Skocz do zawartości

Cichy Browar


Cichus

Rekomendowane odpowiedzi

Drugie podejście do czeskiego pilsa. W pierwszej wersji na początku byłem lekko zawiedziony, bo to piwo nie było za specjalne. Po kilku tygodniach leżakowania w piwnicy nabrało jednak charakteru i jest już znacznie lepsze (jednak leżakowanie w przypadku lagerów daje bardzo pozytywne efekty). W tej próbie postanowiłem zastosować słód Weyermanna - Bohemian Pilsner. Ciekaw jestem jak wpłynie to na końcowy efekt.

 

Warka No. 76 - Pils II

 

Zakładana objętość: 50 l/50 l


Zakładany ekstrakt: 12,5°Blg/12°Blg

Surowce fermentowalne:

  • Słód Bohemian pils, Weyermann - 10 kg
  • Słód Caramel pils, Bestmalz - 450 g
  • Słód Carapils, Weyermann - 250 g

Chmiele:

  • Iunga - 50 g
  • Żatecki - 170 g

 

Drożdże: 

  • Wyeast 2001 "Urquell Lager" - gęstwa

Zacieranie:

  • 62°C - 20'
  • Dekokcja*
  • 72°C - 20'
  • Dekokcja*
  • Wygrzew do 78°C

Filtracja i wysładzanie:

  • Poszło elegancko.

 

Gotowanie i chmielenie:

  • Łączny czas 120'
  • Iunga, 50 g - 60'
  • Żatecki, 50 g - 30'
  • Żatecki, 60 g - 10'
  • Żatecki, 60 g - 0'

Fermentacja:

  • Planowo - 3 tygodnie w piwnicy.
  •  

Rozlew:

  • 26 III 2016 - rozlano 2 razy po 25 l z dodatkiem 110 g cukru białego. Jeden fermentor od drugiego po lagerowaniu różnił się znacząco.

Uwagi:

  • *-Dekokcja jak dekokcja. Odebranie części zacieru i doprowadzenie do wrzenia.
Edytowane przez Cichus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dawno nie robiłem amerykańskiej pszenicy. Dawno nie piłem amerykańskiej pszenicy. Dawno nie robiłem wędzonki. Połączenie tych trzech rzeczy dało mi do myślenia. Myślałem i myślałem i pewnego listopadowego dnia wymyśliłem. Muszę zrobić wędzoną amerykańską pszenicę! Założenia jakie mi przyświecały: umiarkowana wędzoność, umiarkowana moc, do tego doprawione Simcoe na aromat. Ogólnie grudzień u mnie wędzonką stać będzie.

 

Warka No. 77 - Wędzone American Wheat

 

Zakładana objętość: 30 l/30 l

 

Zakładany ekstrakt: 12°Blg/12°Blg

Surowce fermentowalne:

  • Słód pszeniczny, Weyermann - 3 kg
  • Słód wędzony, Wyermann - 3 kg

Chmiele:

  • Simcoe - 80 g

Drożdże: 

  • FM50 "Kłosy Kansas" - 1,5 l starter

Zacieranie:

  • 67°C - 60'
  • Wygrzew do 78°C

Filtracja i wysładzanie:

  • Ryszard Rynkowski śpiewał o tym w czołówce tasiemca "Klan". Tak bym to określił. Była trochę za mała objętość młóta.

Gotowanie i chmielenie:

  • Łączny czas 60'
  • Simcoe, 20 g - 60'
  • Simcoe, 20 g - 30'
  • Simcoe, 20 g - 10'
  • Simcoe, 20 g - 0'

Fermentacja:

  • Planowo - 2 tygodnie, start w piwnicy, dofermentowanie w domu.
  • Fermentacja 10 XII powoli ruszała, na tyle powoli że się zacząłem trochę niepokoić. W obawie, że drożdże nie dadzą rady 11 XII wiadro wystawiłem na kilka godzin do domu. Niepotrzebnie. Wiadro wróciło do piwnicy i tam sobie fermentuje. 14 XII albo 15 XII trafi do domu, żeby spokojnie odfermentowało.
  • Odfermentowało do 3°Blg.

Rozlew:

  • 18 II 2016 - zabutelkowano z dodatkiem 168 g cukru białego. Wyszło 40 butelek 0,5 l i 15 butelek 0,65 l.

 

Uwagi:

  • Na etapie butelkowania wędzonki nie czuć. :(
Edytowane przez Cichus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Popraw sobie pilzneński na pszeniczny, chyba, że to taki eksperyment - American Wheat bez pszenicy. :D

 

edit:

 

W sumie po przemyśleniu to może być wędzony dębem pszeniczny.    :|

 

Dzięki za czujność. Wędzony jest jęczmienny, a ten na "p" pszeniczny. ;) Podobnego byka strzeliłem w poprzedniej warce zamiast Bohemian Pils Weyermanna napisałem zwykły pilzneński Strzegom.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zapis warki z wczoraj. Postanowiłem zrobić eksperyment i uwarzyć marcowe 100% wiedeński.

 

Warka No. 78 - Marcowe IV

 

Zakładana objętość: 45 l/45 l

 

Zakładany ekstrakt: 14°Blg/14°Blg

Surowce fermentowalne:

  • Słód wiedeński, Steinbach - 10 kg

Chmiele:

  • Iunga - 30 g
  • Lubelski - 60 g

Drożdże: 

  • Wyeast 2308 "Munich Lager" - gęstwa.

Zacieranie:

  • 62°C - 15'
  • Dekokcja
  • 72°C - 20'
  • Wygrzew do 78°C

Filtracja i wysładzanie:

  • Bardzo sprawnie i bez problemów.

Gotowanie i chmielenie:

  • Łączny czas 60'
  • Iunga, 20 g - 60'
  • Lubelski, 20 g - 30'
  • Lubelski, 20 g - 15'

Fermentacja:

  • Planowo - 3-4 tygodnie w piwnicy.
  • Drożdże zadane 12 XII 2015 około 15:00.
  • 13 XII 2015, 10:30- widoczne objawy fermentacji.

Rozlew:

  • 5 IV 2016 pierwsza partia zakegowana z dodatkiem 82 g cukru białego.

 

Uwagi:

  • Taki zasyp jak dla mnie jest ok. Próbka po lagerowaniu smakowała bardzo dobrze. Po co kombinować? Wystarczy słód dobrej jakości i dekokcja.
Edytowane przez Cichus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dobry wieczór, coś się popsuło i nie było mnie słychać... Ale wracam do warzenia i mam nadzieję przebić zeszły rok pod względem ilości uwarzonych warek oraz, przede wszystkim, jakości uwarzonych piw. Nie przedłużając jednak. Na warsztat miałem wziąć Biere de Garde według receptury Michaela Tonsmeira, znanego w sieci jako Mad Fermentationist, jednak wraz z warzeniem zmieniłem trochę założenia. ;) (link do receptury)

 

Warka No. 79 - Biere de garde 

 

Zakładana objętość: 30 l/25 l


Zakładany ekstrakt: 18°Blg/22°Blg

Surowce fermentowalne:

  • Słód pilzneński, Strzegom - 7,0 kg
  • Słód monachijski, Bestmalz - 2,0 kg
  • Słód Biscuit, Brewferm - 0,4 kg
  • Słód Aromatic, Bestmalz - 0,4 kg
  • Słód Carahell, Weyermann - 0,2 kg
  • Słód Carafa II Special, Weyermann - 0,05 kg

Chmiele:

  • Iunga - 40 g

 

Drożdże: 

  • Wyeast 3725 "Biere de garde" - przepłukana gęstwa.

 

Zacieranie:

  • 65°C - 60'
  • Wygrzew do 78°C

Filtracja i wysładzanie:

  • Uwag brak.

Gotowanie i chmielenie:

  • Łączny czas 90'
  • Iunga, 25 g - 75'
  • Iunga, 15 g - 25'

Fermentacja:

  • Planowo - 3 tygodnie, start w piwnicy, dalej w domu, gdzie panuje około 20°C.
  • Drożdże zadane 12 I 2016 około 23:00.
  • 14 I 2016 - Objawy fermentacji widoczne bez otwierania wieka. Temperatura otoczenia jakieś 8-10°C.

Rozlew:

 

Uwagi:

Edytowane przez Cichus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Brakuje mi tu zapisków z degustacji popełnionych przez Ciebie warek. Najbardziej ciekaw jestem efektów klonowania Heady Topper. Minęło już trochę czasu, ale może zapisałeś gdzieś swoje odczucia z degustacji? Podziel się nimi z nami.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ostatecznie nie było czym - w piwie wyszła lekka infekcja wynikająca prawdopodobnie ze złego użytkowania drożdży. Poza tym w aromacie wyszły ostatecznie skarpety, więc piwo uznałem za nieudane i nie było się czym chwalić. ,)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Postanowiłem zrobić taką małą fotorelację [zdjęcia będą jutro wieczorem, jak je zrzucę z kalkulatora] z produkcji soku jabłkowego bez użycia zaawansowanych (i drogich) narzędzi, którą każdy może zastosować u siebie. Tutaj możecie o tym przeczytać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dawno nic nie warzyłem. W między czasie powstał cydr, którego opis powstawania miałem zamieścić na swoim blogu (mam nadzieję, że dziś się uda). Piwo zainspirowane opisem kategorii na XIV konkurs PSPD. Jak wyjdzie odpowiednio to pojedzie na konkurs, a jak nie, to i tak się wypije.

 

Warka No. 80 - Wędzony pils 

 

Zakładana objętość: 30 l/29 l


Zakładany ekstrakt: 12°Blg/12°Blg

Surowce fermentowalne:

  • Słód pilzneński, Strzegom - 3,5 kg
  • Słód wędzony, Steinbach - 2,0 kg
  • Słód Carapils, Bestmalz - 0,3 kg

Chmiele:

  • Iunga - 50 g
  • Żatecki - 26 g
  • Lubelski - 14 g

 

Drożdże: 

  • Wyeast 2001 "Urquell Lager" - gęstwa

 

Zacieranie:

  • 62°C - 30'
  • Pobranie dekoktu i gotowanie go przez 10 minut,
  • 72°C - 20'
  • Wygrzew do 78°C

Filtracja i wysładzanie:

 

Gotowanie i chmielenie:

  • Łączny czas 90'
  • Iunga, 15 g - 60'
  • Iunga, 35 g - 30'
  • Żatecki, 40 g - 10'

Fermentacja:

  • Planowo - 3-4 tygodnie w piwnicy, potem około miesiąca lagerowania i do butelek i kega.
  • Drożdże zadane 18 II 2016 około 19:30.

Rozlew:

 

Uwagi:

Edytowane przez Cichus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka No. 81 - Hoppy Pils I * 

 

Zakładana objętość: 30 l/XX l


Zakładany ekstrakt: 12°Blg/xx°Blg

Surowce fermentowalne:

  • Słód pilzneński, Strzegom - 5,5 kg
  • Słód Carapils, Bestmalz - 0,3 kg

Chmiele:

  • Iunga - 75 g
  • Equinox - 50 g
  • Amarillo - 50 g

 

Drożdże: 

  • Wyeast 2001 "Urquell Lager" - gęstwa

 

Zacieranie:

  • 62°C - 30'
  • Pobranie dekoktu i gotowanie go przez 10 minut,
  • 72°C - 20'
  • Wygrzew do 78°C

Filtracja i wysładzanie:

  • Okejos.

 

Gotowanie i chmielenie:

  • Łączny czas 60'
  • Iunga, 15 g - 60'
  • Iunga, 35 g - 30'
  • Equinox, 25 g - 0'
  • Iunga, 25 g - 0'
  • Amarillo, 25 g - 0'

Chmielenie na zimno:

  • Equinox, 25 g 
  • Amarillo, 25 g

Fermentacja:

  • Planowo - 3-4 tygodnie w piwnicy, potem około miesiąca lagerowania i do butelek i kega.
  • 19 II 2016 - Drożdże zadane około godziny 20:00.
  • 5 IV zlane na krótkie lagerowanie. Nie wiem czy wpakuję je do kega czy tylko butelki. Nie zmierzyłem ektraktu.

Rozlew:

 

Uwagi:

  • *- To mój pierwszy taki eksperyment, ale na pewno nie ostatni.
  • Zapowiada się bardzo dobrze. Zobaczymy co się stanie po chmieleniu na zimno.
Edytowane przez Cichus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Plan działania na jutrzejsze popołudnie. Nadaję owej warce numer "I", bo ostatnio jak bawiłem się z tym stylem, to "niestety" wyszedł mi imperialny porter bałtycki (patrząc po ekstrakcie). Ogólnie staram się nie przesadzać z dekokcją, bo ostatnio wyszło ciut za słodko. 

 

Warka No. 82 - Porter Bałtycki I

 

Zakładana objętość: 25 l/25 l


Zakładany ekstrakt: 20°Blg/22°Blg

Surowce fermentowalne:

  • Słód monachijski, Soufflet - 4,4 kg
  • Słód wiedeński, Steinbach - 2,6 kg
  • Słód pilzneński, Strzegom - 1 kg
  • Słód Biscuit, Castle - 450 g
  • Słód karmelowy 300 EBC, Strzegom - 300 g
  • Słód Caraaroma, Weyermann - 300 g
  • Słód Caramunich II, Weyermann - 170 g
  • Słód Carafa I Special, Weyermann - 300 g
  • Słód Carafa III, Weyermann - 300 g

Chmiele:

  • Iunga - 40 g
  • Lubelski - 60 g

 

Drożdże: 

  • Wyeast 2308 "Munich Lager" - gęstwa.

 

Zacieranie*:

  • 62°C - 30'
  • Pobranie dekoktu i gotowanie go przez 10 minut,
  • 72°C - 20'
  • Wygrzew do 78°C

Filtracja i wysładzanie:

  • Mocne i gęste piwo leciało wolniej niż "normalne".

 

Gotowanie i chmielenie:

  • Łączny czas 90'
  • Iunga, 40 g - 60'
  • Lubelski, 30 g - 30'
  • Lubelski, 30 g- 10'

 

Fermentacja:

  • Planowo - 3-4 tygodnie w piwnicy, potem około dwa miesiące lagerowania.
  • Lagerowane przez jakieś 5 miesięcy!

Rozlew:

  • Rozlane do 10 butelek 0,5 l (z dodatkiem 14 g cukru) oraz do kega (dodane 40 g cukru).

 

Uwagi:

  • Stwierdzam, eureka!, że dekokcja zwiększa wydajność. Jest z tym trochę roboty, ale każde piwo, które zacierałem dekokcyjnie mogę zakładać wydajność na poziomie 80% wg Brewtargeta. Over.
Edytowane przez Cichus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka No. 83 (kooperacyjna) - American Pale Ale

 

Zakładana objętość: 20 l/20 l


Zakładany ekstrakt: 11°Blg/11°Blg

Surowce fermentowalne:

  • Słód monachijski, Strzegom - 3 kg
  • Słód pszeniczny, Strzegom - 1 kg
  • Słód Carahell, Weyermann - 0,3 kg

Chmiele:

  • Chinook (szyszka)- 50 g
  • Citra - 50 g
  • Simcoe - 50 g

Dodatki

  • Curacao - ?*

 

Drożdże: 

  • US-05 zadane prosto z saszetki.

 

Zacieranie*:

  • 66°C - 60'
  • Wygrzew do 78°C

Filtracja i wysładzanie:

  • Z racji, tego, że nie warzyłem na swoim sprzęcie powróciłem do korzeni. Filtracja na wężyku przebiegła bardzo sprawnie.

 

Gotowanie i chmielenie:

  • Łączny czas 60'
  • Chinook, 30 g - 60'
  • Curacao, ? g - 5'
  • Citra, 25 g - 0'
  • Simcoe, 25 g - 0'

Chmielenie na zimno:

  • Łaczny czas - około 7 dni w niskiej temperaturze (piwnica).
  • Citra, 25 g
  • Simcoe, 25 g
  • Chinook, 25 g

 

Fermentacja:

  • Planowo - 2-3 dni w piwnicy, dogrzewane kablami grzewczymi do około 15°C, następnie przeniesienie do domu, gdzie jest 18°C.
  • 13 III 2016 - założyłem na fermentor kabel grzewczy, aby piwo dogrzać do tych 15°C. Fermentacja wieczorem ruszyła z kopyta.
  • 14 III 2016 - W piwnicy roztacza się aromat amerykańskiego chmielu - znaczy się, bardzo dobrze, wieko fermentora wybrzuszone.
  • 1 IV 2016 - piwo zlane na chmielenie na zimno, odfermentowało do 3°Blg.

Rozlew:

 

Uwagi:

  • Przy warzeniu tego piwa pobiłem swój osobisty rekord - co prawda było to warzenie kooperacyjne, ale o zaczynając o 8 o 12:40 było już praktycznie w w wiadrze z drożażami u mnie w piwnicy.
  • *- Nie zważyliśmy ile tej skórki było. Powinno przyjemnie uzupełnić aromat piwa.
Edytowane przez Cichus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A dziś przyszła pora na dawno nie robioną u mnie rzecz (od dłuższego czasu jechałem na gęstwie albo nie warzyłem) - starter. Niestety nadal bez mieszadła magnetycznego, ale z mieszaniem manualnym, mnożą się Wyeast 3463 "Forbidden Fruit".

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czas zrobić użytek ze startera. Witbier trochę z resztek, bo większość przypraw mi się skończyła, więc zobaczymy co z tego wyjdzie.

 

Warka No. 84 - Witbier V

 

Zakładana objętość: 25 l/26 l


Zakładany ekstrakt: 11°Blg/11°Blg

Surowce fermentowalne:

  • Słód monachijski, Strzegom - 2,5 kg
  • Pszenica niesłodowana - 2,5 kg

Chmiele:

  • Iunga - 15 g

Dodatki

  • Curacao - 2 g
  • Skórka pomarańczy słodkiej - 8 g
  • Kolendra - 10 g

 

Drożdże: 

  • Wyeast 3463 "Forbidden Fruit" - starter.

 

Zacieranie*:

  • Kleikowanie pszenicy
  • 62°C - 30'
  • 72°C - 30'
  • Wygrzew do 78°C

Filtracja i wysładzanie:

  • Okejos.

 

Gotowanie i chmielenie:

  • Łączny czas 60'
  • Iunga, 15 g - 60'
  • Przyprawy - 5'

Fermentacja:

  • Planowo - 2-3 tygodnie od początku w domu, gdzie panuje temperatura 18-20°C.
  • Następnego ranka od zadania drożdży objawy fermentacji były widoczne.

Rozlew:

  • Rozlano do kega i 14 butelek z dodatkiem 129 g cukru białego. Piwo odfermentowało do 2°Blg.

 

Uwagi:

Edytowane przez Cichus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.