Skocz do zawartości

Brasserie Lodzermensch


Rekomendowane odpowiedzi

Uzupelniam zapiski o druga warke, ktora warzylem rowniez 9 stycznia 2015 zaraz po Biere de Garde. Jest to eksperyment z Wyeast Schelde i proba ich fermentacji w temperaturach lagerowych (ok 11-12 stopni). Drozdze zadalem po czym wyjechalem z domu wiec nie mam pojecia czy w ogole ruszyly i co sie z nimi dzieje. Efekty sprawdze w sobote.

 

Warka #63 – Schelde Lager

 

Warzone: 09.01.2015

 

Skład na 12L:

 

Surowce fermentowalne:

 

Strzegom pilznenski – 2,2 kg

Strzegom monachijski – 0,2 kg

Zakwaszajacy- 100g

Carapils- 200g

 

Zacieranie:

 

Wsypanie slodow i ustalenie temp na 62` - 40 min, podgrzanie do 72` - 20 min

 

Do fermentora trafiło : 10 litrow , gestosc poczatkowa 12, wydajnosc ok 72% wg BT

 

Chmiele:

 

Nie zapisalem, jest w Brew Target

 

szacowane IBU: ok 24

 

Drozdze:

 

zadane gestwa Wyeast Schelde po #59

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wyglada na to, ze w najblizszym czasie, przynajmniej czesciowo, bede musial skapitulowac i wrocic do granulatu. Twojbrowar, ktory w zeszlym roku mial w ofercie kilkanascie rodzajow swiezej szyszki w tym, roku oferte w tym zakresie bedzie mial bardzo ograniczona. Na razie ze zbiorow 2014 jest tylko cascade, pojawic ma sie rowniez citra ale na tym prawdopodobnie koniec. Popijajac belgijskie zytnie (#57),w ktorym goryczka jest z pewnoscia wieksza niz liczone 20 (pomylilem sie przy odmierzaniu?) co psuje odbior tego piwa, warze esy floresy na schelde. Ryszard Rynkowski spiewal 'za mlodzi na sen, za starzy na grzech' i tak jest z tym piwem, ani to belgijska ipa ani to belgijskie w jakimkolwiek stylu, zatem speciality ale.

 

 

Warka #64 - Schelde Specjalne

 

 

Warzone: 17.01.2015

 

 

Skład na 13L:

 

Surowce fermentowalne:

 

Strzegom pale ale – 2,2 kg

Strzegom wiedenski – 0,5 kg

Pszenica nieslodowana- 0,5kg

Carabelge- 150g

Biscuit - 150g

Miod - 0,18 kg

 

Zacieranie:

40 min 62`, 20 min 72` wygrzew

 

Do fermentora trafiło : 11 litrow, OG 15 blg, wydajnosc ok 70% wg bt

 

Chmiele:

Citra szyszka 5g 60`

Rakau szyszka filtracja 15g

Citra szyszka filtracja 10 g

+ 10g Citra/20g Rakau chlodzenie

 

szacowane IBU: 32

 

Drozdze:

zadane gestwa Wyeast Schelde po #62

Edytowane przez Lodzermensch
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #65 - Lager

 

 

Warzone: 01.02.2015

 

 

Skład na 13L:

 

Surowce fermentowalne:

 

Strzegom pilznenski – 2,3 kg

Strzegom wiedenski – 0,3 kg

Cara Clair- 0,25kg

Zakwaszajacy- 75g

 

Zacieranie:

30 min 62`, 30 min 72` wygrzew

 

Do fermentora trafiło : 11 litrow, OG 13,5 blg, wydajnosc ok 81% wg bt - wyszlo 1 blg za duzo,

 

Chmiele:

Magnum szyszka 10g 60`

Lubelski szyszka 20g 30`

Lubelski szyszka filtracja 25 g

 

szacowane IBU: 25

 

Drozdze:

uwodniona saszetka Mangrove`s Jack Bohemian Lager

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ostatnim szczepem gornej fermentacji Yeast Bay, ktory pozostal mi jeszcze do przetestowania jest Northeastern Abbey. Jak pisze producent szczep pozyskano z dobrze znanego polnocno-wschodniego amerykanskiego browaru produkujacego wylacznie belgijskie piwa. Opis pasuje zatem do browaru Ommegang z Cooperstown kolo Nowego Yorku. Browar zdobyl spora popularnosc czego nastepstwem byl zakup udzialow przez belgijskiego prymusa Duvel.

 

Pierwszym piwem jakie zamierzam wyprodukowac na tym szczepie jest cos zblizonego do ich piwa Rare Vos. Nie mam na stanie Caravienne, uzyje zamiast tego carablond, dodalem rowniez 100 g pszenicy. Zacieram po swojemu, przyprawy rowniez ,zatem jest to dosc luzna interpretacja.

 

 

Warka #66 - Rare Vos

 

 

Warzone: 03.02.2015

 

 

Skład na 12L:

 

Surowce fermentowalne:

 

Strzegom pilznenski – 2,4 kg

Carablond – 0,2 kg

Pszenica nieslodowana- 0,1kg

Aromatyczny - 130g

 

 

Zacieranie:

40 min 62`, 20 min 72` wygrzew

 

Do fermentora trafiło : 10 litrow, OG 14 blg, wydajnosc ok 80% wg bt

 

Chmiele:

Styrian Goldings szyszka 10g 60`

Styrian Goldings szyszka 15g 30`

Styrian Goldings szyszka 20g 10`

+ kilka ziarenek rajskiego ziarna, skorka z cytryny

 

szacowane IBU: 20

 

Drozdze:

0,8L starter Yeast Bay Northeastern Abbey

Edytowane przez Lodzermensch
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiejsze piwo jest wyjatkowe pod paroma wzgledami. Przede wszystkim jest ciemne, moze nie tak bardzo jak sumienie i zamiary dawnego funkcjonariusza NKWD ale jednak to plus minus 50-60 EBC. Przyznam szczerze ze nie przepadam od dluzszego czasu za ciemnymi piwami, niegdys lubilem portery ale jakos mi przeszlo. Po drugie jest to najbardziej goryczkowe piwo jakie dotychczas wyjdzie spod strzechy mojego browaru - cos w granicach 65-70 IBU - przy okazji zuzylem wszystkie zalegajace chmiele nowofalowe w postaci szyszki- kolejne piwa z musu juz na granulatach. Piwo fermentowane bedzie za pomoca dwoch szczepow wiec finalnie spodziewam sie czegos kolo 1-2 blg i ok 9-10 procent alkoholu. Po trzecie opisujac ta warke trzeba dokonac nielichej ekwilibrystyki, jest to bowiem owsiany porter na belgisjkich drozdzach plus brett/sacch trois black imperial ipa. Upraszczajac jednak sprawe jest to po prostu piwo dla sasiada w zwiazku ze zblizajacymi sie za kilka miesiecy narodzinami jego syna, na ten czas powinno byc gotowe. I to wlasnie jest najistotniejszy powod dlaczego jest to piwo wyjatkowe.

 

 

Warka #67 - Schelde/Trois Black IPA

 

 

Warzone: 07.02.2015

 

 

Skład na 13L:

 

Surowce fermentowalne:

 

Fawcett Malsters NiepamietamJakiePaleAle 2 kg

Strzegom monachijski – 0,9 kg

Strzegom pilznenski – 0,5 kg

Carablond – 0,15 kg

Karmelowy zytni- 0,1kg

Special B- 0,1kg

Pale Chocolate - 0,17 kg

Zakwaszajacy- 60g

Miod - 230g

Platki owsiane - 0,3kg

 

Zacieranie:

45 min 62`, 15 min 72` wygrzew

 

Do fermentora trafiło : 10,5 litra, OG 18,6 blg, wydajnosc ok 75% wg bt

 

Chmiele:

Columbus szyszka 15g 60`

+ po wylaczeniu palnika:

Citra szyszka 15g 15`

Columbus szyszka 10g 15`

Rakau szyszka 10g 15`

Wai-iti szyszka 35g 15`

 

szacowane IBU: 65-70

 

Drozdze:

gestwa po #64 (Schelde Specjalne) + gestwa Brett/Sacch Trois/Yeast Bay Saison

Edytowane przez Lodzermensch
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Piwo z przeszkodami, powrot do granulatu po blisko 50 warkach - nie moglem poradzic sobie z prawidlowa filtracja, duzo grzebalem w brzeczce i nie jestem pewien higienicznosci tego procesu. Koniec koncow sie udalo.

 

Equinox pasuje mi z opisow do belgijskiego stylu bo oprocz owocow ma dawac troche pieprzu, zatem wystapi on w tej warce solo. Samo piwo to typowa hybryda.

 

 

Warka #68 - Equinox Belgian Ale

 

 

Warzone: 13.02.2015

 

 

Skład na 13L:

 

Surowce fermentowalne:

 

Strzegom pilznenski – 2,7 kg

Strzegom monachijski – 0,1 kg

Cukier – 0,15 kg

Carablond – 0,2 kg

 

Zacieranie:

50 min 65`-61`, dogrzanie do 69 - 10 + wygrzew

 

Do fermentora trafiło : 9 litrow, OG 15,2 blg, wydajnosc ok 82% wg bt

 

Chmiele:

Motueka granulat 5g 60`

+ po wylaczeniu palnika, filtracja ok 30 min

Equinox granulat 20g

chlodzenie Equinox granulat 15 g

 

szacowane IBU: 35

 

Drozdze:

gestwa po #66 (Rare Vos) - Yeast Bay Northeastern Abbey

Edytowane przez Lodzermensch
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

29qi8gj.jpg

 

Od pewnego czasu zaprzestalem notowac w zapiskach cokolwiek wiecej niz kolejne warki ktore produkuje. Po czesci jest to spowodowane faktem, ze przenioslem wiekszosc zapiskow 'powarzelniczych' do notatnika papierowego, ktory wreszcie sie pojawil. Wrodzone lenistwo,z ktorym walcze juz 30 lat, poki co bierze gore - i miewam klopot z przelewaniem mysli pisanych recznie do tych w formie elektronicznej. Jedakze najswiezsza, bolesna, browarnicza porazka kazde mi ekstrawertycznie podzielic sie szczegolami z calym swiatem a przynajmniej chociaz kilkoma osobami, ktore przegladaja ten watek.

Porazek bylo przez ostatnie 2 miesiace wiecej : nie podeszla mi seria piw na yeast bay dry belgian ale ( z wyjatkiem ostatniej 16stki), pale ale na conanie okazal sie co najwyzej dobrze pijalny (kapcie nadal tkwily tam gdzie zwykle a mialem z nich przeciez eksplodowac na ksiezyc a co najmniej poza kapcie), pierwsze piwo na schelde tez zapowiada sie marnie (zbyt pelne, zbyt slodkie). Ale to wszystko nic, marnosc, prawdziwa porazka jest saison na brettach beersel. Porazka dlatego ze jest to swietne piwo. I dlatego ze piwowar popelnil blad.

 

Gdyby nie butelki szampanskie skonczyloby sie z pewnoscia granatami bo fontanna z zielonej butelki po otwieraniu kapsla godna byla swietowania zwyciestwa na kolejnym gorskim etapie Giro di Italia. Problem w tym, ze do konca nie wiem gdzie popelnilem blad poniewaz przy rozlewie, zgodnie z zapiskami, bylo odrobine wiecej niz 0 blg (widelki 0-0,5). Piwo fermentowalo blisko 3 miesiace w temp ok 24-26 stopni i bylem calkowicie pewien ze odfermentowalo (nawet ociagalem sie z rozlewem, jak zwykle zreszta). A jednak popelnilem blad - zatem wczoraj wszystko mozolnie otwieralem i z krwawiacym sercem (a takze dwoma palcami zranionymi podczas wylewania) wylewalem. A ten saison byl swietny!

 

Kolor jak na zdjeciu, piana ogromna, dosc szybko redukujaca sie, osiadajaca do trwalego kozuszka.

Aromat : Owocowy ale balans owocow silnie w strone cytrusow, limonki, odrobina owocow tropikalnych , slodka, bardzo przyjemna nuta spontaniczna dobrze pasujaca do owocowosci + calosc podbudowana lekka slodowoscia

Smak : zdecydowanie cytrusowy + srednia kwasnosc pasujaca do delikatnego Gueuze

 

Ogolnie stwierdzam, ze stosujac bretty w glownej fermentacji razem z regularnymi szczepami 'browarniczymi' saison jest wlasnie taki w stylu delikatnego gueuze. Musze teraz przetestowac warki bardziej pod katem wtornej fermentacji.

 

No ale Beersel Saison jest juz w kanalizacji raczac swoim cytrusowym aromatem lodzkie szczury, myszy oraz pracownikow miejskich wodociagow. Rest in Peace.

Edytowane przez Lodzermensch
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ostatni lager w tym roku. Na szczescie.

 

 

Warka #69 - Lager

 

 

Warzone: 21.02.2015

 

 

Skład na 15L:

 

Surowce fermentowalne:

 

Strzegom pilznenski – 2,6 kg

Strzegom wiedenski – 0,2 kg

Carapils – 0,15 kg

Zakwaszajacy - 0,065

 

Zacieranie:

30 min 62`-60`, 30 min 73-71`

 

Do fermentora trafiło : 12 litrow, OG 12,8 blg, wydajnosc ok 82% wg bt

 

Chmiele:

Styrian szyszka 20g 60`

Styrian szyszka 20g 30`

Styrian szyszka 25g 15`

 

szacowane IBU: 25

 

Drozdze:

Mangrove Jack Bohemian Lager gestwa po #65

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #70 - Blond

 

Warzone: 01.03.2015


Skład na 13L:

Surowce fermentowalne:

Strzegom pilznenski – 2,9 kg
Carapils – 0,17 kg
Cararuby – 0,15 kg
Cukier - 0,22 kg

Zacieranie:
45 min 62`-60`, 15 min 73-71`

Do fermentora trafiło : 10 litrow, OG 15,5 blg, wydajnosc ok 75% wg bt

Chmiele:
Motueka granulat 5g 60`
Motueka granulat 10g 12`filtracja
El Dorado granulat 20g 12`filtracja

szacowane IBU: 30

Drozdze:
Yeast Bay Northeastern Abbey gestwa po #66

Edytowane przez Lodzermensch
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chyba jedno z ostatnich piw na tych drozdzach (Northeastern Abbey), prawdopodobnie zdecyduje sie jeszcze na tripla, chodzi mi tez po glowie milk stout w wersji belgijskiej. Przy rozlewie pierwszej warki na tym szczepie (66) - 'Rare Vos', wydawalo mi sie ze profil drozdzy jest dosc subtelny wiec waham sie czy wreszcie nie zrobic na nich podejscia do belgijskiej wariacji na temat sweet stouta.A ten belgijski sweet stout wraca do mnie regularnie - z jednej strony akurat na rynku sa drozdze 'dedykowane' do belgian stouta (Wyeast 1581), z drugiej strony wedle opisow tamte drozdze sa bardziej brytyjskie niz belgijskie co akurat wg mnie psuje caly eksperyment. Prawdopodobnie ostateczna decyzje podejme za tydzien - dwa, gdy 66 sie nagazuje i bede mogl powachac piwo ze szklanki. Jesli drozdze beda faktycznie dawac umiarkowany profil wowczas chyba podejme taka probe.

Takimi drozdzami mialy byc Wyeast Schelde ale szczerze mowiac nie odnioslem takiego wrazenia - szczegolnie patrzac na eksperyment z fermentacja w temp lagerowych. Schelde bez klopotu przefermentowaly piwo z 12 blg do ok 4 w 12-13 stopniach (!!!) przy czym profil jest wyczuwalnie belgijski i to bez dramatycznie wielkiej roznicy w porownaniu z taka sama 12stka fermentowana w 21-22 stopniach. Za jakies 2 - 3 tygodnie postaram sie porownac oba piwa 'szklanka w szklanke' - wersja lagerowa jeszcze sie gazuje.

Ciekawe doswiadczenie, ktore pokazuje ze:

 

*temperatury rekomendowane przez producenta drozdzy to temperatury w ktorych drozdze najlepiej sie czuja i daja rezultaty zblizone do opisanych w charakterystyce szczepu

*nie oznacza to jednak ze zawsze poza tymi temperaturami nastepuje natychmiastowa smierc i zatrzymanie fermentacji

*za pomoca belgian schelde mozna pokusic sie o belgijskie piwo nawet w relatywnie niskiej temperaturze

 

A, wracajac jeszcze do Northeastern Abbey, zbliza sie rowniez od dawna umawiane, od dawna niesfinalizowane kolaboracyjne warzenie z Cichusem - zapewne na gestwie po # 71 wlasnie. Tam zapowiada sie jakas mocna, belgijska ipa.

 

Co do nastepnych piw tez jeszcze do konca nie jestem pewien : w lodowce mam klasyke czyli wlp530 (Westmalle) oraz wlp 566 (Dupont), Nie wiem na ktory najpierw sie zdecyduje, chyba na 566. W najblizszym czasie warzyc tez bede z udzialem bakterii lactobacillus.

 

Warka #71 – Belgijskie Pszeniczne


Warzone: 06.03.2015


Skład na 13L:

Surowce fermentowalne:

Strzegom pilznenski – 1,55 kg
Pszenica nieslodowana (kleikowana)– 0,8 kg
Wiedenski – 0,3 kg
Carablond – 50g

Cukier - 60g

Zacieranie:

60 min 65`, wygrzew


Do fermentora trafiło : 11 litrow, OG 13,8 blg, wydajnosc ok 85% wg bt

Chmiele:
Iunga granulat 5g 60`
NZ Hallertau 20g fitracja`
NZ Hallertau 30g chlodzenie

szacowane IBU:  ok 20

Drozdze:
Yeast Bay Northeastern Abbey gestwa po 66 

Edytowane przez Lodzermensch
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #72 - Grisette (Dupont)


Warzone: 15.03.2015


Skład na 12L:

Surowce fermentowalne:

Strzegom pilznenski – 1,2 kg
Pszenica nieslodowana (kleikowana)– 0,4 kg
Strzegom monachijski I – 0,3 kg

Zakwaszajacy - 60g

Zacieranie:

45 min 63-61`, 15 min 73-72  -> wygrzew

Do fermentora trafiło : 10,5 litra, OG 11,5 blg, wydajnosc ok 90 % wg bt (najwyzsza wydajnosc w historii browaru)

Chmiele:
Lubelski szyszka 15g 60`
Lubelski szyszka 20g 15`


szacowane IBU:  ok 15

Drozdze:
Whitelabs 566 Saison II - starter 0,6L

Edytowane przez Lodzermensch
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #73 - Saison IPA


Warzone: 27.03.2015


Skład na 14L:

Surowce fermentowalne:

Strzegom pilznenski – 2,3 kg
Platki zytnie (kleikowane)– 0,3 kg
Strzegom wiedenski – 0,2 kg

Zakwaszajacy - 50g

Cukier - 150g

Zacieranie:

45 min 62-60`, 15 min 72-71  -> wygrzew

Do fermentora trafiło : 10,5 litra, OG 15,2 blg, wydajnosc ok 90 % wg bt 

Chmiele:
Iunga granulat 5g 60`
Galaxy, Equinox, El Dorado granulat po 10g 10`
Galaxy, Equinox, El Dorado granulat po 10g 0`

szacowane IBU:  ok 40

Drozdze:
Whitelabs 566 Saison II - gestwa po #72

Edytowane przez Lodzermensch
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #74 - Saison z orkiszem


Warzone: 29.03.2015


Skład na 13L:

Surowce fermentowalne:

Strzegom pilznenski – 1,8 kg
Orkisz kleikowany– 0,65 kg
Biscuit – 0,1 kg

Platki owsiane - 80g

Cukier - 100g

Zacieranie:

60 min 65-60` -> wygrzew

Do fermentora trafiło : 11 litrow, OG 14 blg, wydajnosc ok 86 % wg bt 

Chmiele:
Motueka granulat 5g 60`
Motueka granulat 5g 10`
Nelson Sauvin granulat 25g 10`

szacowane IBU:  ok 26

Drozdze:
Whitelabs 566 Saison II - gestwa po #72

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

No i jest oficjalne potwierdzenie od Whitelabs. Patrzac na morfologie komorek WLP644 brett brux to w rzeczywistosci szczep saccharomyces - saccharomyces sa okragle, bretty bardziej jajowate co jeszcze niczego ostatecznie nie dowodzily jednak popchnelo mikrobiologow do badan nad sekwencja DNA.  W rezultacie White Labs oglosil co nastepuje:

 

http://www.whitelabs.com/blog/wlp644-research-results

 

WLP644 Brettanomyces bruxellensis trois przemianowane zostalo na WLP644 Saccharomyyces 'Bruxellensis' trois.

 

Jednoczesnie w ofercie pojawi sie nowy szczep dzikich drozdzy:

WLP648 Brettanomyces bruxellensis trois Vrai.

http://www.whitelabs.com/yeast/wlp648-brettanomyces-bruxellensis-trois-vrai

 

Jednoczesnie w swiatku milosnikow dzikich drozdzy rozgorzala znow dyskusja na temat WLP644 - ktos dowodzil ze badania wlp byly dosc powierzchowne i potwierdzily w zasadzie tylko to co wszyscy juz wiedzieli a nie dotknely istoty rzeczy, na ktora wielu liczylo - dlaczego wlp644 jest taki wyjatkowy? dlaczego mimo budowy morfologicznej i genotypu klasyfikujacego go raczej jako saccharomyces zachowuje sie tak dziwnie? Dlaczego buduje blony i produkuje calkiem znaczne ilosci kwasu octowego? dlaczego tej produkcji sprzyjaja warunki tlenowe? Co powoduje taka odmiennosc i czy nie determinuje to czasem faktu odkrycia zupelnie nowej kategorii drozdzy browarniczych? 

Ekscytacje wywoluje z kolei pojawienie sie szczepu "Vrai". Dotychczas bowiem przyjmowalo sie ze wlp644 to domniemany szczep "Drie" pozyskany z browaru Drie Fonteinen. Nie jest to prawda zatem natychmiastowe wprowadzenie 648 Vrai (po francusku 'prawdziwy') sugeruje ze to moze byc wlasnie ten szczep. Pozostaje teraz oczekiwac az pojawi sie w sprzedazy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Saison na Wlp566 + Yeast Bay Lochristi Blend. Czyli szczep pozyskany z flamandzkiego browaru De Proefbrouwerij. W zasypie tym razem pol kilo platkow jeczmiennych.

 

 

Warka #75 - Brett Saison/Lochristi

Warzone: 10.04.2015


Skład na 13L:

Surowce fermentowalne:

Strzegom pilznenski – 1,95 kg
Aromatyczny – 50g

Platki jeczmienne - 0,5 kg

Zakwaszajacy - 50g

Zacieranie:

60 min 65-60` -> wygrzew

Do fermentora trafiło : 12 litrow, OG 13 blg, wydajnosc ok 90 % wg bt 

Chmiele:
Iunga granulat 5g 60`
Wakatu granulat 20g 15`

szacowane IBU:  ok 25

Drozdze:
Whitelabs 566 Saison II - gestwa po #72

Yeast Bay Lochristi Brett Blend - fiolka

Edytowane przez Lodzermensch
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Ostatnio nie mialem zbytnio czasu na warzenie ale teraz powinno sie to zmienic. Troche zadzieje sie w temacie piw na dzikich drozdzach:

*#62 Biere de Garde fermentowane wtornie Beersel odfermentowalo do ok 0,5 blg (pomiar : 01.05.2015) i wydaje sie byc gotowe do rozlewu. Bretty mialo dosc duzo do jedzenia , ok 5 blg ale szybko sobie poradzily, dodatkowo piwo nie zbudowalo blony, prawdopodobnie dlatego ze zlazlem je do sloja z fermentacji glownej jeszcze w czasie jej trwania, pod koniec dzieki czemu gaz wypchnal nadmiar tlenu. 

 

*#75 Saison/Lochristi - dzis zadalem fiolke Yeast Bay Brett Lochristi, piwo odfermentowalo do 1 blg(pomiar: 01.05.2015) wiec nie ma za duzo do jedzenia i powinno w miare szybko trafic w butle. Piwo pierwotnie fermentowalem White Labs 566 - troszke za duzo w zapachu jest jablka, nie wiem czy te drozdze tak maja czy nie przylozylem sie do kontroli fermentacji -  ale szczerze mowiac wiedzialem ze bretty i tak wszystko posprzataja w tym piwie. Na wlp566 mam w wiadrach dwa 'zwykle' piwa wiec jeszcz bede mial okazje sie przyjrzec. 

 

*#Dzis rozpoczalem budowe startera dla Yeast Bay Brett Amalgamation - jest to blend 6 szczepow dzikich drozdzy - o ile drozdze uda sie namnozyc i wszystko bedzie w porzadku to bede robil na nich 100% fermentacje.Przyznam szczerze, ze to chyba najbardziej ekscytujacy element warzenia w najblizszych tygodniach wiec mam nadzieje, ze drozdze zyja i uda sie je namnozyc.

Namnazam tez wlasnie saccharomyces wlp530 (westmalle) i jutro albo pojutrze bede cos na nich robil. 

 

Ostatnio popijam glownie piwa na drozdzach Northeastern Abbey - nie jest to z pewnoscia petarda w stylu Chimay, Westmalle czy nawet 'Arden' (La Chouffe) - bardziej cos w desen 'Schelde' (De Koninck?) jesli chodzi o intensywnosc, ale bukiet jest przyjemniejszy, bardziej estrowy niz fenolowy. A juz zupelnie nawiasem zauwazylem, ze te drozdze moga pochodzic niekoniecznie z Ommegang ale byc moze z Allagash patrzac na to ze to tez polnocy wschod USA i browar typowo 'belgijski'. Koniec koncow ciekawe drozdze, ktore jednak latwo 'przykryc' chmielem albo przyprawami. 

 

70tka, czyli dosc mocno goryczkowy blond:

2hcdwlk.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Lekki blond na wlp530 Abbey (Westmalle) - rozgrzewka przed mocniejszymi piwami

 

 

Warka #76 - Westmalle Single

Warzone: 03.05.2015


Skład na 13L:

Surowce fermentowalne:

Strzegom pilznenski – 2 kg
Pszenica (kleik) – 0,5 kg

Carablond - 50g


Zacieranie:
60 min 65` -> wygrzew

Do fermentora trafiło : , 10 litrow OG 11,5 blg, wydajnosc ok 75 % wg bt 

Chmiele:
Lubelski szyszka 30g 60`

szacowane IBU:  ok 15

Drozdze:
Whitelabs 530 Abbey Ale - starter 0,8L

Edytowane przez Lodzermensch
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jest to moje bodaj piate piwo 100% brett a jednoczesnie pierwsze gdzie nie bede fermentowal pojedynczym szczepem a blendem i to w dodatku kilku. Nie mam pojecia jakie bretty sa w fiolce, z pewnoscia czesc to brett brux bo wiekszosc brettow w ofercie Yeast bay to wlasnie brux co udalo mi sie potwierdzic bezposrednio z producentem. Starter byl żwawy - szybko ruszyl na 200ml potem rownie szybko w ciagu kilku godzin wystartowal na litrze. W ciagu 4 dni calkiem dobrze sie klaruje.

Mam nadzieje ze te wlasciwosci wystapia rowniez jak zadam je do brzeczki.  

 

Warka #77 - 100% Brett Pale Ale/Amalgamation

Warzone: 06.05.2015

Skład na 12L:

Surowce fermentowalne:

Strzegom pilznenski – 2 kg
Pszenica – 0,55 kg

Briess Caramel Vienna - 0,1 kg



Zacieranie:
30 min 65-62` -> 30 min 67-65 -> wygrzew

Do fermentora trafiło : 10L litrow, OG 11,5 blg, wydajnosc ok  70% wg bt 

Chmiele:
Iunga granulat 5g 60`
Galaxy granulat 15g 15`
Galaxy granulat 10g filtracja

Equinox granulat 10g filtracja

Nelson Sauvin granulat 10g filtracja


szacowane IBU:  ok 40

Drozdze:

Yeast Bay Amalgamation Brett Blend - 2stopniowy starter 1,2L

Edytowane przez Lodzermensch
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #78 - Blond


Warzone: 17.05.2015

Skład na 13L:

Surowce fermentowalne:

Strzegom pilznenski – 2,8 kg

Miod - 0,15 kg



Zacieranie:
45 min 64-61` -> 15 min 72`-> wygrzew

Do fermentora trafiło : 11L litrow, OG 15 blg, wydajnosc ok  85% wg bt 

Chmiele:
Iunga granulat 5g 60`
Iunga granulat 10g 15`


szacowane IBU:  ok 18

Drozdze:

Whitelabs 530 - gestwa po #76

Edytowane przez Lodzermensch
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.