Skocz do zawartości

Domin - browar domowy


domin-w

Rekomendowane odpowiedzi

#1 - Darka Ale 11oBlg - 22L

 

Skład:

Ekstrakt chmielony: Coopers Dark Ale - 1,7 kg

Ekstrakt niechmielony: Coopers Malt Extract Light - 1,5 kg

Drożdże: Coopers Brewing Yeast - 7 g

 

Warzenie:

3l wody gorącej + ekstrakty + 17l wody zimnej = 22,2 L

Drożdże wsypane bezpośrednio na brzeczkę w temp: 26oC

 

Warzone: 27/05/2013

Fermentacja burzliwa: 9 dni – 2oBlg

Butelkowane: 05/06/2013

Refermentacja: 4 g cukru do butelki (miarka)

 

Uwagi:

 

Bardzo dobre piwo, lekko goryczkowe bardzo ciemne. Wysoka gęsta piana, po 2 minutach znika praktycznie do zera pozostawiając lekki pierścień. Duża pijalność. Nadawało się do picia po 10 dniach od zabutelkowania. Z wiekiem coraz lepsze.

 

Bez nazwy 1

post-6455-0-75315700-1371288979_thumb.jpg Edytowane przez domin-w
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#2 Wheat Beer 12oBlg - 23L

 

Skład:

Ekstrakt chmielony: Coopers Wheat Beer - 1,7 kg

Ekstrakt niechmielony: Coopers Wheat Malt Extract - 1,5 kg

Drożdże: Safbrew WB-06 - 11,5 g

 

Warzenie:

2l wody gorącej + ekstrakty + 18,5l wody zimnej = 23l

Drożdże po restarcie zadane w temp: 24 oC

 

Warzone: 21/06/2013

Fermentacja burzliwa: 8 dni – 3,5oBlg

Fermentacja cicha: 8 dni – 3oBlg

Butelkowane: 07/07/2013

Refermentacja: roztwór 182 g cukru na litr wody (44 x 0,5L)

 

Uwagi:

Piwo należy zacząć pić po 10 dniach od rozlewu. Wtedy przypomina trochę pszeniczne i ma delikatny smak. Miesięczne robi się bardziej wytrawne. Ogólnie rzecz biorąc, nie warto powtarzać tego piwa.

Edytowane przez domin-w
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# 3 - American Bej Bej (APA) 12,5oBlg - 22,5L

 

Składniki:

Ekstrakt niechmielony jasny - 3,4 kg

Caramunich ® typ II 110-130 EBC Weyermann ® – 200 g

Chmiel Willamette 2012 (USA) 5,4 % A-A – 18 g

Chmiel Cascade 2012 (USA) 7,2 % A-A – 15 g

Chmiel Amarillo 2012 (USA) 7,2 % A-A – 70 g

Suszone skórka słodkiej pomarańczy – 10 g

Drożdże: Safale S-04 – 11,5 g

 

Warzenie:

3l wody dodany słód Caramunich i wyjęty przed zagotowaniem.

 

Chmielenie:

3l wody gorącej + 2,2l ekstraktu = 5,2l

40 g - Amarillo – 60 minut

15 g – Cascade – 15 minut

15 g – Amarillo – 15 minut

18 g – Willamette – 10 minut

30 g – Amarillo – na zimno od pierwszego dnia

 

Warzone: 21/07/2013

Fermentacja burzliwa: 12 dni – 3,2oBlg

Fermentacja cicha: 6 dni – 3oBlg

Butelkowane: 08/08/2013

 

Refermentacja: roztwór 142 g cukru na litr wody (1 x 1L + 42 x 0,5L)

 

Uwagi:

Bardzo goryczkowe o ciemno miedzianym kolorze piwo. Wyczuwalne w smaku i zapachu cytrusy. Nagazowanie średnie bardzo pijalne. Po 15 dniach od zabutelkowania bardzo dobre. Najlepsze piwo jak do tej pory "uwarzyłem".

26/01/2014

 

American Bej Bej

BEJ BEJ

Edytowane przez domin-w
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# 4 - Корневая Распутина (Piwo imbirowe) 11,5oBlg - 10L

 

Składniki:

Ekstrakt niechmielony jasny - 1,7 kg

Chmiel Cascade 2012 (USA) 7,2 % A-A – 15 g

Chmiel Amarillo 2012 (USA) 7,2 % A-A – 6 g

Suszone skórka słodkiej pomarańczy – 10 g

Starta świeża skórka cytryny – 46 g (3 cytryny)

Starty świeży, obrany imbir – 35 g

Drożdże: Coopers Brewing Yeast - 7 g

 

Gotowanie:

11l wody gorącej + 1,1l ekstraktu = 12,2l

6 g - Amarillo – 60 minut

16 g – Cascade – 10 minut

10 g – Skórki pomarańczy – 15 minut

46 g – Skórki cytryny – 10 minut

35 g – Imbiru – 10 min

 

Po gotowaniu 8l o zawartości 14oBlg. Chłodzenie na balkonie. Dodane 2,1l zimnej wody co dało 10l o zawartości 11,5oBlg

 

Warzone: 30/08/2013

Fermentacja burzliwa: 10 dni – 9l - 4oBlg – 22oC

Fermentacja cicha: 17 dni – 2oBlg

Butelkowane: 26/09/2013

Refermentacja: 4 g cukru do butelki 0,5L - brak drugiego fermentatora

 

Uwagi:

Silny zapach imbiru z rurki fermentacyjnej. 07/09/2013 w zapachu imbir, w smaku wyraźny nienachlany imbir. Lekko ściągająca goryczka. Nie wyczuwam goryczki od chmielu. Imbirowe do powtórzenia z procesem zacierania.

Edytowane przez domin-w
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#5 HAPA (ESB) 13oBlg – 21,5l

 

Składniki:

Słód pale ale Muntons Pearl Blend (Anglia) - 4 kg

Słód karmelowy Crystal 150 Muntons (Anglia) – 0,5 kg

East Kent Goldings – 50 g

Challenger – 50 g

Mech irlandzki – 10 g

Drożdże: Danstar Nottingham - suche

 

Zacieranie:

Jednotemperaturowe

60' w 67oC tylko pale ale

W 45 minucie dodany słód karmelowy

mash-out 78o C

 

Filtracja i wysładzanie:

Bezproblemowa filtracja, wysładzanie 78oC , wyszło ok. 25L brzeczki o 11oBlg.

 

Chmielenie:

60' – Challenger 33g

10' - EKG 15g

5' - EKG 15g

15' – mech irlandzki

Na zimno : 20g EKG i 18g Challenger (06/10/13)

Po wygotowaniu pozostało mi 21,5L o 13oBlg.

 

Warzone: 18/09/2013

Fermentacja burzliwa: 10 dni – 2,8oBlg – 20oC

Fermentacja cicha: 8 dni – 2,5oBlg

Butelkowane: 10/10/2013

Refermentacja: roztwór 70 g cukru na litr wody (34x0,5L + 6x0,33L = 19L)

 

Uwagi:

 

Jak dla mnie słaba goryczka, na pierwszym planie silny smak karmelowy ( uważam że za dużo słodu karmelowego dałem) chmielenia na zimno dało bardzo ładny efekt korzennych zapachów (których nie wyczuwałem w trakcie zlewania na cichą). Piwo w smaku było nie do przyjęcia (pierwsza próba Blg). Drożdże zostawiły duży kożuch na powierzchni warki (??? Dziwne nie spotkałem się z tym do tej pory. Jak to zobaczyłem to miałem spuścić do kanału). Przy butelkowaniu stwierdzam, że zaczyna się układać. Dajemy sobie szansę. Po jakichś 2 tygodniach od rozlewy pójdzie do piwnicy. "WYLAĆ ZAWSZE ZDĄŻYSZ" - cierpliwość, cierpliwość - piwo 13 dni od zabutelkowania smakuje nieźle, nadal występuje "twardy" smak karmelu ? ;) 17 L poszło do piwnicy (230km ;) ) na dwa miesiące.

 

HAPA   etykieta 1

#5   HAPA

Edytowane przez domin-w
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#6 Extra Sweet Stout 16oBlg – 20L

 

Składniki:

Słód pilzneński - 3,8 kg

Słód karmelowy Caraaroma – 0,25 kg

Słód czekoladowy - 0,4 kg

Laktoza - 0,5 kg

Cukier biały - 0,37 kg

Chmiel aromatyczny Perle – 40 g

Drożdże: Saflale S-04

 

Zacieranie:

Jednotemperaturowe

60' w 69oC - 64oC o tylko pilzneński (14 L wody)

W 45 minucie dodany słody ciemne

mash-out 78o C

 

Filtracja i wysładzanie:

 

Bezproblemowa filtracja, wysładzanie 78oC, wyszło ok. 23L brzeczki o 16oBlg.

 

Chmielenie:

60' – Perle 40g

Dodatki:

15' - laktoza 0,5 kg

15' - cukier 0,37 kg

 

Po wygotowaniu pozostało mi 20L o 16oBlg.

Rozwodnione drożdże dodane 13/10/2013 o 10.00 w temp. 22oC

 

Warzone: 12/10/2013

Test FFT: 16/10/2013 - 8oBlg

18/10/2013 - 7oBlg

22/10/2013 - 7oBlg

 

Fermentacja burzliwa: 10 dni – 18,5l – 6oBlg – 20oC

Fermentacja cicha: 8 dni – 5,5oBlg

Butelkowane: 30/10/2013

Refermentacja: roztwór 84 g cukru na litr wody (...g na 0,5L) (38x0,5L + 1x0,33L = 19,33L)

 

Uwagi:

Po przelaniu na cichą piwo już jest klarowne. Drożdże ładnie zbiły się na dnie fermentatora. Znacznie mniejsza wyczówalność alkoholu w zapachu. Zebrana gęstwa. Piwo na burzliwej zeszło głębiej niż test FFT o 1oBlg ? Silny zapach rozpuszczalnika po otwarciu fermentatora. W smaku wyczuwalny alkohol "nieznanego pochodzenia". 6 dni po butelkowaniu. Jeszcze słabe nagazowanie. Z butelki zapach słodu palonego. Z szklanki gorzej rozpuszczalnik i tyle. Brak oznak infekcji. Zła temperatura zadania drożdży. Nie wydaje mi się, że skok temperatury otoczenia podczas burzliwej o 1oC miał wpływ na niechciany akcent rozpuszczalnika.

 

07.03.14 - piwo ładnie się ułożyło w smaku i zapachu. Zbyt duże wysycenie prawdopodobnie spowodowane niedofermentowaniem piwa.

 

Milk Stout Etykieta

Domin Browar Domowy   Extra Milk Stout

Edytowane przez domin-w
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#7 Dunkelweizen 12oBlg – 21,5L (według przepisu Zgody). Dzięki

Według Brewtarget: Goryczka - 9,0 IBU; OG - 12oBlg; FG - 3,2oBlg; ABV - 4,7%; wydajność - 81%

 

Składniki:

Słód pszeniczny - 2,5 kg

Słód monachijski – 1,5 kg

Słód karmelowy jasny caramunich II - 0,35 kg

Słód karmelowy ciemny caraaroma - 0,15 kg

Chmiel Lubelski – 20 g

Drożdże: Safbrew WB-06

 

Zacieranie:

42°C - 30' + 3,75L wody o temp. ok. 80oC + podgrzewanie

62°C - 20'

72°C - 45'

76°C - 10

15L na 4kg słodu (pszeniczny i monachijski).

 

Filtracja i wysładzanie:

4L + 4L + 5L = 13L - 78oC, wyszło ok. 24,7L brzeczki o 11oBlg. (chyba błąd pomiaru, po gotowaniu odparowało 3L a Blg podniosło się o 1o, gdzie zawsze miałem + 2o

 

Chmielenie:

60' – Lubelski 20g

 

Po wygotowaniu pozostało mi 21,5L o 12oBlg

Rozwodnione drożdże dodane 26/10/2013 - 915 w temp. 22oC

 

Warzone: 25/10/2013

Test FFT: 30/10/2013 - 3,2oBlg

 

07/11/2013 - 3,2oBlg (temperatura - 22oC)

Fermentacja burzliwa: 14 dni – 21,5L – 3,2oBlg – 22oC

Butelkowane: 08/11/2013

Refermentacja: roztwór 190 g cukru na litr wody (4,4g na 0,5L) (43x0,5L = 21,5L)

 

Uwagi: Musiałem przerwać wysładzanie co spowodowało jej zatrzymanie. Pierwsze zacierane, które nie chcę wylać. Za mała goryczka. 2 tygodnie od zabutelkowania - świetne piwo. Piana mogłaby być trwalsza ale co tam - idziemy w dobrym kierunku.

 

Ciemne Pszeniczne

# 7   DUNKLEWEIZEN

Edytowane przez domin-w
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

CydrL - 12oBlg - 21L

 

Składniki:

100% sok jabłkowy z Lidla - 21 x 1L

Drożdże do Cydr/Wino

 

Zagotowane i przelane do fermentatora. Schłodzone do 20oC i zadane drożdże po rozwodnieniu.

 

Warzone: 15/12/2013

 

Fermentacja burzliwa: 21 dni – 20,5L – 0oBlg – otoczenie 20oC

Fermentacja cicha: 12 dni – 20L – 0,5oBlg – otoczenie 16-18oC

Butelkowane: 17/01/2014

Refermentacja: roztwór 120g cukru na 0,5L wody (3g na 0,5L)

19 x 0,5L (jeden słodzik na butelkę) - CydrL Sweet

21 x 0,5L - CydrL Dry

 

CydrL

Edytowane przez domin-w
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# 9 Pilzneński 13oBlg – 18,5L

Według Brewtarget: Goryczka - 25,0 IBU; OG - 13oBlg; FG - 3,1oBlg; ABV - 5,2%; wydajność - 82%

 

Składniki:

Słód pilzneński - 4,0 kg

Chmiel Perle (6,0%) – 100 g

Mech Irlandzki - 4 g

Drożdże: Safale S-04

 

Zacieranie:

Całość zasypu wsypana do 13,5L wody o temp. 40oC

podgrzanie do 61oC

60-62°C - 10'

70-72°C - 70'

76°C - 10'

 

Filtracja i wysładzanie:

wysładzanie 14L do 21L

Gotowanie:

70`

Chmielenie:

60' – Perle (6,0%) - 36g

15` - Perle (6,0%) - 40g

05` - Perle (6,0%) - 24g

 

Wysładzanie: 14L

 

Po wysładzaniu miałem 21L o 12oBlg

Po wygotowaniu pozostało mi 16L o 15oBlg

Chłodzenie chłodnicą do 26oC potem na balkon i chłodzone do 20oC

Dolane 2,5L wody Żywiec Zdrój otrzymałem 18,5L o 13oBlg

Rozwodnione drożdże dodane 19/01/2014 1200 - temp. 20oC

 

Warzone: 18/01/2014

Test FFT: 25/01/2014 - 3,5oBlg Do testu była wzięta brzeczka przed rozwodnieniem 15oBlg

26/01/2014 - 3,2oBlg

 

 

Fermentacja burzliwa: 13 dni – 18,5L – lodówka 19-23/01/2014 - 17oC; wyjęta z lodówki 24-31/01/2014 - 20oC

Butelkowane: 31/01/2013

Refermentacja: roztwór 120 g cukru na litr wody (3,3g na 0,5L)

35 x 0,5L; 4 x 0,33L

 

Uwagi Pierwsze 4 kg słodu do wywalenia. Doszły do temperatury 85oC. Drugą partię nie podgrzałem do 76oC. Gotowane na drugi dzień. Bałem się, że nie będzie klarowne jak poprzednie Pale Ale. Okazało się idealnie klarowne pomimo braku cichej. Lekka goryczka w smaku pełne. Żonie smakuje :) szkoda, że to piwo nie dla mnie :(

Edytowane przez domin-w
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# 10 - Oat Brown Ale 13oBlg - 20L

Według Brewtarget: Goryczka - 31,8 IBU; OG - 13oBlg; FG - 3,5oBlg; ABV - 5,3%; wydajność - 94%; barwa - 21 SRM

 

Składniki:

64% - Słód Pale Ale Strzegom (6 EBC) - 2,60 kg

12% - Słód pszeniczny jasny Weyermann (4 EBC) - 0,50 kg

10% - Płatki owsiane błyskawiczne - 0,40 kg

5% - Słód Crystal Muntons 150 (161 EBC) - 0,20 kg

5% - Słód Biscuit Brewferm (50 EBC) - 0,20 kg

4% - Słód Czekoladowy Muntons (960 EBC) - 0,15 kg

 

Chmiel Fuggles (5,37%) – 60 g

Mech Irlandzki - 6 g

Drożdże: Gęstwa Safale S-04

 

Zacieranie:

62°C - 20' Pale Ale, Płatki, Pszeniczny, Biscuit - 4,05 kg x 3,3L + 0,5L = 14L

72°C - 60' Crystal, Czekoladowy (15 min przed końcem)

76°C - 10`

 

Filtracja i wysładzanie:

wysładzanie (14L) do 22,5L

Gotowanie: 60`

Chmielenie:

60' – Fuggles (6,0%) - 40 g

10` - Mech Irlandzki - 6 g

 

Brzeczka przednia: 20oBlg

Przed gotowaniem: 12oBlg

Po wygotowaniu pozostało mi 18L o 14oBlg

2,5L Żywiec Zdrój gotowany 60 min. z 20g Fuggles, pozostało 0,8L. Dodane 1,2L Żywiec Zdrój

W wiadrze: 20L - 13oBlg

 

Zadana gęstwa S-04 01/02/2014 - 11.00w temp. 20oC

 

Otoczenie

01/02/2014 - 05/02/2014 - 17oC

06/02/2014 - 18oC

07/02/2014 - 09/02/2014 - 19oC

 

 

Warzone: 31/01/2014

Test FFT: 07/02/2014 - 3oBlg

 

Kontrola Blg: 08/02/2014 - 4oBlg

 

 

Fermentacja burzliwa: 13 dni – 19L – 3oBlg

Butelkowane: 14/02/2014

Refermentacja: roztwór 61 g cukru na litr wody (1,6 g na 0,5L)

 

33 x 0,5L; 7 x 0,33L - poszło do piwnicy teścia

1 x 0,33L - zostawiłem sobie

 

Uwagi:

Podczas kontroli Blg: Idealnie klarowne, brązowy kolor, goryczka lekka przykryta przez słodowość, w smaku słód karmelowy, orzechy, czekolada oraz "chlebowość", wyczuwalna oleistość z płatków owsianych. Jestem bardzo zadowolony, ciekawie się zapowiada.

 

Etykieta:

Snatch 1

Edytowane przez domin-w
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# 12 Stout Czekoladowy 12,6oBlg – 19,5L

Według Brewtarget: Goryczka - 46 IBU; OG - 12,6oBlg; FG - 5,0oBlg; ABV - 3,9%; wydajność - 70%; Barwa 50 SRM

 

Składniki:

40% - Słód monachijski I Weyermann (15 EBC) - 2,00 kg

40% - Słód pilsner Weyermann (4 EBC) - 2,00 kg

8% - Płatki owsiane błyskawiczne - 0,40 kg

6% - Słód Czekoladowy Muntons (960 EBC) - 0,35 kg

4% - Palona pszenica (1000 EBC) - 0,20 kg

2% - Palony jęczmień (1000 EBC) - 0,10 kg

1% - Słód Caraaroma (350 EBC) - 0,10 kg

 

Chmiel Fuggles (5,37%) – 100 g

Cacao Magnetic Extra Ciemne 10-12% tłuszczu - 100g

Drożdże: Danstar Nottingham

 

Zacieranie:

69°C - 90' pilsner, monachijski I, Czekoladowy - 5,05 kg x 3L = 15,00L

76°C - 10` pszenica palona, jęczmień palony, caraaroma

 

Filtracja i wysładzanie:

wysładzanie do 15L + 1L

Przed gotowaniem: 23L - 11oBlg

Gotowanie:

60`

Chmielenie:

60' – Fuggles (6,0%) - 70 g

10` - Cacao Magnetic Extra Ciemne 10-12% tłuszczu - 100g

05' – Fuggles (6,0%) - 30 g

 

 

 

Po wygotowaniu pozostało mi 19,5L o 12,7oBlg

Gęstwa zadana 29/03/2014 -w temp. 18oC

 

Warzone: 28/03/2014

19/04/2014 - 6oBlg

23/04/2014 - 5,5oBlg

 

Fermentacja burzliwa: 26 dni – 19,5L – 5,5oBlg – otoczenie 17+oC

Fermentacja cicha: 33 dni – 18,5L – 5,oBlg – otoczenie 20oC

Butelkowane: 26/05/2014

Refermentacja: roztwór 85 g cukru na pół litra wody (2,33g na 0,5L)

 

Uwagi

Mała piana podczas napowietrzania.

 

14/11/2014. Super piwo. Osiągnięty zamierzony cel. Wyraźna czekolada i średnia goryczka Wada - małe nagazowanie.

Edytowane przez domin-w
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Czemu przegotowywałeś sok na cydr?

 

Średnio ufam temu co jest w kartonie :). Jak robiłem próbnego Cydra to sok w kartonie miał 10oBlg przy właściwej miał 12oBlg. Do pierwszej dodałem cukru aby podbić Blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sok w kartonie musi być sterylny żeby się nie zepsuł.

Gotując mogłeś ulecieć sporo aromatów, i zmienić smak na kompotowy.

Ja robiłem cydr z soku bezpośrednio z kartonu, wlewałem do balonu po winie przepłukanego wodą, i wszystko było ok.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Porterówka – 3 L

 

Składniki:

Piwo Żywiec Porter - 2 L

Spirytus – 1 L

Kawa rozpuszczalna Jacobs - 16 g

Rodzynki - 40 g

Żurawina z dodatkiem wiśni suszonych - 20 g

Śliwki Kalifornijskie - 37 g

Cukier biały - 200 g

Cukier waniliowy - 2 opakowania

Miód - 4 łyżki

 

Do garnka wlewam Żywca, dodaję cukier oraz cukier waniliowy i podgrzewam do 40oC aż się rozpuści cukier. Po rozpuszczeniu cukru i piany z piwa dodaję miód, kawę oraz rodzynki, żurawinę i śliwki. Wszystko mieszam do połączenia składników. Studzę i przelewam do 2 butelek 1,5L zamykanych korkiem. Zalewam spirytusem po 0,5L na butelkę.

 

 

 

Porterówka (1) (1)

Porterówka (2)

Edytowane przez domin-w
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# 11 - Australian Ale 10oBlg - 18,5L

Według obliczeń: Goryczka - 38 IBU (Tinseth); OG - 10oBlg; FG - 2,1oBlg; ABV - 4,2%; wydajność - 64%; barwa - 8,5 SRM

 

Składniki:

47% - Słód Pale Ale Strzegom (6 EBC) - 1,40 kg

12% - Słód Monahijski I Weyermann (12 EBC) - 1,00 kg

17% - Słód pszeniczny jasny Weyermann (3 EBC) - 0,50 kg

3% - Słód Caraaroma (350 EBC) - 0,10 kg

 

Chmiel Fuggles (5,1%) – 35 g

Chmiel Galaxy (14,2%) - 80 g

Mech Irlandzki - 5 g

Drożdże: Danstar Nottingham - saszetka

 

Zacieranie:

62°C - 20' wszystkie słody - 3kg x 3,63L + 0,5L = 12L

72°C - 60' + 0,5L

76°C - 10`

 

Filtracja i wysładzanie:

wysładzanie (13,8L) do 21L

Gotowanie: 60`

Chmielenie:

60' – Fuggles (5,1%) - 35 g

10` - Galaxy (14,2%) - 20 g

10` - Mech Irlandzki - 5 g

0` - Galaxy (14,2%) - 30 g

 

Brzeczka przednia: nie zmierzone

Przed gotowaniem: nie zmierzone

Po wygotowaniu pozostało mi 17,1L o 11oBlg

1,4L wrzątku dodane

W wiadrze: 18,5L - 10oBlg

 

Zadana rozwodnione drożdże - 8.30w temp. około 20oC

 

Warzone: 28/02/2014

FFT: 06/03/2014 - 1oBlg

 

UWAGI:

Warka do rozruszania drożdży. Mam być silnie goryczkowe piwo o zapachu owoców tropikalnych i pomarańczowym kolorze.

Założenie: "This beer will take you on Australian beaches!"

Edytowane przez domin-w
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.