Skocz do zawartości

Mangrove Jack's M10 Workhorse Beer Yeast


Rekomendowane odpowiedzi

Workhorse Beer Yeast

 

Opis szczepu

Drożdże Workhorse Beer Yeast to wszechstronny szczep, odpowiedni do różnorodnych stylów piwa o skrajnie wysokiej ekstraktywności i różnych temperaturach zacierania. Począwszy od Portera Bałtyckiego aż do lagera fermentowanego w temperaturach otoczenia, ten szczep górnej fermentacji posiada tak czysty profil smakowy i zapachowy, że jest odpowiedni do niemal każdego zastosowania. Jest to szczep silny, szybki i solidny w fermentacji, dobrze odfermentowujący i jak najbardziej odpowiedni do produkcji piw leżakowanych w beczkach i butelkach. Drożdże te są wysoce uniwersalne i mają bardzo dużą tolerancję na alkohol do 9%, jak również bardzo dobrą tolerancję na temperaturę do 32 stopni C.

 

Parametry:

Klasyfikacja szczepu: Saccharomyces cerevisiae

Rekomendowany zakres temperatur pracy: 15-20°C

Odfermentowanie: 4

Flokulacja: 3

Zbijanie/sedymentacja (compaction): 3

 

Obserwacje z fermentacji

Bardzo szybki start tego uniwersalnego szczepu górnej fermentacji. PIana średnia do obfitej tworzy się w ciągu 24 godzin od zadania drożdży. Szczep Workhorse Yeast posiada wysoką tolerancję na alkohol do 9% i dużą rozpiętość temperatur do 32 stopni C. Cechując się niską produkcją estrów i brakiem wyróżniających się cech smakowych i zapachowych, szczep ten jest odpowiedni do szerokiego zastosowania w piwach od lagerów do Porterów Bałtyckich. Umiarkowanie flokujące, w związku z czym w celu uzyskania większej klarowności może być konieczne przeprowadzenie fermentacji cichej.

 

Charakterystyka aromatu

Drożdże Workhorse Beer Yeast posiadają neutralny i czysty aromat czyniąc je odpowiednimi do wszystkich stylów. Niewielka produkcja siarki w niskich temperaturach dobrze naśladuje cechy szczepów lagerowych.

 

Charakterystyka smaku.

Fermentując neutralnie, Workhorse Beer Yeast tworzy bardzo czysty i rześki produkt. Doznania smakowe są lekkie i bezpretensjonalne a niska kwasowość na finiszu sprawia, że szczep ten jest odpowiedni dla większości stylów piwa, chociaż dawki chmielu należy uważnie kontrolować w celu uzyskania pożądanego aromatu i smaku.

 

Piwa o wyższej zawartości alkoholu

Szczep ten będzie zachowywał się dobrze w piwach o zawartości do 9% alkoholu, tworząc piwo pełne i smakowite.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Dużo dobrego przeczytałem o efektach ich pracy w dolnych zakresach. Czy ktoś popuścił im cugli, fermentował powyżej 25 i może podzielić się doświadczeniem? Na HBT znalazłem jedną wzmiankę o lekkich bananach znikających przy serwowanie schłodzonego.

Edytowane przez zasada
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Ja robię Wita albo na s-33, albo na tych - są bardzo podobne. Start po dobie, fermentowane w ok 19 °C, dawały siarką przez4 dni, potem w ciągu jednego dnia się wszystko uspokoiło. Osad średnio zwarty, odfermentowało do 3blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.