmelowy 300 300g


Pszenica 200g


Chmiel Pilgrim 100g


mech irladzki 4,1g


 


Zacieranie 6kg  21  3,5ml kw fosforowego


Zasyp 59,9c


55c 5min


64c 30min


72c 30min


78c 5min


 


Wysładzanie 3,5 ml kw. fosforowego


20,5 brix 5l+5l+5l+5l  4brix  13,8 brix dolałem 2l wody 34,5l 12brix


 


 Chmielenie 60min


55min Pilgrim 10g


30min Pilgrim 10g


15min Pilgrim 10g


13min mech irlandzki


0 min 30g Pilgrim


 


28l 14brix 


 


Zadanie drożdży w 15c US-05 Hydratacja 


 


40g pilgrim poszło na cichą 


 


Warka 54 31.07.2016


 


Pale Ale 1kg


Monachijski 950g


Wiedeński 950g


Pszenica 1 kg


Pilzneński 1kg


Płatki błyskawiczne orkiszowa 550g i owsiane 550g


Chmiel Magnat 20g i Magnu 20g


mech irladzki 5g


 


Zacieranie 6kg  21l  3ml kw fosforowego


Zasyp 68,9c


63c 35min


72c 25min


78c 5min


 


Wysładzanie 3 ml kw. fosforowego


20,8 brix 5l+5l+5l+5l 


32,5 l 11,5 brix


 


Chmielenie 60min


55min Magnat 4g Magnu 4g


30min Magnat 4g Magnu 4g


15min Magnat 4g Magnu 4g


13min mech irlandzki


0min Magnat 8g Magnu 8g


 


25,5l 12,5brix 


 


Gęstwa z warki 52 s-33 zadanie w 15c


 


Warka 55 31.07.2016


America Wheat


 


Karmelowy 300 200g


Pszenica 2,9 kg


Pilzneński 2,9kg


Chmiel Simcoe 20g, Mosaic 20g, Citra 20g


mech irladzki 5g


 


Zacieranie 61kg  21l  3ml kw fosforowego


Zasyp 68,9c


63c 40min


72c 20min


78c 5min


 


Wysładzanie 3 ml kw. fosforowego


20,2 brix 5l+5l+5l+5l 


32,5 l 12 brix


 


Chmielenie 60min


55min 10g simcoe


30min 10g Mosaic


15min 10gCitra


13min mech irlandzki


0min 10g simcoe, 10g citra, 10g Mosaic


 


25,5l 14brix 


 


Gęstwa z warki 53 us-05 zadanie w 15c


Edytowane przez br.an.tr
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.