Skocz do zawartości

Browar Wieczysta


Rekomendowane odpowiedzi

Spis treści:

#1 Bitter 12BLG z niechmielonej puchy
#2 Pale Ale 11,5Blg na Marynce i Lubelskim
#3 Hefe-Weizen 10,5°Blg
#4 AIPA 16°Blg
#5 Polish Pale Ale 11°Blg
#6 Dunkel Weizenbock 14,5°Blg Czarny Magister
#7 AIPA 16,5°Blg Ręka Imperatora
#8 BIPA 16°Blg Czarne, ale dobre
#9 Oatmeal stout 14°Blg Bankomatowe
#10 Bitter 10°Blg
#11 Red AIPA 14°Blg Czerwona zaraza
#12 Oatmeal stout 13°Blg Fragles
#13 AIPA 14°Blg Ręka Imperatora Citra
#14 BIPA wylana
#15 Red AIPA 16°Blg Trzecia Ręka Imperatora
#16 Dunkelweizen 12°Blg PABCILL
#17 American Stout 13,5°Blg

#18 Owsiany Stout Imperialny 28°Blg organizacja warzenia zapiski

#19 Coffee Oatmeal Stout 13,5°Blg (wysłodki) organizacja warzenia zapiski

#20 Polski Górniak 14,5°Blg

#21 Black IPA 16°Blg

#22 Wheat Wine 20°Blg


Z tego postu co jest poniżej ostatecznie niewiele wynikło, ale zostawię go dla pamięci:D


Cześć!
Zabieramy się za samodzielne komponowanie, więc zakładam wątek, bo przyda się trochę porad. :)
Zrobiliśmy większe zamówienie (takie pod 30 kg):

chmiele:

  • 200g Sybilli
  • 50g Citry
  • 50g Chinooka
  • 50g Cascade

Chcielibyśmy z tego skomponować 4 piwa:

Weizen
12Blg przy 20l

  • 2 kg pszenicznego
  • 2 kg plizneńskiego
  • 50 g Sybilli
  • WB-06

Zastanawiam się, jak chmielić to piwo, czy dać po połowie (60 i 0 minut), czy w ogóle dać mniej?

PIPA robiona z upgradowanego zestawu:
17Blg przy 25l

  • 2 kg pilzneńskiego
  • 2,3 kg monachijskiego
  • 0,3 kg karmelowego jasnego
  • 45g Marynki
  • 40g Lubelskiego

plus nasz upgrade:

  • 2 kg pilzneńskiego
  • 50 g Sybilli

Zestaw mocno "na oko", muszę jeszcze wyliczyć, ile wody i na ile Blg robić, ale wstępnie liczę na 16-17. Sybillę chcemy dodać na zimno na cichą. (Edit: wyliczone)

AIPA
16Blg przy 25l

  • 5 kg pale ale
  • 1 kg pilzneńskiego
  • 50 g Chinook (60 minut)
  • 50 g Citra (0-5 minut)
  • 50 g Cascade (cicha)

Podobnie jak powyżej, jeszcze Blg nie szacowaliśmy, ale tu okolice 15 powinny być.

Na koniec warka w stylu "chłopaki, możemy jeszcze 10 kg dorzucić do paczki, rzućmy jakiś chmiel i słód po taniości" i zamówiliśmy single hop, single malt:
Polish PA
14Blg przy 25l

  • 5 kg pale ale
  • 100 g Sybilli ( 25 g 60 minut, 25 g 30 minut, 25 g 0 minut, 25 g cicha)

Może jakieś polskie ESB z tego wyjdzie :D

Co na to powiecie? :D
Dzięki za rady!

Edytowane przez Sławek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zawsze marzyłem żeby znaleść innych świrów do warzenia. Niestety na żadnym mieszkaniu studenckim nikt się nie pałał do roboty. Ilu was jest ? Dobrze, że zaczynacie z grubej rury. Co do ESB to to nie będzie ale dobrę Polish pale ale owszem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niewiem ile Sybilla ma alfa kwasów, ale Weizena wystarczy tylko na goryczkę i smak chmielić, no i oczywiście bez przesady bo to mało goryczkowy styl ibu w zakresie 8-15. Na aromat troche bezsensu....no i poważnie pomyślcie o jakims programie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jasne, właśnie przeliczam. Przy pierwszym zacieraniu miałem ok 75% wydajności, mogę tak założyć przy kolejnych? Dodałem do pierwszego posta.

Edytowane przez Sławek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To zależy najlepiej trzymać się pewnej wartości, więc po 2-3 warkach będziesz wiedział czy odchył jest duży. Pamiętaj, że wydajność przy dużych zasypach spada. Liczone po naszemu czy np. po amerykańsku z Beersmith ??

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze nie zaczęliśmy, pewnie w weekend będzie zacieranie. Teraz fermentuje PA (nie ujęte w rozpisce). Pierwszy pójdzie Weizen.

Edit: Te liczby to są założenia, jeszcze nie robiliśmy :D Będziemy celowac w Blg, ale nie więcej niż na 25l.

Edytowane przez Sławek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj i wczoraj dośc pracowicie:

 

26.07.2013

#3 Weizen

Niestety męczyliśmy się z filtracją, wyszło 10,6Blg przy ok 18l.

  • 2 kg pszenicznego
  • 2 kg plizneńskiego
  • 40 g Sybilli
  • WB-06

Drożdże nastawione 1:15, rano już wesoło bulgało.

Zacieranie:

+10l wody

50 stopni zasyp pszenicznym (2kg)

45 stopni 60 minut

+5l wody

70 stopni zasyp pilzneńskim

70 - 65 stopni 70 minut

78 stopni mashout

 

Filtracja była mocno pouczająca :D Pozwoliliśmy na ostygnięcie złoża, przez co 2x mieszaliśmy. Przed drugim mieszaniem dolaliśmy wody (80-90 stopni), dopiero wtedy poszło w miarę.

 

Chmielenie:

Sybilla:

20g 40 minut

20g 20 minut

Edytowane przez Sławek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem podobnego weizena na początku, też uwidziało mi się więcej chmielu, dodatkowo użyłem nowozelandzkiego Pacifica. To był błąd - cytrusów i tak nie ma w aromacie ani tym bardziej w smaku, goździk zdecydowanie dominuje a gorycz średnio jednak komponuje się z resztą. Piwo smakuje mi ale przy następnym niemieckim weizenie obędzie się bez takich eksperymentów ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#4 AIPA robiona z upgradowanego zestawu:

16Blg przy 25l

  • 2 kg pilzneńskiego
  • 2 kg pale ale
  • 2,3 kg monachijskiego
  • 0,3 kg karmelowego jasnego

Zacieranie na lenia, filtracja szła jak krew z nosa, ale wyszło całkiem spoko, ponad 20l brzeczki ponad 17Blg. Byliśmy już strasznie wykończeni, i zbyt dokładnie nie mierzyłem.

 

Do chmielenia użyliśmy:

  • 50g Chinooka na 60 minut
  • 50g Citry na 10 minut

Dosypiemy jeszcze 50g Cascade na cichą. Piwo zatarte we czwartek (15 sierpnia), zadane w piątek rano gęstwą po pale ale (#2, mieszanka us05 i bry-97 :D), pewnie jutro/pojutrze przelejemy na cichą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#4 przelane na cichą w niedzielę (25 sierpnia) przy 3 i cuś Blg :).

Dzisiaj zmierzyliśmy, było podobnie. Dosypaliśmy 50g Cascade, zapowiada się butelkowanie w niedzielę. Smak jest całkiem fajny, duża goryczka i troszkę słodyczy w tle.

Edytowane przez Sławek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Plany z pierwszego posta trochę wzięło w łeb :D

Projekt na jutro:

 

#5 Polish (I)PA

Single Malt, Single Hop

14 Blg (Edit: wyszło 11:D)

 

Słód:

  • 5,5kg pale ale Strzegom

Chmiel:

  • 60g Sybilli na 60 minut
  • 50g Sybilli na 0 minut
  • 50g Sybilli na cichą

Niektórzy odradzają Sybillę, przekonamy się dlaczego :D

Zacieranie raczej wysoko, żeby nie było ekstremalnie wytrawne. Użyjemy suszonych US05 (baliśmy się 3 szarżę robić na jednych)

Edytowane przez Sławek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zacieranie i warzenie skończone, brzeczka studzi się na balkonie. W międzyczasie rozbiłem menzurkę od areometru, część szkła wpadła do brzeczki :<. Straszna łazja ze mnie. Mam nadzieję, że jutro, przy przelewaniu do fermentora, całe szkło uda się wyłapać. Blg powinno być ok. 14, rano zmierzę dokładniej. Dłuższe zacieranie sprzyja przyjemnej filtracji, stało ok. 1,5h. Zaczęliśmy od 75 stopni (zasyp), po zasypie dogrzaliśmy do 72 stopni. Po godzinie spadło do 65, podgrzaliśmy troszkę znowu i zostawiliśmy na ok. 30 minut. Wysładzanie nie wiem ile trwało, ale było spoko.

 

W międzyczasie poszła do flaszek #4 (ze 120g cukru). Wydawało nam się, że jest tego 25l, a tu lipa, nie ma nawet 2 skrzynek :(

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co do szkła załóż sobie na wylot rurki wygotowana ponczoche (nowa ;))albo jałowa gazę chociaż jak nie będziesz zaciągać osadów to ni powinieneś zaciągnąć szkła

 

Wysyłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk 2

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Degustujemy właśnie #4, jest super, tylko trochę chmielin w butelce :D

Niestety, #5 jest niewypałem, liczyliśmy na 14, wyszło ok 27l 11Blg z 5,5kg słodu. Będzie PA mocno nachmielone sybillą. Odkryłem, że balingomierz jest lekko trafiony też, pokazuje zaniżone o 1 Blg. Trzeba chyba refraktometr kupić.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Mały update.

#5 dalej siedzi w fermentorze, nie wiemy, czy chce nam się je butelkować. Przegrzałem przy zacieraniu, chyba jest sporo skrobi w piwie. W międzyczasie powstała

 

#6 (dunkel)weizen(bock)

19l, 15,5 14,5 Blg

Miał być Hefe-weizen, potem pomysleliśmy, że czekolady dodamy, i wyszedł taki potfforek:

 

2kg pilzneńskiego Strzegom

2 kg pszenicznego Strzegom

0,1kg czekoladowego 1200 Strzegom

 

Zacieranie:

15l wody

40st 60' sama pszenica

70st zasyp pilsa, ok 100', temperatura spadła do 55

76st, zasyp czekoladowego, 10'

 

Filtracja szła fajnie, przerwaliśmy przy 5Blg.

było koło 23l

 

Chmielenie

Chmiel lubelski 20g na 60 minut i 20g na 0

ostatecznie zapomnieliśmy dolać wody i wyszło 19l 15,5 14,5 blg. :D

 

 

świeże drożdże WB-06. Piwo zatarte w sobotę, w niedzielę zadane drożdże, od poniedziałku śmiało bulga sobie.

Stylowo to chyba weizenbock, ale nie ma tam karmelu ani monacha, więc będzie to bardzo wytrawny weizenbock.

Edytowane przez Sławek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.